< Tilbake til oversikten

Fibromyalgi og kosthold

#1

MHM sa for siden:

Fibromyalgi/fibrositt er en betennelse i bindevev i muskler (eller annet) som gjør at bevegelse blir vondt og stivt, og det er gjerne ømhet ved trykk. Andre symptomer er kronisk tretthet, søvnløshet, irritabel tarm, hukommelses- og konsentrasjonsvansker, hyppig vannlating, hodepine, væskeansamlinger, svingninger i kroppstemperatur og andre emosjonelle plager. Psykisk stress og fuktig vær (eller væromslag), kan forverre tilstanden. Hva man spiser er av stor betydning for denne sykdommen. Svingende blodsukker og lavt serotonin-nivå er forbundet med fibromyalgi. Årsaken til dette er gjerne lavt proteininntak og hyppig inntak av sukker/stivelse. Også lavt inntak av omega-3 og antioksidanter ses ofte. Noen har god effekt av å spise mye frukt og grønnsaker (ev. tilskudd av antioksidanter), unngå tilsetningsstoffer i maten og ta tilskudd av fettsyrer som for eksempel omega-3.

Konvensjonell medisin har lite å tilby denne store pasientgruppen, og de opplever ofte frustrasjon i møte med helsevesenet. Mange føler at de får et ”psykiatrisk stempel”. Den vanligste medisineringen er antidepressive medikamenter og eventuelt smertestillende. Ved Balderklinikken har de imidlertid en helt annen tilnærming til denne pasientgruppen. De ser at det er to type mønstre som går igjen ved fibromyalgi: 1) Lavt stoffskifte (hypothyreose) og 2) Forstyrrelse i tarmfloraen (overfølsomhet for sopp) kombinert med matintoleranse. Blodprøveverdier for stoffskiftet ligger ofte i den såkalte ”gråsonen”. En del pasienter føler seg betydelig bedre etter testbehandling med thyroxin, samt sukker/gjær-fri diett i noen måneder kombinert med tilskudd av gode tarmbakterier (ev. soppdrepende medikament). Forstyrrelsen i tarmfloraen er ofte ledsaget av reaksjoner på vanlige matvarer, spesielt hvete og/eller gluten og melkeprodukter.

Nå har funn i et dansk doktorgradsarbeid vakt oppsikt. I dr. Irene Witterups undersøkelse er det visse likheter mellom ryggmargsvæsken hos sklerosepasienter og hos noen pasienter med fibromyalgi. Det vil si at fibromyalgi kan være en nevroimmunologisk sykdom. Dette passer godt med funnene som er gjort av en svensk lege, Olaf Zachrison. I et forsøk han gjorde, ble fibromyalgipasienter hjulpet gjennom immunstimulering. 100 kvinner med fibromyalgi og tretthetssyndrom fikk en vaksine med stafylokokker for å undersøke hvordan det påvirket immunforsvaret. Flertallet merket en klar forbedring etter behandlingen. Legen konkluderte med at de har underliggende funksjonsforstyrrelser i immunforsvaret.

Det kan være at du ikke har noen fibromyalgi-diagnose, men har smerter i muskler og ledd. Å øke protein- og fettmengde i kosten, samt holde blodsukkeret stabilt, vil høyst sannsynlig hjelpe på smertene og gjøre deg mer bevegelig. Du kan også teste ut hva et kosthold uten sukker, gjær, gluten og melkeprodukter gjør med deg. Du har lite å tape på å gjøre et forsøk!


#2

Summer sa for siden:

Dette tror jeg absolutt har noe for seg! :)

Mine muskelsmerter har blitt betydelig mindre etter jeg begynte på lavkarbokosthold og begynte å ta Udos Choise + andre oljer i maten.
Da kuttet jeg også ut alle melke og gjær og hvete produkter.

Sykdomsbildet er mer sammensatt enn bare kosthold, men jeg tror at kostholdet står for hvertfall halvparten av problematikken hos veldig mange...
Det er vel også sånn som Atkins sier: Du blir avhengig av maten du ikke tåler... Det har jeg observert endel hos mange andre som også sliter med denne problematikken..


#3

mofe sa for siden:

MHM = oppkomme av info! :ja:


#4

Nooria sa for siden:

Takk MHM dette var veldig interessant! For ca 10 år siden var jeg et vrak fysisk. Jeg gikk ut og inn hos lege, ved sykehus, fysioterapeut osv. Selv var jeg overbevist om at jeg hadde fibromyalgi..... en stund lurte jeg også på dette med candida. Jeg kjenner meg veldig godt igjen i det du skriver!Trettheten fant jeg ut hvordan jeg kan kontrollere etter at legen min fikk meg til å lese Fedons bøker for snart tre år siden. Muskelsmerter har jeg også lite av nå. Det skal jo sies at jeg har spist minimalt med hvetemel disse tre årene, bortsett fra da jeg var gravid og rett etter fødselen. Etter fødselen fikk jeg forresten veldig mye muskelplager.... følte meg helt invalid hver gang jeg skulle reise meg fordi jeg var så stiv og hadde vondt.

Veldig interessant MHM!


#5

Anne sa for siden:

Tusen takk MHM, for denne infoen.

Tar den til meg sporenstreks:p
Jeg kjenner meg jo helt igjen. Både i diagnose-sammenheng og kosthold. Dvs, jeg har ikke lest så mye om kosthold og Fibromyalgi, så der var det noe vesentlig nytt for meg. Særlig dette med melkeprodukter og sopp. For begge de tingene har jeg faktisk lurt litt på om jeg reagerer negativt på.

I dårlige perioder har jeg lurt på om jeg er nødt til å flytte sydover og bare spise fisk, frukt og grønt....og litt vin for antioksydantens skyld da:D Så nå fikk jeg litt backing for tankene mine........:cool:

Jeg har tenkt litt på å ta en tur til Balder klinikken, men så langt har jeg ikke kommet. Jeg vet om noen(flere) som har vært der, og alle har kommet ut igjen med Candidakur-resept i hånden....blir litt skeptisk når jeg hører sånt, for Candida tror jeg ikke er svaret på alt. Selv om sikkert mange av de diffuse sykdomsbilder kan være det....

Selv har jeg jo lurt litt på dette med Thyroxin og stoffskifte, men prøven hos legen for flere år siden var fin. Det kan jo ha endret seg selvfølgelig....
Tenker

Du har gtt meg noe å tenke på nå,MHM.....kanskje jeg må gå løs på "vondtene" mine på en annen måte......:cool:
Takk igjen for fint innlegg:klem:


#6

Nille sa for siden:

Så morsomt du skulle skrive om fibromyalgi og kosthold da, MHM !

Morsomt ?? Jo fordi diagnosen fibromyalgi var en av årsakene til at jeg begynte på Atkins kosthold tidlig på 80-tallet. Ble medlem av "Norges Fibromyalgi forbund" da det startet i 1985. På den tiden var det en lite populær diagnose å stille i helse-Norge. Det var en fellesbetegnelse på mange "udefinerbare smerter" - eller bløtdelsreumatisme..... Det har heldigvis blitt en mer "akseptert" lidelse nå da, med rettigher i trygdesystemet !

Diagnosen har senere blitt "tatt fra meg" av en annen lege og har ikke drukket opp igjen i journalen min...... (selv om jeg har/hadde alle tegnene inkl. alle trykkpuktene) så om det er FM eller "vanlig" reumatisme som er årsak til mine plager vet jeg ikke, men alle behandlingsformer (alternative og mer aksepterte) for FM hjalp iallefall litt. (Det finnes ingen behandling som hjelper 100% ) De sier det kan være genetisk, - mor fikk diagnose omtrent samtidig med meg, men hennes diagnose ble endret til Lupus isteden - etter blodprøver påviste det. Min ble endret til lavt stoffskifte...:eek: men det går da an å ha begge to !? Vel, når reumatologer ikke egang blit enige er det søren ikke greitt å være pasient !

Nåja, det var ikke det jeg skulle si, men at lavkarbo kosthold gjorde underverker for meg den gangen. Jeg er ikke i tvil om at det var "redningen" min. Som sagt, om det var/er fibro eller ikke, merker jeg veldig godt på kroppen hva slags mat jeg bør/ikke bør spise. Jeg skrev om mine erfaringer da jeg ble medlem av forbundet i 1985, men de var ikke interessert - iallefall ikke interessert nok til å ta det opp .... Det var mye rot og tull der i begynnelsen. Meldte meg ut etter en kort periode. Så vidt jeg kan se har de enda ikke grepet fast i kostholdsdelen eller gjort anbefalinger til medlemmene.

Jeg er overbevist om av lavkarbokost er et funn for alle typer reumatikere. Ikke minst på grunn av at kostholder skaper hormonbalanse. FM'ere har for lavt veksthormon produksjon og lavere serotonin konsentrasjon i ryggmargsvesken enn normalt.

Mor og venninde (Lupus), stefar (urinsyregikt), bechterevs (kamerat) lever alle på lavkarbo. Også på det canadiske/amerikanske forumhjemmet mitt er det mange medlemmer med forskjellige reumatiske sykdommer som har det til felles at de har blitt mye bedre med lavkarbo kosthold.

Flott artikkel MHM !! :D


#7

mofe sa for siden:

Jeg har en tråd om reumatisme her et sted - og nå ble jeg igjen minnet på at kosthold er viktig for reumatikere.. Jeg kjenner nemlig en, og tenkte å lage en "mappe" til vedkommende ang. reutmatisme og kosthold..

Men dette var kanskje ikke rett tråd å snakke om det om :o


#8

Nille sa for siden:

Syns det er en god ide mofe. Trenger du hjelp til kopiering/flytting, så gi meg beskjed, evt. send en PM med hva du vil jeg skal gjøre !!

:klem:


#9

themonk sa for siden:

Jeg har lest at det nå er mange som tror at Mykoplasma (et patogen som er ekspert på å gjemme seg, og vanskelig å oppdage i antistofftest) er en fellesnevner i mange kroniske sykdommer (85% av kreftpasienter fikk i en undersøkelse påvist mykoplasma). Har selv hatt lignende symptomer (uten å ha fått noen diagnose), og alt har blitt mye bedre etter jeg ble kvitt de evinnelige "parasittene". Innimellom er det ikke nok å bare endre kostholdet. Mykoplasmaen lever både på ufordøyd stivelse og aminosyren arginin. Da blir det veldig vanskelig å sulte dem ut. Men det finnes effektive metoder for å bli kvitt sånne ting. Det er jo ikke noen hemmelighet at svak likestrøm dreper (blant annet) HIV-infiserte celler lett som bare det. (Men hvorfor i svarte er det så få som kjenner til det? Noe er galt med informasjonsflyten)


#10

Summer sa for siden:

Themonk: Har du noen plass jeg kan lese mer om dette?


#11

DrPork sa for siden:

Fibromyalgi er et komplekst syndrom. En av grunnene til at mange blir bedre av et lavt inntak av raffinerte karbohydrater, er effekten på insulinutskillelsen.

I biokjemien er det mye god lesing her, og biokjemien dokumenterer det jeg skriver her. Insulin er et betennelsesfremmende stoff, det har mange effekter, og det stimulerer bla den stoffgruppen i den biokjemiske kaskaden som fremmer betennelsessituasjoner (les smerte og sykdom), prostaglandiner på fagspråket.

Når dere bruker medisin som voltaren, brexidol, diclofenac, celebra, ibux, naproxen etc, demper dere dette punktet i kjeden.

Prostaglandier er inne i bildet til det meste av sykdom vi kjenner, for å nevne noen: blodpropp, kreft, betennelser, slag, spontanabort, svangerskapsforgiftning etc.

Omega 3 virker også på dette punktet, da i positiv retning. Så et normalisert og lavt insulinnivå, sammen med riktig inntak av omega 3 kan forklare en god del av effektene vi ser på fibromyalgi, bechtrew etc.

Et ord om omega 3. Det har vist seg at den beste effekten oppnås av omega 3 fra dyreriket, det har med nyttiggjøring og våre enzymer. Vi nyttiggjør oss omega 3 bedre fra sel enn fra fisk enn fra planteriket.


#12

themonk sa for siden:

Heisann. Jeg fant ikke den linken jeg hadde om fibromyalgi... men denne siden inneholder ganske mye info, og en del bra linker og sånn:
[url]www.immunesupport.com[/url]

Her er linken til forskningsrapporten som viser at elektrisk stimulering dreper HIV-infiserte celler:
www.springerlink.com/app/home/contribution.asp?wasp=c578b5839b75451ca635ba37deb53da3&referrer=parent&backto=issue,9,26;journal,33,145;linkingpublicationresults,1:100457,1

Her står det litt om mykoplasma og kreft/aids:
www.bioelectric.ws/eng/pplo.html
(Litt alternativ side, men veldig interessant)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.