...men det finnes åpenbart ingen steder. Eller? Ser det i mange oppskrifter, og vanlijesukker inneholder jo nettopp det: sukker.
(Bare sånn for å være sær: jeg skal ha VANILJEekstrakt, ikke VANILINekstrakt. Vanilin smaker ugg og er et avfallsprodukt i celluloseproduksjon, restproduktet etter tresprit, faktisk.) :eek:Sier min mann som har jobba med treforedling.
Hei, jeg var så heldig at en venninne kjøpte i USA til meg. Vet ikke hvor du eventuelt får det nærmere.
Det jeg vil anbefale i stedet for vaniljesukker er å kjøpe malt bourbon vanilje på helsekost. Du kan fint lage vaniljesukker med å kjøre splenda eller sukrin i hakkedelen på stavmikser om du har det, ellers går det jo an å lage det med en vaniljestang i sukrin eller splenda også. Bruker selv ofte bare malt vanilje, og synes det gir en nydelig smak..
Lykke til, og kjenner du noen som reiser kan du jo kanskje legge med et ønske? Var ikke billig, men verdt det :rolleyes:
Den malte vaniljen er heller ikke billig, men prisen varierer utifra hvor god orkidéhøsten er. Var i allefall det en fortalte meg på Helios. Og de er drøye.
Det nærmeste du kommer vanilje ekstrakt her i Norge er dessverre vaniljeessens. Det er jo ikke det samme, men i følge de som har prøvd gjør det samme nytten i de oppskriftene som finnes her. Bare at du må telle dråper og ikke teskjeer ! Er ikke sikker på hva forholdet er, vet bare at essens er sterkere enn ekstrakt. Jeg har kjøpt ekstrakt i USA og bruker det i bl.a. ostekake. Vet at C. Middelhons (matimport) har hatt det i butikken sin i Stavanger. De har masse amerikanske varer.[font=Comic Sans MS][/font]
Nei, det har de nok ikke. Det er som du sier vaniljestang og frø som er oppmalt og har ikke noe med esktrakt å gjøre. Det gir heller ikke samme smak og kan ikke uten videre erstatte hverandre.
Ekstrakt er når vaniljestenger legges i ren alkohol i mist 4-6 uker, da blir vaniljen trukket ut i alkoholen på en måte. Man kan lett lage selv, det er oppskrifter på nettet. (Vodka med vaniljestenger i)
Om man kjøper ferdig er det viktig at det er "Pure Vanilla Extract" eller "Ren/ekte vanilje ekstrakt".
Det som selges i Norge og heter vaniljeekstrakt eller essens på norsk er laget med vanillin.
Nei, det har de nok ikke. Det er som du sier vaniljestang og frø som er oppmalt og har ikke noe med esktrakt å gjøre. Det gir heller ikke samme smak og kan ikke uten videre erstatte hverandre.
Ekstrakt er når vaniljestenger legges i ren alkohol i mist 4-6 uker, da blir vaniljen trukket ut i alkoholen på en måte. Man kan lett lage selv, det er oppskrifter på nettet. (Vodka med vaniljestenger i)
Om man kjøper ferdig er det viktig at det er "Pure Vanilla Extract" eller "Ren/ekte vanilje ekstrakt".
Det som selges i Norge og heter vaniljeekstrakt eller essens på norsk er laget med vanillin.
Det er små glassflasker, så de veier litt.. husker ikke helt prisen på porto, men du må antagelig omtrent doble.. 150-160 kr for en flaske altså. Men den er veeeeeeldig drøy!
De har også appelsinekstrakt.. Kjempegodt i muffins og bakverk!
Du kan lage vaniljeessens selv ved å dele 3-4 vaniljestenger på langs og kutte dem opp i 2-3 cm. lange biter. Ha stengene i en liten flaske (f.eks. en sånn det har vært Solhatt-dråper på) og hell på rent brennvin eller vodka. Sett flasken i kjøleskapet noen uker så vaniljesmaken får satt seg skikkelig. nam
Dersom du har brukt vaniljestang i matlaging (dvs. skrapt ut frøene) kan du også putte det som blir igjen på flaska - det er mye smak i selve 'barken' også ;)
Lærte det av min amerikanske venninde som er en skikkelig kakemons :o
Dette er nok noe seint svar, men svarer alikavell jeg, nå som vi nærmer oss juletider:)
Vanijeekstrakt er å fåes tak i om du bestiller det hos Wilton.. Men dem sender ikke til Norge. Så om du ikke da kjenner noen i USA som kan kjøpe for deg, og videresende, eller du finner en forhandler i Norge som vil ta det inn for deg, så kommer du ikke langt med dem..
Ekstrakt er når dem drar ut oljen i vaniljestanga, før den tørker.. Ikke at man legger den i alkohol.
Vanilje er det sterkeste man får kjøpt av "krydder".. Og estrakt er rett og slett ren vaniljeolje. Ikke noe som er blandet med sprit eller annet.. Kun ren konsentrert vaniljeolje..
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.