Jeg har alltid tenkt at fett og proteiner senker GI'n på et måltid som inneholder karbohydrater...
Det er vel forsåvidt riktig det, men etter å ha lest både Skaldemanns bok og Ketolyse boka. SÅ forstår jeg det sånn at fett og karbo sammen er skikkelig tabu?? Uansett mengde?
Så hvis jeg velger en lørdag å spise ris til middagen, eller gå så langt som å skeie ut med en øl :eek: Er det da sånn at jeg må/bør ha et veldig lavt inntak av fett denne dagen?
Slik har jeg forstått det i hvert fall. Det viktigste er å holde seg unna høyglykemiske karber og fett sammen fordi insulinet øker fettlagringen. Så jeg forholder meg til regelen, at jo mer (og høyere glykemiske) karbohydrater, desto mindre fett.
Det gjelder nok sammen, men loven om total kalorimengde gjelder jo uansett. Om du kombinerer karbo og fett, men ikke spiser mer enn du trenger så går det jo bra likevel. Problemet er vel heller at fet og søt mat smaker så godt og er så appetittvekkende ? (feks kaker, bakverk, hamburger, chips)
Kroppskjemien vår endres hele tiden, så du endrer den jo ved neste måltid. Men om det skjer med en gang, eller om du begynner å stabilisere da er jeg ikke helt sikker på.
Hvis du ikke har småspist i mellom eller har tette mellommål, så skal det holde at du ikke spiser det i samme måltid. 3 timer uten mat både foran og bak karbeutskeielsen skal visst holde. Da har du ikke blandet fett og karber på skadelig måte.
Slik jeg har forstått dette, så vil du lagre fett når du spiser fett og karbo samtidig. Det kan dog dempes hvis du starter måltidet med fettet og tar karbo senere i måltidet (Skaldeman).
Så ikke start med karbo først, for så å kjøre på med fett. Da ber du om fettlagring.
Du senker egentlig ikke GI ved å legge til fett - du lager en helt ny matvare. Hvis du spiser et visst antall brødskiver som tilsammen veier 100 g vil disse inneholde ca 50 g karbohydrater og ha en bestemt GI.
Hvis du smører et tykt lag med smør på skivene - la oss for enkelthets skyld si 100 g smør tilsammen - har du doblet matvarevekten. Smør inneholder praktisk talt ikke karbohydrater og har GI null. Den nye matvaren du har laget vil jo da ha en lavere GI per vektenhet. Dette betyr at 100 g av den nye matvaren (altså halvparten av maten du har laget) inneholder bare 25 g karbohydrat og har en mye lavere GI.
Hvis du trenger 200 g mat for å bli mett, vil 100 g brød + 100 g smør ha en lavere GI enn 200 g brød alene.
Nå må jeg blande meg litt også, jeg skjønner lissom ikkeno .....:o Betyr det at det ikke er bra å spise fett og karber samtidig? For det gjør jeg jo hele tia...veldig lite karber så klart, men likevel.....:confused:
Du kan ha litt smør på skivene, og du skal jo ikke holde deg unna pålegg med fett i. Vi skal ha fettsyrer, vi skal bare ikke ha så mye når vi spiser mye karber, og vi skal helst ikke ha noe særlig når vi spiser høyglykemiske karber (sukker, loff) -i et vektmessig perspektiv, uansett, så må jo kroppen vår ha fettsyrer for å holde seg frisk.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.