Bearnesaus
(tatt utgangspunkt i sausen fra ketolyseboka)
[font=Times New Roman][/font]
200g smør
2 eggeplommer
2ss vann
ca 1-2ts tørka persille eller gressløk
2ts tørka estragon
2-3 dråper sitronsaft
[font=Times New Roman][/font]
-smelt smøret på svak varme. Trekk kjelen til side.
-visp sammen eggeplommer og vann i en kjele og varm på svak varme til det tykner.
Ta kjelen av varmen.
-hell det smelta smøret forsiktig i en tynn stråle oppi eggemassen mens du rører kraftig hele tiden.
ha i urtene og sitronsafta
smak til med pepper og ev. salt.
[font=Times New Roman][/font]
For en litt rundere smak, tilsett litt fløte eller soyamelk. Varm opp igjen til sausen tykner. Skal ikke koke.
Det enkle er ofte det beste; ikke skyt. Jeg fant "hurtigoppskrifter" på bearnaise-/ hollandaisesause i en kokebok som fulgte med microbølgeovnen jeg kjøpte da jeg bodde i Sverige for opptil mange år sida. Enkelt og nydelig; intet er som mat laget på ferske råvarer. :)
Hmm... vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke. Men for det første så syns jeg den var alt for salt. Og ganske for tynn. Tror det var smøret som gjorde begge disse tingene, kan det være en idè om jeg tar mindre smør neste gang men følger resten av mengden på ingrediensene slik det skal være?
Men det kan jo hende at jeg er litt kresen da, da jeg syns Knorr sin pose-bearnaisesaus er verdens beste saus
fant ut hvorfor sausen ikke skal koke, den skiller seg:( brukte 20 min på å lage den så ble den ødelagt, hadde gledet meg te å endelig ha baernaisesaus, ble bare løvbiff på meg...
Smelt smør i en panne.
Bland i fløte og sitron.
Rør inn eggeplommer.
Ha i estragon.
Dette skal ikke aldri koke.
Jeg gjør det slik at når smøret er smeltet, setter jeg panna til side og lar den få kjøle seg bittellitt.
Heller i først fløte, så sitron, (sitronen kan skille fløten hvis du blander fløte og sitron i sammen, men det går fint når du blander først fløten i smøret, så sitronen etterpå.)
Setter panna på plata igjen varmer bittelitt, før jeg tar den til side igjen og avkjøler bittelitt, og rører inn plommene....
Varmer den litt og setter den til side mens den tykner....rører litt innimellom...
Jeg regnet ut ca karb på min oppskrift og det ble 4 gr karbo.
Oppskriften er til to-tre porsjoner, så da er ikke karboinnholdet så mye om man har spart inn litt på de andre måltidene.
Dette er ikke en saus jeg spiser flere ganger i uken, men til lørdagsbiffen bare.
:)
Når dere skriver "smør" mener dere vanlig smør, eller meierismør? Prøvde akkurat med meierismør (det MÅ være feil) og det smakt kun smør. Hadde vært fint med raskt svar så jeg får laget meg ny =D
Vi lager bearnaise ofte, men tar det litt på slump, så jeg har ikke nøyaktige mål (finnes over alt på nett). Har bare et par kommentarer til oppskriftene over:
Aner ikke hvordan dere klarer å lage god bearnaise uten hvitvinseddik?
Bruk klarnet, usaltet smør
Bruk helst frisk estragon (fryser ned mengder om sommeren), og bruk mye mer enn du gjør med tørket estragon
Finhakket sjalottløk er et must!
Litt tørr hvitvin er ikke nødvendig, men det skader ikke heller
Det skal egentlig ikke være fløte i bearnaise, men jeg bruker en skvett (og vel så det) likevel
Bruk vannbad når du rører i eggene (og løft det bort av og til), så kan du ikke feile
Tro meg. Dette er noe helt annet enn den smakløse sukkervarianten du får i pose!
Mannen min kjøpte Melange på bensinstasjonen da de ikke hadde smør en kveld jeg skulle bake en kake med smørkrem og plutselig var tom for smør. Jeg ble helt rådvill men måtte bruke den, og den smørkremen smakte plastikk! :eek: Nei, margarin bruker vi aldri.
Denne var jo helt NYDELIG! Ekte bearnaise! Å, namnamnam! Har savnet det så innmari, spesielt når jeg spiser såpass mye svinekotelett og brokkoli, så denne blir fast tilbehør! :heia:
Hadde bare estragon oppi av krydder, og brukte Bremykt istedenfor meierismør, men den ble helt perfekt etter min - og mamma sin - mening! :love:
DETTE VAR FANTASTISK GODT! Hadde biff, fritert sellerirot og salat. Berneasausen gjorde susen!
Desserten var hjemmelaget sjokoladepudding med vaniljeaus. Litt spesielt, da øverste delen ble lysere mousse med "tuch av tiramisu" og nedeste delen ble skikkelig kraftig sjokoladepudding. Meningen var puddingen... stilig i glass-bolle med to farger.
Takker for oppskriftene!
Festmiddag De Lux!
Jeg må bare si NAM!
Denne var kjempe god!
Jeg tilsatte ikke noe ekstra salt, synes den ble bra nok uten.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.