< Tilbake til oversikten

Kosthold og barns vekst

#1

Marianne sa for siden:

Det er en utmerket;) tråd som diskuterer mat i barnehagen som jeg følger her, men jeg har to barn i småskolen, og kunne tenke meg å høre synspunkter og gjerne forskning på temaet barn og mat - jeg tenker spesielt på hvordan kostholdet påvirker veksten. Jeg synes jeg ser at de barna i nabolaget som har dårligst kosthold vokser minst.:confused: Er det tilfeldig eller er jeg inne på noe der. Da har jeg tatt i betrakning genene til disse barna, off course.
[color=magenta][/color]
Også tema kosthold når onga kommer i tenårene :_punk:synes jeg er kjempeinteressant - hvordan det påvirker hormoner og kviser og vekst m.m.
[color=magenta][/color]
En ting er å putte i onga sunne ting hjemme, men det er jammen ikke lett på skolen. På vår skole har vi flere hyperallergikere, slik at guttene mine kan ikke ha med seg masse matvarer på skolen. Og typisk er det de sunne matvarene de nektes å ha med. (Stakkars de allergiske barna, altså - ingen bitterhet i den retningen fra meg!) De kan ikke ha med fisk (makrell-i-tomat, tunfisk, sild!), nøtter (peanøttsmør!), egg (egg! asså) og appelsin, kiwi, gulrot!, og mer husker jeg ikke nå. Hva står det igjen å få på den stusslige brødskiva for de stakkars små da? Jo - kjøttpålegg. Syltetøy vil jeg jo ikke gi dem, og jeg gir dem ikke så mye melkeprodukter i form av smøreost. Det var denne påståtte laktoseintoleransen. I hvert fall får de noe eksem etter perioder med inntak av mye melkeprodukter. De synes salami er veldig godt (æsj! svinefett) og liker alle andre typer kjøttpålegg - men jeg synes det blir veldig ensformig. Jeg har tenkt på å gi med matpakker som inneholder andre ting enn brødskiver, men dette blir litt "flaut" og annerledes for han eldste. Jeg har laget smørbrød ut av brødskiven med kjøttpålegg, da jeg har brukt kalkunskinke oppå salatblad, og puttet på majones og sennep, agurk og tomat, alfalfa-spirer + div. Fikk litt kritikk for at det ble litt vått og klissete, men det falt jo i smak, da!
[color=magenta][/color]
Tips til matpakkene til de små, tas i mot med takk! Jeg pleier å være ekstremt kreativ på alle måter, men når nøttene og fisken og eggene og gulrøttene må bli igjen hjemme, liksom...:( !
[color=magenta][/color]
Men, husk det med barn og vekst. Henvisning til sider om forskning på dette hadde vært kjempe-interessant.
[color=magenta][/color]
Nå skal jeg ta meg litt frokost med nøtter og egg og fisk...tra...la...la! ;) marianne


#2

Marianne sa for siden:

Eh...jeg ser at barns kosthold er en egen kategori her på siden:rolleyes: , kanskje noen kunne flytte denne for meg???

[b][/b]
Hmm...jeg lurer på hvor lenge jeg kan flyte på å være ny på disse sidene...he...he:p


#3

Iset sa for siden:

Hvorfor kan ikke dine barn ha med seg den maten de vil ha pga hyperallergikere? Er det fordi de reagerer bare de er i samme rom som maten? Jeg bare lurer altså, jeg kan ikke noe om dette. :)


#4

Marianne sa for siden:

Ja visst! Det er ett barn på skolen som er virkelig hyperallergisk og har holdt på å dø ved å ha vært i samme rom som mat han/hun er allergisk overfor.

  • at det er et barn i samme klasse som reagerer dersom man har - jeg tror det var kiwi - i samme rom???

  • at det er flere barn i klassen og på skolen som er skikkelig allergiske.

Jøss - det høres jo helt dustete ut, hva slags pingleskole er det mine barn går på, liksom...:rolleyes:

Jeg husker faktisk ikke alle detaljer, jeg har bare memorert alle tingene de ikke får lov til å ta med. Jeg har det jo svart på hvitt i skolepermen.:D

Og det er noen regler for hva de kan ha med på SFO - for der er det hyperallergiske barnet og hva de kan ta med i klasserommene til de andre allergiske småtassene. + på resten av skolen...

Men det er virkelig mange med allergier, altså! Det var ikke sånn når jeg gikk på skolen. Hva skyldes det? Tilsetningsstoffer, forurensning, kosthold eller tidligere uvitenhet??? :confused:

Ha en interessant kveld!
marianne :)


#5

Iset sa for siden:

Uff da. Det høres ikke ut som om immunforsvaret deres er det beste nei. Det skyldes nok en stor del kosthold, mangel på næringsstoffer og kanskje faktorer som forurensning, inneklima osv som kan senke immunforsvaret. Det er iallefall MIN teori.
Arv er vel også en faktor, men jeg tror ikke det er avgjørende i mange av tilfellene. Men nå er jo ikke jeg ekspert på dette temaet heller.

Dumt når det blir så gale at de ikke kan være i samme ROM som maten engang. Det blir jo bare flere og flere allergikere. Skremmende.


#6

Kristian sa for siden:

Jeg har lagt merke til at det er de barna som er mest sære i matveien som vokser minst. Mange barn spiser ikke kjøtt fordi det kan være litt seigt å tygge og fisk, det spiser ikke foreldrene engang:eek: . Brød med helkorn skal de heller ikke ha og grønnsaker spiser de bare hvis det er kokt for lenge. Når barn spiser bare mosa mat til langt oppi tenårene er det ikke så rart de ikke vokser. Det går i pølse, fiskeboller, pannekake og spagetti med en kilo ketchup på. Og brus og godteri det får de nesten hver dag så mye som de greier. Foreldrene er bare glad til de bare spiser noe. Det blir forlite protein av ett slikt kosthold og da går det utover veksten.


#7

Marianne sa for siden:

Ååh - endelig noen som er enige med meg på dette området. Poeng til deg. (Det er det flere på siden her som er forresten).

Jeg er så enig. Flesteparten av ongas venner som spiser hos oss, liker ikke "frø" i brødet. De må ha loff, Kaptein Sabeltannbrød eller Ole Brum-brød. Og det har vi aldri! Jeg har hatt barn på overnatting som ikke har spist noe fordi de ikke har likt det grove brødet vårt - og ikke likt knekkebrød! De burde hatt med niste.
En liker ikke brød, bare med ost og ketchup varmet i ovnen!
En liker ikke sjokoladekake - eller forresten bare noen typer!
En liker ikke kaker!
Fisk, nøtter, kjøtt og massevis av grønnsaker er selvsagt vanlige jeg-liker-ikke-matvarer. Og massevis av frukt og juicer er på ikke-listen.
Og nye og fremmede ting - for Guds skyld ikke prøv å server barna det. Vi har stadig alt for "rare" middager her i huset til at de engang vil smake.
Tunfisk - erru gær'n. Bønner - nei takk. Torskerogn - niks.
Denne listen kunne jeg fortsatt i evigheter.

En liten søt historie fra en bursdag hos oss:

  • Vil du ha en bolle, Joachim?

  • Nei, jeg liker ikke rosiner, jeg.

  • Du kan bare ta ut rosinene!

  • Jeg liker ikke boller heller, jeg.

Ha...ha...ha! :D


#8

Kristian sa for siden:

Det verste er når foreldrene bestemmer hva ungene liker og ikke. En mor sa til oss en gang at dere må jo ikke gi ungen deres sylteagurk for det liker jo ikke en fireåring.

Det som foreldrene ikke liker får aldri barna lov til å prøve og dermed så lærer de aldri å like det heller. Min gutt på 18mnd spyttet ut de første gangene han fikk smake jordbær og bringebær men jeg fortsatte å gi ham det og nå elsker han det.


#9

Iset sa for siden:

:eek:
Jeg har ikke ord.....


#10

Karin sa for siden:

Meget interessant tråd. Som lærer ser jeg mye rart i matpakken. Dessverre mye sukker og fint mel. Noen har bare frukt med seg (men det bedret seg etter en liten prat på en foreldrekonferanse) og noen har vafler eller disse nudel-bøttene. En gang hadde jeg en jente (fra parallellklassen til min) med på leirskole, som i hele sin skoletid hadde spist bare loff uten skorpe i matpakken. Læreren hennes bad meg om å snakke med henne, for selv hadde hun prøvd i 6 år. Så da jenten kom og spurte "Karin, er vi nødt til å spise skorpene?) da lo jeg bare, som om jeg trodde hun fleipet. Hun spiste ikke mye den uken, gitt, for der var jo havregrøt, og fisk til middag og sånt... Huff...:D

Vi fikk et problem på skolen vår en gang vi hadde internasjonal uke og lagde afrikanske peanøttkjeks. En jente ble virkelig syk av bare å være i samme rom som nøttene. Klasserommet måtte vaskes ned så det ikke lå noe nøttestøv igjen.

Av og til spiser jeg lunsjen min inne i klassen med elevene, og da er det alltid mange som må fram og se hva jeg spiser. Salat med kylling, f eks. Da sier de nesten alle: Å, salat er så godt!
Så kanskje de kunne ha det med seg på skolen, de også, da???


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.