< Tilbake til oversikten

Normal BMI og lavkarbo

#1

søtekrølle sa for siden:

Er det fordelaktig for en person med normal BMI å skifte kosthold til lavkarbo i stedet for vanlig sunt kosthold (fiberrikt, grønnsaker frukt) (et kosthold nesten uten lette karbohydrater som hvitt mel og sukker)

Er det noen fordeler som man går glipp av dersom man følger et slikt kosthold i forhold til et lavkarbo når man tenker seg at personen ikke ønsker å misste vekt?


#2

Nille sa for siden:

Om en person med normal BMI ikke spiser lette karbohydrater som sukker, hvitt mel som du beskriver er det ikke så stor forskjell fra generall lavkarbo. Om man i tillegg til kutter ut/ned stivelseholdige produkter som poteter, ris og pasta - og ikke er redd for sunt fett, vil det være mulig å oppleve en "fordel". Du vil iallefall ha et kosthold i balanse. Dvs. hormoner/insulin nivå. Kroppen din trives bedre, magen mindre luftig, huden blir klarere og mykere, tennene blir hvitere/sunnere uten tannstein, om du har hatt vondter og verker blir disse mindre og kanskje forsvinne. Man får mer energi, og føler seg våknere og mer opplagt. Mange her inne har opplevd av livskvaliteten blir adskillig bedre.

For noen passer det kostholdet du beskriver best. De kan spise frukt, ris, pasta og poteter uten å oppleve plager som vektoppgang, vannansamlinger/ødem, oppblåsthet/vond mage og trøtthet/slapphet eller muskelverk/forverret reumatisme.

For noen passer det å telle kaloriet og leve på lettprodukter. De tåler mer karbohydrater men mindre kalorier.

For andre vil allergier/sykdom spille en stor rolle i valg av kosthold/livsstil.

Men så er det noen (faktisk ganske mange) som har spist seg syke på "normalt norsk kosthold" og har en lav toleranse grense for karlbohydrater, og da spesielt stivelseholdige produkter. De IKKE spise ris, pasta og poteter uten å oppleve plager som vektoppgang, vannansamlinger, oppblåsthet/vond mage og trøtthet/slapphet.

Det som er viktig å huske på er at det ikke finnes noen fasit. Det er ikke slik at det finnes EN løsning som er riktig for alle (slik norske ernæringsmyndigheter synes å mene). Du må lære å kjenne kroppen din og hva den liker/ikke liker, tåler/ikke tåler.

:)

PS Du kan gjerne ta enn titt i denne tråden også: forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=16259


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.