Dette er matvarene du kan spise liberalt av under induksjonen:
All fisk - inkludert:
- tunfisk
- laks
- rødspette
- ørret
- flyndre
- sardiner
- sild
All fugl - inkludert:
- kylling
- kalkun
- and
- gås
- rapphøns
- vaktler
- fasan
Alle skalldyr - inkludert:
- østers *
- muslinger/blåskjell*
- hummer
- kamskjell
- blekksprut
- reker
- krabbe
Alt kjøtt - inkludert:
- biff / oksekjøtt
- svinekjøtt
- lammekjøtt
- bacon **
- kalv
- skinke **
- viltkjøtt
Alle typer egg - inkludert:
- eggerøre
- stekte
- pocherte
- hardkokte
- bløtkokte
- djevel egg (eggeplommen blandet med majones, krydres)
- omeletter
*Østers og blåskjell har et høyere karbohydrat innhold enn andre typer skalldyr så begrens inntaket av dem til 100 gram per dag.
** Behandlet kjøtt, som skinke, bacon, peppironi, salami, pølser og andre typer kjøttpålegg - og noen typer fisk - kan være tilsatt sukker og vil bidra med karbohydrater. Prøv å unngå kjøtt- og fiskeprodukter tilsatt nitritt, som kan være kreftfremkallende. Vær også oppmerksom på produkter som ikke er rent kjøtt, fisk eller fjørfe, som imitert fisk, kjøttpudding og panerte matvarer. Tilslutt, ikke innta mer enn 100g innmat per dag.
Andre matvarer som er akseptert under induksjonen:
Ost
Du kan spise 75-100 gram daglig av helfete, faste, myke og mellommyke lagrede oster*, inkludert:
- Cheddar
- Ku, sau og geit ost
- Kremost
- Norvegia
- Mozzarella
- Roquefort og andre blå/skimmel oster
- Jarlsberg
*Alle typer ost inneholder noe karbohydrat. Mengden du spiser bør styres av det. Tommelfingerregelen er å telle 25 g ost som tilsvarende 1 gram karbohydrat. Merk deg at Cottage Cheese og andre ferske oster ikke er tillat under induksjonen. Ingen ”diett” oster, smøreoster eller mysost er tillat. Personer med soppsymptomer, melkeintoleranse eller osteintoleranse må unngå ost. Ingen imiterte osteprodukter er tillat, unntatt soya eller ris ost - men sjekk karbohydratinnholdet.
Salat grønnsaker
Du kan spise 2,5-7,5 dl (230-340 gram) daglig av:
- alfalfaspirer
- japansk nepe
- sopp
- arugula
- endive
- persille
- kinakål
- escarole
- paprika
- selleri
- fennikel
- radicchio
- sikori
- jicama
- redikker
- gressløk
- Salat
- romaine salat
- Agurk
- vårsalat
- gaukesyre
Disse salatgrønnsakene har høyt innhold av phytonæringstoffer og er gode kilder til fiber.
Andre grønnsaker
Du kan spise 2,5dl (140-200 gram) daglig av disse grønnsakene om salat ikke overstiger 5 dl (230 gram). Følgende grønnsaker har litt høyere karbohydratinnhold enn salat grønnsakene:
- artisjokk
- sellerirot
- gresskar
- artisjokkhjerter
- rabarbra
- asparges
- mangold
- surkål
- bambusskudd
- grønnkål
- sjalottløk
- løvetann
- sukkererter
- bønnespirer
- løvetann blader
- spagetti squash
- rødbetens blader
- eggplante
- spinat
- brokkoli
- palmehjerter
- snittebønner
- brokkoli blad
- grønn squash
- rosenkål
- kålrot
- tomat
- bønnespirer
- purre
- turnips
- kål
- okra
- vannkastanjer
- blomkål
- løk
- små squash (buskgresskar)
Hvis en grønnsak, som spinat eller tomat, koker mye ned, må den måles rå for ikke å undervurdere karbohydratinnholdet.
Krydder
Alt krydder etter smak, men kontroller at krydderet ikke er tilsatt sukker.
Urter
- basilikum
- hvitløk
- rosmarin
- cayenne pepper
- ingefær
- salvie
- koriander
- oregano
- estragon
- dill
- pepper
- timian
Salat dressinger / garnish
- Smuldret sprø bacon
- Revet ost
- Delte hardkokte egg
- Sautert sopp
- Seterrømme / Crème Fraiche
Som salatdressing, bruk olje og eddik (men ikke balsamico eddik, som inneholder sukker) eller sitronjuice og urter og krydder. Ferdig salatdressing uten tilsatt sukker og ikke mer enn 2 gram karbohydrat per spiseskje (15ml) er også ok.
Akseptert fett og oljer
Mange typer fett, spesielt oljer, er essensielle for en god ernæring. Olivenolje er spesielt verdifull. Alle andre vegetabilske oljer også er tillatt, de beste er raps, valnøtt, soya, druekjerne, sesam, solsikke og safflor olje, spesielt hvis de er merket ”kaldpresset” eller ”expeller-pressed”. Ikke stek flerumettede oljer, som mais, soya og solsikke, på høye temperaturer, de skal heller ikke brunes eller ryke.
Smør er tillat. Margarin bør unngås, ikke grunnet karbohydratinnhold, men fordi de vanligvis inneholder transfettsyrer (hydrogenisert fett), som er helsefarlig. (Noen typer ikke-hydrogeniserte margarintyper er tilgjengelig i helsekostforretninger).
Du trenger ikke ta bort skinn og fett fra kjøtt eller fugl. Laks og andre kaldvannsfisk er glimrende kilder til omega-3 fettsyrer.
Vær oppmerksom på at å forsøke en lavfett versjon av Atkins Ernæringsmessige Tilnærming vil forstyrre fettforbrenningen og avspore vekttapet ditt.
Kunstige søtstoff
Du må selv finne ut hvilke søtstoff som fungerer for deg, men følgende er tillatt: sucralose (Splenda™), sakkarin, cyclamat og acesulfam-K. Naturlige søtstoff som ender på "-ose," som maltose, fruktose, etc., bør unngås. Men, enkelte sukker alkoholer, som maltitol, påvirker ikke blodsukkeret og er aksepterte.
Sakkarin har blitt inngående studert, og skadelige virkninger oppsto i laboratorie forsøk når det ble gitt til rotter bare i høye doser. The Food and Drug Administration (FDA) har fjernet sakkarin fra listen over kreftfremkallende stoffer, avgjørelsen er basert på grundig gjennomgang av medisinsk litteratur og National Institute of Science sin uttalelse om at ”det ikke er noen klar sammenheng mellom sakkarin og kreft hos mennesker.” Det kan trygt brukes i moderate mengder, det vil si ikke mer enn 3 pakker per dag.
Vi fraråder bruk av aspartam fordi kliniske observasjoner har vist redusert vekttap hos enkelte individer. Urten stevia er av Næringsmiddeltilsynet (og FDA) bare godkjent som kosttilskudd, ikke som søtstoff.
Det beste på Atkins er sucralose (Splenda™), det eneste søtstoffet som er laget av sukker. Sucralose er trygt, uten kalorier og hever ikke blodsukker nivået. Det har vært brukt i Canada i flere år, og FDA godkjente det nylig etter å ha gjennomgått mer enn 100 studier som er utført over de siste 20 årene.
Men husk at hver pakke med sukker erstatning inneholder omkring 1 gram karbohydrat, så ikke glem å inkludere det i din daglige total.
Aksepterte drikkevarer
Pass på å drikke minst 2 liter vann per dag, inkludert:
- Filtrert vann
- Mineral vann
- Kilde vann
- Vann fra springen
I tillegg, kan du drikke følgende:
- Klar eller mørk buljong (ikke alle merker; les etiketten)
- Club soda
- Kremfløte eller matfløte (begrens til 2-3 spiseskjeer daglig(30-45ml); regn med karbohydratene)
- Koffeinfri kaffe eller te*
- Lettbrus laget med sucralose (Splenda™); pass på å telle karbohydratene
- Kullsyreholdig vann med essens smak (det må stå "ingen kalorier" og bør ikke inneholde aspartam)
- Urte te (usøtet)
- Sitron eller lime juice (legg merke til at hver inneholder 2.8 gram karbohydrat per 30ml); begrens til 2-3 spiseskjeer.
*Overdrevet inntak av koffein kan gi ustabilt blodsukker og bør unngås av dem som mistenker at de er avhengige av koffein. Alle bør prøve å unngå koffein. Korn drikker (kaffe erstatninger) er ikke tillatt. Alkoholholdige drikker er heller ikke tillatt under induksjonen; de som inneholder lite karbohydrater kan brukes i moderate mengder i sener faser om du velger det.
Matvarer med spesielle hensyn
For å ha litt ekstra variasjon, kan du spise 10 til 20 olivener per dag, en halv liten avokado, 30ml seterrømme (2ss) eller 90ml usøtet kremfløte (6ss), så vel som 2 til 3 spiseskjeer med sitron eller lime juice. Men vær oppmerksom på at disse matvarene noen ganger kan redusere vekttap hos noen personer, og kanskje må unngåes de første 2 ukene. Hvis det virker som at vekten går sakte ned, så modererer du ditt inntak av disse matvarene.
Matvarer som forenkler hverdagen
Selv om det er viktig at du primært spiser ubehandlede matvarer, så vil noen kontrollerte karbohydrat produkter gode å ha hvis du ikke har mulighet til å finne passende mat, ikke har tid til å lage mat eller trenger en kjapp snacks. Flere og flere produkter lage sunne produkter som kan spises under induksjonsfasen på Atkins. Bare husk på 2 ting:
- Ikke alle produktene er like, så sjekk etiketten.
- Selv om disse matvarene kan gjøre livet på Atkins lettere, så pass på at du ikke overdriver. Husk du må alltid følge reglene for induksjonen.
--
Dette er en oversettelse av:
atkins.com/Archive/2001/12/15-464579.html
Denne norske oversettelsen er © HP @ karbojunkie.com