Goggen sa for siden:
Jeg er overbevist om at korn ikke er naturlig mat for mennesket. Og jeg tror at kjøtt er naturlig.
I det siste har det kommet flere innspill i kostholdsdebatten mot lavkarbo-kosthold kontra karbohydrat(korn)kosthold. Og et av dem er at det å spise kjøtt er noe som ikke kan mette verdens befolkning. At dette ikke kan være et ledd i en bærekraftig utvikling.
Og at det er urettferdig overfor de som i dag ikke får dekket sine mest grunnleggende behov.
Det er altså mye mer ressurskrevende å produsere kjøtt i forhold til korn. Og det kan jeg være enig i. Med dagens måter å tenke på.
Men hva om man snur dette en anelse og tenker seg om et par ganger til.
Båsdyr er tungvindt, ressurskrevende, og lite behagelig for dyrene. Og de spiser relativt mye mat for å bli kjøtt. Og vi har en stor stamme melkekyr som vi egentlig ikke trenger, fordi dette er et produkt for kalver.
Men i ernæringsdebatten glemmer de en vesentlig ting. I Norge har vi naturgitte forutsetninger for å skaffe kjøtt uten båsdyr.
Nemlig gjennom å slippe geit og sau på beite der vi allikevel ikke høster noe. Dette diskuteres aldri.
Når vi vet at de aller fleste geitekillingbukker blir slått i hodet mot traktorskuffa for å bli dumpet i havet blir tanken enda mer ulogisk. Vi tar altså vare på geitemelk, men slakter fullt brukbart kjøtt som nærmest kunne fødd seg selv. Forstå det den som kan.
Også sau er et nøysomt dyr som tar til takke med ulendt terreng og som er gode til å bevare kulturlandskap og terreng.
Kanskje er det ikke så urettferdig å spise kjøtt likevel. Bare man legger til rette for å bruke det vi faktisk har liggende rett utenfor stuedøra.
Og ikke nødvendigvis må ha kubiff til middag. Eller kjøttdeig av gamle melkekyr.
Tenk bare på hvor store områder som kunne vært brukt til å dyrke korn til den tredje verden da.
Og at det kornet(brødet) vi stapper i oss kunne vært nødhjelp sammen med potetene.