< Tilbake til oversikten

Det er super-vanskelig...

#1

cathrine sa for siden:

Jeg syntes det er vanskelig å fore poden med "riktig" mat...Han er dårlig til å spise og vil han ha mat vil han helst bare ha pasta og kylling!!! Han er glad i middag,og spiser gjerne middag til frokost o.s.v...Men middag for han er ris/pasta/kylling/skinke/spagetti/tomatsuppe (rimlig snevert utvalg!!!).
Jeg skjønner liksom ikke helt hvor det "glapp" for oss,for vi har alltid hatt et variert utvalg av mat her hos oss,samt gitt han "alt" helt fra begynnelsen av. Men det er klart,han har vært mye syk, noe som har gjort at han har fått spise "litt som han vil" .
Jeg prøver å sende med litt rosiner,gulrøtter,kivi o.l i matboksen men jeg er ikke flink til å variere..Dessuten er han ikke særlig int. å smake nye ting.Han er faktisk ganske sær i matveien..
Jeg er redd han får i seg altfor lite næringsstoffer slik han spiser nå. Men jeg er ikke tilhenger av å tvinge han til å spise hvis han ikke vil...
Nå ser det ut til at vi begynner å få sykdommen under kontroll og da vil jeg gjerne endre vanene hans litt!
[color=#4169e1][/color]
Har dere noen forslag på hvordan jeg kan legge opp menyen hans samt hva jeg kan lage slik at han spiser mer og sunnere?
[color=#4169e1][/color]
Cathrine


#2

nalana sa for siden:

Hvis han er glad i både spaghette og ris, så har du jo et godt utganspunkt. Vet ikke hvor odt du kjenner til dette med forskjellige typer både ris og pasta, og de store forskjellene i GI. Ser du følger Lindbergs, så da kjenner du sannsynligvis til dette, men jeg tar det allikevel for sikkerhets skjyld, eller for andre interesserte.

Først risen, hvis han er litt sær i kosten, så snakker vi kanskje her om vanlig hvit ris. Hvis man bytter ut denne risen med basmati, (tror ikke han merker forskjell) og koker den på svak varme, og heller litt lenger, så får denne risen en akseptabel lav GI. Husker ikke tallene, men går ut i fra det står i Lindbergs bok. :confused: Det kan også være det er Michel Montignacs bok jeg har dette fra, men det er uvesentlig. Resultatet er det samme.

Hvis du har spaghetti oftere enn pasta, og bruker det også til andre ting enn den typiske kjøttsausen, så har du et bra utgangspunkt til å variere. GI-en synker til et lavt nivå hvis du koker den aldente. Dvs maks 6 min, gjerne bare fem. Hvis poden, eller andre i husstanden ikke er vandt til dette, så går det jo an å venne dem til det gradvis. Gå ned til 10 min i første omg, siden til 8, og til slutt har du lurt dem til å akseptere spaghettien svært aldente ;)

Personlig synes jeg vanlig kokt spaghette er helt kvalmt nå, hvit og tykk og ferdigtygd. Mye bedre med litt tyggemotstand.

Og så en ting til. Det er mange barn som er glade i tomatsuppe, og som regel er det da posesupper det dreier seg om. Hvis det er tilfelle for din gutt også, så kan du gjøre den både sunnere og med lavere GI, hvis det er det du tenker på da, hvis du lager den selv. Og med et egg eller 2 pr person, så må jo det være fin middag :D
Lykke til, jeg synes ikke han virker så vanskelig i kosten den gutten din jeg, har hørt om mye verre tilfeller:eek:


#3

HP sa for siden:

Har bare lyst å dele en oppskrift jeg, som ble en akutt hit hos poden hin dagen! :D

Fedonpasta, tomat og kjøttdeiggryte:

Oppskriften her er til 1 og en halv, mamman og poden foreksempel. :snill:

  • 1 kopp pasta kokes i rikelig vann tilsatt litt salt og smør.
  • 200g kjøttdeig stekes i smør sammen med en paprika i strimler.
  • Ha i masse Hindu Pizzakryder.
  • Ha i 3-4 spiserskjeer økologisk tomatpure (Coop har).
  • Og litt vann.
  • Røres inn og kokes til pastaen er ferdig... Eller litt til...
  • Hell av og skyll pastaen, og bland den så inn med kjøttsausen.
  • La det putre litt før du tar pannen av platen.
  • Rett før servering blander du inn litt god olivenolje.
  • Serveres i skål med skje.
    Instant suksess her i huset! Lurer faktisk på om vi skal gjenta den idag... :p

En annen hit her i huset for tiden er Speilegg. Poden spiste idag 2! :cool: Og brødskiven den kaster han...

Når det gjelder brød, så er det ganske enkelt - ha KUN godt brød i hus! Slutt å kjøpe sukkerholdige matvarer...

Jeg tror alle barn trenger en tilvenningsperiode før en blir konsekvent, gå via lette alternativ, 1 hakk grovere brød for hver gang, få dem interessert i pålegget i stedet for brødet... Når "tilvenningsperioden" er over så er det viktig å være litt streng i det daglige, har du hatt en besøkshelg med kaker og annen fy mat, så skal hverdagen begynne med riktig næring. Ingen kompromisser for da sklir det bare ut... Og vi som har prøvd Atkins vet jo det at kroppen trenger 1-2 dager før systemet fungerer riktig igjen... Så også med barn...

Hjemmelaget-is, smoothie og sorbet er jo også velsmakende og enkel måte å få i poden riktig næring på. Is-maskin koster 399 på elkjøp.

Sukker og rafintert karbo fungerer som dop. Alle liker det om de spiser mye nok, og alle spise godt når vi er "på kjøret". Men rafinerte matvarer fortrenger andre viktige næringstoff både fra tallerkenen og fra kroppene våre... Derfor er det så utrolig viktig å begrense de små! :)

Nøkler til å få barn til å spise god mat:

  • Relativt lett å spise - utfordringer er gøye, men de må ikke bli for store.
  • Smakfullt - Masse smak, krydder, fullkorn, oljer, urter og salater.
  • Spennede - Å se på, lukte på, spise, noe nytt...
  • Gøy/hyggelig - det skal være gøy å spise, da slapper vi av inni oss selv, og det indre mennesket får tid til å gjøre jobben sinn.
  • Næringstett - Barn spiser ofte lite, og har gjerne liten tid, da er det viktig at maten gjør at de får i seg nødvendig næring og blir mett på kortest mulig tid.
  • Tid - Viktig å ha god tid under måltidet. Det er ikke uvanlig at vi må ringe barnehagen å si at vi blir forsinket grunnet at frokosten ble ca dobbelt så lang som beregnet. :p
    Barn tar etter hva vi selv gjør, ikke hva vi sier... :o Så når mamman og pappan spiser god mat og trives, så blir barna nyskjerrig og vil ha det samme. :ja:

Gleder meg til å høre mer tanker, og ikke minst hva som fungerer og hva som ikke fungerer - for deg og ditt barn. Dette er et kjempeviktig tema, men likevel så utrolig lett å nedprioritere! :)


#4

Kristian sa for siden:

Jeg har lest at barn er villig til å smake på det meste før de er to år. Du vet de putter jo alt de kommer over i munnen.
Min gutt på 20mnd likte ikke jordbær og bringebær men jeg fortsatte å gi ham det og nå går han selv borttil buskene og spiser bringebær.


#5

Fedonisten sa for siden:

Enig i det - for hvordan kan ellers omtrent samtlige (over en viss alder i hvert fall) vite hvordan en 5-øring smaker....... Bare tenk deg om..... du VET hvordan den smaker, ikke sant?!


#6

Begod sa for siden:

Nå vet jeg ikke hvor gammel poden er , men jeg gir ungene multivitamin og omega tilskudd for å kompensere litt for deres elendige kosthold. JEG HAR HELT GITT OPP Å INNFØRE ET FORNUFTIG KOSTHOLD I VÅRT HJEM.


#7

elian sa for siden:

Vi har nå hatt EN UKE med Atkins for alle i huset. Det har fungert kjempefint! Det eneste "problemet" er at eldstemann på 7 bruker EKSTREMT lang tid på å få i seg det grove brødet, og griner litt på nesa av nøtter og frø... Og frøkna på 3 år nekter å spise sånn brød i det hele tatt! Men hun esker grove knekkebrød, spesielt Ryvita med sesamfrø, så da synes jeg det er greit.

Jeg har laget 2 salater denne uka, en eggesalat (bestående av egg og majones) og en tunfisk/avocadosalat (rømme, majones, tunfisk, avocado, sitronsaft, søtstoff, salt & pepper) KJEMPEGODE!!!!!! Ungene ELSKER disse salatene, og spiser en stoooooor "dæsjh" på brødet hver morgen! Minstemor på 1 år spiser alt hun får, og i dag fikk hun "grøt" av most avocado og banan. Det gikk ned på høykant! (Ps! Jeg VET at banan IKKE er Atkinsmat, altså!)

Til middag har vi hatt alt mulig. Helt normal mat, bare IKKE potet, ris eller pasta. Og det er ingen som har savnet det heller. I dag skal vi ha kokt ørret m/ frisk brokkoli, blomkål og gulrot. Frøkna på 3 år gleder seg, for hun ELSKER brokkoli og blomkål "hvit brokkoli", som hun kaller det :p

Jeg merker allerede stor forskjell på ungene. Særlig det at de er mette mye lenger! Normalt pleier eldstemann å mase etter mer mat EN TIME etter middag eller frokost! (Og tidligere har frokost bestått av cornflakes, honningkorn eller lyst brød. Middagene har det vært 80% potet eller ris og bittelitt kjøtt/grønt)

DET ER TYDELIG AT ALLE HAR DET GODT MED ATKINS "I" HUSET! :D


#8

HP sa for siden:

Glimrende Elian! Det der står det virkelig respekt av! :stortsmil


#9

MHM sa for siden:

Fantastisk elian! Jeg er imponert. :)
Du har nå gjort barna dine en kjempetjeneste. Du sier at du merker forskjell på dem, men gjett om de gjør selv også da! Vi vet jo hvor ubehagelig det er å gå med svingende blodsukker og søthunger.

Ikke ha dårlig samvittighet for å gi 1-åringen banan. Barna trenger jo ikke akkurat å gå på induksjonen heller. Det viktigste er at du har tatt tak i sukker og frokostblandinger, samt at det ikke er potet/pasta/ris til middagen. De kommer sikkert til å like brødet bedre etterhvert. Hvis ikke så er dr. Lindbergs müsli et godt alternativ, med mye protein og fett i.

Cathrine: Det viktigste rådet jeg kan gi deg, er å tilby den sunne maten igjen og igjen. Barn liker best det som er kjent og som de får ofte. Du må aldri la han forstå at det er viktig for deg at han spiser maten, for da har du tapt. Forhold deg helt nøytalt. Ingen barn er flinke eller snille som spiser, ei heller er de slemme hvis de ikke vil smake.

Barna må bestemme OM OG HVOR MYE de skal spise, mens foreldrene har ansvaret for HVA SLAGS mat som tilbys, og for stemningen rundt bordet.
Kryss aldri disse grensene, med å mase om at de skal spise opp.

HP: Fint middagstips! :)
Kristian: Der kan vi se: Gjentakelse lønner seg! :D
Begod: Det var da synd... :(
Fedonisten: På seg selv kjenner man andre... :p Synes du det var bedre i gamledager? At 5-øringen smaker bedre enn 20-kroningen?


#10

Carbokiller sa for siden:

Jeg er veldig imponert over hva du har klart å gjennomføre og må bare gi ros til MHM i samme slengen for gode råd til deg ang. mat og barn. Og så ble jeg veldig veldig sulten når jeg leste om din tunfisk og avokadosalat!! Den høres jo bare helt fantastisk god ut og skal absolutt prøves!


#11

guro sa for siden:

Jeg ble glad da jeg leste inlegget din Elian. Du har vært kjempeflink denne uka. Nå kan du dele barnevenlige oppskrifter med oss.


#12

elian sa for siden:

Ny salat i dag:

1 pk. Prior "kylling- salatkjøtt"
Ca. 2dl. majones
Ca. 1 dl. rømme
1 rød paprika
MASSE karri
Litt salt og pepper

Eldstemann likte denne kjempegodt, men minstefrøkna synes den ble litt for sterk... :eek: Veldig god var den! :D

Jeg har lovet ungene røkte kjøttpølser til middag i dag (De innegholder 6g. karbo, er vel ikke så "gæli" det da?)
Men nå trenger JEG tips!?! :confused: Hva skal jeg gjøre med de?

Jeg pleier å lage kålstuing, det blir uaktuelt pga. alt melet i den hvite sausen. Også pleier vi jo å ha poteter til det... Nå er jeg helt blank... :rolleyes:

I går fikk jeg en liten "oppdatering" av eldstemann, om hva de andre i klassen har med seg i matpakka. Og vet dere hva?? Det er faktisk 6 av 10 stk. i klassen hans som har med seg lyst knekkebrød, kneip eller loff med SJOKOLADEPÅLEGG hver dag!!! Jeg innrømmer at jeg også har gitt barna sjokoladepålegg i ny og ne, men det har vært max 3 ganger i mnd. Jeg fikk helt sjokk jeg! :eek: Det var vist bare EI jente i klassen som hadde med seg skikkelig grovbrød med kjøtt og masse grønt + en frukt i nista...

Det hender innimellom eldstemann spiser hos kameraten sin, i helgene og noen ganger etter skoletid. Jeg har aldri spurt så mye om hva han spiser der, men når han sa det ble jeg litt betenkt. Det går i makaroni m/ ketchup, pommes-frites m/ ketchup, Grandiosa m/ ketchup, pannekaker m/ sukker, risengrynsgrøt m/ sukker, fine baguetter m/ syltetøy osv... osv... osv... Og dette er da mat hele familien der borte spiser hver dag!!? Jeg trodde MINE unger hadde et dårlig kosthold før jeg, men NÅ begynner jeg å lure... :confused:

Å gi ungene sjokoladepålegg eller Honningkorn og masse ris til middag, er vist ikke noe uvanlig i norske hjem tror jeg?

HELDIGVIS ER DET 100% SLUTT PÅ DEN SLAGS HER I HUSET!! :D JEG HAR KOMMET FREM TIL DET, AT UNGENE SPISER NÅR DE ER SULTNE, OM DET ER LOFF ELLER GROVBRØD! JEG HAR TIDLIGERE LATT DE FÅ DET VIL HA. VIL DE IKKE HA MIDDAG HAR DE KANSKJE FÅTT KJEKS I STEDEN OSV... DA ER DET IKKE RART AT DE ALDRI BLIR SKIKKELOG SULTNE DA? DE HAR JO ALLTID GÅTT Å SMÅSPIST NOE HELE DAGEN, UTEN AT JEG EGENTLIG HAR TENKT OVER DET... :confused: NÅ GÅR DET 4 TIMER FRA FROKOST TIL LUNSJ UTEN NOENTING I MELLOMTIDEN, OG DA ER DE STORT SETT SKRUBBSULTNE!!! :)

Jeg prata med svigerinna mi i går (som også er en evig jo-jo-slanker, nå er hun gravid å "driter i det") Jeg fortalte henne at jeg nå har gått ned 9kilo på 5-6 uker og sa at jeg aldri hadde hatt det bedre! :p Da spurte hun om jeg hadde begynt å spise "normalt" igjen! Jeg svarte at det er nettop DET jeg har gjort i 5-6 uker!!!!!! Det jeg spiste FØR var unormalt! :mad:
Jeg sa at hele familien nå har endret til Atkins livstil, og at alle har det kjempebra! Men at ungene selvfølgelig spiser LITT mer brød enn hva JEG gjør. De får det til frokost og kvelds. Men potet eller ris til middag er det ingen som savner.

"JEG KOMMER ALDRI TIL Å LA POTET, RIS ELLER PASTA BLI EN DEL AV VÅRT DAGLIGE KOSTHOLD IGJEN! MEN VI KOMMER NOK TIL Å SPISE RIS PÅ RETURANT OG POTET TIL JULEMIDDAGEN! SUKKER ER HELT BANNLYST!! JEG HAR LAGET FLERE KAKER OG MUFFINS DENNE UKA MED MASSE NØTTER, EGG, FLØTE OG KUNSTIG ELLER IKKE NOE SUKKER, OG DET ER MINST LIKE GODT SOM "KARBO-BOMBENE" VI HAR PLEID Å DYTTE I OSS" sa jeg til henne.... HUN TRODDE JEG VAR BLITT GAL!!!!!

Jeg ler litt inni meg da.... :p


#13

Fedonisten sa for siden:

Kjære Elian - gir deg æren for denne tråden jeg! Og håper samtidig at ingen blir "djupt såra og vonbråten" av den grunn. Syns du skriver så UTROLIG levende, bra og morsomt - og det er jo MINST like UTROLIG bra de handlingene du faktisk gjør for deg og familien din!

[center]GRATULERER!![/center]

I barnehagen der Andrea går vurderer de nå å innføre yoghurt-forbud. Rett og slett fordi det er så mange velmenende foreldre som sender det med ungene sine, men som også er totalt uvitende om hvor mye sukker det er i de aller fleste yoghurtene som er å få kjøpt.

Det er mange matpakker som inneholder fint brød/loff med sjokoladepålegg og syltetøy der også har jeg sett - og mange av barna spiser også frokosten sin i barnehagen, så det er jo også inntak av masse sukker på tom mage... Stakkars barn - og stakkars voksne som skal håndtere dette.

Andrea har med seg knekkebrød. Og masse pålegg som jeg pakker inn i folie så det ikke skal gjøre knekkebrødene myke. Noen ganger spiser hun bare pålegget, og det sier jeg er helt greit. "Hvis kroppen din liker det - og det er det du har lyst på så er det helt greit for meg også" sier jeg. "Du er en litt rar mamma" sier Andrea og gir meg en kos. Ungene får også en frukt hver etter formiddagsmaten (av barnehagen), og så har de nå innført et ekstra fruktmåltid ca. kl. 1500. Foreldrene har blitt bedt om å ta med en frukt hver dag som vi legger i en kurv oppå kjøleskapet. Denne deler de opp i fine biter og lager fine fruktfat til ungene på slutten av dagen - og dette er kjempestor stas for ungene. Da sitter de og småspiser forskjellig frukt og drikker vann og får en liten pust i bakken på slutten av en strevsom dag. Veldig godt tiltak syns jeg.

Fedonisten


#14

Anne sa for siden:

Jeg tror jeg må skryte litt av deg her også jeg. Det er såååå hyggelig lesing det du bedriver med kosthold om dagen:D :) :D :) :D For hele familien din. Veldig motiverende for meg å lese i hvertfall. [color=purple][/color] IMPONERENDE!!!!! [color=purple][/color] Jeg har lyst til å sende dette rundt til mange ; familie, venner og kjente... Bare for å vise kontrastene.. Før og nå:D [color=purple][/color] Håper din venninne kan nyte godt av all din kunnskap om sunt kosthold, og at hun tar i ot gode råd, særlig nå som hun er gravid. [color=purple][/color] Du ber om tips til røkte pølser: [color=purple][/color] En som har gått hjem hos mine er: Til 4 p [color=purple][/color] Skjær 2-3 løk i båter og stek det blankt i karrysmør (ha karry i panna sammen med smøret) Skjær opp 4-6 pølser i biter og legg sammen med løken Skrell og skjær 3 epler i biter. Ha i. 1 boks røde bønner Surres i 1/2 - 1 beger seterrømme et par min. [color=purple][/color] Ved siden av kan du serevere broccoli eler salat eller etter ønske [color=purple][/color] I tilfelle du ikke er vant med bønner. De må skylles veeeeldig godt før bruk, og bare varmes forsiktig. [color=purple][/color] Lykke til!:klem:

#15

elian sa for siden:

Tuuuusen takk! Denne vrien på røkte pølser var helt ny for meg! Alt med brokkoli til går "rett hjem" hos snuppa på 3 år, så dette kan nok bli en liten hit! :)

Da må jeg se om jeg kan klare å komme meg i butikken før middag da... Med 3 (TRE!!) 1-åringer i huset er det ikke så lett.... Men jeg får vel ta 2 i tvillingvogna og 1 i bæremeis å traske avgårde! :) Syns jeg ser det...

Vet dere hva??? Jeg MÅ bare dele en ting med dere...

For snart 3 år siden var jeg dagmamma for ett tvillingpar på 1 1/2 år + ei jente på 1 år. Jeg hadde også da mine egne hjemme, som den gangen var 6mnd. og 3 1/2 år.
Jeg hadde en avtale i banken som gjaldt "liv eller død", så jeg bare MÅTTE dit. Det var midt på vinteren, og BEINKALDT!!! Jeg plasserte 2 i tvillingvogna, 1 i søskensete oppå vogna, 1 i bæremeis på ryggen, og en på slep etter på akebrett!! Synes dere ser det vel? HERREGUD! Blir flau av å tenke på det... men jeg MÅTTE! Man finner alltid en løsning! :) :rodme:


#16

HP sa for siden:

Rått elian! :D :D

Tips til røkepølsene:

Kålrotmos:

  • kok kålrot, hell av vannet - eller bruk det til å lage speltssaus.
  • Mos kålroten med en stavmikser - til den blir puree
  • Ha i salt, pepper og smør.
  • Nyt! :D

Brun saus:

  • Brun smør (Ha gjerne løk i)
  • Ha i litt spelt mel
  • Hell over kokende kålrotvann

Blir knall godt, brokkoli er også godt til. Det blir ikke sånn kjempemye saus med mindre du bruker mye mel... Men det er jo smaken som er viktig da... :p


#17

MHM sa for siden:

Jeg blir så glad av alt du deler med deg om dagen elian! Du skriver så det gnistrer, og ditt pågangsmot og din forvandlingsprosess er fantastisk!

Jeg tenkte å skrive inn kveldsmaten barna mine var henrykte over i kveld:
[color=navy][/color]
Biola syrnet lettmelk + litt olje i en skål
Blåbær og fruktose røres inn til lilla melk
Strø havregryn i en haug på midten
Hakk mandler oppå havregrynene
Legg bananskiver i fint mønster rundt havregrynene
Strø over masse revet 70% sjokolade
[color=navy][/color]
Akkompagnert av: Mmmmmmmmmmmmm! :D
[color=navy][/color]
At det er lekkert å se på setter de minste pris på! Istedenfor å mose alt sammen, kan det være lurt å legge litt flid i utseende på maten.


#18

elian sa for siden:

Ja, "Mmmmmmmmmmm" sier nå jeg også! Dette hørtes vanvittig godt ut!! :p

Jeg laget IS til ungene i går! (Skal ikke spise den før lørdag, altså!) :o

Den består av 5dl. kremfløte, 6 eggeplommer, 5 ss Natreen, 1 stor plate hakket 70% sjokolade.
Den ser veldig GOD ut der den står, så jeg bare håååååååååper at den ikke er full av iskrystaller.... :confused:

Nå skal jeg lage 2 deilige nøtte/mandelbunner av alle eggehvitene jeg fikk til overs i går :)

Vi får besøk av foreldrene mine i dag, og de skal bli helt til onsdag. Jeg tror de gruer seg litt, for de har fått beskjed om at de må "spise det de får, eller kjøpe sin egen mat!" ler
Men helt seriøst: "Jeg kjøper ikke poeteter bare fordi dem er på besøk!" Og jeg kjøper heller ikke kneip, de får spise Lindberg og rugbrødene mine! Så det så!


#19

Anne sa for siden:

Lilla rørt melkeblanding, med bananer og sjokolade:cool: :eek: [color=purple][/color] Vel vel...trolig ikke min favoritt, men nå er ikke jeg 3-6 år heller:D [color=purple][/color] Synes du er kjempeflink til å lage likandes mat til ungene dine jeg,MHM. Veldig viktig at mat også ser pent, godt eller morsomt ut. Eller alt. Helt enig, mat skal du få lyst på.

Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.