Etter min menig er noe av det beste med å leve lavkarbo at jeg slipper å spise brød, derfor overrasker det med å se at folk stadig skriver at de savner brødet. Sannheten er at jeg faktisk ikke liker brød noe særlig. Før jeg begynte med lavkarbokosthold spiste jeg brød som alle andre, men jeg har aldri syntes det var spesiellt godt, det var bare noe jeg måtte spise. Det var jo pålegget som smakte, ikke brødet!
Jeg har vært overvektig det meste av livet, og ble stadig innprenta om hvor viktig det var å spise magert. Spis mye brød, men vær forsiktig med pålegget var omkvedet. Kanskje det er derfor jeg ikke liker så godt brød nå?
Når folk vil kritisere lavkarbokostholdet er det et vanlig argument at et kosthold med lite karbohydrater er så ensidig. Jeg er fullstendig uenig! Kan ikke tenke meg et mer kjedelig og ensidig kosthold enn det typiske norske med brød, brød og atter brød. Brød til frokost, brød til matpakka på jobben/skolen og brød til kvelds igjen.
Jeg har prøvd å lage brøderstatninger som atkinsbrød og ketolysebrød, men jeg spiser dette veldig sjeldent. De eneste gangene jeg synes jeg trenger brød er hvis jeg er på besøk eller i selskap, og alle andre spiser brødmat. Hvis jeg for eksempel er invitert til kveldsmat hos venner og det blir servert vanlig mat med brød og pålegg er det greit å ha med noe eget brød så det ikke blir noe ekstra jobb for vertsfolket. Men jeg bruker aldri brøderstatninger til daglig når jeg er for meg selv.
Jeg var lei av brødmat allerede som barn, og husker godt at jeg sa til Mamma: Når jeg blir voksen og kan bestemme selv hva jeg skal spise, da skal jeg slutte å spise brød, bare spise pålegg! Det ble mer sant enn jeg noen gang hadde trodd....
Må flire litt jeg også. En kollega fnyste over lunch-salatene mine (som jeg varierer i det uendelige) og lurte på om jeg ikke ble fryktelig lei av å spise salat til lunch hver dag !
[color=purple][/color]
Neeeeei, svarte jeg, - ikke mer lei enn du blir av å spise brødskiver med brunost til frokost, lunch og kvelds.... hver dag. Da ble det stille..... :p
Jo da, jeg kan vel være enig i at nybakt brød med masse smør og pålegg er ganske godt, men jeg klarer meg greit uten også. Problemet for meg er at hvis jeg skal klare å spise brød jevnlig må jeg ha så mye pålegg at det blir en temmelig usunn kombinasjon. Og dyrt blir det også...
En annen sak når det gjelder å spise brødmat, er at jeg synes det er vanskelig å bli skikkelig mett. Jeg blir full i magen av brødet, men ikke skikkelig tilfreds. Brødet gjør meg mett i magen, men ikke i hodet, hvis dere forstår hva jeg mener med det.
Jeg føler meg som en skikkelig særing blant folk flest fordi jeg vanligvis spiser hverken brød, kornblandinger, poteter, ris eller pasta. Men heldigvis vet jeg at jeg har mange likesinnede her på forumet
Når jeg ser på kollegene mine, som stapper i seg brødskive på brødskive og blir aldeles rabiate i 2-tiden etter noe sukker, må jeg le. "Det er da ikke rart, så mye karber som du spiser med det brødet ditt," sier jeg da. Jeg er mett til jeg går hjem igjen, jeg. :D
Så jeg savner ikke brødet, nei. (Bare av og til, når jeg kjenner duften av fersk gjærbakst. Men det går over i løpet av et minutt eller så.)
Synes det er trist at brød blir regnet som en så viktig ingrediens i kostholdet til mange, spesielt barn. Jeg er jo på endel mammaforumer, og der ser jeg gang på gang at foreldrene sender med barna 6-8-10 brødskiver i barnehagen. Ja, "for de blir jo aldri mette, de spiser så mye brød". Er det rart de ikke blir mette når de spiser kneipp med syltetøy og brunost?? :rolleyes:
Gi barna mindre brød og mer pålegg, så skal de se at de faktisk blir mette.
Selv ELSKER jeg brød, jeg kunne levd på brødskiver med masse smør og pålegg. Men siden det ikke er heldig, spiser jeg heller litt knekkebrød og bruker mye smør og pålegg både til dem og utenom. Kommer jeg over et koldtbord eller lignende, der det feks. finnes laks og eggerøre, er det bare teit å spise brød, da ser jeg ikke vitsen. :D
Savner egentlig ikke brød så mye, heldigvis. Baker OE-brødet så jeg har brødskiver i frysen hele tiden, og synes det er en god erstatning. Tynne skiver og masse pålegg! :D nam.
Jeg blir også veldig overrasket over at mine to (syltynne) kollegaer med cøliaki insisterer på å ha eget, tilpasset brød/knekkebrød med brunost el.l. til lunsj, når vi kan forsyne oss med salat, røkelaks, gravlaks, egg, eggerøre, oster, alle sorter kjøttpålegg, leverpostei, grønnsakskaker, falafel, mais, bønner osv.
Jeg er et brødmenneske deluxe! Savner det veldig. Det er jo flott at dere ikke føler noe savn, for mangelen på godt brød er det verste med hele lavkarbokostholdet syns jeg.
Jeg er ikke så veldig glad i brunost, heldigvis, men det er faktisk litt snadder med TYNNE skiver brunost på heelt varmt nybakt brød, spesielt med 40 meter smør under.
jeg savner heldigvis ikke brød. har aldri vært glad i det. ikke poteter heller. da jeg var liten og måtte spise opp potetene mine hende det rett som det var at jeg sovna med hodet i tallerkenen :p .det jeg savner er pasta. jeg har prøvd lindberg , men den har for mye karber og smaker helt fælt. nå har jeg bestilt fra dialife i danmark en pasta som heter dreamfield og somm ikke skal påvirke blodsukkeret. gleder meg til den kommer :D . er det noen her som har prøvd den ?
Dette blir bare bedre og bedre (eller egentlig verre og verre). :lol:
Jeg liker faktisk ikke brunost, men tror jeg har fått pica på det nå i svangerskapet. DRØMMER om mat jeg vanligvis ikke liker, men jeg prøver å ikke spise det da. Har enda ikke spist brunost selv om det frister noe helt hinsides.
Men nå er jeg litt opp topic her.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.