Jeg er snart ferdig med ketolyse:(, og gruer meg skikkelig til å starte på vedlikehold. Spiser jo så vannvittig god mat nå, og er i kanonbra form om dagen.
Så det jeg lurer på er om man MÅ kutte fettet, eller går det fint om man bare øker karbene bittelitt fra uke til uke, uten å kutte ned på fett? lever i håpet
Syns det skrives litt diffust om dette i bokji, men det står at man skal øke karbemengden med 5-10 gram hver 14. dag til du er på et inntak på mellom 50 og 100 gram.Viss vekta da øker, bør du vente noen uker, kanskje 4 uker før du øker mer. Åsså står det masse annet osv........ Og så står det at av de 150-250 gram karber du etterhvert kan tillate deg å spise pr dag, bør det meste komme fra grønnsaker og salat, noe frukt og noen tynne skiver brød.
Og han skriver at ketolysekuren ikke er et anbefalt kosthold for folk med normal vekt.
Syns det skrives litt diffust om dette i bokji, men det står at man skal øke karbemengden med 5-10 gram hver 14. dag til du er på et inntak på mellom 50 og 100 gram.Viss vekta da øker, bør du vente noen uker, kanskje 4 uker før du øker mer. Åsså står det masse annet osv........ Og så står det at av de 150-250 gram karber du etterhvert kan tillate deg å spise pr dag, bør det meste komme fra grønnsaker og salat, noe frukt og noen tynne skiver brød.
Og han skriver at ketolysekuren ikke er et anbefalt kosthold for folk med normal vekt.
Ja det er det... Jeg trivs veldig godt med selve maten vi kan spise. Kan jo sikkert trappe ned litt på fettet man bruker, men... Jeg har jo vært på vedlikehold siden i sommer, men jeg har spist samme maten, men mer grønnsaker og salat. Ikke putta inn igjen hverken potet, ris eller pasta....
Dette baserer seg på lipidteorien at fett er skadelig i lengden for hjerte/blodkar.
Mange her inne har oppdaget at det er vist minst like mye imot denne teorien. Jeg iallefall er overbevist om at fedme og livstilssykdommer kommer av sukker, ferdigmat og overdreven bruk av prosessert karbohydrat (fint mel)
Når man spiser sukker eller lettfordøyelig karbo øker insulinet kraftig for å regulere ned blodsukkeret. Dette slår av fettforbrenning totalt. Dette er jo basis for ketosen... Alt fett man spiser sammen med sukkeret vil da ikke brukes til energi og sendes rett til fettlagrene. Overskuddet av karboenergi vil insulinet omdanne til fett.
Om man spiser redusert med karbo, feks under 50-100g vil kroppen måtte bruke de andre næringsstoffene til å holde maskineriet i gang. da vil fettet og det proteinet i kosten som ikke brukes til oppbygging og vedlikehold av kroppen bli brukt til energi direkte. Dessuten metter protein og fett bedre enn karbo, så det er lettere å spise akkurat nok.
Rent praktisk er det vanskelig i dagens samfunn å ikke spise karbo. Det vet vel alle her, så å sette en grense på 100g kanskje. Spise grønnsaker, frukt, bær, fiberrikt knekkebrød, rugsprø, litt grovt brød + mye pålegg, fortsette å spise proteiner og fett basert på mat laget fra bunnen av. Redusere bruk av sukker, velge høykakaosjokolade, etc, etc.
De virkelige killerne er etter min mening sukker, herdede fetter (som finnes i ferdig-bakevarer, margariner, ferdigmat) og billige kjemisk utvunnet plantefett, samt tilsetningsstoffer (smaksforsterkere) og kjemiske søtningsmidler.
Ta vare på vanene en har lagt med å spise hel mat, laget fra grunnen, grønnsaker, mye fisk, forskjellig kjøtt, egg, tran, nøtter, minimum med sukker, spis bær, bruk fete melkeprodukter (fløte, rømme, øko, kulturm yoghurt naturell, ost), kaldpressede oljer (kokos, oliven, raps)
Vi består av 50% fett, hjernen 60%. Vi trenger mettet fett, omega 3 og essensielle omega 6. enumettede fetter brukes til energi og er helt "lovlige". Vi trenger proteiner, vi trenger 8 essensielle sukkertyper, der vanlig sukker ikke trengs.
Vi klarer oss kjempebra på mat uten karbo også og har et system som kan stabilisere inntak av karbo. Karbo er det eneste her vi klarer oss uten... Vitaminer er fettløselige og for lite fett gjør at vitaminopptaket senkes.
Lavkarbo, hel mat, er mitt motto...og så får jeg så mye energi av det...
Men kroppen regulerer vel dette selv? Ifølge feks. Lutz, trenger man jo ikke å øke på karbene når man er ferdigslanket, for kroppen vil jo regulere seg selv etterhvert? Hva med urmenneskene da? De slanket seg jo ikke, men holdt en normal vekt på fettholdig kost. Jeg synes det høres litt rart ut at dersom man trives i ketose og ikke går ned noe særlig mer i vekt, så MÅ man allikevel øke motvillig på karbene.
man går ned i vekt når man tilfører mindre energi enn man bruker. Det er da bare å spise littegrann mer eller mer næringsrikt da om man ikke slutter med å gå ned... Må ikke spise karbo for å holde vekta.
Jeg lurer litt på hvor mye mindre fett i gram man kan spise når man øker et visst antall gram på inntaket av karbohydratene....? Noen som skjønte spørsmålet mitt? :rolleyes:
Altså hvis jeg helt frem til jeg er ferdigslanket, spiser under 20gr karbo om dagen, og ca.150gr fett. Også øker jeg karbomengden til 100gr om dagen, må jeg da kutte ned fettet med tilsvarende gram som jeg har øket karboen?
Jeg er livredd for å spise fett og karbo samtidig, føler at det klistrer seg rett på skinka.... :eek:
Er det sant?? Men er det ikke sånn at hvis man spiser det samtidig forbrenner kroppen bare karbene og lagrer fettet? :confused: Hvor mange gram karbo kan jeg spise til ett måltid (eller i løpet av en dag) samtidig med mye fett, uten at dette skjer da? :rolleyes: Forvirret jeg nå....
generelt er det antall kalorier som teller. Men om du spiser karbo for seg selv vil du få et kortvarig overskudd av kalorier som du lagrer unna. Om du spiser nok av alt slik at du fordøyer sakte og blir mett så går dette bra, iallefall på ca 100g karbo og mye treg karbo og nok fett for å bli mett !
"Ingen. Spiser du mer karbohydrater, bør du spise masse fett med karbohydratene, så de absorberes tregere."
"Er det sant?? Men er det ikke sånn at hvis man spiser det samtidig forbrenner kroppen bare karbene og lagrer fettet? Hvor mange gram karbo kan jeg spise til ett måltid (eller i løpet av en dag) samtidig med mye fett, uten at dette skjer da? Forvirret jeg nå...."
Det er ikke rart, for det er jo ikke sant at man skal blande karbo og fett, det er jo det man legger på seg av! Det er jo nøkkelen i lavkarbo det; ikke bland karbo og fett, men fett og proteien og protein og karbo. Om du vil bytte ut fett med karbo må du telle kalorier. Fett har 9 kalorier pr gram mot kabohydratenes 4. Så du kan ikke bytte gram mot gram. For enkelthetens skyld, om du ikke elsker regning, kan du jo bare ta dobbelt så mange gram karbohydrater som du tar bort gram fett.
Urmenneskene var ikke slanke, muskuløse guder. Korte, underernærte og senete er vel mer sannsynlig.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.