Ser mange produkter (særlig atkins kanskje) der det står karbo så så mye hvorav så så mye er sukkeralkoholer. Og at netto karbo skal være minus sukkeralkoholene.
Stemmer dette?
Det stod også at sukkeralkoholer påvirker blodsukkeret i liten elle ringen grad...så da høres det jo "riktig" ut å skulle kunne trekke de i fra, men er det det for oss på Ketolyse?
Sukkeralkoholer er enkelt forklart kunstig søtstoff, som ikke påvirker blodsukkeret siden det i liten grad nebrytes til sukker i kroppen.
De telles ikke som karber, siden det ikke lagres.
Noen sier at "de går rett igjennom" - men det blir litt feil. For på veien vil tarmbakteriene våre ha et ord med i laget. De virkelig koser seg med sukkeralkoholene og bryter dem ned. Det dannes gass, som gir magesmerter/kramper og luftplager + diarre.
Dessverre.
Noen tåler det godt, andre tåler det lite. Man må prøve seg frem :)
Strengt tatt er det ikke helt riktig å kalle sukkeralkoholer for kunstig søtstoff, iallefall ikke hvis vi definerer kunstige søtstoff for stoffer som ikke finnes i naturen. Aspartam, sukralose, cyklamat, og sakkarin er søtstoffer som kun kan framstilles kjemisk, men sukkeralkoholene finnes i små mengder i blant annet frukt og bær. Plommer har litt sorbitol, og siden sukkeralkoholene er kjent for å virke avførende er det ikke uten grunn at svisker er et gammelt kjerringråd mot forstoppelse. Sukkeralkoholet xylitol som brukes mye i sukkerfri tyggis finnes naturlig i saft fra bjørketrær.
Boka "Sukker en snikende fare" av Iver Mysterud og Dag Viljen Polezynski skiller mellom søtstoffer som er rent kjemisk framstilt og søtstoffer som også finnes i naturen. Men at noe er naturlig betyr ikke nødvendigvis av det er fritt fram til å bruke det så mye man vil, sukker er jo også et naturlig stoff.
Men bortsett fra definisjonen på sukkeralkoholer er jeg helt enig med deg Nille.;)
I denne sammenhengen har jeg med vilje IKKE tatt høyde for naturlige sukkeralkoholer da disse skjelden/aldri brukes av industrien og i varer det her er snakk om. Dvs. den type sukkeralkoholer vi trekker fra på innholdsfortegnelsen når vi regner karber :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.