Det er masse man kan lage og jeg har samlet oppskrifter etter hvert som jeg har kommet over dem, men likevel føler jeg at jeg sliter hver gang vi skal lage middag. Nå skal det sies at det bare er jeg som går på lavkarbo, men det burde da ikke være så vanskelig å finne et opplegg der vi alle kan spise samme mat bare med forskjellig tilbehør.
Føler alltid at jeg spiser brokkoli til middag, lite sauser føler jeg det blir (mangler stort sett alltid det jeg må ha), og spiser det samme hele tiden.
Hvilke tilbehør og slikt bruker dere? Hvordan løser dere det med middag når dere lager til hele familien? Sambo syns det er så lite jeg kan spise, og begynner mer og mer å ignorere det at jeg går lavkarbo så det ender vel til slutt at jeg må lage egen separat mat til meg..
I utgangspunktet kokte jeg til meg i begynnelsen. Ser ikke at det er så dumt... I tillegg, spiser dere "ren mat" så er det lett å lage mat!
Personlig så foretrekker jeg det. Men er dere av typene som bare spiser blandingsmat så er det sikkert ikke så lett! Men blandingsmaten er ikke bedre om du spør meg...
Jeg er blitt helt avhengig av handle lister (får dem på coop). Når jeg går tom for noe skriver jeg det ned. Når jeg ser noe her jeg vil prøve skriver jeg det ned. Eller bare roter rundt i kjøleskapet å ser hva som burde vert der eller er lite av skriver jeg det ned. Mye lettere å ha det du vil i kjøleskapet da :).
Har gjerne blokka liggende på kjøleskapet eller ved PC`n.
Ellers liker jeg godt grøn/rød pasta(krydder) o.l. (thai greier, sterke!). Blir lett å lage smakfull variert mat selv med mye av de samme ingrediensene.
For tiden bruker jeg mye denne:
Kapper opp grønnsaker (råe, varierer med blomkål, brokkoli, sopp, asparges, rosenkål, bønnespirer mm. Fant ut at minimais har under 3 i karber så skal prøve det også ut). Hiv det i stekepanna å stek til det har fått stekeskorpe. Legger så i kylling/kjøttdeig/ferdig stekt fisk. Varmer det litt før jeg tar i fløte/cremefresh/rømme. Med litt salt og pepper og hvitløk eller grønn pasta i blir det kjempe godt. Husk bare på å ha i godt med smør på slutten så du får dekket fett inntaket.
Nå er ikke jeg veldig erfaren innen lavkarbo, men jeg kan gi deg et eksempel på hvordan sist uke så ut hos oss. Samboeren min og jeg går på ketolyse, mens barna spiser "normalt"
Mandag: Tacotallerken, alt utenom skjellene på oss store, og med skjell til barna.
Tirsdag: Karbonader til alle, foliebakt grønnsakmiks til oss store og poteter til de små. Sjysaus fra Toro til oss alle. Dere har vel noe som tilsvarer Toro i Sverige??
Onsdag: Tortilla pizza på oss store, vanlig kjøpepizza til ungene (hadde dårlig tid den dagen)
Torsdag: Hotte kjøttkaker til alle, foliebakt grønnsakmiks til oss store, pommes frites til de små, Fjordland peppersaus til alle.
Fredag: Nepelasagne til alle
I dag: Resten av nepelasagnen
I morgen: Skinkebiff og grønnsaker i form, jukseris til oss store og vanlig ris til de små.
Jeg lager plan for hele uka, hvis ikke blir det bare surr. Håper dette ga deg noen ideér :)
jeg skjønner det kan bli vanskelig ,
typen min burde tatt av noen kilo selv, og han lurer fælt på hva jeg holder på med. ;)
Sønnen min kan og spise mer lavkarbo, pga litt overvekt,
men jeg lager mye kylling, det spiser alle her, og de andre får ris og saus til,
selv har jeg rømme og salater. evt grønnsaker.
Og det går bra, hvis det ikke passer ellers lager jeg mat kun til meg,
og lar dem spise "vanlig" middag utenom.
Døttrene mine er slanke som noen siv og trenger ikke "bry seg" :)
Triks 1 er å ha ting på lur. Jeg har fryseren full av svensk cottage cheese og creme fraiche. (Funker å fryse, bare de lettvariantene som smuler seg etterpå, men aløtså, det smuler seg jo mer der det til slutt kommer) Kjøleskapet mitt er så fullt at det nesten kneler.
Triks 2 er å skrive ned MED EN ENESTE GANG når du ser at det er tomt/snart tomt/du tok den siste skiva... Skal du skrive handleliste kvarter før du drar på butikken, glemmer du garantert det du trenger og kommer hjem med noe annet.
Triks 3 er å kose seg på kjøkkenet. Jeg har funnet mye god (og helt lovlig) mat i vanlige kokebøker også. Gratinert rosenkål fant jeg i Ingrid Espelids rødrutete, f eks.
Mannen er på "semi-lavkarbo". Det betyr at han spiser samme middag som meg, men spiser brød og kornblanding og sånn ellers. Av og til mumler han noe om at han manglertilbehør. Men i heite, han kan da dytte en potet i mikroen selv, hvis det er så viktig, eller be om det på forhånd. Lillesnuppa er min dårlige samvittighet. Hun spiser kjøpemiddag på glass.
Takk for innspill dere.
Jeg har liste hengende på kjøleskapet så det skrives alltid opp med en gang noenting er tomt. Men det går vel mere på det at jeg er så lite kreativ på kjøkkenet så jeg føler at jeg ikke har tilbehør å variere mellom.. Klarer bare ikke å hive sammen noe å ha ved siden av.. Skjønner ikke hvorfor det er så vanskelig..? :(
Terry: så enkelt som du gjør det skulle jeg ønske at jeg klarte. Det er jo ikke akkurat hjernekirurgi. :rolleyes: Men det er akkurat som om hjernen min ikke vil tenke sånn! Tipset ditt er forresten herved stjålet! :D
Prøv å lag grønnsaksragu til kjøttet eller fisken du skal ha til middag. Det er kjempe godt og litt utenom de vanlige kokte grønnsakene.
Lykke til :klem:
Takk for tipset Lindabtn!
Får virkelig prøve meg frem. Jeg vil ikke at det skal gå så langt at jeg detter av lasset av den grunn at jeg ikke spiser nok variert mat..
Jeg vil absolutt anbefale å lage ukeplaner for middagen. Vi har en 5 ukers plan som vi går etter. Da handler vi en dag i uka og slipper å gruble på hva vi skal ha til middag. Hos oss er det gubben som lager middag, vi har tilpassa planen slik at jeg kan spise det samme som de med annet tilbehør. Unntaket er pannekaker og grøt.
Ja, jeg lagde ukeplan forrige uke, og det var veldig greit. Kjenner jeg blir frustrert når man skal ta ting på sparket for det klarer jeg ikke..
Men jeg skal absolutt lage lengre planer!
Men hva bruker dere å ha til maten da? Hos meg går det stort sett bare i brokkoli, og soppstuing.. Blir liksom litt lei det også. :rolleyes:
Jukseris har jeg testet, men jeg syns at det ble en voldsom sterk blomkålsmak av det og det var ikke noe særlig. Har dere i noe krydder for å dempe denne?
Squash og aubergine har jeg vært veldig feig til å teste. Jeg har faktisk en liten squash liggende i kjøleskapet så kanskje jeg får teste den i dag da. :rolleyes:
Jeg pleier ikke bruke noe krydder i jukserisen, men lager ofte sjampinjongsaus ved siden av. :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.