Mine kokekunnskaper er, eeehm under pari, og det blir derfor mye av den samme maten og fort kjedelig.
Kokebøker for nybegynnere finnes det nok av, men for meg er det omtrent det samme som å lese "1000 artige måter å tørke støv på" :p
Noen som vet om det finnes kurs for slikt, og da helst i Oslo-området? Jeg har Googlet litt, og det tilbys ørten gourmetkurs. Jeg er liksom ikke helt der ennå ;)
Evt. en DVD eller tilsvarende - jeg må liksom se ting i praksis. Noen av disse kokebøkene krever jo doktorgrad i kjemi.
Jeg har selvsagt søkt råd hos kvinnelige venner, og mottar da svar som "du har opp i sånn passe av ditt og datt" og "du ser når det er ferdig" !!
HAHA! Nei for tenk at det gjør jeg ikke, og de har det jo kjempefestlig da:D
Kan en del, men kraft og sauser ville hjulpet godt å lære, blir oftest tørr eller smørdruknet mat. Mye rart oppi en del av posesausene også..
Det finnes en bok fattern har, den heter Kåres namnambok.
Der er det en kul fyr som har satt ting helt i system, og lager mannemat. Han begynner med stekt egg for det er lettere enn kokt...man kan jo knuse egget ved et uhell...
Kraft = Du tar feks ett ben av en knoke og koker det ganske så mange timer, og så kan du koke kraften enda noen timer til, jo lengre du koker jo mer konsentrert kraft får du.....og så er det bare å lage saus!:D
Men, så bruner du smør, har opp i hvetemel, sper så med melk og den berømte krafta du har slitt så innmari for.....og hvis det er fest så har du opp i en skvett med fløte og geitost..... forresten lever du på lavkarbo så er hvetemel huff og huff.....
Glimrende! Jeg forstod alt sammen og fant ut at jeg ikke gidder :D Takk jenter! Dere har fått meg til å innse at ferdiglagd saus i beger fra butikken er selve lykken :)
Det er faktisk like lett å lage god saus selv som å bruke kjøpeposer. I hvert fall hvis du har stekt noe kjøtt først. Da tar du bare 1 ts johannesbrødkjernemel og litt vann og eller fløte og rister dette til en jevning som du koker ut panna med.
Det vanskeligste med dette er å kjøpe johannesbrødkjernemel.
Derfor får du tips av meg her hvis du ikke allerede har dette vidundermiddelet.
Det kjøpes på helsekosten for en drøy 50-lapp.
PS: Det blir lettere å vaske opp også, for etterpå er panna nesten ren.:D
Takker Nalana, da skal jeg prøve det, tuller ikke nå. Ellers var det litt gøy å få pes av jentene her. Skikkelig smart å skrive et slikt innlegg på et forum der 90% er kvinner som kan lage mat :)
Nåja, var vel litt med vilje også - alltid gøy med litt skøy på en lørdagskveld ;)
Heh, jeg har det på samme måte. ;) Og jente er jeg også, så helt alene er du ikke. Jeg oversteker kjøtt fordi jeg ikke stoler på at det er ferdig før det er svartbrent, og saus høres såpass komplisert ut at det aldri har falt meg inn å prøve.
Mvh Skrible,
hybelkjøkkenhersker,
tidligere skolekjøkkenterrorist
Når man er i opptrening som kjøkkenskriver, er det viktig å huske at det verste som kan skje er at maten blir vond eller uspiselig. Som fersk frøken på egen hybel ble det mye snodig mat, og slavisk lesing av oppskrifter. Etterhvert tør man mer, og ja, etter hvert klarer man "å smake til med slat og pepper" av den enkle grunn at man vet hva man liker.
Jeg har testet mye i min tid, og ikke alt ble like vellykket. Suppe på en boks makrell i tomat var f eks IKKE godt. :p
Når det er sagt, så har denne tråden litt alvor over seg også - jeg vet at en del menn sliter med matlaging. Så GUTTER!: Nå har dere sjansen til å stille dumme spørsmål uten å drite dere ut .. det har jeg allerede tatt hånd om :D
Og en tilsvarende saus:
Jeg liker å koke biff i cocosa!
For da kan pannen bli ordentlig varm.
Freeeees.
Sett stekeovnen på 200grader før du begynner og ha en ildfast form klar.
Ha bare pepper på biffen (Du salter når den er ferdig). Ha en ss cocosa i en stekepanne, full pinne på kokeplata (det er viktig å bruke jernpanne eller stålpanne, ikke teflon, ellers slår den seg), gjør hånda di våt under springen og sprut litt i stekepanna, freser det kjempemasse er du klar. Ta biffen oppi og gi den et godt minutt på hver side, god brun skorpe. Ha så biffen over i ildfaste formen, og i stekeovnen. Når du dytter på biffen og den kjennes som hånda di når du klemmer mellom tommel og pekefinger er den medium (godt rosa), når den kjennes hard som håndflata er den gjennomstekt.
Så til sausen, dette gjøres mens pannen er varm (du kan godt sette den til siden mens du gjør det andre, sett på igjen, på 8 av 12 varme). I gørra som er igjen i stekepannen tar du enkelt fløte oppi, gjerne med litt seterrømme. Det freser og braser og du tar stekespaden og skraper opp alt fra bunnen (dette fører også til lettere rengjøring!). Smak på sausen. Du trenger gjerne litt salt oppi (DET klarer vel du å merke, sånn en kvart ts av gangen). Det tykner relativt fort, da tar du stekepannen av platen og heller oppi en kopp. Og tar det over biffen når den er sånn du liker det. Har du samtidig kokt brokkoli (lite vann i en kjele, salt, jeg liker det når den koker bare i to minutter og er blitt grønnere på farge liksom), så har du deilig biffmiddag på null og niks!
Samme sausdings funker på alt kjøtt forresten. Husk at kylling og karbonader alltid må være gjennomstekte...
Nå har jeg lært å lage sauser, jeg har fått mange fine venner og koser meg på dette forumet.
Nellie, du kom aldri og lagde mat til meg :confused: ;)
Vel - dette er bare for å vise at jeg trives her, dette forumet er en flott ressurs for oss som skal ned i vekt. I tillegg kan man ha det ganske så mye gøy her.
Lykke til alle sammen! Vi har et felles mål med vektnedgang eller vedlikehold.
Jeg kan heller ikke lage mat, - bortsett fra fløtesaus :) Etter at du har stekt et eller annet i stekepanna, så bare heller du fløte i samme panne. La det koke litt 'inn' som det heter (Det heter forresten 'redusere sausen' - jeg har en venninne som er kokk) og VIPS ! er sausen ferdig. Og god !!! :)
Også noen av oss som bare rett og slett hater kjøkkentjenesten.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.