< Tilbake til oversikten

Matlaging for dummies

#1

Ignite sa for siden:

Mine kokekunnskaper er, eeehm under pari, og det blir derfor mye av den samme maten og fort kjedelig.

Kokebøker for nybegynnere finnes det nok av, men for meg er det omtrent det samme som å lese "1000 artige måter å tørke støv på" :p

Noen som vet om det finnes kurs for slikt, og da helst i Oslo-området? Jeg har Googlet litt, og det tilbys ørten gourmetkurs. Jeg er liksom ikke helt der ennå ;)

Evt. en DVD eller tilsvarende - jeg må liksom se ting i praksis. Noen av disse kokebøkene krever jo doktorgrad i kjemi.

Jeg har selvsagt søkt råd hos kvinnelige venner, og mottar da svar som "du har opp i sånn passe av ditt og datt" og "du ser når det er ferdig" !!

HAHA! Nei for tenk at det gjør jeg ikke, og de har det jo kjempefestlig da:D

Kan en del, men kraft og sauser ville hjulpet godt å lære, blir oftest tørr eller smørdruknet mat. Mye rart oppi en del av posesausene også..

God helg forresten.


#2

Iset sa for siden:

Hmm jeg tror Torkil har en dvd der han viser endel matlaging? Er det kurs-dvden hans? Du kan jo iallfall se på www.ketolyse.no. :)


#3

Ignite sa for siden:

Takker ! :)


#4

Distrea sa for siden:

hahaha... livet er hærlig. Vi tar det hele med en klype salt:p:D


#5

Ignite sa for siden:

Innlegget mitt var kanskje satt litt på spissen, men skal jeg stille rare spørsmål så kan jeg like godt ha det litt gøy mens jeg gjør det ;):D

Den DVD`en er nok litt på siden av det jeg er ute etter, forresten.


#6

Megvel sa for siden:

Det finnes en bok fattern har, den heter Kåres namnambok.
Der er det en kul fyr som har satt ting helt i system, og lager mannemat. Han begynner med stekt egg for det er lettere enn kokt...man kan jo knuse egget ved et uhell...


#7

Distrea sa for siden:

akkurat hva jeg syns er så hærlig :)


#8

Trinelise sa for siden:

God kveld!

Kraft = Du tar feks ett ben av en knoke og koker det ganske så mange timer, og så kan du koke kraften enda noen timer til, jo lengre du koker jo mer konsentrert kraft får du.....og så er det bare å lage saus!:D


#9

Ignite sa for siden:

LER! Jo du, vel dette hørtes litt komplisert ut, og jeg er jo blond i tillegg - sååå...:)


#10

Ignite sa for siden:

Du er ikke en av mine venninner vel? Ler godt her.:D



#12

Ignite sa for siden:

«Primitiv minikokebok for de absolutte nybegynnere, duster og kløner»

OG den er til og med illustrert av en kvinne! Her kan ingen ting gå galt, takk for tipset - da er jeg i havn :)


#13

Trinelise sa for siden:

Beklager jeg bare måtte......:)

Men, så bruner du smør, har opp i hvetemel, sper så med melk og den berømte krafta du har slitt så innmari for.....og hvis det er fest så har du opp i en skvett med fløte og geitost..... forresten lever du på lavkarbo så er hvetemel huff og huff.....

Nå var jeg vel snill?:)


#14

Iset sa for siden:

Haha den boka høres jo fantastisk ut. :D


#15

Ignite sa for siden:

Glimrende! Jeg forstod alt sammen og fant ut at jeg ikke gidder :D Takk jenter! Dere har fått meg til å innse at ferdiglagd saus i beger fra butikken er selve lykken :)

Sparer meg oppvasken også..hehe


#16

Ignite sa for siden:

Ja ikke sant, men jeg kan lage egg altså, litt skall i speilegget er bra - vi trenger jo kalk også :)


#17

nalana sa for siden:

Det er faktisk like lett å lage god saus selv som å bruke kjøpeposer. I hvert fall hvis du har stekt noe kjøtt først. Da tar du bare 1 ts johannesbrødkjernemel og litt vann og eller fløte og rister dette til en jevning som du koker ut panna med.
Det vanskeligste med dette er å kjøpe johannesbrødkjernemel.
Derfor får du tips av meg her hvis du ikke allerede har dette vidundermiddelet.
Det kjøpes på helsekosten for en drøy 50-lapp.

PS: Det blir lettere å vaske opp også, for etterpå er panna nesten ren.:D


#18

Ignite sa for siden:

Takker Nalana, da skal jeg prøve det, tuller ikke nå. Ellers var det litt gøy å få pes av jentene her. Skikkelig smart å skrive et slikt innlegg på et forum der 90% er kvinner som kan lage mat :)

Nåja, var vel litt med vilje også - alltid gøy med litt skøy på en lørdagskveld ;)


#19

nalana sa for siden:

Så bra, for sausen er jo så viktig for et godt måltid og denne er skikkelig lavkarbo også. Vær gjerne raus med både smør og fløte.:)

Si fra når du har prøvd da, så kan vi gå videre til steg 2 i Nalanas sausekurs.:p


#20

Ignite sa for siden:

Takker! Dette blir topp! :)


#21

Skrible sa for siden:

Heh, jeg har det på samme måte. ;) Og jente er jeg også, så helt alene er du ikke. Jeg oversteker kjøtt fordi jeg ikke stoler på at det er ferdig før det er svartbrent, og saus høres såpass komplisert ut at det aldri har falt meg inn å prøve.

Mvh Skrible,
hybelkjøkkenhersker,
tidligere skolekjøkkenterrorist


#22

martefie sa for siden:

Når man er i opptrening som kjøkkenskriver, er det viktig å huske at det verste som kan skje er at maten blir vond eller uspiselig.

Jeg har testet mye i min tid, og ikke alt ble like vellykket. Suppe på en boks makrell i tomat var f eks IKKE godt. :p


#23

martefie sa for siden:

Når man er i opptrening som kjøkkenskriver, er det viktig å huske at det verste som kan skje er at maten blir vond eller uspiselig. Som fersk frøken på egen hybel ble det mye snodig mat, og slavisk lesing av oppskrifter. Etterhvert tør man mer, og ja, etter hvert klarer man "å smake til med slat og pepper" av den enkle grunn at man vet hva man liker.

Jeg har testet mye i min tid, og ikke alt ble like vellykket. Suppe på en boks makrell i tomat var f eks IKKE godt. :p


#24

Aline sa for siden:

Tips :D

Sjysaus på pose tror jeg skal kunne gå sånn nogelunde bra på lavkarbo ;)

Veeeeldig enkelt :ja:


#25

nellie sa for siden:

jeg kan komme og lage mat til deg:D


#26

Ignite sa for siden:

Woohoo! Ikke meg i mot, Nellie :)

Takk for alle gode tips, folkens !

Når det er sagt, så har denne tråden litt alvor over seg også - jeg vet at en del menn sliter med matlaging. Så GUTTER!: Nå har dere sjansen til å stille dumme spørsmål uten å drite dere ut .. det har jeg allerede tatt hånd om :D

mvh Ignite


#27

nellie sa for siden:

nå ser det ut til at du har fått sååå mange gode tips her, så da trengs nok ikke jeg;)


#28

Ignite sa for siden:

Jaja, sånn kan det gå :D


#29

Homer Simpson sa for siden:

Her er en saus som er god og kjapt å lage. Den passer veldig godt til stekt laks f. eks.

-Ta 100g rømme og 50g smør (synes sausen blir for tynn hvis det blir noe særlig mer smør enn det) ha det i en kjele.

-Varm opp mens du rører hele tiden. Krydre etter smak. (jeg bruker ca en teskje løkpulver, litt salt, mye pepper)

-Når det begynner å koke tar du den av plata. (sausen skiller seg hvis den blir stående å koke)

-Ferdig.


#30

Megvel sa for siden:

Og en tilsvarende saus:
Jeg liker å koke biff i cocosa!
For da kan pannen bli ordentlig varm.
Freeeees.

Sett stekeovnen på 200grader før du begynner og ha en ildfast form klar.

Ha bare pepper på biffen (Du salter når den er ferdig). Ha en ss cocosa i en stekepanne, full pinne på kokeplata (det er viktig å bruke jernpanne eller stålpanne, ikke teflon, ellers slår den seg), gjør hånda di våt under springen og sprut litt i stekepanna, freser det kjempemasse er du klar. Ta biffen oppi og gi den et godt minutt på hver side, god brun skorpe. Ha så biffen over i ildfaste formen, og i stekeovnen. Når du dytter på biffen og den kjennes som hånda di når du klemmer mellom tommel og pekefinger er den medium (godt rosa), når den kjennes hard som håndflata er den gjennomstekt.

Så til sausen, dette gjøres mens pannen er varm (du kan godt sette den til siden mens du gjør det andre, sett på igjen, på 8 av 12 varme). I gørra som er igjen i stekepannen tar du enkelt fløte oppi, gjerne med litt seterrømme. Det freser og braser og du tar stekespaden og skraper opp alt fra bunnen (dette fører også til lettere rengjøring!). Smak på sausen. Du trenger gjerne litt salt oppi (DET klarer vel du å merke, sånn en kvart ts av gangen). Det tykner relativt fort, da tar du stekepannen av platen og heller oppi en kopp. Og tar det over biffen når den er sånn du liker det. Har du samtidig kokt brokkoli (lite vann i en kjele, salt, jeg liker det når den koker bare i to minutter og er blitt grønnere på farge liksom), så har du deilig biffmiddag på null og niks!

Samme sausdings funker på alt kjøtt forresten. Husk at kylling og karbonader alltid må være gjennomstekte...


#31

Ignite sa for siden:

Takker Homer og Megvel.

Tester Homer sin i kveld, og i morgen skal jeg få tak i cocosa - for den biffoppskriften hørtes god ut !

:)


#32

Ignite sa for siden:

Jeg drar frem denne tråden fra januar igjen :)

Nå har jeg lært å lage sauser, jeg har fått mange fine venner og koser meg på dette forumet.

Nellie, du kom aldri og lagde mat til meg :confused: ;)

Vel - dette er bare for å vise at jeg trives her, dette forumet er en flott ressurs for oss som skal ned i vekt. I tillegg kan man ha det ganske så mye gøy her.

Lykke til alle sammen! Vi har et felles mål med vektnedgang eller vedlikehold.


#33

Antoinette6 sa for siden:

Og vi trives med deg, Ignite.

Jeg kan heller ikke lage mat, - bortsett fra fløtesaus :) Etter at du har stekt et eller annet i stekepanna, så bare heller du fløte i samme panne. La det koke litt 'inn' som det heter (Det heter forresten 'redusere sausen' - jeg har en venninne som er kokk) og VIPS ! er sausen ferdig. Og god !!! :)


#34

Ignite sa for siden:

:klem:

Sauser er halve måltidet, så det er godt å se at flere bryr seg med slikt :)

Nå som vi begynner å bli proffe, så blir det nok en flamberings-tråd snart.


#35

Antoinette6 sa for siden:

Brenne opp alkoholen? E'rru gaaaal? Cognac'en min skal drikkes, ja :D


#36

Fedonisten sa for siden:

ler så jeg hikster

Å - så mange bra formuleringer og mye bra humor!! Åsså i en matlagings-tråd :lol:

ler og biter seg på knokene - de det IKKE skal kokes kraft på!


#37

Antoinette6 sa for siden:

Blir du desperat nok, så tenker jeg det er knokene som ryker først, jeg. Cognac anbefales som bedøvelse. Husk store mengder :D



#39

Antoinette6 sa for siden:

DEN er jeg med på ! Gul enke??? :D


#40

Ignite sa for siden:

Why not, honey. Det finnes bedre merker - men den gjør susen. :D


#41

Tundeh sa for siden:

Men kommer det da ikke glassbiter i flaska?:confused:



#43

Homer Simpson sa for siden:

Ang. flambering:

Bruk rødsprit til kjøtt og whitesprit til fisk!:D

God helg


#44

Vela sa for siden:

Også noen av oss som bare rett og slett hater kjøkkentjenesten.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.