Ziggy sa for siden:
Hva er det som faktisk tetter igjen blodårene våre?
Nille sa for siden:
Det er dette vi har skrevet om og vært klar over lenge her inne. Det er derfor vi har fokusert på riktig fett. Det er IKKE mettet fett som er synderen, men transfettet.
Som vår alles kjære MHM sier:
Så hva slags fett er det da som er bra for oss ? Joda, det har MHM også forklart veeeeelig godt syns jeg. (og det har jeg quota over hele forumet ved passende anledninger)
[color=Navy][/color]
Iset sa for siden:
Jeg skjønner pokker meg ikke hvorfor dette ikke blir slått opp i media og godtatt av ernæringsfolk verden over, når det står så svart på hvitt? Hvorfor får fremdeles mettet fett skylden når dette ikke henger på greip?? Skulle jo iallfall tro at i bonde-Norge ville man godta dette med et smil slik at bøndene får solgt enda mer rødt kjøtt. Forresten, dette handler vel mer om økonomi enn om noe annet. Sukker- og transfettindustrien er vel verdens mektigste industrier, ved siden av legemiddeldrapsindustrien. :rolleyes:
Ziggy sa for siden:
Joda, Nille, er klar over det, men her var det faktiske refarnser til vitenskapelige undersøkelser som underbygger nettop dette som jeg fant ganske så interessante.
Videre så ser jeg ikke at MHM nevner mettet animalsk fett med et ord i de sitatene du viser til, og det er det som er litt av poenget mitt, for selv om mange er inneforstått med at de rene plante- og fiskefettsyrene er sunne, er det fremdeles mange som ikke helt tror at mettet animalsk fett, som smør, ghee, ost osv, faktisk er like sunt som olivenolje, linfrøolje, osv, da de i utgangspunktet er mettet, og derved ikke oksiderer i sin opprinnelige form i kroppen før de tas i bruk metabolsk.
.
Nille sa for siden:
Du sier "ja, men..." og det skjønner jeg ikke helt. Jeg mente alså at det var flott du postet det og at det jo sammenfaller med hva tildigere sagt. Hun har sikkert studert de samme (og flere med dem) forskningsrapporter som grunnlag for sine skriverier.
Det var absolutt ikke negativt ment, men som en betraktning..... :)
..inn med piggene !! :suss:
Ziggy sa for siden:
ler vakke noen pigger der, Nille... :klem:
Var bare ment som en presisering av at mettet animalsk fett manglet helt på de oversiktene til MHM, og at det faktisk er like sunt som alle de rene vegetabilske- og marine fettsyrene er, som får så stor helsemessig oppmerksomhet både her inne, og i media...
Mange sliter jo fremdeles med å bruke såpass mye meierismør eller ghee som de egentlig burde, nettop fordi det sitter i ettter år med helsemessig bombardemang fra alle kanter om at plante- og fiskefett er sunt, mens animalsk fett er bortimot direkte dødelig...
Men som dagt, vi er nok ganske så enige på dette og, ja, det tviler jeg ikke på i det hele tatt!!! :dulte:
.
Nille sa for siden:
Skjønner hva du mener ! Tenkte ikke på det slik. Siden min kjære guru MHM spiser masse meierismør og animalsk protein tok jeg det for gitt !:D
themonk sa for siden:
Det er jo litt av dette denne nye artikkelen kritiserer. Det er "opplest og vedtatt" at omega-6 er betennelsesfremmende, men i artikkelen påstår Brian Peskin at dette er feil fordi det bygger på studier som har tatt utgangspunkt i varmpressede oljer. Det gjelder ikke bare oljer som inneholder transfett, men alle former for raffinerte, varmpressede eller ikke-økologiske oljer.
Sånn sett vil jeg ikke påstå at det sammenfaller helt med hva som "tidligere er sagt". Det er en interessant artikkel som presenterer mange nye ideer, selv om det ikke er noen nyhet at mettet fett ikke er farlig.
Det som er spennende i forhold til dette med innholdet i arterieplakk er jo at resultatet kommer fra en studie publisert i Lancet. Jeg har lest om dette tidligere gjennom Weston Price Foundation, men aldri sett en direkte referanse til studien. Etter et søk i sykehusets artikkeldatabase virker det som om denne rapporten er umulig å oppdrive, dessverre.
Andre interessante påstander er blant annet at derivater av omega-3 som finnes i marine oljer er direkte helseskadelig, og at tilskudd av fiskeolje ikke har noen effekt på hjertesykdom eller blodpropp.
Ziggy sa for siden:
Det var akkurat den referansen som jeg også hoppet i taket når jeg fant, men har ikke kommet dithen enda at jeg har lett etter den...
Søkte på www.thelancet.com, men fant den ikke der heller...
Ser ut som om 1994 ikke ligger i de webbaserte arkivene til The Lancet, får ikke opp artikkelen ved søk på forfatteren, så spørsmålet er vel heller om universitetsbiblioteket eller andre har The Lancet fra 1994 i sine arkiver, for det er nok den eneste muligheten til å få tak i en kopi av den undersøkelsen...
.
themonk sa for siden:
Har fått help av en på Radiumhospitalet til å søke litt der. Det var mulig å finne tidligere artikler fra Lancet av samme forfatter, men akkurat denne artikkelen var ikke mulig å drive opp. Den eksisterer nok et sted, men synd det skal være så vanskelig å oppdrive. :)
Ziggy sa for siden:
Tror nok man må over på de gamle, gode papirutgavene her, ja, skal prøve å få bestilt artikkelen fra 1994 utgaven gjennom BIBSYS, regner med at det bindet finnes både i Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø, men ja, irriterende at en ikke kan finne en elektronisk utgave av den rapporten...
[color=#0000ff][/color]
Si fra om du kommer meg i forkjøpet, og får tak i den da!!!
.
tbear sa for siden:
Flott initiativ Ziggy! Jeg hadde ikke fått med meg den opprinnelige tråden.- takk til deg og dere andre som har bidratt til denne fine tråden om et viktig tema.
Godt å få noen slike diskusjoner inn på forumet igjen - innimellom alle slanketrådene...:)
themonk sa for siden:
Dietary polyunsaturated fatty acids and composition of human aortic plaques.
Der fant jeg den faktisk på PubMed. Jeg har ikke tilgang til den i fulltekst, men skal nok se om jeg kan få ordnet noe. ;)
Ziggy sa for siden:
D*** døske mæ... si fra når du får tak i den da, for den der kan jeg virkelig tenke meg å lese, ja, snakker om dynamitt...
Er vel forresten ikke så rart at den gjemmes da, for hadde Drevon & co blitt konfrontert med den der, ja så hadde de vel fått store problemer med å forklare sine anbefalinger, ingen tvil om det...
.
Ziggy sa for siden:
Kom over denne tråden, Dagbladet i dag, om en artikkel som sto for noen dager siden...
Innimellom lurer jeg virkelig på om det er lovlig av såkalt helsepersonell/kostholdseksperter å komme med direkte løgn i media, for de driver virkelig å leker med folks liv og helse...
At en klinisk erneæringsfysiolog kjenner så dårlig til vår nyere matihistorie og de faktiske forhold, ja det sjokkerer meg, for det var ikke det mettede fettet som var problemet på den tiden, men det enorme forbruket av Margarin og annen type herdet fett, som virkelig fikk et oppsving i etterkrigsårene...
Dette samsvarer som sagt med funnene bl.a. gjort i forskningsrapporten i The Lancet, som påviste at man ikke fant mettet fett i avleiringer som tettet blodårer og forårsaker bl.a. angina mv, men industriellt behandlede flerumettede omega-6 fettsyrer.
Denne typen industriellt behandlet flerumettet fett finner man som sagt i margarin, kjeks, kaker og andre industrielt behandlede bakevarer, posesauser og supper mv. som for alvor gjorde sitt inntog på den tiden, og har fått et foreløpig varig fotfeste i vår nye Grandiosakultur, desverre....
.
Iset sa for siden:
Noen burde jo sende en mail til den dama og forklare henne litt. Hun er forresten Vektklubb's ernæringsdame.
Ziggy sa for siden:
Jupp, det med fettyrer er noe som opptar mange her inne, men jeg håper vi ikke sporer for mye av i denne tråden videre, da den undersøkelsen som vi kommer til å diskutere her faktisk er svært interessant, da denne type kunnskap tidligere bare har vært referert, mens vi nå faktisk kan diskutere og vise til de faktiske forkningsresultatene...
Så, med fare for å tråkke noen på tærne, så håper jeg man kan fortsette diskusjonen om oljer til frityrsteking i en egen tråd her inne...
,
Ziggy sa for siden:
HA!!!
[color=blue][/color]
Da har jeg fått tak i et eks av denne artikkelen fra Hint, skal hente den litt senere i dag, gleder meg skikkelig, skal se om jeg evt får til å legge den ut her som en PDF fil senere i kveld...
.
themonk sa for siden:
Ikke dårlig. Har fått tak i den jeg også. Den var visstnok veldig kort, bare et par-tre sider. Får den i løpet av dagen. Kan bli spennende det. :)
Ziggy sa for siden:
Jupp, var på bare 2 sider, men det er jo her kun snakk om analyse av fettyper i arteieplakk/avleiringer, så at artikkelen som sådan skal ha så stort omfang, er vel ikke å vente da...
[color=blue][/color]
Hadde derimot forfatterene begynt å ta tak i, og diskutere hvilke konsekvenser deres funn faktisk kan ha i dagens internasjonale ernæringsdebatt, ja da hadde nok også lengden på artikklene vært en helt annen...
[color=blue][/color]
.
Ziggy sa for siden:
Typisk så hadde biblioteket stengt når jeg kom p.gr. av personalmøter, så jeg må vente til i morgen...
[color=#0000ff][/color]
Fikk du tak i rapporten, eller, Themonk?!? Kan du legge den ut her, eller sende den på en PM?!?
[color=#0000ff][/color]
En ting er sikkert, den der skal brukes i diskusjoner framover, ingen tvil om det...
[color=#0000ff][/color]
.
themonk sa for siden:
Ja, jeg fikk tak i rapporten og fikk lest igjennom den kjapt. Jeg har den dessverre bare i papirutgave og har den ikke med på jobb så jeg får scannet den. Sånn kan det gå.
Kort fortalt er det tatt 135 prøver fra 9 ulike personer, så det er ikke noen stor undersøkelse. Jeg skal ikke gå i detalj på metodene, men det undersøkelsen uten tvil slår fast er at man ikke er skånet for tette blodårer om man spiser umettet fett alene. Umettet fett utgjør noe sånt som 60% av det som ligger igjen på åreveggene, og det antas at sammensetningen av plakket gjenspeiler inntaket. Dette inkluderer også omega-3 og omega-6 (!!). Det er jo ganske slående.
Det jeg stusset litt på var at hovedparten av dette fettet var linolsyre (omega-6) som Brian Peskin anbefaler å innta i større doser. Jeg skjønner at jeg ikke har satt meg godt nok inn i begrunnelsen hans. :)
themonk sa for siden:
Her. Vet ikke hvor pop det er å publisere sånne ting, men ser ikke noen grunn til at det skal skjules for offentligheten akkurat. :)
tnutt sa for siden:
Jeg savner diskusjonen om tette blodårer, og vil derfor løfte denne tråden.
Selv er jeg mer amatør angående blodårer, men er det ikke slik at skiftende blodsukkernivå skaper betennelser i blodårene, og da stormer kolestorol og andre fettmolekyler til for å hjelpe til med å lege sårene - og når dette ikke lykkes fordi blodsukkeret fortsetter med å gå høyt opp og ned igjen så tetter det seg til?
Summer sa for siden:
Jeg aner ikke hvor jeg finner info om det, men jeg mener Fedon har sagt at det er sukker som skaper stive og uelastiske årevegger og levring langs veggene.
energibunten sa for siden:
Hmm
Nei sukker bruker vi knapt som byggemateriale i kroppen. Vet det er noen typer sukker som likevel brukes, men ikke i de mengdene som proteiner og fett.
Cellevegger består stort sett av fett og da blir celleveggene selvfølgelig et offer for hva slags fetter vi spiser. Her må det være balanse. og siden jeg og mitt fett består aller mest av mettet fett så bør jeg absolutt ikke spise for lite av det. Omega 6 er absolutt det minst viktige i min kropp.
Over til grunnen til at man ikke slår opp dette med mettet fett...
Margarinbransjen, matoljebransjen er mest tjent på å holde det mettede fettet nede. Noen av oss her vet at margarin og de umettede matoljene ikke trengs i kroppen. Om alle visste det... voila så går man konkurs.
Legemiddelindustrien lever av vår frykt for kolesterol. De selger kolesterolmedisin til uhorvelig mange. Mettet fett er også en huggestabbe her.
Kostholdsrådene fra myndighetene har i 70 år snakket om faren ved mettet fett. Hvilken skam å måtte snu...
Nei det er masse grunner til å ikke ville promotere at mettet fett er naturlig og sunt.