Jeg har vært av og på på lavkarbo mange ganger; det er blitt min foretrukne måte å miste kilo på. Nå opplever jeg for første gang at det ikke "tar", selv om jeg er i ketose og holder meg mellom 1300 og 1400 kalorier om dagen går jeg ikke ned i vekt. Jeg har godt å vel 20 kilo å gå ned for å komme innenfor normalen, så med ketose og dette antallet kalorier burde jeg se resultater. Jeg har naturligvis opplevd platåer tidligere, og jeg veit hvor mine platåer er; det første dukker opp på ca. 77 kilo, det andre på 74 kilo, og det tredje på 71. Etter dette har jeg dessverre få platåer å vise til siden jeg sjelden kommer meg under 70 kilo (gir opp på platå nummer 3, i kombinasjon med at jeg alt da føler meg så mye bedre).
Noen som har tips som "alltid" virker når dere stagnerer? Jeg spiser helt vanlig lavkarbo, og har holdt meg unna fløte siden jeg veit det kan gi stopp (har ikke gjort det tidligere, men tør ikke å ta sjansen). Maten for meg blir som oftest omelett eller brisk knekkebrød til frokost, svin med blomkål og brokkoli samt soyasaus og rømme til middag (eller liknende), og et eller annet til kvelds (nøtter, brisk, ostechips).
Forøvrig veit jeg om en "skummel" ting som kan gi meg boost på lavkarbo; og det er en skikkelig sprekk med masse karbohydrater. Jeg veit ikke hvorfor, men det er som om dette resetter hele greia. Faren er naturligvis at sprekken plutselig blir til en helg eller to uker.
Ja, det er skikkelig kjedelig. Jeg har ikke prøvd eggfaste før, det kan jeg jo godt prøve. Men jeg spiser ikke så mye egg; jeg vil si når jeg har det til frokost tar jeg ett, og det er kanksje hver 2-3 dag. Så det er ikke så mye av det jeg får i meg. Men alt er jo verdt et forsøk. :)
Jeg har alltid vært nødt til å telle kalorier også på lavkarbo, det er nok ikke alle som har en forbrenning og en kropp som tillater ubegrenset med kalorier selv på lavkarbo. Et underskudd av kalorier er vel ikke en myte eller en flyktig teori, det er nå ganske anerkjent som metode for å miste vekt. Den er ikke behagelig, men på lavkarbo går det i grunn fint fordi man spise såpass mye fett at man er mett selv om kaloritallet ikke er så høyt.
Uansett diett så gjelder fysikkens lover om termodynamikk og en må i kaloriunderskudd for å gå ned i vekt om en ser bort fra de første 4-5 kiloene en mister første uka når en starter på lavkarbo, som jo for det meste er væske. En av fordelene med lavkarbo, er at det som regel øker litt på forbrenningen, slik at en kan innta mer kcal enn med tradisjonell slanking, samt som du sier at sultfølelsen er mindre pga. inntaket av fett og proteiner.
Å øke kalorinntaket vil nok øke forbrenningen litt, men ganske sikkert ikke nok til å kompensere for det økte kalorinntaket. Det gjenstår da to måter å få til vektnedgang på, den ene er å redusere kaloriinntaket ytterligere og det andre er å øke forbrenningen, fortrinnsvis hvileforbrenningen (styrketrening) og jeg vil sterkt anbefale det siste.
En ren ketogen diett med periodisk faste har alltid gitt god effekt for meg. Under 20g karbohydrat, ingen korn eller nøtter, ingen sukker-erstatninger, og begrenset med ost/rømme/fløte. 16-20 timer faste per døgn (etter 3 døgn så regulerer det seg etter sult). Etter en ukes omstilling kan jeg spise "normal" lavkarbo.
Takker for råd. Jeg kan nok med fordel prøve å øke forbrenninga min gjennom styrketrening, der starter jeg fra null og vil nok merke god effekt. Jeg har ikke tidligere prøvd den oppstarten du nevner HP, men det kan godt prøves ut det også. Jeg holder meg under 20 karbohydrater uansett, og da er det bare å følge resten av opplegget. Gode råd fra begge to, takk! :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.