Jeg ble så irritert da jeg leste "Syke av sunnhet"-artikkelen i det siste nr. av DetNye, at jeg bare MÅTTE skrive inn til dem! Og her er hva jeg skrev: (Jeg håper ikke jeg har skrevet masse feil, sånn at jeg får tilbake med samme mynt... Det er vel egentlig eksperten Nille, som skulle skrevet inn til dem. Jeg er såpass fersk, men føler at jeg vet LITT i hvertfall...)
Jeg er en "Atkins'er", og kall meg mer enn gjerne en Ortorektiker også! Men kom IKKE å påstå at en som følger Atkins "by the book" SLUTTER å spise karbohydrater!! Jeg siterer fra artikkelen: "Atkins dietten er den strengeste. I en periode spiser man bare proteiner og fett". Dette er FEIL, FEIL, FEIL!!!!!!! Hvor har dere det i fra???? Kari, har du lest boka???? Jeg regner med at svaret er "Nei!"
Det er KUN de første 14 dagene (induksjonsfasen) som er "streng". Selv om man i denne perioden skal spise mye fett og proteiner, skal man også ha i seg 20gr karbohydrater i løpet av EN dag! Da skal man spise ca. 5dl. salat/salatgrønnsaker, og ca. 2,5 dl. andre grønnsaker HVER DAG!!! Mål opp dette og se hvor mye det faktisk er! Jeg har problemer med å få i meg så mye!! Og i tillegg til dette spiser "vi" egg, ost, kylling, biff, kotletter, kjøttdeig, reker, torsk, fløte, rømme, olivenolje, rapsolje (selvfølgelig kaldpressede og SUNNE oljer!) Vi spiser nøtter og frø, og vi koser oss glugg i hjel!
Etter de første 14 dagene, har kroppen omstilt seg til å forbrenne fett (lagret kroppsfett) i steden for karbohydrater. Kroppen er da i "ketose". Nå kan man sakte men sikkert begynne å innføre flere karbohydrater igjen. Ca. 5gr pr. uke. Så ca. 1 mnd. etter induksjonsfasen er over er du oppe i 40-60gr karbohydrater pr. dag. Det er stor forkjell på hvor mange gram karbohydrater hver enkelt menneske "tåler" uten å legge på seg igjen. Men på denne måten finner man lett "den gyldne middelvei".
Det er ikke rart folk blir stive i øya, når de hører at noen går på Atkins-diett! Det er dere som ikke vet noenting om dette, og som alikevel utaler dere feilaktig i blader og på TV, som skremmer folk!!
LES boka! Og snakk etterpå!
Mange motstandere av Fedon Lindberg og Atkins, synes at Grete Roede er helt OK! Faktisk helt topp!!!
Men!! Har dere lest bøkene hennes? Har dere sett hvor lite brød, poteter, ris og pasta man skal spise på hennes dietter? Antagelig ikke... Grete Roede sier nemlig ingenting om dette med karbohydrater, og snakker kun om usunt fett... Spis magert pålegg, kylling, skummet melk osv... Hun lar deg få spise brød og poteter, men i en EKSTREMT liten mengde! Dette kostholdet minner veldig mye om Lindberg's kosthold, men hun har bare ikke lagt hovedvekten på lavt inntak av karbohydrater...
Hilsen "Karbojunkie", som har blitt 8kg. lettere i sommer!
Jeg har ikke lest denne artikkelen i Det Nye..Er det siste nummeret det er snakk om? Innlegget ditt syntes jeg var helt grei,og bra å sette fingern på at de uttaler seg uten kunnskap.Media har jo største skylden for at disse diettene har fått så mye negativ kritikk,og media påvirker oss mer enn vi vet det selv..
Har ikke fått lest dette før nå Elian !! [color=red][/color] KJEMPEBRA !! :ja: :_punk:
Tror heller ikke de gidder å svare - det er de for overlegne til. Men det er godt at du skrev det - og det er er godt skrevet.
[center]:blomster: Flink jente - og så flott at du er så engasjert !!!:blomster: [/center]
[center][color=#ff8c00][/color] [/center]
[center] [/center]
PS Regner med at du vet at du ikke skal spise minimum 20gr max 40gr pr dag på introen og at nøtter heller ikke spises på introen.
Yes da! Jeg vet det.... Men ville ikke legge så mye vekt på introen i innlegget mitt, fordi "ekspertene" tror/mener jo at et liv med Atkins handler om å gå på intro FOREVER!
[left]Kall meg gjerne en ortorektiker
[/left]
[font=Arial][size=1][left]Dette gjelder for sA vidt ikke dere i bladet sA mye som det
[/left]
[left]gjelder "kostholdseksperter" som for eksempel Kiri laquessonl Jeg
[/left]
[left]ble skikkelig irritert da jeg leste artikkelen "Syke av sunnhet, i Det
[/left]
[left]Nye nr. 10. Jeg er en "atkins-er", og kall mej gjerne en ortoretiker
[/left]
[left]ogsA! Men kom ikke A piistA at en som totgeiA=iXins *by the book,
[/left]
[left]slutter A spise karbohydrater! Jeg siterei fra artikketen:
Flott at noen gjør noe! Bra at det kom på trykk!
Det svaret de skrev i Det Nye, var i alle fall ikke noe som gjelder de fleste av oss her, tror jeg. Jeg er helt enig i at for unge jenter flest skal man være forsiktig med å fokusere på kroppsbilde og slanking, men det er ikke akkurat det vi driver med, da. Det gjelder faktisk å få en vekt som er sånn at vi ikke blir syke av den. Man kan sikkert godt slå seg til ro med at man ikke ser ut som en syltynn skrape av en supermodell, men ikke med at man får diabetes og hjerteproblemer når man kan gjøre noe med det!
Og ja - DET blir JEG lykkelig av, Det Nye!
Så utrolig flott Elian!!!
Jeg blir litt irritert på svaret til Det Nye.... Jeg er jo enig med dem i det de sier, MEN når de skriver faktafeil om Atkins-dietten, så kan de i det minste innrømme at det var feil, istedetfor å snakke seg vekk fra hele temaet, nemlig Atkins prinsippene.
Nå diskuterer de ortorektikere på TV.
Og hun sa at folk som bl.annet er sykelig opptatt av å ikke spise sukker eller fett er ortorektikere... Og vi som nekter å kose oss iblant vil nok kalles Ortorektikere av mange :p
Men det det egentlig er snakk om er at kontoll over maten tar over for noe annet, og det er sjelden tilfellet for oss..
Blir så på vakt når de prater om mat...
"Vi foreldre har et ansvar og bør passe oss om vi plutselig kutter poteter eller brød i familien"
blæææææ!!!
Det er ikke noe galt i å velge bort enkelte matvarer... Problemet er om det blir en besettelse, om man ikke kan gå ut og spise med andre, eller om man blir deprimert av å feile osv...
Problemet er ikke å kutte poteter i familien...
Problemet er f.eks hvordan man legger frem en kostholdsendring for barna...
For det første: Når blader som Det Nye har artikler om ortoreksi, anoreksi, bulimi eller andre spiseforstyrrelser, klarer jeg ikke at det alvorlig - de hiver seg på en hype - "nå er det en ny spiseforstyrrelse som er inn" - og det hele fremstår emm som komisk , ettersom blader som dette er av de fremste markørene hva gjelder kroppsidealer og "sunnhetstyranni".
Det som irriterer meg mest er dog at man trekker frem Atkins-dietten o.l. som de største synderne her. Det er i beste fall skivebom. Mennesker som begynner på Atkins, ketolyse o.l. har for det første gjennomgående allerede et anstrengt forhold til mat og vekt - kostholdendringene er i så måte en metode å frigjøre seg fra matens kontroll på, ikke omvendt. Når det gjelder ortoreksi er dette en reell forstyrrelse, men jeg tør påstå at de som rammes neppe sverger til fettrike dietter som dette. Fettfrykt er vel snarer et kjennetegn ved denne forstyrrelsen, ofte sammen med sukkerangst, og det er klart at det da kan føre galt av sted. Noen blir også sykelig opptatt av tilberedning av maten, at maten skal være økologisk og ren etc.
Ironisk nok opplever svært mange med spiseforstyrrelser å bli bedre på et lavkarbo kosthold. Man blir ikke mentalt syk av å kutte ut poteter og brødmat, men samfunnet har et sykelig forhold til hvordan mat skal brukes og ikke brukes. Man er ikke nødvendigvis forstyrret bare fordi man ikke har behov for kake i alle festelige anledninger, eller har med seg en kotelett fremfor brødskive i lunsjen. Kompetansen på denne type problematikk er dessverre fortsatt svært mangelfull.
Her hadde det jammen kommet mange innlegg jeg ikke hadde sett...
Morro å mimre i gamle tråder :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.