HP sa for siden:
Oversatt av HP fra:
Dr Atkins New Diet Revolution - kap. 26 (s 338-343)
I forrige kapittel lærte du at å spise mat som inneholder gjærsopp kunne stå i veien for at du med suksess kommer over vektproblemet ditt. Kan der være andre spesifikke matvarer som gjør at du ikke føler deg vel, og som også blokkerer din beste innsats? Hvis din livstids kostholdsplan skal være en fullkommen suksess, så trenger du å legge restriksjoner på disse matvarene. Jeg har vært vitne til et slikt scenario hundrevis, om ikke tusenvis av ganger. Her er en liten advarsel til alle, den er basert på en enkel og selvsagt sannhet: Alle er forskjellig.
En individuell tilnærming
En god ernæringsplan kan ikke kjøpes rett fra hyllen, den må tilpasses den enkelte som en skreddersydd dress. Å følge en sunn lavkarbo tilnærming vil gjøre en hel masse for kroppen din. Å finne ut hvilke matvarer du kan og ikke kan håndtere vil gi deg en Atkins Ernæringsmessig Tilnærming som virkelig bare er din egen.
Heldigvis så er de mest vanlige kildene til matvare inntoleranser å finne i matvarene jeg anbefaler deg å unngå helt, eller å innta med forsiktighet. De matvarene som folk oftest viser seg å være inntolerante for er korn som mais, hvete, rug og havre, soya, melk, ost, gjær i bryggerivarer og bakst, og egg. De eneste du kan spise av disse under Atkins vekttapsfasene er egg, ost og soya i form av tofu og andre soyaprodukter.
Men disse matvarene er ikke slutten på historien. Der er mange andre som også gir inntoleranser. Strengt talt så kan du reagere dårlig på enhver matvare du spiser. Noen av de andre vanlige, allergiforårsakende matvarene er dem i "nattskygge" familien: Hvit potet, tomat, aubergine, paprika, peppers og tobakk. Legg så til sulfater, kaffe, sjokolade og sitrusfrukter. Blant tillatte matvarer på Atkins så kan skalldyr, storfekjøtt, kylling, sopp, pepper og andre kryddersorter, pluss kunstige søtstoff også provosere en reaksjon.
Beklager, matvarene du elsker
Kanskje det første og mest grunnleggende prinsippet bak en matvare inntoleranse er dette: Den maten du spiser oftest og liker best vil ofte være en del av ditt problem. Mange asiater er allergiske mot ris, mange italienere er allergiske mot hvete og mange meksikanere er allergiske mot mais. Dette er enda en årsak til at mange karbohydratavhengige opplever bortgang av eller reduksjon av masende fysiske plager når de begynner på Atkins, alt fra hodepine til diaré.
Det som kompliserer matvare inntoleransene er at veldig mange av oss blir avhengige av akkurat de matvarene vi er inntolerante for. Du vil ofte se termen "Allergi/Avhengighet" brukt av spesialister i miljømedisin. Det fungerer slik: Maten som gjør oss syke gjør også at vi føler oss bedre en kort tid etter vi har spist den. Dette er ganske sikkert et klassisk avhengighetsmønster: Den sukkeravhengige, narkotikaavhengige og alkoholikeren føler seg alltid bedre når de får dosen sin. Men etter kort tid føler de seg verre.
For enhver avhengig person så er det en vanskelig tilbaketrekkingsprosess. Om du er allergisk mot en matvare som har blitt en fast del av kostholdet ditt, så vil du lide ubehagelige tilbaketrekkingssymptomer når du slutter med denne maten. Og jo verre disse symptomene er, jo gladere er jeg som Doktor. Det er fordi at jo større avhengigheten din er, jo større vil din fysiske forbedring være så snart du har hoppet over tilbaketrekkingshinderet. Så finn deg i å føle deg verre et par dager. Etter at du har gitt slipp på matvaren du ?bare ikke kunne leve uten? så vil du nesten helt sikkert føle deg bedre. Den generelle regelen er at tilbaketrekkingssymptomene opphører etter 2-5 dager.
Hva forårsaker matintoleranser?
Ingen vet sikkert, men jeg tror at mange mat inntoleranser er relatert til svekkelse av immunsystemet, noe som kan være en følge av et problem som overoppvekst av gjærsopp i tarmen. Når denne svakheten blir kronisk så kan du utvikle en allergi. Allergier utfordrer immunsystemet, som igjen kan undertrykke forbrenningen og dermed bremse vekttapet.
Det er sjelden en finner en person med overvekst av gjærsopp som ikke også har noen mat inntoleranser, og motsatt er like vanlig. Symptomlisten for matvare inntoleranser er lik punktene både i "blodsukker symptom testen" (s150-151) og i "Gjærsopp symptomer" (s332). Så om symptomer fra disse listene ikke går bort til tross for at du pliktoppfyllende følger lavkarbo kostholdsplanen din, så har du en god grunn til å se etter mat inntoleranser.
Matvare inntoleranser er medvirkende i en mengde andre helseforstyrrelser (1). En imponerende medisinsk undersøkelse var utført i 1983 av fem leger ved Hospital for Sick Children i London. Forskerne tok 88 barn som alle hadde hatt migrenehodepine minst en gang i uken de foregående 6 månedene, og satt dem på en rotasjonsdiett som strengt ekskluderte mange variasjoner med mat i uker av gangen. Til legenes innrømmede forbauselse ble 93% av barna hodepinefrie så snart inntoleransen var oppdaget og matvaren fjernet fra kosten. Et barn hadde reagert 24 matvarer og var symptomfri når alle disse matvarene var fjernet fra kosten. Ku melk, egg, hvete og sjokolade var matvarene som mer enn 20 av barna reagerte kraftig på. Av like stor betydning var det faktum at skiftet i dietten korrigerte (hos flere av barna) andre forstyrrelser som magesmerter, adferdsproblemer, epileptiske anfall, astma og eksem (2).
Matvare inntoleranser og de fleste allergier indikerer at kroppen blir stresset (3). Noen ganger kan problemet være kronisk betennelse i "mocus" membranen i tolvfingertarmen. Når dette skjer så blir maten tatt opp i kroppen gjennom tarmveggen uten at den er ferdig nedbrutt. Situasjonen er ofte kalt "Leaky gut" syndrom. Kroppen din gjenkjenner ikke maten i sin ikke ferdig fordøyde form og behandler den som en inntrenger. Symptomene dine vil være resultatet av kroppen din sin aggressive respons.
Hvordan håndtere problemet
Der er to grunnleggende tilnærminger til dette problemet: Først trenger du å identifisere maten som du reagerer på, og finne ut i hvilken grad dette påvirker deg. Så trenger du å lytte til og ta godt vare på kroppen din.
Å finne matvarene som påvirker deg tar en del tid, men er ellers ikke vanskelig. Din første tilnærming bør være å ekskludere alle gjærsoppholdige og muggsoppholdige matvarer. For mange er dette tilstrekkelig. Tross alt så har et kontrollert karbohydratinntak allerede bannlyst en signifikant andel av de vanlige overtrederne.
Om du mistenker at du har andre gjenværende inntoleranser så fører du en matvaredagbok gjennom 3 uker. Register hver matvare du spiser. Når du kjenner en uheldig reaksjon etter å ha spist en eller flere matvarer så skriver du det ned. Om du varierer kombinasjonen av matvarer i måltidene dine så vil du kunne identifisere de som forårsaker problemet. Så snart du har funnet dem slutter du å spise dem i 4 til 6 uker. Så tilbakefører du dem sakte. Prøv en gang i uken først, så to ganger i uken. Du vil ofte oppdage at du kan fortsette å spise disse matvarene så lenge du ikke spiser dem for ofte.
Om matvarene du er allergisk mot er mat du ikke burde spise i utgangspunktet, så vil det ikke være noe tap å ekskludere den for alltid. Men siden du er på en lavkarbo diettplan så spiser du ikke noe som ikke er sunt. Du vil ikke ta noe ut av ernæringsregimet ditt for alltid om du ikke er helt nødt.
Hva om du fant at du var inntolerant for brokkoli og belgfrukter? Etter min erfaring så kan de fleste reintrodusere slike matvarer - spesielt om de har startet et intelligent program med å lytte til og ta vare på kroppen sin. Vi trenger alle å ta vare på oss selv. Livet er en håndfull, og du og jeg er en dag eldre i dag enn vi var i går. Jeg kan forsikre deg om at matintoleranser som gjærsopp tilstander stresser metabolismen og oppstår ofte fordi mange andre ting har stresset kroppen i utgangspunktet.
Ved å gjøre Atkins tar du det første og mest kritiske steget mot å minimere det som stresser kroppen din. Å ha et stabilt blodsukker - kanskje for første gang på flere år - vil gi metabolismen din et nødvendig løft. Å håndtere en matintoleranse, hvis du har en, vil være et annet stort framsteg. Men jeg vil også at du viser omsyn til deg selv ved at du leter etter andre stressfaktorer, og ser om ikke du kan utarbeide en strategi for å minimere dem. Disse stressfaktorene kan være psykiske eller jobbrelaterte, og du kjenner dem bedre enn meg.
Det kan også være veldig vanskelige fysiske tilstander som parasitter i tarmen, overbelasting av tungmetaller i kroppen, eller kroniske virus problemer. Jeg kan ikke behandle noen av disse tilstandene gjennom en bok, og med slike problemer kan du ganske sikkert ikke behandle deg selv. Du kan lese om disse tilstandene, og om det virker som om de passer på deg så finner du en lege som praktiserer komplementær medisin.
Jeg vil ikke skremme, men vil få sagt dette: Hvis du bevisst følger Atkins og ikke føler deg bedre enn du har gjort på mange år, så bør du ville vite hvorfor. Om jeg var din Doktor så ville jeg forsikret at du ikke spiste matvarer som du faktisk var allergisk mot. Noen ganger kan helt enkle forandringer gi enorme resultater.
Nøkkelpunkt
-
En betydelig andel av oss blir avhengige av akkurat den maten vi er inntolerante for.
-
Matvare inntoleranser forårsaker ustabilt blodsukker og kan gjøre vekttap vanskelig
-
Symptomlisten for matvare inntoleranser er lik listene du finner både for "blodsukker symptom testen" og "gjærsopp symptom oversikten" som du finner i denne boken.
Tips -
Hold en matdagbok for å fastslå hvilke matvarer som forårsaker ubehagelige symptomer.
-
Noen mennesker tåler en matvare når den er kokt, men tåler den ikke rå.
-
Lær å lese etikettene nøye. Noen ganger er hvete oppgitt som "gluten" på etiketten; egg kan være kalt "albumin".
Referanser
- Walker-Smith, J.A., et al. "The Spectrum og Gastrointetinal Allergies to Food," Annuals og Allergy, 53(6 part. 2), 1984, pp.629-636.
- Egger, J., et al. "Is Migraine Food Allergy? A Double-Blind Trial of Oligoantigenic Diet Treatment," Lancet, 1994, pp.719-721.
- Sampson, H.A. "Disease of Gastrointestinal Tract of Children Caused by Immune Reactions to Foods," Monographs in Allergy, 32 (1996), pp. 36-48.
Oversatt av HP fra:
Dr Atkins New Diet Revolution - kap. 26 (s 338-343)