På ketolysekuren kan man som kjent spise akkurat det fettet man vil.. MEN... Er der ingen fordeler om man kun holder seg til deg "sunne" fettet? (som oljer)?
Kan man ikke vinne litt tid og unngå dumme vaner om man er sunn:confused:
Jeg forteller deg gjerne at det "sunne" fettet ikke alltid er så sunt. Noen misbruker navnet....
Spis omega 3, kaldpresset oliven og raps, smør, ferskt dyrefett, kaldpresset kokos. Generelt, jo mer mettet jo mindre harskner det både utenfor og innenfor kroppen ! Det er også derfor vi trenger antioksidanter for å hindre harskning inne i kroppen.
Ikke spis feks mais og soyaolje. Disse varmpresses og man bruker også gjerne kjemi for å øke utvinningen. Her får du litt for mye harskt fett og kjemi med på kjøpet. Det samme gjelder alt som heter margariner. I tillegg inneholder herdede fetter transfett (oljer som er endret for å bli harde).
Jeg har tro på sunt fremstilt enumettede og korte mettede fetter + omega 3...altså raps, cocosa, smør, oliven, tran...
Smør er det beste du kan bruke, og til veldig mye. Smørsauser, smørdamping, alt som overhodet kan stekes i smør etc.
Planteoljer er ikke så verst så lenge det er KALDPRESSET!!!, men det er en feiloppfatning at dette skulle være noe sunnere enn godt gammeldags meiersmør.
Hold deg unna alt som heter margarin og bruk smør. Ekte smør. Det er det beste. Kroppen vår er konstruert for å forbrenne mettet fett (se bare på vårt eget kroppsfett) og plages ikke av det. Men transfett legger seg på innsiden av årene og lager mye ugagn...
Signerer Albertine hele veien.
Det er vel kanskje det som liksom skal være så kontroversielt med lavkarbo for folk fleste som tror på at man blir fet og syk av fett; at mettet fett ikke er usunt!
Dere må gjerne tro noe annet, men jeg vil be folk tenke på hvordan man spiste før i tiden, se på eskimoene som levde på spekk. Hjerte- og karsykdommer er et moderne fenomen, og kroppene våre har ikke evolusjonert i takt med industrialiseringen av mat, ergo pådrar vi oss livsstilsykdommer og overvekt ;)
Meierismør og setersmør til å steke i, kaldpressede oljer til salater o.l. Margariner er prossesert på en sånn måte at oljene har gjennomgått en behandling med veldig høye temperaturer, dette ødelegger de naturlige molekylene (cis) og har fått dem til å vri seg (til trans).
Det som ikke er bra for blodårene våre er at vi får skader i åreveggene og at disse tettes til med klistrete kolesterol. Slike skader må tettes igjen ellers lekker blodet ut i vevet og det vil vi jo ikke. Skader oppstår ved oksidasjon av celleveggene i åreveggene, feks harske fetter, transfetter, giftstoffer, etc. I tillegg har det sammenheng med vitamin og mineraler i kroppen. Når en slik skade tettes til kommer det med annet materiale også som sammen lager en slags plakk (åreforkalkning). Veldig mange lever lenge og vel med slike, men blir det for mange av dem får man mindre blodstrøm, økt blodtrykk og større belastning på hjerte og karsystem.
Ved å sjekke hva som er i slik plakk finner man harskt kolesterol, kalk, etc, men ikke mettet fett.
Så igjen...det er ustabile fetter (umettede, harskt matkolesterol, transfett) som kan gjøre størst skade. Mettede er en naturlig del av kroppen som er meget lite reaktiv. Også insulin ser ut til å virke negativt i store mengder. Dvs ved høye insulinverdier øker skadene på åreveggene.
Generelt, få i deg så naturlige og så lite prosessert mat som mulig. Minst mulig varmebehandling, kjemi, etc. Da er du tryggest og kan spise det meste med god samvittighet.
Dette er margarin. Kun SMØR er smør, det står ikke "smør" på annet enn det som er smør. Står det SMØR på pakken er det altså smør. :p
Kviteseidsmør er fantastisk, men det går mest i Tine meierismør her. Mannen elsker setersmøret men jeg synes det er altfor salt.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.