< Tilbake til oversikten

HJELP! Sp.mål ang generell lavkarbo

#1

lily sa for siden:

Hei!
Jeg har akkurat satt i gang med et lavkarbo-kosthold og har et spørsmål ang hvor konsekvent man må være. Syns det er litt vanskelig å følge en av diettene, vil egentlig bare kutte ut brød, pasta, ris, potet og det meste av frukt. Og søtsaker, selvfølgelig. Blir litt forvirret av hva som er lov og ikke lov..
Idag har jeg spist;
Frokost: "Omelettpannekake" av to egg med litt Splenda og melk, stekt i smør.
Lunsj: Salat med ruccula, tomat, kikerter, 1/2 avokado og litt rømme.
Middag: Laksefilet og ostegratinert blomkål og brokkoli.
Kvelds: Tre biter gouda med skinkeskiver rundt.

Er jeg på rett spor? Er det noen som har opplevd å gå ned i vekt selvom man ikke er veldig streng med hva man spiser av lavkarbo, så lenge man holder seg unna brød, pasta osv.. Eller må man spise slik at man er i ketolyse for å ha noe som helst håp om å gå ned i vekt??
Beklager hvis dette ble litt rotete..
Håper på svar!


#2

Megvel sa for siden:

Det er to hovedlinjer her inne, de der man er i ketose (ketolysekuren, atkins i induksjonen, skaldemann) og de der man spiser lavkarbo uten ketose (som fedon lindberg etc). Det er litt herkete å gå inn i ketosen, så vil du gå ketosekur så er det best å gå inn der og bli en stund. Ellers så er det mange som går ned bare ved å kutte sukker, hvite stivelser og korn, altså fedon typen. Da kan man ikke spise like mye fett som på ketolysekurene. Men Fedon er ikke blitt berømt for ingenting, det virker jo det og!
Menyen du beskriver er en ketose-diett, da er det kjipt å ha de helt store utskeielsene... Iallefall, skei ut og kom deg rett tilbake på kuren, ikke vente til i morra!


#3

Gerd sa for siden:

Hei.

Det spørs jo om du har tenkt å holde en ketogen diett. Da skal du være streng på karbene.
Man må ikke være i ketose for å gå ned i vekt. Fedon er ikke en ketogen diett, for eksempel.

Vi anbefale deg å finne en diett å følge, det er lettere å holde seg til "reglene".

og det er lettere for andre å gi råd :)


#4

lily sa for siden:

Takk for svar! Jeg har lest en del om ketogen diett og syns det virker litt for ekstremt for meg. Men hovedpoenget, så vidt jeg forstår, er vel at jo fetere man spiser, jo mindre karber kan man spise. Og omvendt, hvis man spiser magrere kan man spise litt mer karber, som hos Fedon? Jeg syns egetlig det funker bra å spise ganske fet mat, men savner en frukt i ny og ne..
Noen sp. mål til; hvordan fungerer det med søtningsmiddel, som Splenda? Kan jeg spise dette og fortsatt være i ketose? Og hva med frukt eller bær? Kan jeg spise litt av dette og fortsatt være i ketose? Hvilken diett er i så fall det?
Beklager all denne masingen, men håper noen har lyst til å svare:)


#5

Megvel sa for siden:

riktig. OG det å gå inn i ketose tar noen dager og kan være litt kjipt. men så fort man er inni går det greit. Man har lov til litt bær (bringebær spesielt), av alle ting er papaya den frukten med minst karber. Se ellers i matvaretabellen du finner under lavkarboressursene på forsiden.

Splenda er det som er aller mest lov av de kunstige søtningene!

Spiser du sånn omtrent 20g karbo per dag er det ketolyse-type, er det sånn at du ikke er i ketose men rundt omkring 100kh per dag så er det annen lavkarbo.


#6

lily sa for siden:

Igjen, tusen takk for svar! Megvel: leste litt i din journal, og ble veldig glad for å se at du drikker kaffe. Var redd jeg måtte slutte helt med det.. Ser ut som om du spiser ca ganske likt som jeg har tenkt til.
Tror jeg begynner å forstå hvordan jeg skal spise nå. Og det fungerer tydeligvis, for da jeg gikk på vekten imorges så viste den mindre enn på leeenge! Det kan jo ikke være tilfeldig!
Så nå er det bare å fortsette på samme måten. Noen som kan fortelle meg hvor jeg får kjøpt sånne ketostix? Hadde jo vært litt interessant å følge litt med, selvom jeg ikke har noe mål om å være i ketose hele tiden.
Jeg er uansett veldig motivert nå! Takk for hjelp!


#7

Veggpryd sa for siden:

Hei Lily! Gratulerer med vektnedgang. Lavkarbo kan virke ekstremt med én gang, men som du sier - du "ønsker å kutte ut brød, pasta, ris, potet og det meste av frukt. Og søtsaker."

Det er hele greia. Det er det som er lavkarbo.

Det kan virke litt komplisert når man begynne å gå litt dypere inn i kjøleskapet og oppdager at nesten alt man kjøper inneholder sukker og mel. Derfor kan det virke ekstremt når vi prøver å finne ut hva vi kan gjøre for å unngå alle disse matvare-fellene.

Lykke til med lavkarbo-kostholdet! Ketostix kan du få kjøpt på apotektet.


#8

martefie sa for siden:

Hvis du trenger oppskrifter er South Beach-diettens oppskrifter enkle og gode. (SB 30 minute cook book er kjempetjukk og koster 150 kr - glanset papir og bilder, finnes f eks her: www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=1652093&rom=MP

Fedons oppskrifter er også gode, men jeg synes det er sjukt mange ingredienser.
(Kanskje noen ting der man ikke har når man går rett fra trad. norsk mat hos begge disse. Hva vet jeg, jeg kan knapt lage brun saus, langt mindre benytte en suppepose. :o Jeg har bare alltid spist hjemmelaget, "moderne" mat)


#9

Sandy sa for siden:

Hei Lily. Jeg har levd på lavkarbo siden midten av desember og opplevd å gå 2-3kg opp og ned siden da. Ikke veldig motiverende når man forsaker SÅ mye. Jeg fulgte ingen spesiell diett, men kuttet ut alt av brød, pasta, ris, poteter og snop. Altså alt som er godt! Jeg kan fortiden ikke trene annet enn styrke grunnet en kneskade, så det hjelper ikke akkurat det heller. Kom over ketolyse for et par uker siden og har lest masse på ulike forum. Skjønte da at jeg sannsynligvis har vært inn og ut av ketose ganske ofte de siste mnd. Hadde mye vondt i hodet og vektned- og oppgang på rundt 2-3 kg kan jo passe med det,eller? Er nå i ketose på 5 dagen og kjempemotivert. De små justeringene som måtte til, har ikke kostet så mye. Tidligere spiste jeg mye frukt, og det forklarer vel også hvorfor det ikke gikk fortere nedover. Denne uken har jeg gått ned nesten 3 kg, og selvom det sannsynligvis "bare" er vann, så motiverer det. Veier uansett mindre enn det jeg har gjort på lenge. Så det er vel bare å fortsette!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.