Har lest en del kostholdsfilosofier nå , så sitter jeg igjen med en liten ting.
Når det gjelder valg av karbo kilden. Forstår at folk sier grønnsaker er bra, og bedre enn potet.
Jeg som følger optimal ernæring har fått beskjed om poteter er den beste karbo kilden pga det er sein GI og ikke noe kostfiber. Mens virker som flesteparten her inne velger grønnsaker som karbo kilde?
Grunne til dere ikke velger poteter er stivelse om jeg ikke forstår noe annet?
Hva er værst av fiber og stivelse og hvorfor? fiber kan jo ikke brukes til noe i kroppen. Eller finnes det andre bra alternativer til karbo og hvilke?
Jeg har ikke peiling på optimal ernæring, men du tar feil når det gjelder fiber. Fiber er svært viktig for kroppen vår, det er fiber som holder tarmsystemet vårt i gang. Uten fiber vil du sannsynligvis få forstoppelse.
Mye fiber er for eksempel skadelig. Det er ingen fordeler med å produsere store mengder avføring, tvert imot er det en indikasjon på at kroppen er tvunget til å kvitte seg med stoffer den ikke kan utnytte.
– Med optimal ernæring blir stoffskiftet mest mulig effektivt, og kroppen danner nesten ingen avfallsstoffer. Proteinet vedlikeholder kroppen, fettet blir til energi, mens karbohydratene først og fremst brukes av røde og hvite blodceller, samt hjernevev. Hjernen klarer seg utmerket med nesten bare ketonlegemer fra fett, og musklene bruker hovedsakelig fettsyrer til energiformål. Hvis musklene baserer seg på fett, blir proteinbehovet lavere fordi man ikke trenger store mengder av proteiner som bryter ned sukker fra maten til energi. Et slikt kosthold gir derfor større muligheter for et langt liv med god helse enn et blandingskosthold hvor kroppen må bruke både fett og karbohydrater til energi hele tiden, forklarer han
Fiber er ikke livsviktig, MEN om vi har et variert kosthold MED bl.a. fiber, vil nok fordøyelsen fungere bedre, og det helper også å holde både blodsukker og kolesterol på et greitt nivå. Man føler seg også mett lenger når man inntar fiber, fordi tarmene har noe å jobbe med lenger .
Nille nevner noen aspekter som jeg glemte i farta.
Jeg holder fast på at fiber er viktig, selv om det ikke er livsviktig er det bra for oss. Og de færreste, spesielt på et lavkarbokosthold, står i fare for å få i seg for mye fiber, det skal en del til.
Hmm jeg er ikke sikker der, men spennende fakta du kommer med der. Jeg steker potetene i fett på panna, vet ikke om GIen går ned da? så vidt jeg husker så kan det stemme at kokte poteter har høyere for jeg har ikke sett at Jan K. har nevnt noe i oppskriftene hans om kokte poteter. Han steker dem alltid i fett etc. Klarer du finne ut om gien synker når du steker dem i fett smør?
Ikke livsviktig, men jeg er ikke så himla begeistra for diaré, jeg da. Det er i alle fall resultatet av fiberløse perioder for meg. Spiser jeg grønt tilsvarende minimum 20 gr kh går det fint som fy!
Det er godt mulig!
Jeg har så vidt begynt å spise kjøtt igjen etter mange år som veggis, kan hende det endrer seg, men jeg elsker jo grønnsaker jeg da, bortsett fra poteter og gulerøtter ironisk nok, hehe.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.