Fruktose, hurra monosakkariden med lav GI.
Hmm.. la oss nå se litt på denne lave GI'en
I og med at Fruktose er ett monosakkarid, slik som vanlig sukker og glukose, vil det si at fordøyelsen av fruktosen ikke vil gå særlig tregere enn med alt annet av monosakkarider, jeg valgte å undersøke dette litt..
fruktose tas omtrent likefort opp i kroppen som vanlig sukker, men i stedet for at det når blodstrømmen slik som glukose feks. Går det til lagring i leveren som Glykogen. derfor påvises det som lav GI fordi kroppen ikke nyttegjør seg av energien så fort som ved annet sukker, rett og slett fordi det lagres i leveren...
Er dette da egentlig så bra? folk som tror at de kan spise frukt med høyt fruktose innhold flere ganger daglig, slik som epler og pærer og tro at man får langvarig energi av det utenvidere?
Kroppen kan ikke ta i mot mer en 50-75 gram av dette hver dag til lagring i leveren, overskuddet går RETT til FETTLAGRING!
Altså... det jeg prøver å gi her er en advarsel om å stole blindt på alt fedon og co snakker om... Ta alt med en klype salt.
Atkins har jeg ikke mye til overs for, her snakker vi om en mann som døde av FEDME.. tenkt litt på det...
Jeg leste innlegget ditt med åpen nysgjerrighet, helt til jeg kom til den siste setningen din.
Du har tydeligvis ikke satt deg inn i fakta. ;)
Atkins veide rundt 80 kg da han ble lagt inn. En helt normal vekt. Han døde 9 dager? senere på sykehuset, med en vekt på over 100 kg. Ikke en vektøkning som kom av mat-inntaket med andre ord.
Aftenposten gikk ut med en artikkel om dette. Og her kan du lese litt mer:
Det er synd at folk slukte den feilinformasjonen media kom med, men når de prøvde å rette den opp igjen ved å skrive at dette var feil, var det ikke mange som fikk det med seg. Atkins døde ikke av overvekt, han DØDE AV ET FALL PÅ ISEN!!
Jeg har hørt det samme som deg ang fruktose. Wenche Frølich skrev noe om det i en artikkel en gang. Men den dama har jeg så lite tiltro til at jeg kaster opp bare jeg hører navnet hennes. Beklager usakligheten. :D
Men det er absolutt et godt spørsmål! Selv tør jeg ikke bruke for mye fruktose, jeg holder meg til Splenda for det meste.
Splenda er et søtstoff som faktisk er laget av sukker, men som ikke inneholder skadevirkningene fra sukker. Fås foreløpig ikke i Norge, men det kommer visst har jeg hørt. Er veldig godt egnet for diabetikere bla.
Jeg bestiller det fra Atkins-shop i USA, det gjør de fleste her inne som bruker Splenda.
50-70 g fruktose er en svært stor dagsdose. Ingen spiser slike doser hver dag etter Fedon Lindbergs anbefaling. Mine 2 toppede ts fruktose, på toppen av havregrøten hver morgen, veier 10 g. For å komme opp i 50-70 gram snakker vi mange kakebiter, det spiser vi da veldig skjelden.
Ordet er fritt. Men jeg velger nå likevel å stole på Fedon Lindberg (og hans menn og kvinner). Hva er alternativet? Og hvem er det som skaper forvirring og bør tas med en klype salt?
50-75 gram fruktose daglig er VELDIG mye - og jeg er sikker på at ingen med hånden på hjertet kan påstå at Fedon har sagt så mye som en bokstav om at et sånnt inntak er å anbefale.... Kan du?
Så vidt meg bekjent er Fedons anbefaling om inntak av fruktkose på max 12 gram daglig.....
:p Kanskje fint du skriver i dette forumet - i steden for å skrive i VG.....:p
Jeg er enig i at Dr. Lindberg og Dr. Atkins ikke er guder og at de også kan ta feil, men inntil noen har klart å dokumentere hva som er feil, velger jeg å stole på min egen intelligens, egne/andres erfaringer igjennom mange år, samt alle vitenskaplige undersøkelser som er gjort ved de største og respeterte universiteter og sykehus i USA gjennom enda flere år (siden 1972, jeg kan godt lage en liste).
Å stille spørsmål ved saker og ting er helt OK det, men før Psyclus slenger ut påstander i hytt og pine bør han kanskje sette seg inn i fakta ?? Jeg har ikke noe i mot å diskutere, men å diskutere på grunnlag av hva andre "har hørt" eller "tror" - det gidder jeg ikke. Om han ikke vil kjøpe bøkene for å sette seg skikkelig inn i hva det dreier seg om, så har de fleste lavkarbo diettene egne hjemmesider på nettet. Det dreier seg også om respekt her !
Et "hehe" tar ikke brodden av respektløsheten.
.....enda en ting jeg er enig i, - det er godt han ikke skriver i VG.....
Og der var mitt siste ord sagt i denne saken.... :cool:
før vi går til angrep mot meg..
Godt muligt at fedon har sagt så, og føyer meg gjerne til dette..
MEN jeg ville si at jeg kan ganske mye innenfor trening og ernæring, dvs, jeg vet ikke alt, og lærer mer hver dag som går, slik som dere lærer meg her og nå, jeg har lest litt av fedon, men ikke altfor mye, lavkarbo ble ikke oppfunnet av atkins og fedon vet dere, og innen for feks bodybuilder miljøet, så var dette kjent lenge før dems tid...
Atkins har faktisk ikke klart, etter det jeg vet, og bevise hvorfor det er effektiv, noe som også skal sies, er at lavkarbo, atkins om du vil da, ikke har noe bedre effekt i lengden enn andre måter å slanke seg på, lavkarbo virker hurtigst i starten, men flater seg ut, lavt fett og mere karbo virker likeså godt i lengden..
Deffen, eller da, deffinering av muskler, fett forbrennig, da er lavkarbo veldi kjekt, fordi det funker best i starten, det har jeg selv erfart..
Fedon er ingen diett? det er en kostholdsomlegging ikkesant?
Jeg har prøvd atkins, iallefall prøvd litt, og fant ut at det ikke fungerer i trenings sammenheng i det hele tatt, for lite karbo, det er ett univeriselt faktum at kroppen trenger karbo, og at veldig lav karbo, ikke er sundt i lengden, men moderat karbo er å velge, ikke sant?
Når det gjelder fruktose, mora mi har styra litt med fedon opplegget, og hu mente hu kunne bruke det i alt.. og det gjorde hu, og 50 gram fruktose går faktisk ganske fort unna, tenk deg at i en cola er det rundt 50 gram sukker:)
fordel disse 50 i fruktose utover en dag og regn det selv ut :) det gjorde jeg, og fant ut at mutter fikk i seg alt for mye fruktose.. derfor skreiv jeg nettopp det jeg gjorde.. altså på bakgrunn av den erfaringen..
Egentlig hadde jeg ikke tenkt å svare deg i det hele tatt, - som sagt diskuterer jeg ikke med noen som ikke har satt seg inn i fakta i saken først. MEN så har jeg fått så mange PM’er med henvendelser fra andre medlemmer i forumet som BER meg om å svare deg, så da får jeg gjøre det allikevel.
Utrolig flott svart Nille! :applaus:
Syns egentlig det er rart at folk i det hele tatt kan kommentere Atkins og Lindberg (og andre lavkarbo-kosthold) negativt uten i det hele tatt ha lest bøkene!! Jeg skjønner det ikke.
jeg gikk ut i fra at moren min hadde lest bøkene, da ser jeg at hun ikke har gjort det, jeg lærer mer og mer, takker for innlegget :)
jeg skal lese mer om atkins og lindbergs teorier før jeg begir meg ut på noe mer, jeg har ikke direkte kritisert lavkarbo, jeg har jo selv forsøkt det, og vet det virker.
Jeg kritiserer den oppsluktheten rundt dette, som er slags farsott..
Lindberg og co tjener haugevis av penger på dette, ta en titt i allers osv, alle forsidene så er det en eller annen dame som har gått ned så så mange kg på "mirakel" dietter, som de noen ganger er beskrevet.
Alle produktene som selges rundt dette trenger forbrukere, og hvilke bedre kunder er vel de med litt ekstra på siden.. det markedsføres som vektballanse o.l
men at det i realiteten ikke er det som er hovedgevinsten med kostholdsomlegginen forbigår de fleste. folk skal jo slankes, det tjener dem penger på, da markedsføres det som det også som slankedietter..
slanke hysteri og mirakelkurer får meg til heve øyenbrynet
Og føler ikke at jeg gjør noe galt i å kritisere noe dersom jeg føler noe ikke stemmer, når jeg da har sagt noe galt og får rettelser, så er jeg bare glad for dette. for da lærer jeg mer, og det er det jeg er her for.. å lære.
Og ser det ikke som galt å kommentere noe som helst :)
Og som du sa, lavkarbo er ikke for alle, og det varierer fra person til person.
1 sak da, jeg sa IKKE at lavkarbo ikke fungerte i lengden, jeg sa at slanke effekten er den samme i lengden som med lav fett høy karbo dietter..
Jeg vil bare kommentere en ting; jeg har hørt så mange si at Lindberg tjener så og så mye penger på dette, og at det kun er business og mye negativt når det gjelder akkurat dette.
MEN, det mange glemmer, er at feks. GRETE ROEDE tjener like mye penger på sine produkter (bøker, spesial-baguetter og spesialbrød, trimkassetter, kurs osv), men hvorfor er det ingen som kritiserer henne?? '
Jeg har ALDRI hørt noen komme med kritikk rettet mot dama som faktisk sitter med hus og svømmebasseng i Frankrike betalt av slankere.
Jeg mener ikke dette er negativt, men om noen først skal kritisere Lindberg for å tjene penger, bør de også rette søkelyset mot Grete Roede, Libra, Vektvokterne osv.
Husk at lavkarbo ikke bare er for slanking. Vi som spiser lavkarbomat mener dette er best og sunnest for kroppen, og faktisk slik vi er GENETISK ment for å spise. Korn har faktisk mennesket ikke spist i mer enn 10.000 år. Mennesket er opprinnelig ment for å spise kjøtt, fett, innmat, bær, fisk osv.
Det er rett. Men så er det (heldigvis) for de fleste ikke bare snakk om å bli slankere for enhver pris...
Om vi skal se på hva næringsstoffene er bygget opp av, så kan vi jo bare se på ditt argument om at leveren bare lagrer en viss mengde og resten lagrer seg som fett... Hvis du da skal ned i så små mengder at det ikke skal lagres som fett (utover det som går til dagens forbrenning), så vil jeg si at det ikke høres særlig sundt ut...
Proteiner er byggesteiner- kroppen og musklene trenger mye proteiner, og ved en høykarbo lavprotein diett så vil en tape muskelmasse og kroppen vil ikke klare å bygge seg skikkelig opp til å fungere optimalt.
Når det gjelder Fett...Så er veldig mange av kroppens systemer avhengige av dette for å fungere skikkelig (hjerne,-nerve,myelinkjeder osv) Og veldig mange av dagens sykdommer her i landet går nettop på disse systemer av den grunn at alt skal være så fettfritt.... I tillegg så vil en om en lever på en høykarbodiett ikke få kontroll med blodsukker og hormoner i kroppen...
Også vil jeg gjerne kommentere mens jeg først er i gang at vi skal jo ikke leve på induksjon hele tiden heller da... Det er flere faser.... og etter filosofien i den siste fasen,- den har alle godt av å spise for optimal helse av den grunn at den balanserer mengdeforhold på tallerkenen på en optimal måte . :)
Jeg er også forsiktig med fruktose, og bruker det omtrent aldri... Men det er ikke dermed sagt at jeg er skeptisk til Fedon, for han har aldri sagt at vi har godt av mye slikt... ;) Jeg synes han er en fornuftig kar som lever etter og av det han brenner for... Og jammen har han måtte ta i mot mye pepper for det... Jeg unner ham hver krone jeg, for bak hans arbeid ligger mye arbeid, og han har måttet ta i mot mye personlig hetsing og motstand. Skulle ønske jeg hadde hans mot, innsatsvilje og styrke til å stå på så flott som han gjør!
Som jeg sa, mange glemmer hva en kostholdsendring faktisk medfører, nemmelig bedre helse, slanking er da bieffekten som det reklameres for..
jeg tror ikke dere egentlig skjønner hva jeg sier her!
Jeg er ikke i mot lavkarbo, og heller ikke mer for grete roede enn fedron lindberg eller atkins...
at mennesket er genetisk egnet for å spise sånn og slik mat er jeg med på, men at man kan legge alle under ett er jeg IKKE enig i.
Legger min lit til blodtypedietten da..
Når det gjelder proteiner osv, jeg inntar større mengder protein og fett daglig og mindre karbohydrater som følge av dette. og sånn sett fører jeg ett lavkarbo kosthold.
Treninga mi krever en del karbo og masse proteiner, bruker også protein tilskudd, en god del faktisk, opptil 120gram protein tilskudd om dagen under treningsdager..
Og det fikk meg til å lure på hvorfor i all verden jeg har brukt fruktose denne uka, når jeg har 2 pakker med Splenda i skapet! :confused: Hadde helt glemt at jeg hadde kjøpt det! Er'e mulig?? :blinke: (Ikke at jeg har noe i mot fruktose egentli altså... men det er dumt å bruke det, når jeg har importert Splenda mener jeg...)
Fant denne debatten litt spennede og vil ta opp tråden igjen her.
Ett par ting: Debatten rundt fruktose kan lett legges død ved å lese fedons ny bok om sukker. Som flere her sier: bruk det istedet for sukker der det er nødvendig, men ikke for mye. Det er ikke vits å legge opp til at vi alle skal ha ett 100% optimalt kosthold til en hver tid. Da vil vi havne på gatekjøkkenet rimelig kjapt.
Jeg syns Fedon fortjener hver krone han tjener. Han representerer en sunn livsstil og filosofi og får det ut til mange mennesker. Bedre at han tjener penger enn Coca Cola. Tenk hvor mye penger de har tjent på å selge sukkervann i alle år!!!
Når det gjelder slankehysteriet rundt disse typer kostholdsendringer: dette er skapt av personene som ser på det som dietter på kort sikt eller som er vedlig opptatt av sin vekt. Det er ikke skapt av de som har "laget" kostholdsendringene. (dette gjelder iallefall Fedon og Atkins). Vekt endringen kommer av en kostendring som gir kroppen det den vil ha.
Er helt ny på forumet . Gøy å lese mange innlegg her!!
Takk for et bra første innlegg! :ja: Gleder meg til fortsettelsen ;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.