0,1 tonn sa for siden:
Sånn halvveis off topic ;-).....:
Er det noen olje som er egnet til fritering? (uten å bli til transfett, mener jeg)
0,1 tonn sa for siden:
Sånn halvveis off topic ;-).....:
Er det noen olje som er egnet til fritering? (uten å bli til transfett, mener jeg)
Nille sa for siden:
NEI !
Ingen oljer tåler så sterke varme uten at fettsyrene blir ødelagt ! Selv ikke kokosolje.
Ziggy sa for siden:
Helt enig med Nille her, tror heller ikke Ghee, som er klaret smør, egner seg til dette uten at fettsyrene blir ødelagt, men må man, ja så er nok disse to variantene å anbefale, for her snakker vi om de to fettypene som egner seg best til bruk under høy temperatur....
.
Huldr sa for siden:
Hva med palmeolje da? Eller smult? Hvis man først skal fritere mener jeg ...Ziggy sa for siden:
Hadde valgt Ghee eller animalsk smult som mine favoritter, ogikke den vegetabilske utgaven, Delfiafett, som såvidt jeg husker består av billig, varmpresset kokosfett, som enkelte også bruker...
Vet at palmeolje er en del brukt, men stiller spørsmål til den og, i og med at jeg ikke kjenner nok til hvordan den utvinnes, og faktiske sammensetning mhht mettet vs. umettede fettsyrer...
[color=#0000ff][/color]
men hva i alle dager er det dere ska frittere da... regner med at det ikke er snakk om smultbakst, eller?!?
.
Huldr sa for siden:
Nei, Delfiafett er ikke smult ... Tenkte på den ekte utgaven ja ;)Ziggy sa for siden:
Jupp, men på "folkemunne" er det mange som og kaller det for "smult", vaffal sånn jeg har erfart det...
Men igjen, hva i alle dager er det dere skal frittere da... regner med at det ikke er snakk om smultbakst, eller?!?
Huldr sa for siden:
Ikke noe som helst for min del :). Det er for så vidt mange ting som kan friteres da - kjøtt og fisk f eks.Ville bare utdype temaet litt jeg, siden noen spurte, og jeg kom til å tenke på disse fettkildene og at jeg i grunnen ikke vet om det er skadelig å varme opp smult til 180 grader og koke i det. Og når det gjelder palmeolje hadde jeg en idé om at det tålte mer enn kokosolje, men er ganske blank når det gjelder palmeolje i grunnen ...
themonk sa for siden:
Ingen oljer blir til transfett av steking. Det er ikke mulig. Det kan enten skje ved hjelp av bakterier, eller i en industriell prosess med høyt trykk/temperatur og tilførsel av hydrogen (derav hydrogenering).
Såvidt jeg vet vil en olje som inneholder utelukkende mettet fett ikke oksidere under steking og dermed egne seg best til fritering. Ghee eller vanlig Cocosa vil være ganske stabile ved høyere temperatur, men alle oljer inneholder noe umettet fett hvor lite det enn måtte være.
Palmeolje inneholder omlag 55% mettet fett og 10% flerumettet fett, og vil derfor oksidere ved høy temperatur. Fordelen med palmeolje er at 10 gram av den inneholder 100% ADI av vitamin E, derfor hindrer den oksidering av maten når denne stekes. Den er altså ideell til steking på middels varme. Smaker godt gjør den også. :)
Huldr sa for siden:
Da er denne blitt en egen tråd :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.