< Tilbake til oversikten

Oppskrift på Esekielbrød, noen???

#1

elian sa for siden:

Jeg kjøpte et Esekielbrød på Mega, men det var så dyrt! 30kr for DET lille brødet! :eek:

Det stod innholdsfortegnelse på pakken, men jeg vet jo ikke hvor mye av hver ting som skal oppi... Er det noen som har en oppskrift?


#2

HP sa for siden:

Jeg gjorde et søk i google (boksene litt oppe på sidene her). :snill:

Fant denne:

Ezekiel Brød

Tid Ca: 150 min
Innlagt: 11.04.2003
Antall: 2 brød
Type: Brød
Anledning: Hverdagsmat
Vanskelighet: Vanskelig
Land: Israel
Kilde: www.matoppskrift.no/sider/utskrift6460.asp

INGREDIENSER:
6,25 dl hele hvetekorn
3,75 dl spelt mel
1,25 dl hel bygg
1,25 dl hel hirse
0,6 dl tørkede grønne linser
2 ss tørkede Great Northeren Beans
2 ss tørkede kidney bønner
2 ss tørkede pinto bønner

1 liter vann 45°C
2,5 dl honning
1,25 dl olivenolje
2 pk tørrgjær
2 ss salt

DETTE GJØR DU:

Dette er oppskriften på brødet fra bibelen, som Ezekiel levde på i 2 år mens han var i ørkenen. Det skal etter sigende være ernæringsmessig perfekt. Her må du etter oppskriften male ditt eget mel.

Ha vann, olje, honning og gjær i en bolle. Rør sammen og la stå 5 minutter.
Bland korn og bønner sammen og mal det på en mølle/kvern. Bland dette sammen med gjærblandingen og salt. Rør godt i 10 minutter. Elt ut deigen til 2 avlange brød som legges i smurte brødformer. Settes så til heving i ca 1 time til det er nådd toppen av formene.

Bakes ved 175 grader i ca 45-50 minutter eller til brødene er gyldne brune.


Men jeg tror ikke dette er den eneste riktige da... Noen venner av oss "dyrket" ezekiel brød for en tid tilbake... Hele prosessen tok visst 5 døgn, og det luktet gress i halve huset grunnet spiring av korn... :p


#3

elian sa for siden:

1,25dl. HONNING i HVERT brød?????? What the f.... :eek: :eek: :eek: Kan vel ikke være så lurt det vel?? Noe jeg kan erstatte den honningen med tro? :confused:
Og hvor i all verden skal jeg få tak i alle disse bønnene??


#4

HP sa for siden:

Hmm... disse inneholder jo gjær også... Det skal vel ikke ezekielbrød ha... :p

(Ikke akkurat som at det står 'sponset av Idun' bakpå Mosebøkene... :snill: )

Hmm... Tror vi trenger å finne oppskriften på ekte ezekiel brød jeg... :p


#5

HP sa for siden:

Altså ingen gjær... :p Sikkert ingen honning heller, for det var vel litt luksus når en skulle leve i ørkenen....

#6

mam sa for siden:

Start med spiringen 3-4 dager før baking. Regner med at HELE PROSESSEN TAR 5 DØGN FØR MAN KAN NYTE STREVET.

70 g hel hvete
70 g hel bygg
70g hel spelt
140 g hvite bønner
140 g grønne linser

Legges i bløt i 10-12 timer. Slå av vannet. Hell alt over i langpanne og fordel utover. Dette skal skylles 2-3 ganger om dagen i 2-3 dager. Grunnet spiringen blir brødet mer lettfordøyelig fordi aminosyrene spaltes i spireprosessen. Dessuten forhøyes næringsinnholdet.

140 g hirse (evnt. hirseflak)
3 dl vann, helst renset eller Imsdal

Så gjør du klar hirsen ved å legge den i kokende vann og skylle den med kaldt vann etterpå. Ta det spirete kornet og hirsen i en foodprosessor og hell i de 3 dl vann. Kjør til alt er finmalt. (Det står ikke hvor lenge hirsen skal ligge i kokende vann. Her får man prøve selv)

5 g gjær (ja, bare 5 g)
2-2 1/2 ss havsalt el. mineralsalt
7 dl vann, helst renset eller Imsdal
2 kg siktet sammalt hvete
1 kg siktet sammalt spelt

Ta massen fra foodprossesoren i en stor bolle. Løs opp gjær (Ikke tørrgjær) i litt vann. Bland i salt, vann og mel. Hold igjen 1/4 av melet til utbaking. Elt godt og sett til heving i ca. 8 timer. Det er lurt å sette deigen om kvelden før du legger deg. Eltes godt igjen og fordeles i 3-4 brødformer som er smurt godt med oliven-eller solsikkeolje. Etterheves i ca. 2 timer. Settes i kald ovn. Stekes på nederste rille på ca. 180 grader i 1-1 1/2 time. For de med cøliaki byttes både hvetekorn/mel og bygg ut med spelt.

PHU! Det kaller jeg baking. Jeg leste i Allers at dette brødet har svært lav glykemisk indeks. Noen som påtar seg å regne ut den for oss, det hadde ikke Allers gjort.

hilsen mam :_punk:


#7

HP sa for siden:

Dette er Ezekielbrød! :D

Takk Mam!

Men med tanke på cøliaki så er det gluten i spelt også. ;)


#8

Erzsébet sa for siden:

Tror denne opskrift er lidt tættere på det brød, som Ezekiel fik opskriften på. I Biblen står der ikke noget om bønner (altså dem man spiser :-)
[size=3][/size]
Ingredienser:
1.5 kg hele korn (vinterhvede durum spelt emmer m.fl. evt. i kombination)


vand





rosiner


dadler


abrikoser


nødder

1,5 kg hele korn (vinterhvede, durum, spelt, emmer m.fl. evt. i kombination)

Sæt kornet i blød i vand ca. 12 - 18 timer (stuetemp. eller køleskab).

Lad det stå mørkt i 36 - 48 timer for at spire og i denne periode skal det skylles 2 - 3 gange dagligt. Det kan stå i køleskabet, men så går spiringen lidt langsommere.

Spiren skal være 1/3 af kornets længde. Hvis spiren er for kort bliver brødet ikke sødt og hvis den er for lang, bliver brødet fugtigt. For lang spire kan evt. reddes med længere tids tørring.

Tør nu det spirede korn i solen eller en ovn (bagerist + viskestykke) ved ca. 50º.

Purér så kornet i en Food-prossor (svært) eller en kødhakkemaskine (let) og rør eller ælt dejen til der dannes glutentråde: I en skål med ske (hårdt arbejde) eller i en maskine med dejkrog.

Rosiner, dadler, abrikoser, nødder kan tilsættes nu.

Lad dejen hvile nogle timer.

Lav 3 brød:
De kan enten være flade, som sættes på velsmurt bagepapir eller de kan kommes i forme.

Bages ved 120 - 150º i 2,5 - 3 timer - eller til det har en pæn skorpe.

Køl af og pak i viskestykke / vokspapir i 2 - 3 dage, så skorpen bliver blød.

Venlig hilsen Erzsébet fra Danmark


#9

themonk sa for siden:

For å si det sånn, det brødet tar så ufattelig lang tid å lage at jeg gladelig betaler 40,- kr for det på helsekosten. Jeg anbefaler ingen som ikke ikke har baking som hobby å lage esekielbrød selv. ;)


#10

Gamla sa for siden:

Har aldri laget dette brødet, men kanskje noen har lyst til å gjøre ett forsøk! Hadde vært greit å høre hvordan det i då fall gikk.:) En litt spesille oppskrift! Fant den på internett for en tid tilbake. Hele historien om brødet var også skrevet der, men jeg kopierte desverre bare oppskriften, og ved et enkelt søk ikveld fant jeg det ikke igjen.:o
ESEKIELBRØD
230 gram Første Samuelsbok 30,12 rosinerAmos 4,8 vann
115 gram Tredje Mosebok matfett
230 gramJeremia 6,20 sukker
1Jesaja 10,14 egg
460 gramAndre Mosebok 29,2 mel
1 teskjeAndre Mosebok 13,7 bakepulver
1 teskjeAndre Krønikerbok 9,9 kanel
1 teskjeFørste Kongebok 10,10 muskatnøtt
1 teskjeLukas evangelium 23,56 allehånde
1 teskjeAndre Mosebok 13,3 natron
1 teskje Tredje Mosebok 2,13 salt
230 gram Fjerde Mosebok 17,8 mandler
Kok rosinene i vann og tørk. Spar 1,8 desiliter vann for senere bruk. Bland sammen matfettet, sukker og egget. Tilsett de resterende ingrediensene, rosinene og vannet. Følg videre anvisning i Jeremia 7,18. Stek i en smurt form på 175 grader i 20 min.


#11

Huldr sa for siden:

... my thoughts exactly... :p

Smaker det godt? Skal visst være bra på blodtypedietten for type 0 nemlig, så jeg har lurt på å kjøpe det. Men i og med at det er så dyrt har jeg ikke våget meg på det... :)


#12

themonk sa for siden:

Det smaker snop! :) Det er kjempegodt. Jeg har også blodtype 0, og jeg kjenner på meg at dette brødet ikke er noe jeg har vondt av. Hehe. Og så er det veldig lett å skjære tynne skiver av det, og det er jo en fordel på lavkarbo.


#13

Huldr sa for siden:

Tusen takk! Det skal prøves! :)

Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.