< Tilbake til oversikten

Dagbladet.no i dag - "Ikke sant at fett gir hjertesykdom"


#2

Nille sa for siden:

....visste vi vel ! :D

Men det er jo bra at det for en gangs skyld kommer frem i pressen også....


#3

Iset sa for siden:

Flott!


#4

SusieBlues sa for siden:

Vi får bare håpe at dette ikke betyr at folk tenker at mettet fett er sunt, og ikke samtidig kutter på sukker og annen karbo. Kan se for meg svigerfar som ei sol nå! Nå skal han kose seg med masse øl, poteter og alt fettet på ribba...

Men enig med dere andre at det er fint at det stadig kommer drypp om at mettet fettet ikke er farlig..


#5

Iset sa for siden:

Det er nok det mange desverre gjør. Husker da Skaldeman hadde en nett-diskusjon og MANGE snakket om at de endelig kunne spise pommes frites og pizza med good samvittighet. :rolleyes:


#6

SusieBlues sa for siden:

Huff, skremmende at noen mener at pommes frittes er det samme som grønnsaker..


#7

Iset sa for siden:

De tenker bare "fett" vet du. Det er nesten mer hysterisk morsomt enn det er tragisk (men bare nesten); folk flest tenker jo ikke på karbohydrater når de snakker om feks. en Bigmac-meny fra McDonalds, de tenker på alt fettet. Selv om en slik meny består av omtrent 90 % karbohydrater (poteter, burgerbrød, brus), så er det burgeren og dressingen som får gjennomgå. Det er helt utrolig, egentlig.


#8

tbear sa for siden:

Det er spesielt interessant at dette ikke er nok en ny, avgrenset undersøkelse, men en gjennomgang av de klassiske undersøkelsene som ligger til grunn for dagens kostholdsråd fra ernæringsmyndighetene i de fleste land. Vi har jo hørt og lest om meningsfeller som har trukket de gamle forskningsresultatene i tvil, men det er vel første gangen vi ser en systematisk gjennomgang av disse med tydelige konklusjoner og tilrådinger - og det fra erverdige Lund Universitet og Malmø Universitetsklinikk.

Jeg tror vi bør kunne koste på oss et kryss i taket og et visst håp om at dette kan føre debatten om lipidhypotesen et stykke lenger også her hjemme.


#9

Iset sa for siden:

Får håpe dette gir litt resultater ja, men vi ser jo hva ernæringsmyndighetene svarer gang på gang. "Dette var overraskende resultater (yeah riight) men vi ser ingen grunn til å endre på dagens gjeldende kostholdsråd". HVER gang svarer de det samme, det er så patetisk. Men det er jo ikke så lett å innrømme nederlag, vel.


#10

Bulldog sa for siden:

Er dette rett da?


#11

Iset sa for siden:

Eh de har jo misforstått noe vesentlig. Har de glemt at naturlig transfett ikke er skadelig? Jeg dauer ...


#12

Nille sa for siden:

ehhhh, nå blir jeg skikkelig forvirra her Iset ?

Det er vel naturlig mettet fett generelt som ikke er skadelig -
Transfett ER skadelig. Transfett er jo egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg). Det er vel neppe en naturlig prosess ? Det er muligens store hull i mine kunnskaper her, men hva er det som kommer under benevning "naturlig transfett" ?


#13

tbear sa for siden:

Iset er nok inne på noe her. Denne artikkelen på melk.no omhandler temaet:
melk.no/Article.aspx?artid=11160&mnu1id=&mnu2id=&mnu3id=&mnu4id=

Blant annet står det om naturlige vs industrielt fremstilte transfettsyrer:

[INDENT]Industrifremstilte transfettsyrer
Industrielt fremstilles transfettsyrer når vegetabilske oljer varmes opp over lang tid på høy temperatur. Hard margarin inneholdt tidligere store mengder transfett, men det finnes nå metoder for å fjerne disse fettsyrene. Fordi transfett i margarin nå er fjernet, har den totale mengden transfett vi inntar fra bearbeidede produkter gått ned. I dag er kjeks og kjøpekaker viktige kilder for transfett. Når man leser på varedeklarasjonen på et produkt kan betegnlsen "herdet vegetabilsk fett" og uttrykk som "herdet planteolje" og "herdet plantefett" indikere at det er transfett i matvarene.
I Danmark har man gått til det skritt å forby oljer og andre fettstoffer som inneholder mer enn 2 % transfett.

Naturlige transfettsyrer
Naturlige transfettsyrer dannes i vommen hos drøvtyggere og derfor finnes det naturlig forekommende transfettsyrer i meieriprodukter og i kjøtt fra drøvtyggere.
De uheldige helseeffektene man har sett av transfettsyrer er først og fremst knyttet til de industrifremstilte transfettsyrene

[/INDENT]


#14

Nille sa for siden:

Ahhh, på den måten ja. Det hadde JEG glemt ! Da skjønner jeg. Så har jeg lært noe i dag også ! Har lest det før et sted (her inne ?), men har muligens hengt meg opp i den siste setningen :rodme: :D


#15

Iset sa for siden:

Tbear sa det jeg mente ja. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.