Hva er det egentlig som gjør at vi går ned i vekt? Forstår det sånn at dt er ant kalorier inn vs forbrente, og at ketosen gjør at sultfølelsen/jojo matinntaket er under kontroll, slik at du ikke spiser så mye mat? Og seff at du unngår mye snop og annen drittmat fordi du spiser reine matvarer= gir stabilt blodsukker og mindre sult...
Har vanskelig å forstå at du skal gå ned i vekt av å ete 5 kg kjøtt med masse riktig fett om dagen samtidig som du planter ræva ned i sofaen...?!
Glem det du har hørt om kalorier og forbrenning. Jeg har selv spist over 3000 kcal om dagen og rast ned i vekt. Det handler om å spise det kroppen trenger og gi den riktig brennstoff. Det gjør du ikke ved å kutte ut alt fettet og spise riskaker med magerost.
Hvis ikke vil jeg anbefale deg å gjøre det. Der står det meget godt beskrevet svart på hvitt hva som gjør at vi går ned i vekt ved å øke fettinntak og kutte karbo. :)
joda, har lest den. men har lånt den ut til en fjomp som ikke er hjemme nå, og er borte leeenge... og jeg lurer:mad::( :mad: og har egentlig ganske god kontroll på det meste og går jevnt og trutt ned. Bare lurer på hva det er som egentlig skjer? for øvrig synes jeg ikke 3000 er så sinnsykt mye å presse i seg. nå har jeg aldri telt kalorier, men har drevet med mye forskjellig trening før det skeiet helt ut, og har ofte spist oppe i 5 og 7000 for å holde sulten nede... da var jeg som en flis, men syke treningsmengder....
Trives godt å følge dette opplegget, men er nyskjerrig på hva som skjer egentlig? vi forbruker fett til å omstille til energi fordi vi ikke har karbo?! men alt i alt må det ha noe med antal inn vs antall ut, en kalori forsvinner da ikke? Jeg ser selv at om jeg eter som en hest en dag og hele dagen (gjerne flere dager på rad)kan jeg godt være i ketose hele tiden, men ikke miste et gram... spiser jeg normalt så går det jevnt nedover... Har prøvd litt bare for å sjekke hvordan kroppen reagerer på forskjellige opplegg:rolleyes: Derfor min "konklusjon" som godt kan være gal?
En kalori er ikke bare en kalori. Når du går på ketolysekuren er du i ketose. Det betyr at kroppen ikke bruker glukose/sukker, men ketoner som brennstoff.
Ketoner er en normal og effektiv kilde til brennstoff og energi for kroppen vår. Ketoner produseres i leveren, - og kommer fra fettsyrer som blir dannet når kroppsfett brytes ned som erstatning for glukose/sukker. I en ketogen diett, som Ketolysekuren eller Atkins induksjon – OG bl.a. dietter som behandler barneepilepsi, kan de små mengder glukose som trenges for at kroppen skal fungere, dekkes av et minimum karbohydrater. Glukose kan også dannes i leveren – fra proteiner. Når kroppen produserer ketoner og bruker dem som brennstoff kalles det for ”ketose”.
Hvordan kan ketoner/ketose hjelpe deg å ta av ?
De fleste dietter reduserer kalori inntak. Du tar av, - noe av det er fett, noe er muskelmasse. Mindre muskler betyr nedsatt stoffskifte, noe som gjør at der er vanskeligere å ta av, samtidig som du legger på deg lettere etterpå. Ketose hjelper deg å forbrenne fett. Uavhengig av kaloriinntak. Når du er i ketose bruker kroppen hovedsakelig fett som brennstoff (ketoner). Når du i tillegg spiser nok proteiner behøver ikke kroppen bryte ned muskelvev. Ketose setter også fortgang i forbrenningen. Når leveren omdanner fettet til ketoner kan det ikke bli til fett igjen – i stedet blir det skilt ut gjennom urinen. [font=Comic Sans MS][/font]Kroppen vår er laget for effektiv bruk av ketoner som brennstoff når det ikke finnes glukose.
takk nille! du er en liten ræsar på dette, hva skulle vi ha gjort uten deg.. Så i prinsippet kan jeg ligge på 10 000 kalorier om dagen og fortsatt gå ned så lenge jeg holder meg i ketose og spiser rett mat? ikke det at jeg gjør det da... men bare for å forstå bedre.
Flott svar! Men hvordan kan jeg da husker jeg spurte en gang tidligere om dette og du svarte, men er det noen "grense" for hvor langt du kan dra dette? leste at flere og flere fitnessutøvere bruker dette til diet.. og de er ganske ekstreme på alle måter, og synes det er veldig interesant å hente kunskap fra flere steder. Dette med kosthold er undervurdert i de fleste miljøer i Norge..
Selvfølgelig finnes det en grense for hva kroppen tåler av kalorier ved siden av. Men det er også grenser for hvor mye kalorier fra fett/proteiner du klarer å få i deg. Om du trener er det jo proteiner du trenger mest av regner jeg med.
Sånn teoretisk sett er det optimale kaloriinntak for vektnedgang i ketose 10-12 ganger din vekt i pund pr dag. Dvs. min. 10 ganger din kroppsvekt og max. 12 ganger din kroppsvekt.
For å finne ut hva vekten din er i pund (lb) deler du vekten din med 0.4536
Eks: 60 kg = 60 delt på 0.4536 = 132,27 lb
132,27 lb x 10 = 1322 kalorier
132,27 lb x 12 = 1587 kalorier
MEN dette kom frem som en rettesnor for folk som har problemer med å ta av og de som derfor MÅ telle kalorier også. Det er forskjell på toleransegrense/forbrenning fra person til person. Du må teste ut hva du tåler.
Har ikke noen formell utdannelse - dvs. har ikke avlagt noen eksamen, men jeg har hylla full av kostholdsbøker av forskjellig slag og har lest dem alle. Noen opptil flere ganger. I tillegg til en haug nedlastede forskningsrapporter. En selvstudert f**n var det en som kalte meg her inne. :p Elers har jeg lært en masse av verdens beste ernæringsfysiolog, av egen og andres erfaing ved å ha levd lavkarbo siden 1982 og ferdes på lavkarboforum så lenge det har vært lavarboforum. Jeg har dessverre ødelagt forbrenningen min i ungdommen ved å være aktiv jojo slanker og levd på ekstremdietter med enten veldig lavt kaloriinntak eller ekstremt lavt karbohydrat inntak. Drev med dans og der var det strenge krav til vekt... At jeg ikke utviklet spiseforstyrrelser den gangen er et under. Men som sagt - jeg har følt på kroppen hva skade ekstrem varianter av alle typer kan gjøre med kroppen - ikke umiddelbart eller i løpet av et par tre år, men på lang sikt. Min forbrenning som før var god er ødelagt for alltid. Det er en av grunnene til at det var nødvendig for meg å lære så mye som mulig om kosthold og egen kropp. Slik at jeg kunne trekke helsegevinster av kostholdet og samtidig holde vekten. Og jeg formidler gjerne dette til andre. Unner ikke min verste fiende å slite slik jeg har måttet.
Dessverre har jeg ikke klisterhjerne, men husker som regel at jeg eller andre har svart på noe før og bruker søkefunksjonen aktivt !
Hei Nille
Puh, ja, det var dette som skar seg for meg da jeg begynte på Skaldemans opplegg, for jeg klarte jo ikke å bli mett innen rimelighetens grenser av kalorier. Med lavt stoffskifte og derfor litt problemer med slanking, så har jeg skjønt at jeg må passe litt bedre på.
Ned 1300-1600 kcal så blir det jo ikke mye mat.. for grønnsaker har karber, så de må vi ikke ha altfor mye av, og kjøttmaten og fettet er fulle av kalorier.. ca 90+ kcal i 1 ss olje.. Altså det var tøft nok å pine seg inn på 1200 kcal med en vanlig lavkaloridiett, og da skjønner ikke jeg hvordan vi kan rydde plass i det regnskapet til å få i oss noe fet mat? Hvis jeg skal spise egg og bacon til frokost, f.eks 2 egg og 1 pakke bacon, dvs. 150 g, da får jeg i meg 6-800 kcal allerede der. Skulle jeg slengt på litt majones og stekt i smør så var jeg fort oppe i 1000 til frokost.
Det er en ting jeg stadig lurer på: "Alle" skal bli så mette og tilfredse av å spise lavkarbo, og altså helt naturlig spise mindre mengder, og de blir ikke sultne på mange timer. For meg begynner sulten på noe mer med det samme jeg har ryddet av bordet.
1300-1600 kalorier ? Men veier du 60 kg da ?
Veier man 70 eller 80 kilo må man jo spise tilsvarende fler kalorier også, dvs. 70 kg er 154.32 lb (1543 til 1852 kalorier) og 80 kilo er jo 176.36 lb (1763 - 2116). Dess mer man veier dess mer kan man spise egentlig.
Presiserer at kaloriberegningen er for de som HAR enten lavt stoffskifte (slik som oss) og problemer med forbrenningen. Dvs. for de som MÅ telle kalorier i tillegg til karber. Og det er en beregning for vektnedgang, IKKE vedlikehold. Dette gjelder ikke for alle. For "normale" mennesker med normal forbrenning/stoffskifte skal man ikke behøve å telle kalorier når man spiser lavkarbo.
Jeg må innrømme at jeg ikke helt ser problemet. Jeg ligger normalt på en fordeling 70 % fett, 25 % protein og 5 % karber om jeg er i ketose. Og kaloriene ligger mellom 1400 og 1800. Jeg spiser mye fett 150-160 gram pr dag f.eks. - og rundt 90 gram protein. (1- 1,5 % av kroppsvekt). Og er du i ketose - som du VIL være i om du med denne fordeling spiser ca. 20 karber pr dag - ja da ER du mett.
De fleste av karbene vi inntar bør og skal være grønnsaker, resten skal være fett og proteiner som det jo er lite/ingen karber i. Grønnsakene vi spiser har ikke SÅ mye karber - vi holder oss til naturlig lav GI grønnsaker som ligger i den lave enden av karbe skalaen. Og det er ekstremt lite kalorier i dem. Kaloriene kommer fra fettet og proteinene (ca. 70 % fra fett og 25% fra proteiner). De stakkars 5 % som kommer fra karbene er ikke noe vi legger på oss av.
Det er også en god ide i minske porsjonene litt om gangen. Etter min mening er det ikke lurt å spise 1 pakke bacon/150 gram til frokost om en veier 60 kg. Det bør være mer enn nok med 1/2 pakke. 75 gram bacon er passe når en i tillegg spiser to egg. Det er passe både med fett og proteiner da. Det er like galt med for mye proteiner. Mange legger på seg om de spiser or mye proteiner også. Dessuten klarer ikke kroppen å nyttegjøre seg mer enn 30 gram protein pr time. Det passer godt med 75-100 gram bacon og to egg.
Man bør i tillegg være forsiktig med melkefett. Fløte bl.a. er kjent partystopper en bør begrense inntaket av. Pluss heller på med oljer, som f.eks.cocosa eller MCT olje. Det gir mer metthetsfølelse. Smør er også PK, men majones som ikke er merket med garantert 0 transfett bør også begrenses. (Mills sin er IKKE merket, Hellmans er merket med 0% transfett). Det betyr noe HVA slags fett en spiser også. Når det gjelder mengden er det nok med fett tilsvarende 2 ss olje pr måltid. Spiser man 5 måltider er det nok med 1 - 1.5 ss pr måltid.
Hvis du bir sulten fort etter at du har spist (slik som du beskriver er IKKE normalt om du er i ketose på en lavkarbo diett) kan det ha flere årsaker:
Den vanligste er at du har vennet magen din til for store porsjoner for lenge.
Det betyr at du må kutte porsjonene bittelitt om gangen - bruk mindre tallerk - da ser det ut som du spiser mer fordi tallerkenen er fullere. Det er ikke alltid det skal så lang tid før magen "blir mindre" og orker mer mat. Et annet tips er å drikke et glass vann før måltidet og et glass vann etter.
En annen ting er at det kan hende du spiser for lite fiber - som også fyller opp. Det kan bety fiberrike grønnsaker eller f.eks. fiber fra proteiner.
Det kan også bety at blodsukkeret ditt er ustabilt. Dvs. at du har spist/drukket noe som trigger det. Kunstig søtstoff -bl.a. aspartame er en kjent trigger der.
I de hele tatt må du prøve deg frem. Håper du finner ut av det.
Så utrolig kunnskapsrik du er Nille. Jeg leser og suger alt til meg.
Jeg spurte legen min på lindbergklinikken om jeg kan være i ketose resten av livet... (slipper da å være søtsyk konstant..og føler meg mett) Hun sa man ikke anbefaler å vær i ketose for lenge. Hun visste ikke hvorfor man ikke anbefaler dette, hun sa det ikke var forsket nok på det. Du har jo hodt på med dette ganske lenge Nille, men er du fortsatt i ketose?? Hvor lenge er du i ketose av gangen,. jeg går jo litt ut av ketose i perioder uten at jeg helt skjønner hvorfor.. spiser ikke noe karbohydrater men spiser mer proteiner og fett (fra ost) , og da går jeg ut av ketose...
Atkins anbefalte ikke ketose mer enn 6 mnd om gangen. Nettopp fordi det ikke finnes noen forskning som viser hvordan det virker på kroppen å gå så lenge. Men jeg har vært i ketose et par-tre år uten problem. jeg MÅ være i ketose om jeg skal ta av. Tar IKKE av ved å telle kalorier alene. Tar av ellom 20 og 30. Vedlikeholder mellom 30 og 40-45 - er i ketose mellom 20 og 30 og legger på meg over 45. Nå har jeg dessverre lagt på meg selv om jeg er på vedlikeholdsnivå. Det er pga. Livial, østrogenproduktet jeg MÅ ta. Jeg har ikke prøvd å komme i ketose nå fordi jeg vil la kroppen stabilisere seg med de kunstige hormonene. Om vekta ikke går nedover, men fortsetter å øke, må jeg nok på med en induksjonsperiode etter nyttår.
He he, nei, så klart at jeg ikke gjør, men jeg hadde visst ikke skjønt den. jeg veier vel omtrent det dobbelte. Det rimer veldig bra når du sier det sånn :)
Det var da veldig som jeg skriver... men altså disse hormonene kan fort spille oss noen puss. Da jeg sluttet å røyke så falt det lave stoffskiftet rett ned i kjelleren.. og resultatet er at jeg ikke er til å ha i hus :mad:, spør sambo, og skrotten verker, psyken er på tur og vekta har eksplof*enmegdert. Om dette ikke var nok, så har jeg utvikla melkeallergi og tilhørende naturgasskraftverk.
Jeg har heldigvis kommet til behandling for det lave stoffskiftet mitt m/tilbehør, men legen sier at det kan komme til å ta lang tid, så jeg må være tålmodig. Det er ikke så lett når jeg vil bli slank i går.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.