< Tilbake til oversikten

Ketolyse og miljøet

#1

Nea30 sa for siden:

Hei!

Jeg er på min 5. ketolysedag og skal fortsette i ca. 7 uker. (eller inntil ønsket vektnedgang er nådd.)
Jeg ser på dette som en kur til å gå ned de kiloene og etterhvert kjøre vedlikehold over tid så jeg ikke går opp igjen. MEN så dilemmaet mitt. Fra et annet perspektiv...Hvor miljøvennlig er denne kuren med tanke på alle dyrene vi slakter og spiser opp? Tenk om mange benytter seg av lavkarbo/ketolyse...
Hva synes dere fra et større perspektiv?

Jeg spiste i utgangspunktet ikke rødt kjøtt. Kun fisk og kylling og tenker meg tilbake dit etter oppnådd rersultat. Andre som tenker på dette?


#2

Megvel sa for siden:

Joa, sant nok!
Ta noen færre flyturer i år, så går det opp i opp!


#3

Nea30 sa for siden:

Hahaha! Ja får spare inn andre steder ;)


#4

Zincite sa for siden:

Tror det er mange faktorer inne i slike store spørsmål. Måten vi behandler mat på og frakter den over halve jorda og kanksje tilbake igjen tror jeg er større syndere. Selv prøver jeg - så lenge økonomien strekker seg å kjøpe økologisk og norskprodusert. Viser seg jo være vanskelig noen ganger, men utvalget blir i alle fall bedre og bedre.
Tror det bidrar i det store bildet.
Legger også med en link til en artikkel i Mat&Helse som drøfter litt av problemstillingen :)

www.matoghelse.no/klimadebatt-paa-avveie-er-det-klimavennlig-aa-spise-mindre-kjoett.4466735-48598.html


#5

annabanana sa for siden:

jeg har så lyst å bli slank... at det tenker jeg ikke på.


#6

blåbær sa for siden:

Dette er noe jeg faktisk har tenkt en del på. Det er så mye å tenke på for at alt skal bli "riktig" syns jeg. Det skal være sunt, økonomisk, miljøvennlig, dyrevennlig osv. Og det gjelder jo alt, ikke bare mat. Vanskelig!

Det stod i påsken i en eller annen avis - husker ikke hvilken - at dersom en familie på fire byttet ut en del av kjøttmiddagene med kylling ville det gjøre like mye for miljøet som om de byttet ut SUVen sin med en mer miljøvennlig bil. Jeg syns det var så unyansert at jeg ble litt oppgitt. Grunnen som ble oppgitt var at drøvtyggere spiser så mye grønt uten at det blir tilvekst at dette går så mye utover fotosyntesen at det påvirker miljøet. Det er sikkert sant, men hva da med sauekjøtt, for eksempel? Og vilt? Man må jo ikke spise oksekjøtt (eller ku :)). Det fins mye annet GODT kjøtt!

(Når det er sagt, så spiser jeg en del storfe.)


#7

Goggen sa for siden:

Dette er jo en klassisk beskyldning. Men vi har ikke nok kjøtt til å mette jordas befolkning dessverre. Men samtidig skulle vi kanskje satset mer på å begrense den eksplosive menneske.veksten. Det går igjen utover økonomien. Den er avhengig av vekst for å være lukrativ. Det er nok ressurser i verden til avskaffe sult og fattigdom, om vi bare hadde fordelt rett. 10% av klodens befolkning bruker 90% av ressursene. Det er noe å tenke på. Men da må vi være villig til å gå ned i levestandard.

Da sukker ble satt i ordentlig produksjon, hugget de ned fruktbar skog og plantet sukkerroer. Slavetrafikken var tuftet på bla.a sukker. Når de ryddet plass for sukkerproduksjon medførte det en voldsom jorderosjon, og for de lokale innbyggerene førte det til hunger, sykdom og død.

Kjøtt har mennesket alltid spist. Men ikke båsdyr foret med pellets og kraftfor. I Norge gror jorder og utmark igjen fordi det ikke drives landbruk der. Hvorfor ikke slippe ut geiter på beite igjen? Og/eller sauer. Da gjør vi flere gode ting på en gang.

Vi kan ikke ha dårlig samvittighet for å spise kjøtt, men dyrenes velferd kan vi skjemmes over alle sammen. Det å for kyllinger så fort at beina brekker er ikke bra. Det å oppbevare høns så trangt at de går løs på hverandre er ikke bra. Det å dyrke pels i bur er ikke bra. Dyrehold og industri er ikke bra. Vi må nærme oss basic, og da får vi heller ofre noe.


#8

Max sa for siden:

Bonde som jeg er, ser jeg vel konsekvensene av hvordan verden hadde blitt om mennesker ikke hadde spist kjøtt. Da hadde ikke vi hatt noe å leve av selv. Mennesket har jaktet i all tid, og spist kjøtt, og selv om det nå foregår i mer industrialiserte former, er prinsippet det samme. Men jeg ser dessverre altfor mange tilfeller av vansjøtsel av dyr, men man må også tenke økonomi i tillegg. Tenk om hver og en skulle jakte sin mat enda? ;)

Den norske landbrukspolitikken må snus på på flere måter dersom norsk landbruk skal bevares, det er en grunn til at altfor mye jord legges brakk, antall gårdsbruk med produksjon minker og produksjonen er altfor lav i forhold til etterspørselen. Og verre blir det, dersom toppene snart ikke forstår at utgiftene til bøndene øker, matprisen går opp i butikken, mens bondens inntekter har vært stabile gjennom altfor mange år.

Staten etterspør mer økologisk produksjon, men legger ikke til rette for det. Dessverre for de mange som så gjerne skulle fått regnestykket til å gå opp rette veien.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.