Min yngste datter, 1åringen, går i barnehage der hun får maten. Det er i og for seg bra. Men, innslaget av kneipbrød, prim, syltetøy, vafler, gele, posemos, ketchup etc er litt i største laget etter min smak. Jeg skal ta dette opp med barnehagen og har laget et brev. Jeg legger kladden ut her i håp om å få noen inspill, nye momenter eller endring av de som er, eller andre ting jeg bør ha med. Dessuten er det kanskje flere som har tilsvarende problem de vil gjøre noe med?
Til forslagskassa E barnehage,
[size=3][/size]
Dere har hengt opp en forslagskasse. Derfor kommer dette forslaget skriftlig nå. Jeg hadde ellers tenkt å ta det opp i foreldremøte sammenheng til høsten.
[size=3][/size]
I Årsplanen for 2004 står det om måltidene:
[size=3][/size]
Mål:
1. Barna skal spise seg mette.
2. Måltidet skal ha en rolig og koselig atmosfære.
3. Barna skal lære gode spisevaner og bordrutiner, samt lære seg visse ferdigheter.
[size=3][/size]
Dette er kjempefint alt sammen! Men, jeg savner et punkt:
[size=3][/size]
Maten skal ha høy ernæringsmessig kvalitet og barna skal lære sunne matvaner.
[size=3][/size]
Jeg synes det er fint at barnehage serverer mat. Det er fint at barna kan sitte og dele den samme maten. Det sparer oss som foreldre for matpakkestress om morgenen. Og vi slipper å kaste den brødskiva som ofte blir for mye, men som må være med fordi den behøves noen ganger. Men, det følger et ansvar med å servere 70 barn 2 hovedmåltider daglig. Dette er et ansvar som krever kompetanse, en kompetanse jeg antar ikke inngår i den pedagogiske utdanningen. Man bør derfor hente inn en ernæringsfysiolog som kan hjelpe til med å utarbeide et ’opplegg’. Jeg kan anbefale NN på K. Hun har kompetanse og er svært oppdatert.
[size=3][/size]
Dette er hva jeg mener litt mer konkret. Man bør i størst mulig grad unngå å gi barna:
[size=3][/size]
Sukker
i. Mange barn får adferdsproblemer ved inntak av sukker, noen blir ’hypre’.
ii. Diabetes er en sykdom i sterk vekst.
iii. Overvekt er et økende problem i samfunnet, også blant barn.
iv. Sukker er ikke bra for tennene.
v. Sukker er avhengighetsskapende.
vi. Sukker inneholder ingen næring, det er tomme kalorier.
· Lær barna å drikke vann i stedet for saft.
· Begrens bruken av sukkerholdige varer som: syltetøy, prim, brunost, ketchup etc.
· Begrens antallet feiringer, kosestunder som krever ’sukkermat’. Lær barna at det går an å feire og kose seg uten mat, i hvertfall uten ’sukkermat’. Dessuten finnes de mange sukkerfrie/sukkersnillere alternativ. Eggedosis søtet med fruktose, bær med eggedosis, sukkerfri gele, fruktsalat med krem, sjokoladeskum laget av sjokolade med lite sukker, varm sjokolade uten sukker etc.
· Fruktose er et naturlig sukker som er mindre skadelig for tenner og snillere mot blodsukkeret.
[size=3][/size]
Fint hvetemel
i. Inneholder lite næring eller fiber, bare tomme kalorier.
ii. Påvirker blodsukkeret forholdsvis mye.
iii. Fortrenger bedre valg.
· Velg et ordentlig grovbrød.
· Havregrøt er et fint alternativ til frokost.
· Sammalt mel, havregryn, malte mandler og lignende kan brukes i vafler og muffins.
[size=3][/size]
Industriframstilt mat, ferdigmat
i. Inneholder ofte mye sukker, hvetemel eller stivelse, altså tomme kallorier.
ii. Inneholder ofte transfett som er kreftfremkallende
iii. Inneholder unødvendige eller kunstige tilsetningsstoffer, noe mange reagerer på.
· Bruk meierismør i stedet for margarin
· Bruk mer rent kjøtt og fisk, råkost og dampkokte grønnsaker, grønnsaksupper.
· Jeg er klar over at dette kanskje er det vanskeligste punktet. Å lage mat er resurskrevende. Med kunnskap kan man gjøre bedre valg blant ferdigmaten også.
[size=3][/size]
Alle måltider bør inneholde følgende komponenter i ballanse:
Proteiner: Kjøtt, fisk, i mindre grad melkeprodukter, belgfrukter og nøtter.
Sundt fett: Ekstra vergin olivenolje, tran, makrell i tomat, meierismør, mandler solsikkefrø, avokado med flere.
Antioksidanter og fiber: Grønsaker og frukt, grove kornprodukter, urter og krydder
[size=3][/size]
[size=3][/size]
Jeg håper dette forslage ikke oppfattes som negativ kritikk, men som et positiv innspill til forbedreing - for det er det det er.
Og det er fordi dette må være det lengste, beste og mest fornuftig, konstruktive og positive forslaget som noen forslagskasse i noen barnehage noen gang har fått! Dette brevet synes jeg alle mødre og fedre her inne bør kopiere (hvis du synes det er greit?), for det er på denne måten vi kan forandre verden. Vi kan trosse ernæringsmyndighetene som synes det er greit at vi spiser 50 gram sukker om dagen, og ikke kan forstå hva som er galt med hvetemel og pasta. Vi kan skape en grasrotrevolusjon! Og vi starter med barna!
[color=navy][/color]
Det brevet står det virkelig respekt av!!! Et brev alle barnehager burde motta!! :) Kommer ikke på noe annet du kunne hatt med...
Du vil nok få positiv respons på dette. :)
I vår bhg. er de veldig bevisste, og oppfordrer foreldrene til å ikke sende med nugatti ol, men skikkelig pålegg. Så hos oss blir det bursadagsfeiringene vi trenger å ta tak i. - Det blir endel feiringer i en stor bhg...
Kjempebra, tror nok at de retter seg mye hvis du gir dem dette, men ikke til punkt og prikke. Det er ikke så enkelt å endre kostvaner sånn over natten og det er ikke så enkelt å lage mat som alle 70 barn liker. Men jeg tror faktisk at det går an å få barna til å drikke vann i barnehagen selv om de drikker saft og brus hjemme.
Jeg er redd du kommer til å møte mektig motstand. Som regel blir Fedon synonymt med slanking og når man så sier at dette er sunt for ungene, da skal du få høre på bråk!:mad:
Ja det tror jeg også. Hvis jeg nevner ordet lavkarbo i forbindelse med barn, mener folk regelrett jeg er en barnemishandler som prøver å slanke barnet mitt! :mad:
Stakkars Fedon som gikk ut i media og sa at barn ikke burde få disse høy GI grøtene som de spiser nesten utelukkende i småbarnsalderen. Han fikk gjennomgå så det holdt, særlig av Wenche Frølich (Jeg brekker meg bare jeg nevner navnet....).
FLOTT TILTAK Guro!! Kan jeg kopiere brevet ditt og gi til barnehagen når jenta mi begynner? Det er en stund til enda, men jeg syns det var så fantastisk flott skrevet, saklig og utrolig bra!!
Håper barnehagen ikke stiller seg negative til det, du vet jo hvordan Ola Nordmann er når det gjelder barn og sukker... :eek:
Det som er viktig er å ta det på en ordentlig måte, dele kunnskap om GI og hvordan dette innvirker på hormonsystemet... Viktig å gjøre det ordentlig fra begynnelsen... Dette kommer jeg mer tilbake til litt etterhvert... Frist things first... :snill:
Helt enig i det du skriver, og håper mange kopierer og sender det til sine barnehager!
Har selv jobbet i barnehage og det er utrolig hvor mange grunner man har til å feire..
Bursdager, høytid eller generelt kos, turer med varm saft , pølser med ketchup og så videre.
Og vafler og pannekaker minst en gang i uka, da med sukker eller syltetøy.
Sunn mat er nesten helt fraværende...
Vi har Au pair til sønnen vår så jeg har ikke erfaring med barnehage. Jeg lurer derfor på en ting: Går det ikke an å si at det og det og det spiser ikke min sønn?
[font=Verdana][/font]
:confused:
Jeg synes det blir litt for vanskelig å si at min datter ikke skal ha hverken hvetemel, sukker eller industriframstilt mat. Det blir for vanskelig for barnehagen å takle med ett slikt barn.
Jeg kan velge å la barne spise det de serverer alle barna, sende med egen mat eller påvirke hva de serverer til alle. Jeg velger det siste, men de er en lang og krevende prosess. Jeg har gjordt en modereasjon, jeg har send med datteren min en flaske rapsolje, slik at hun får en skje eller to med olje ved 'fruktmåltidet'. Jeg planlegger å be om å få komme en gang eller to og servere noe 'alternativt', en smootie for eksempel, bare for å vise de ansatte at det går ann å lage noe sundt og godt og enkelt. Gi dem noen enkel oppskrifter. Senere skal jeg forsøke å få til et foredrag om barn og ernæring for foreldrene. Deretter vil jeg ta opp diskusjonen igjen. Nytter ikke å diskuter med foreldre uten noen kunnskap eller interesse - og det er foreldene som kan be om endring i barnehagen.
Sønnen min har så godt som aldri hatt hvetemel eller sukker i sin kropp. Når han begynner i barnehagen ser jeg for meg at jeg gir inntrykk av at han er intollerant for visse matvarer. Vi har en del diabetes 2 i familien, i tillegg til at både jeg, moren min og mormoren min er overbevisst om at vi ikke tåler melk. Nå har jeg for min del tenkt å sjekke dette skikkelig opp snart.
Det er jo slik at allergikere skal være forsiktig med hva de gir barna. Da bør man vel også være det når man er intollerant. Så jeg kan f.eks si at jeg tåler ikke så og slik og derfor mener spesialistene at sønnen min ikke bør ha det.
Har ikke strategien klar men jeg har jo god tid på meg. Skal muligens ha Au pair i to år til.
Ja, du så sikkert hvilken barnemishandler JEG ble fremstilt som på NM? Helt sykt! Spesielt når beskyldningene kommer fra mennesker som ikke vet noe om det, og som rett og slett NEKTER å lære det også.... :mad:
[center]Jeg er så irritert nå altså!!!!!!!!![/center]
[center] [/center]
[center] [/center]
[center]Jeg vet egentlig ikke hvor dette hører hjemme. Var usikker på om jeg skulle starte ny tråd eller bare skrive det her hvor det allerede var en "barnehagemattråd". Men nå skriver jeg altså her:[/center]
[left]I går var det "matdag" i barnehagen. Her har ungene med seg egen niste hver dag, men 1 dag i uka lager de mat i barnehagen. Som regel er det rundstykker med pålegg, grønnsaksuppe med pølsebiter og jeg vet det har vært spagetti og scones noen ganger.[/left]
[left]Jeg synes ikek maten i barnehagen er BRA! Langt i fra BRA! Men nå har de gått over streken!!!!!![/left]
[left]I går var dagens meny: Cornflakes med sukker og melk!!!!!!!???????[/left]
[left]Er'e mulig!!?? Jentungen var i barnehagen fra 7.30-16.00 og det eneste hun hadde spist var 2 skåler med ihjælsukkra cornflakes og 1 eplebit???!!! På nesten NI timer??????? [/left]
[left]Det går ikke ann!!!! :mad: [/left]
[left]Jeg har veldig lyst til å ta det opp med styreren for barnehagene i Gol kommune. OG jeg har lyst til å skrive om det i lokalavisa..... Jeg skjønner ikke at de ikke kan tenke lenger jeg?? [/left]
At det går an! Skjønner godt at du er sint, Elian, det har du jamen god grunn til. Men hva er grunnen til at ungene får så elendig mat? Er det dårlig økonomi i barnehagen, eller er det ren uvitenhet fra personalets side? Eller (enda verre) kun latskap?
Jeg har 2-3 ganger i løpet av 5 år foreslått at hver dag skulle vært "matdag" i barnehagen. De fleste foreldre er villig til å betale litt mer for at barna skal kunne sitte sammen å spise mat og ikke minst SMØR sin egen brødskive. Jeg (med fler) tro at barna spiser MER når de får lage mate selv. Dette har blitt avslptt fra personalets side HVE GANG. Og grunnen er:
"Det er ikke forsvarlig å ha maten stående fremme på bordet, i romtemperatur, så lenge 2 ganger i løpet av dagen.Maten kan bli dårlig"
[center]"My Azz!!!!!!" [/center]
[center][size=5][/size] [/center]
[left]Sier nå jeg da!! De gidder ikke !!!!!!!!!!!! Og noen av de som jobber der har også sagt rett ut, at det ville bli for mye jobb for dem! [/left]
[left] [/left]
[left]Mye enklere med cornflakes vet du!! :mad: [/left]
Ojda Elian. Det er ikke greit. Du kan ikke invitere en dyktig foreleser på område barn og ernæring til å holde foredrag for foreldrene, de må selvfølgelig betale. Det er om å gjøre å få foreldrene interessert har jeg skjønt etterhvert. Er det kommunal barnehage foresten?
Jeg jobber i barnehage jeg, og den er privat og med lunch og frukt hver eneste dag. :)
Det er INGEN problem å servere mat som barna får smøre på selv. Det tar maks en halv time, ungene elsker å hjelpe med å dekke bord og liknende, blir flinke og selvstendige til å smøre og spise, og KAN få gode matvaner.
På avdelingen min er skalken blant annet det mest populære!
Eneste er som er et lite problem, er brødet og pålegget... Kneipbrød er VELDIG mye billigere enn det meste annet, så det blir ofte brukt. Vi også har prim og gomme, som barna er veldig glad i, men det ER mest salami\pølse og ost det går i likevel. Sjokoladepålegg o.l er uakseptabelt i en barnehage uansett... :(
Nå har jeg en god dialog med Husmora (ansvar for kjøkkenet), så vi får se hva det blir til med sunnere mat, men det ER en del penger med i bildet ja... Bare tenk, syltetøy med sukker kontra Heistad lavkalorisyltetøy "uten" karber - det skiller ganske mye per glass, så da blir det mye penger over tid... Samme selvsagt med brød og slikt.
Hun hos oss er kjempeflink da, og kjøper på tilbud, og hamstrer, men det krever litt organisering i barnehagen.
Men jeg har en annen kommentar også. Det er at mange hos oss har med egen mat, og da er det en del som har sjokoladepålegg og diverse sukkerholdig mat. Med stooor overvekt, er det disse som er mest overaktive, høylydte og slitsomme i løpet av dagen :boxing:. Barna får en roligere, kosligere hverdag uten sukker.
Men er i alle fall sikkert at jeg skal klippe ut og printe ut Guro's brev her og vise frem. Det var glimrende, og noe vi faktisk HAR snakket om på barnehagen nylig.
Men jeg har et spørsmål tilslutt: Er det noen som har et tips til erstatning av prim? Det er ganske populært hos smårollingene, så det må være noe lurt... ;)
Vet ikke hvilken planet dere eller jeg er ifra........ men det kan ikke være fra den samme....... Jeg skjønner ikke helt problemet til deg/dere.....
Jeg er mor til 3, de 2 yngste har matvareallergi, astma og eksem. Kan ikke forstå at du, Nooria, er villig til å lyve på deg og ditt barn allergi!!!!!!!!!!
Det er jaggu ikke enkelt å leve med matvareallergi skal jeg fortelle deg!!!!!
Har dere folkens hørt om sammensatt kosthold?
Vi kan bare ikke fjerne en matvare eller en matvaregruppe fra barnas kosthold!
Selv om måtehold er bra, er det ikke sundt å fjerne feks. sukker og hvetemel helt fra kostholdet til små barn!
Kan ikke forstå at det kun er barnehagen sin oppgave å sørge for kostholdet til barna.
Mulig dette virker litt fjollete, men jeg ble rett og slett provosert da jeg leste dette!
Og fant ut at jeg bare måtte svare med en gang.
Har du fortalt på helsestasjonen at du utelater viktige ting i ditt barns kosthold?
Det er fort gjort å bli underernært når dere driver på sånn med en liten kropp!
Nå må dere ikke tro at jeg fyller mine barn med sukker og loff, de har et så sundt og normalt kosthold. (så sundt og normalt det lar seg gjøre når de ikke tåler egg fisk nøtter melk og soya........)
Velkommen på forumet, Hmmmm.... Litt av en bråstart! :D
Vel, håper du leser litt rundt her og kanskje får et litt bredere perspektiv på hva disse søte, flinke og hyggelige menneskene her inne gjør for seg selv og sine barns helse, sunnhet og trivsel :)
Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at ungene til disse mødrene og fedrene ikke lider noen nød! ;)
Velkommen skal du i allefall være til lavkarbo.no! :stortsmil
Gleder meg til å få vite litt mer om deg. Ha en fin dag videre! :)
Jeg vil bare skrive opp et lite eksempel på hva mine barn spiser på en vanlig hverdag og hva de spiser på en helg, også kan DU kanskje svare på om de lider noen NØD eller ikke??
Frokost: Lindberg brød eller hjemmebakt grovbrød, 1 skive med kjøttpålegg eller ost.
Lunsj: Det samme som frokost, men mellomstejenta spiser grove knekkebrød i steden for brød.
Mellom: 1 frukt eller 1 grønnsak, som regel 1 eple eller 1 gulrot, noen ganger druer.
Middag: 1 potet eller litt ris/pasta + masse grønnsaker/salat og kjøtt eller fisk. Noen ganger spiser de bare kjøtt og grønnsaker, og de savner heller ikke poteten hvis den ikke er der!
Kvelds: Havregrøt med fruktose og masse, masse kanel. Eller kokte, stekte egg med bacon eller skinke + salat eller andre grønnsaker. Noen ganger KAN det bli det samme som til frokost.
I helgene er som regel frokosten den samme, men da spiser vi egg og bacon til frokost. Vi har innimellom pølser og pizza, og som godteri får de helt vanlig godt, bare i MYE mindre mengder enn før + at de får nøtter og rosiner...
Jeg tviler på at mine barn blir syke av dette kostholdet!
Jeg tror heller de vil bli syke av et såkalt "normalt" kosthold, som veldig mange baren har i dag:
frokost: cornflakes med sukker
Lunsj: Kneip med syltetøy eller prim/sjokoladepålegg
Mellom: frukt og yoghurt (som er ihjel sukkret!!)
Middag: Masse potet, ris eller pasta, svært lite eller ingen grønnsaker, LITT kjøtt eller fisk, masse ketchup!
Mellom: Noen kjeks med masse sukker, litt frukt
Kvelds: Cornflakes eller Kneip med sjokoladepålegg
Dette er faktisk helt "vanlig" hos mange, jeg kjenner flere barn som spiser sånn!! Og jeg skal være ærlig å innrømme at MINE barn også spiste sånn for 1 år siden! Og jeg har aldri hatt så rolige unger som etter at jeg kuttet ut alle de forferdelige, usunne og raske karbohydratene!
Jeg må bare riste på hodet av innlegget ditt "Hmmmmm" og si at det finnes en gyllen middelvei. Man behøver ikke å KUTTE UT man må KUTTE NED!!
Det er den samme planeten ;)
Jeg føler virkelig med deg, og har forståelse av din situasjon. Men det som er problemstillingen for oss og vårt barn, og sikkert Nooria også, er at vi ikke ønsker å komme i den situasjonen som du har havnet i med dine barn. Det er ikke slik at det skal være sterke symptomer for å være en allergi. Veldig mange lever med allergier og intoleranser uten å vite om det... Det er bare plager en har... noe en trenger å leve med liksom... :rolleyes: Men det er her dagens kunnskap har komt litt lengre enn for bare noe få år siden. :)
Korn (hele kornet)
Nøtter og frø (som ikke er ødelagt med sterk varme, dvs ikke røstet)
Grønnsaker (friske, ikke ihjelkokte)
Frukt (sesongvarer og tørket frukt)
Bær i alle varianter
Ost og melk
Smør og oljer (ingen varmpressede, immunprovoserende oljer)
Fisk av alle slag
Kjøtt og innmat
Fugl
Egg
Har jeg glemt noe nå? Jeg synes poden vår spiser dårlig, men han er faktisk innom alle gruppene over 3-4 dager... :eek:
Så ja, vi er klar over, kansje mer enn andre at det er viktig med et variert kosthold som inneholder naturlige matvarer fra alle matvaregruppene. ;)
Sukker og fint hvetemel er ikke en naturlig del av noe menneskes kosthold ;) Prøv å se for deg en selvforsynt bondefamilie uten elektrisitet spise loff med sukker på. Eller skillingsboller? Se på hva vi får av naturen her i landet, så ser du hva som er naturlig for oss å spise ;)
Dessuten bruker kroppen mer vitaminer og mineraler på å omsette sukker og siktet hvetemel som disse matvarene ikke tilfører. Faktisk mer vitaminer og mineraler enn det er naturlig å få i seg i et måltid som inneholder noen av disse. ;) Jeg vil anbefale deg å lese boken: Sukker. Snikende fare. :)
Sukker og siktet hvetemel gir også et energioverskudd i kroppen, som igjen fører til en provokasjon av hormonsystemet. Denne er spesiellt kraftig hos barn. Denne hromonpåvirkningen er en ren stressreaksjon som undertrykker andre viktige prosesser i barnekroppen. Som blant annet det å bekjempe sykdom, det å tåle maten sin. Det viser seg at mange som har matvareallergier ikke trenger å ta hensyn til disse etter en stund på et hormonbalanserende kosthold.
Altså sukker og hvete ødelegger hormonbalansen, som stresser blant annet immunapparatet som fører til at vi får et overreaktivt immunsystem som igjen kan lede til allergier og matvareintolleranser. ;)
Men for å illustrere hvor kort enkelte innen legeprofesjonen er kommet her til lands så vil jeg dele dette sitatet fra en overlege i pediatri: "Det er ren religion å tro at maten kan påvirke vår helse og helbred". :eek: Jeg ble ganske satt ut av hva han sa, så jeg fikk ham til å gjenta det, så sitatet er riktig :rolleyes:
Ikke fjollete i det hele tatt! Jeg ønsker virkelig at du skal utforske matens virkning på menneskerkroppen, og spesielt på barn som er veldig mange ganger mer følsomme enn oss voksne. Er det noe du lurer på så er det bare å stille spørsmål. Så skal du få saklige svar som du selv vil ha nytte av videre. ;) Det å bli provosert er en viktig faktor når en skal motivere seg selv til å finne ut av noe nytt. :p
<aside class="bbquote">
Hmmm... sa:
Har du fortalt på helsestasjonen at du utelater viktige ting i ditt barns kosthold?
Det er fort gjort å bli underernært når dere driver på sånn med en liten kropp!
Vi har det, levert en liste med alt han spiste på en dag. Og han var fortsatt underernært stakkar som ikke fikk hvete og melk som drikke. :rolleyes: Vi har blitt behandlet som om vi skulle vært barnevernskandidater, men har desverre ikke hatt energi og overskudd til å kjempe med systemet. :( Poden er nå større en gjvenaldrende, og sterk som en bjørn. Har et stabilt humør, og utvikler seg raskt mentalt.
Det tror ikke jeg at du gjør. Men jeg tror likevel at de spiser mer sukker og brød av siktet hvete enn det du er klar over. Arrester meg gjerne om jeg tar feil. ;)
Det er likevel mye du kan gjøre med kosten til barna dine uten de matvarene du nevner :)
Hvis du har lest så langt, så tror jeg at denne siste uttalelsen kansje vil endre seg? Bare gi en lyd hvis du ønsker svar på spørsmål, eller ytterligere utdyping av det jeg har sagt her. :snill:
Barna våre er framtiden, og det er faktisk viktigere at de spiser riktig og balansert enn oss voksne. ;) Vi har idag ungdommer som ikke spiser annet enn sukker... trenden har bare gått en vei så langt, og en gang må den snu! Så hvorfor ikke nå? :)
Jeg har litt problemer med å tro at dette innlegget er seriøst ment. Du har fått med deg at du er på en website som er dedikert lavkarbokosthold, ikke sant? Å fjerne sukker og hvetemel fra kostholdet til små barn er faktisk VELDIG sunt for dem - så kan de istedet spise seg mette på mat med næring i !
Kan du vise til noen forskningsrapporter som underbygger påstandene dine om at det er usunt for barn å ikke spise hvetemel og sukker?
Jeg er 99% sikker på at denne såkalte "Hmmm..." kommer fra NM.... Siden vi ikke hører noe mer, så var nok det innlegget bare lagt der for å lage litt "uro" i et supert forum hvor ingen krangler om hvem som har rett hele tiden..... :rolleyes:
Jeg velger å tro at det er seriøst ment jeg. :snill: Ser ingen grunn til at det ikke skal være det, epost-adressen som er registrert er også gyldig. ;)
Det at kostholdet har innvirkning på vår helse og sykdom er en stor kamel for mange å svelge... Hvorfor? Jo fordi at med den vissheten så innebærer det også at det er noe vi selv kan gjøre for å motvirke sykdom... Vi kan ikke hjemme oss bak gener og overnaturlige fenomenere som rammer oss blindt. :snill:
En slik reaksjon er helt grunnleggende for å kunne ta tak i ting.
Men påstanden om at det kan være farlig å ta helt bort hvetemel fra kostholdet til barn har jeg hørt før fra seriøse faglig oppdaterte personer. Til en viss grad også sukker. Men påstanden er aldri basert på fakta. Og jeg har aldri fått noen forklaring på hvorfor det er en gyldig påstand. :) Jeg tror den er basert på egne preferanser jeg...
Barn liker sukker og hvete, og når de kommer opp i den alderen at de skal bestemme selv er det dette de velger om de kan... Det er da utrolig viktig at vi legger et godt grunnlag og ikke minst bestemmer valgmulighetene. :) Vi har en klar regel her hjemme som vi omsider har fått gjennomslag for :p "Mamma og pappa bestemmer hva som skal på tallerkenen" utover det så bestemmer han selv hva han spiser. :)
Veldig bra HP! Flott at du er saklig og klarer å sette ord på det vi andre også tenker!! Jeg har nok litt lett for å irritere meg over de som IKKE VIL innse av lavkarbo er bra..... 0 poeng til meg for det....... :o
Flott at du kommer inn å ordner opp når vi roter HP! :)
Oj nå ble jeg veldig i tvil om hvem jeg "holder med"!
Jeg jobber selv i barnehage og ser begge sider av saken.
I barnehagen der jeg jobber har vi to dager i uken med matpakke. Da spiser barna kneip med assosiert pålegg- veldig sjelden grønnsaker! + litago yoghurt!
Disse dagen må barna ha med frokost, lunsj og to måltid. det eneste vi serverer er melk, vann og frukt til to-måltidet.
De andre tre dagene i uken serverer vi mat.
Frokost
Lunsj
to måltid
To av dagene består av hovedsaklig av brød og pålegg.
Vi koker egg, lager omelett, eggerøre,
har mye agurk tomat, paprika, salat og suragurk,
kjøttpålegg, pølse, salami, kokt skinke
gul og brun ost
prim
leverpostei
fiskepudding/ kaker
banan
frukt/ gulerøtter til to måltidet
på fredager lager vi middagsmat
pizza med kjøtt og grønnsaker
lasagne -"-
fiskeboller med poteter og koktgrønnsaker
grønnsakssuppe
pannekaker innimellom - sjelden
fiskepinner poteter grønnsaker
pølser på bål
maibrød på bål
kjøttpudding
tomatsuppe + andre supper
vi serverer hovedsaklig vann og melk
kakao og saft forekommer kanskje en gang i uka.
jeg synes dette er normal sund kost... men selvfølgelig den inneholder mye stivelse, hvetemel, sukker
men jeg synes ikke vi skal stramma inn barna, men lære de å spise variert og godt!
Normalt kanskje, men ikke spesielt sundt! Desverre! Det er min mening om det du lister opp!
[font=Comic Sans MS][/font]
Det er for mye 'ferdig'-mat, bearbeidet mat fra bokser, pakker, poser. Jeg savner kunnskap om ernæring - i barnhagen til min datter i hvertfall. Næringsstoffer!!! Friske, rene råvarer! Rene proteiner! Sundt fedt! Masse antioksidanter. Godt sammensatte måltider.
[font=Comic Sans MS][/font]
Jeg anbefaler alle barnhagerer og kjøpe boken 'Bare barnemat' som jeg vet kommer, sansyligvis i år.
Jeg synes dette høres ganske bra ut jeg. Jeg tror ikke du skal lure på "hvem du holder med", for det er tydeligvis forskjeller ute å går i barnehager.
Det eneste jeg ville gjort annerledes i den listen var å tilsette flere egg, kutte sukkeret og ha grovt mel i pannekakene, fjernet primen, og byttet kneipen med grovt brød. (tilsatt medisterfarse eller pølser i grønnsakssuppen).
I vår barnehage er det kun et varmt måltid i uken, og da serveres det ofte grøt eller pizza. Jeg hadde satt stor pris på om de kunne hatt mer grønnsaker, og kutta ut grøten. I tillegg, så er det bursdagsfeiringer ca annehver uke, pluss at det hender de lager vafler eller boller for å kose seg.
Jeg skulle virkelig ønske de kunne kuttet opp grønnsaksstaver med dip for å kose seg, og lage grove vafler uten sukker og servere med smør og fårepølse i tillegg til syltetøy med minimalt med suker i.
Det er så små justeringer som skal til og som har stor innvirkening både på holdningene barna utvikler til mat, og på helsen og humøret deres.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.