< Tilbake til oversikten

Fakta og feiloppfatinger om Atkins Ernæringsmessige Tilnærming

#1

HP sa for siden:

Litt rettelser gjenstår men legger den ut nå, så får det komme etterhvert... ;)

Oversatt av HP fra:
Dr Atkins New Diet Revolution - Kap 9 (s93-104)

--

Fakta og feiloppfatinger om Atkins Ernæringsmessige Tilnærming

Jeg er nesten sikker på at du leser dette fordi du vet om noen som har gått ned i vekt - og mest sannsynlig også overkommet andre helseproblemer - ved å følge den individualiserte ernæringsmessige tilnærmingen som du leser om her. Og du har bestemt deg for at du også vil føle deg vel, se bra ut og være gjenoppfrisket.

Men du lurer vel kanskje på hvorfor alle ikke anerkjenner det faktum (og det er et faktum) at å kontrollere karbohydratene på Atkins vis er den ideelle spisestrategien for å ta av overflødige kilo og for å fremme god helse. En årsak til at Atkins ernæringsmessige tilnærming ikke har vært en del av skolelæren har vært feilinformasjon.

Om du har støtt på disse kritiske artiklene som antyder at Atkins er farlig, for ikke å glemme inneffektiv, så har du kanskje blandede følelser for det å begynne en livstid med lavkarbo spising. La meg lette på feiloppfatningene dine: Det er klart for meg - og for enhver doktor jeg har møtt som har adekvat erfaring med Atkins - at dette programmet burde være førstevalg i behandlingen av ikke bare overvekt, men av flere andre diettrelaterte plager. Feilinformasjonen gjør meg lei, fordi den har hindret så mange mennesker fra å bruke og nyte godt av den beste behandlingen som er tilgjengelig. Resultatet er at disse feilinformerte omtalene bidrar til epidemiske, livstruende tilstander.

Dette er årsaken til at jeg nå bruker tid her å rette søkelyset mot kritikken, før vi begynner på "del 2: Hvordan gjøre Atkins - I dag og for livet". Jeg vil ikke at du skal ha noen snikende tvil eller spørsmål når du leser igjennom resten av boken. For mye er på spill: Din helse og Ditt velvære.

Moderne medisinsk historie inneholder få eksempler på så store avvik mellom det som blir sagt på trykk og sannheten. Du vil kanskje finne at forklaringene i dette kapittelet blir litt vitenskapelig. Det er gjort med hensikt. Jeg vil at du skal ha et fullt spekter med kunnskap for å kunne møte den kritikken du kanskje får. Væpnet med informasjon hentet fra mine førti år med kliniske erfaringer, og med støtte fra spesifikke vitenskapelige studier, så vil du klare å holde din egen mening- og mest sannsynlig svinge meningene i enhver debatt som måtte komme din vei.

Fakta vs feiloppfatninger.

Feil #1: Ketose er farlig og forårsaker ulike medisinske problemer.

Fakta: Kroppene våre har to drivstoffsystemer til å levere energi. Vårt primære drivstoffsystem er basert på karbohydrater og er levert som glukose. Mennesker som spiser tre såkalt "balanserte" måltider hver dag får tilnærmet all sin energi fra glukose. Men det alternative systemet, reserve drivstoffet, er lagret fett. Og dette drivstoffsystemet leverer energi som ketoner når vårt lille lager med glukose er brukt opp (etter maksimalt 2 dager).

Når en person som følger Atkins frigjør ketoner så er han eller hun i ketose. Ketose oppstår når du inntar et veldig lavt nivå karbohydrater fra maten du spiser, som du vil gjøre gjennom mye av vekttapsfasene på Atkins. Ketoner skilles ut i urinen (og noen ganger gjennom pusten), en helt naturlig og normal funksjon i kroppen. Jo flere ketoner som slippes løs, jo mer fett har du oppløst.

En del av denne feiloppfatningen er påstanden at ketoner kan bygges opp til farlige nivå i kroppen. Studier viser at ketonlegemer er veldig strengt regulert i kroppen, og vil ikke bygge seg opp over normale verdier i friske individer. (Ukontrollerte diabetikere, alkoholikere, og personer som har vært på forlengede fastekurere kan se en økning utover normale verdier). Kroppen regulerer ketonverdier på samme måte som den regulerer blodsukker og pH-nivå. Under kliniske forhold i min praksis har det gjentatte ganger blitt demonstrert at overvektige pasienter produserer akkurat nok ketoner til å møte det umiddelbare behovet for drivstoff - og ikke noe mer. En person vil ikke ha flere ketoner etter 3 måneder med kontrollert karbohydrat inntak enn etter 3 dager. Det er høyst usannsynlig at personer, andre enn insulinavhengige diabetikere vil bygge opp høye ketonnivå.

Forvirringen omkring ketose kommer ofte fra folk som forveksler den med ketoacidose, en tilstand som kan forekomme hos Type 1 - diabetikere; dette oppstår når en persons blodsukker er ute av kontroll, og hun eller han ikke kan produsere insulin. Ingen doktor skulle ha noe problem med å skille fysiologisk ketose, som du vil oppleve når du gjør Atkins, fra ketoacidose. Videre, siden folk ofte er overvektige spesielt grunnet en over-overflod av insulin er det faktisk umulig for dem å være i ketoacidose.

Noen individer på det ketogene nivået av en lavkarbodiett kan oppleve milde symptomer som uvanlig ånde og forstoppelse (se #12 og #14). Men den store majoriteten av individer opplever ikke noen problemer. En studie av en dyp ketogen diett viste at ketose er godartet, uten komplikasjoner eller bivirkninger når den var studert under kontrollerte metabolske forhold. Den månedlange studien dokumenterte hjerte-, nyre-, lever- og blodcellefunksjoner hos pasientene og fant ingen uvanlige virkninger.

I andre studier har det blitt vist at beinhelsen ikke var påvirket og at urinveisfunksjonen (nyrene) var funnet stabil på lavkarbodietter. I støtte til det vi allerede vet fra mange år med klinisk praksis så er der til og med vitenskapelig litteratur på hypolipidemi (forhøyet blodfett som kolesterol og triglyserider) som viser forbedrede verdier på lavkarbodietter.

Så neste gang du leser at ketose produsert av Atkins ernæringsmessige tilnærming er farlig, utfordr skribenten (i et brev til redaktøren om det er nødvendig) og spør: "Hva er så farlig med å bruke opp fettlagrene sine?"

Feil #2: Atkins ernæringsmessige tilnærming er bare effektiv for vekttap fordi kaloriinntaket er begrenset.

Fakta: Mens noen mennesker som følger Atkins ernæringsmessige tilnærming kanskje spiser færre kalorier enn før så er det i alle fall ikke fordi programmet begrenser kaloriinntaket. Personer som gjør Atkins kan ende opp med å spise færre kalorier fordi de generelt er mindre sultne og ikke lengre er besatt med tanken på mat. Dette forekommer av 2 årsaker:

  • Stabilt blodsukker gjennom dagen sikrer at du vil ha mindre matsug og falske sultsmerter.
  • Maten som inntaes av en person på Atkins (kjøtt, fisk, ost, nøtter, egg og lav-sukker/lav-stivelse grønnsaker og frukt) er mindre behandlet og mer næringsrikt enn på før Atkins menyen. Gi en kropp færre tomme kalorier, gi den mer næringstette alternativer og den vil ganske logisk bli tilfredsstilt tidligere og trenge mindre mat.
    La oss se på studien som er nevnt i kapittel 7 som støtter disse konklusjonene. Forskere ved New Yorks Schneider barnesykehus studerte 40 overvektige pasienter i alderen 12-18 år, som var delt i to grupper. Vi har allerede nevnt av lavfett gruppen tok av halvparten så mange kilo på 1100 kalorier per dag mot lavkarbo gruppen som var tillat ubegrenset kalorier, og spiste gjennomsnittlig 1830 kalorier per dag.

Det som er enda mer spennende er at lavkarbo gruppen hadde glede av videre helsefordeler - og var langt fra de farene som enkelte advarer mot i sammenheng med lavkarbodietter. Lipidprofilene (kolesterol og triglyserider) forbedret seg mer enn for de på lavfett programmet.

Også, de som fulgte lavkarbodietten viste bedre langsiktige oppfølgning enn de på lavfettdietten. Et år senere var 7 av 8 av dem som fulgte lavkarbo tilnærmingen fortsatt involvert med programmet, i motsetning til ingen i lavfettgruppen.

Feil #3: Kiloene tapt på Atkins ernæringsmessige tilnærming er for det meste vann, ikke fett.

Fakta: Det er typisk for enhver vekttapsplan, inkludert induksjonsfasen på Atkins, at en gjennom de første dagene, eller til og med første uken, så vil noe av vekttapet være vanntap. Men når du følger en lavkarbo diettplan så bytter kroppen din fra å forbrenne karbohydrater til å forbrenne fett som energi, noe som resulterer i tap av lagret fett. Faktisk så viser studier at selv om vann tapes under første delen av en lavkarbo tilnærming så vil vannbalansen snart returnere til normalt, og vekttapet kommer fra forbrenning av kroppsfett til energi. Det mest dramatiske tegn på tap sees i cm som forsvinner fra målepunktene dine.

Feil #4: Atkins ernæringsmessige tilnærming er ubalansert og mangler grunnleggende ernæring.

Fakta: Atkins ernæringsmessige tilnærming gir faktisk mer næringsstoffer enn den typiske amerikanske dietten. Den rebalanserer med hensikt ditt kosthold. Det er sannsynlig at det spisemønsteret som ledet til vektøkningen din var ubalansert i utgangspunktet. Bevisene som viser at overproduksjon av insulin er ansvarlig for de flestes vektøkning er ganske tungtveiende, og den beste måten å korrigere en insulinubalanse på er å unngå matvarer som stimulerer insulinaktivitet - det er matvarer med høyt karbohydratinnhold.

Men Atkins ernæringsmessige tilnærming ekskluderer ikke disse matvarende (frukt, grønnsaker og korn). Induksjonsfasen av Atkins som mange ofte feilaktig forveksler med hele programmet er den strengeste, og tillater bare 20 gram karbohydrater per dag. Disse 20 grammene kommer i form av grønne bladgrønnsaker og inkluderer også næringstette, høyfiber, lavkarbohydrat grønnsaker som brokkoli, asparges, aubergine og spinat. Ikke akkurat matvarer som mangler næring!

En induksjonsmeny bestående av 2000 kalorier og 20 gram karbohydrater er analysert med det høyt ansette programmet "Nutritionist V" (dataprogrammet som brukes av ernæringsterapeuter over hele verden). Resultatet fra programmet viste at dietten møtte eller oversteg den anbefalte daglige tilførselen av nitten av de tjuefire vitaminene, mineralene og sporstoffene, og de resterende få (phatonic acid, sodium, magnesium, copper, krom og molybdeum) kan enkelt bli erstattet med et tilskudd. (side 134)

Når de fullfører induksjonen og begynner med neste fase av programmet, så kan individer øke sine karbohydrat tall. Denne fasen foreskriver enda mer næringstette bladgrønnsaker og frukt som jordbær. Med disse tilleggene overstiger planen langt kravene for fiberinntak.

Den andre delen av denne kritikken er mer tankevekkende. Jeg er dypt dedikert til å finne en vitanæringsløsning på de fleste helseplager. Dette betyr at jeg mener at ikke noe spisemønster gir optimal ernæring, og at alle av oss kan forbedre helsen vår ved å ta tilskudd av vitanæringsstoffer som er målrettede for våre individuelle helseproblemer, sykdomsrisiko og næringsavvik.

Når det er sagt, la oss ta en kikk på de essensielle næringsbidragene gitt av de matvarene folk spiser på en lavfett diett. Disse matvarene er lave i fettløselige vitaminer A, D, E og K og de essensielle fettsyrene, som er den største mangelen i dette landet. De kan også være lav i næringsstoffer vi får fra kjøtt, som vitamin B12 og carnitine. Og om folk overspiser matvarer laget av hvitt mel ? noe som ofte er tilfellet på lavfett dietter - så vil de ha lave verdier av første halvdel av B-kompleks næringsstoffene (den halvdelen som ikke er del av berikingen(USA)) og flesteparten av de essensielle mineralene. Folk på en lavfett diett trenger tilskuddene sine desperat.

Feil #5: Folk som gjør Atkins kan føle seg trøtte, svake og mangler energi.

Fakta: Utmattelse kan oppstå de første dagen av Atkins, når kroppen tilpasser seg skiftet i metabolismen. Det tar typisk tre til fire dager for kroppen å konvertere fra en sukker metabolisme til en primært fett metabolisme. Kroppen din kan bare lagre karbohydrater for opp til 48 timer, så du kan være trygg på at ditt metabolske skifte vil skje, så lenge du gjør Atkins riktig.

Etter at omlegging skjer så rapporterer vanligvis de som tidligere følte seg trøtte og svake at de har høy energi og tenker klart gjennom hele dagen. Forklaringen er enkel: De har rebalansert ernæringen sin slik at blodsukkeret er stabilt. De unngår blodsukkertopper, og daler gjennom dagen, noe som setter en stopper for humørsvingninger og perioder av utmattelse. Og de personene som inntar fullt tilskudd av vitanæringstoffer vil minst sannsynlig plages av trøtthet.

Feil #6: Du spiser for mye protein på Atkins, noe som ikke er bra for nyrene.

Fakta: Altfor mange mennesker tror på denne usannheten ganske enkelt fordi den har blitt gjentatt så ofte at selv intelligente helse profesjonelle antar at det må ha blitt rapportert ett eller annet sted. Men fakta er at det aldri har blitt rapportert noe sted. Jeg har enda til gode å se noen frambringe en studie som jeg kan få se, eller til og med henvise til et spesifikt tilfelle der en proteinholdig diett forårsaker nyreplager.

Det eneste fjernt relaterte fenomenet er det faktum at når noen allerede lider av en langt framskredet nyresykdom, så er det vanskelig for den personens kropp å håndtere protein. Men protein har ikke noe med årsaken til nyreproblemet å gjøre.

Feil #7: Atkins er høy på fett, og alle vet at fett forårsaker galleblæresykdom.

Fakta: Der er nå overveldende vitenskapelige bevis for at gallesten (ansvarlig for 90% av galleblæresykdom) blir dannet når fettinntaket er lavt. I en studie som undersøker effekten av en diett som gav 27 gram fett per dag ble gallesten dannet hos 13% av deltakerne. Årsaken er at galleblæren ikke vil trekke seg sammen om ikke fett blir inntatt, og hvis den ikke trekkes sammen så utvikler det seg en tilstand kalt biliari stasis, og "bile" saltene krystalliserer seg til steiner. Galleblærene våre trenger å bli holdt aktive for å unngå steindannelse.

Det er ikke uvanlig å finne gallesten hos personer som er overvektige, selv om gallesteinene ikke forårsaker ubehag. Personer med eksisterende gallesten kan ha problemer med måltid med høyt fettinnhold. Hvis du er en av disse personene kan du være nødt til å sakte øke fettmengden du spiser i henhold til din egen toleranse - det vil si, hvordan du føler deg. Husk at gallesten ikke dannes over natten. Så enhver som forteller deg at de begynte på Atkins og to uker senere fikk de gallesten, forstår ikke helt denne medisinske tilstanden.

Feil #8: Atkins ernæringsmessige tilnærming inneholder for lite beinbyggende kalsium og har en negativ innvirkning på kalsiumopptaket.

Fakta: Når du følger Atkins vil du få i deg 100% av anbefalt daglig tilførsel med kalsium fra matvarer som ost, brokkoli og kål. (Melk er bare en kalsiumkilde så selv om du ikke drikker melk kan du fortsatt dekke ditt daglige behov.) I tillegg viser en studie av en diett med mye kjøtt sin påvirkning av kalsium metabolismen, publisert i "The American Journal of Nutrition". Der fulgte forskerne 4 voksne menn, og studerte kort- og langsiktige effekter. Studien fant ingen signifikante endringer i kalsiumbalansen, heller ingen signifikant endring i kalsiumopptaket fra tarmen under dietten med høyt kjøttinnhold.

Feil #9: En ernæringsmessig tilnærming som fremmer et liberalt inntak av kjøtt med høyt fettinnhold og meieriprodukter vil forhøye kolesterolnivåene, og til slutt lede til hjertesykdom.

Fakta: Jeg nekter selvfølgelig ikke for at enhver stor helseorganisasjon, så vel som USAs myndigheter, støtter en lavfett diett i den udiskutable troen at fett forårsaker hjertesykdom. Men har de rett? En god del med tungtveiende bevis peker i motsatt retning.

En voksende mengde med vitenskapelig litteratur demonstrerer at en lavkarbohydrat kostplan om den følges korrekt, fremmer god hjertehelse og bedrer kliniske sunnhetsmarkører. En studie utført av Jeff S. Volek (MS, RD, PhD) mens han var ved Ball State University, viste de positive virkningene av en lavkarbohydrat ernæringsmessig tilnærming på triglyseridnivåene. Studien besto av 12 sunne menn i alderen 20-55 år, som fulgte et lavkarboprogram i henhold til Atkins protokollen gjennom 8 uker. Ved avslutningen av studien hadde hver deltaker senket triglyseridnivået sitt med gjennomsnittlig 55 prosent.

Videre viste denne studien at en diett med høyere karbohydrat innhold resulterte i økte nivåer med triglyserider og reduksjon i HDL-kolesterol nivået (den gode typen). Disse faktorene har blitt assosiert med høyere risiko for myokardinal infarkt, ischemisk hjertesykdom og coronary hjertesykdomstilfeller.

I tillegg har forskjellige forskere demonstrert at høye triglyserider og lavt HDL alene - i motsetning til den totale kolesteroltallet som de fleste av oss fokuserer på - kan være den mest betydningsfulle faktorene for hjerte sykdom og slag.

Vi kan også se på forskningen som har komt fra Framingham, Massachusetts (USA) - samfunnet som er studert gjennom 50 år av Harvard forskere - for å hente meningsfylt informasjon om årsaken til hjertesykdom. Denne forskningen viste at risikoen for hjertesykdom økte både ved høye kolesterolnivåer og ved overvekt, men deres data viste at vektøking og kolesterolnivå var motsatt korelatert med fett i kosten og kolesterol inntak! Med andre ord; å spise mindre fett og kolesterol resulterte i mer vektøking og høyere kolesterol i blodet.

Nylig har Framingham forskerne rapportert på en studie der de unge, sunne, mannlige populasjonen i samfunnet ble fulgt gjennom flere tiår for å se hvilke diettrelaterte mønster som kunne lede til slag. Til deres overraskelse fant de at de med høyest inntak av mettet fett hadde færrest ischemiske slag (de mest vanlige typene), svimlende 76% færre enn dem med det laveste inntaket av mettet fett.

Feil #10: Atkins ernæringsmessige tilnærming er den alvorligste av lavkarbodiettene og er mest trolig å ha umiddelbare uheldige virkninger.

Fakta: Siden der ikke er noe skadelig ved lavkarbodietter, så er ikke konseptet med alvorlighet særlig meningsfullt. Ideen om alvorlighet kommer nok av det lave nivået med karbohydrater som inntaes under induksjonsfasen. Induksjonens hensikt er å få til et raskt skifte i kroppens kjemi til fettmobilisering. Gjennom de andre fasene av Atkins søker hvert individ det mest passende nivå karbohydratinntak som fortsatt resulterer i vekttap eller vedlikehold.

Feil #11: Det dumme med Atkins er at den gjør deg søtsyk.

Fakta: Sug er et symptom på en avhengighet, og den bombesikre kuren for en avhengighet er avhold. Atkins, med hjelp av krom og glutamintilskudd tillater deg å komme i gang med prosjektet med å håndtere avhengighetene dine. For nesten alle sukkeravhengige er Atkins den mest effektive behandlingen.

Jeg har behandlet tusenvis med pasienter som har søtsug som kommer tilbake som følge av noen få uheldige avvik fra planen. Disse søtsugene holdes i sjakk ganske enkelt ved å overholde Atkins planen. Etter min erfaring så er faktisk lavkarbotilnærmingen et ekstremt effektivt hjelpemiddel i prosessen med å bryte andre avhengigheter også, inkludert alkohol og sigarett avhengighet.

Feil #12: Atkins gir dårlig ånde.

Fakta: Faktisk så gir den keton-ånde. Ketoner som gir fra seg en søtlig lukt forårsaker ikke det jeg vil kalle dårlig ånde. Det er helt sikkert en annerledes ånde, men ikke en støtende en. Jeg har ikke lagt merke til den hos pasientene mine på årevis; kanskje jeg ganske enkelt anser den som normal. Men uansett, denne tilstanden, om den forekommer i det hele tatt, vil sannsynligvis bare vare så lenge du følger induksjonsfasen av Atkins. Prøv å drikke mer vann, eller tygg litt fersk persille innimellom. På den positive siden så er det et bevis på at kroppen din er skiftet til den alternative metabolske veien og forbrenner fett som energi.

Feil #13: Folk på Atkins lærer å spise fet mat som egg og bacon, så hvis du avslutter programmet er du illere ute enn før.

Fakta: For en overvektig person gir Atkins den eneste og beste muligheten til å finne en ernæringsmessig tilnærming han eller hun kan leve med, uten å utvikle lysten til å forlate den. Faktumet at den inkluderer noen mektige matvarer med høyt fettinnhold er akkurat det som gjør det mulig for folk å følge ernæringsplanen, spise ting som føles tilfredsstillende og ha glede av den gode helhetlige helsen som planen fremmer.

Feil #14: Atkins ernæringsmessige tilnærming forårsaker forstoppelse fordi den mangler fiber.

Fakta: Atkins ernæringsmessige tilnærming inkluderer fiberrike matvarer som spinat, aubergine, brokkoli, asparges og bladgrønnsaker. Den inkluderer også fukt som bære. Om mer fiber er nødvendig under induksjonsfasen så anbefaler jeg et fibertilskudd. Dette er unødvendig i vedvarende vekttapsfasen og videre fordi mer frukt og grønnsaker blir introdusert i kostholdsplanen.

Feil #15: Det er umulig å holde kiloene en tar av med Atkins ernæringsmessige tilnærming borte på lang sikt.

Fakta: Denne påstanden passer bedre på lavfett eller lavkalori dietter. Ingenting er jo mer umulig å holde ut enn et helt liv med konstant følelse av sult. Atkins tillater deg helt fra starten av å spise til du føler deg behagelig mett. Videre så gir utvalget med tillatte matvarer på Atkins en variert meny som verken er komplisert eller kjedelig, og hjelper folk med å holde seg motivert til å endre spisemønsterene sine for livet.

Ikke bare ta mitt ord for det, bla til mat og oppskriftsseksjonen som begynner på side 367 og se selv. Siden forrige utgave av denne boken så har flere selskaper introdusert lavkarboerstatninger som proteinbarer, pasta og snop. Det har aldri vært lettere å holde seg til en kostholdsplan som tilbyr det fulle spekteret med deilige matvarer i mengder som lar deg være tilfreds.

Referanser

  • Phinney, S.D., et al. "The Human Metabolic Response to Chronic Ketosis Without Caloric Restriction: Physical and Biochemical Adaptation," Metabolism, 32(8), 1983, pp. 757-768.
  • Westman, E., et al. "Effect of a Very Low Carbohydrate Diet and Nutritional Supplements on Serum Lipids in Mildly Overweight Individuals, abstract presentation at Southern Regional Society General Internal Medicine, February 18, 2000.
  • Hoffer, L. J. "Metabolic Consequences of Starvation" in Shils, M.E., et al. (editors), Modern Nutrition in Health and Disease, Lippincott Williams & Wilkens, Baltimore, 9th edition, 1999, pp. 645-665.
  • Sharman, M.J., et al. "Fasting and Postprandial Lipoprotein Responses to a Ketogenic Diet," abstract presentation at American College of Sports Medicine, June 2001.
  • See reference #1.
  • Spencer, H., et al. "Do Protein and Phosphorus Cause Calcium Loss?" Journal of Nutrition, 118(6), 1988, pp.657-660.
  • Heaney, R.P. "Excess Dietary Protein May not Adversely Affect Bone," Journal of Nutrition, 128(6), 1998, pp. 1054-1057.
  • Heaney, R. P. "Dietary Protein and Phosphorous Do not Affect Cal cium Absorption," American Journal of Clinical Nutrition, 72(3), 2000, pp. 758-761.
  • Moriguti, J.C., et al. "Urinary Calcium Loss in Elderly Men on a Vegetable: Animal (1:1) High-Protein Diet," Gerontology, 45(5), 1999, pp. 274-278.
  • Spencer, H., and Kramer, L. "Osteoporosis, Calcium Requirement, and Factors Causing Calcium Loss," Clinics in Geriatric Medicine, 3(2), 1987, pp. 389^102.
  • Spencer, H., et al. "Effect of a High Protein (Meat) Intake on Calcium Metabolism in Man," American Journal of Clinical Nutrition, 31, 1978, pp. 2167-2180.
  • Lausen, B. "No Evidence for Dietary Protein and Dietary Salt as Main Factors of Calcium Excretion in Healthy Children and Adolescents," American Journal of Clinical Nutrition, 67(3), 1999, pp. 742-743.
  • See reference #1.
  • Skov, A.R., et al. "Changes in Renal Function During Weight Loss Induced by High vs. Low-Protein, Low-Fat Diets in Overweight Subjects," International Journal of Obesity, 23, 1999, pp. 1170-1177.
  • Bellomo, R., et al. "A Prospective Comparative Study of Moderate Versus High-Protein Intake for Critically 111 Patients with Acute Renal Failure," Renal Failure, 20(3), 1998, pp. 545-547.
  • Blum, M., et al. "Protein Intake and Kidney Function in Humans: Its Effect on Normal Aging." Archives of Internal Medicine, 149(1), 1989, pp. 211-212.
  • Newbold, H.L. "Reducing the Serum Cholesterol Level with a Diet High in Animal Fat," Southern Medical Journal, 81(1), 1988, pp. 61-63.
  • Wolfe, B.M. "Potential Role of Raising Dietary Protein Intake for Reducing Risk of Atherosclerosis," Canadian Journal of Cardioloev 1 l(Supplement G), 1995, pp. 127G-131G. Sy'
  • Gillman, M. W., et al. "Inverse Association of Dietary Fat with Development of Ischemic Stroke in Men," Journal of The American Medical Association, 278(24), 1997, pp. 2145-2150.
  • Cerami, A., et al, "Protein Glycosylation and the Pathogenesis of Atherosclerosis," Metabolism, 34(12 Supplement 1), 1985, pp. 37-42.
  • Cerami, A., et al "Role of Nonenzymatic Glycosylation in Athero-genesis," Journal of Cellular Biochemistry, 30(2), 1986, pp. 111-120.
  • Nelson, G., et al. "Low-Fat Diets Do not Lower Plasma Cholesterol Levels in Healthy Men Compared to High-Fat Diets with Similar Fatty Acid Composition at Constant Caloric Intake," Lipids, 30,1995, pp. 969-976.
  • Reaven, G. M., et al. "Hypertension Is a Disease of Carbohydrate and Lipoprotein Metabolism," American Journal of Medicine, 87 (supplement 6A), 1989, pp.2S-6S.
  • Gaziano, J. M., et al. "Fasting Triglycerides, High-Density Lipoprotein, and Risk of Myocardial Infarction," Circulation, 96(8), 1997, pp. 2520-2525.
  • Austin, M. A., et al. "Hypertriglyceridemia as a Cardiovascular Risk Factor," American Journal of Cardiology, 81(4A), 1998, pp. 7B-12B.
  • Pieke, B., et al. 'Treatment of Hypertriglyceridemia by Two Diets Rich Either in Unsaturated Fatty Acids or in Carbohydrates: Effects on Lipoprotein Subclasses, Lipolytic Enzymes, Lipid Transfer Proteins, Insulin and Leptin," International Journal of Obesity, 24(10), 2000, pp. 1286-96.
  • Abbasi, F., et al. "High Carbohydrate Diets, Triglyceride Rich Lipoproteins, and Coronary Heart Disease Risk," American Journal of Cardiology, 85, 2000, pp. 45-48.
  • Stavenow, L., and Kjellstrom, T. "Influence of Serum Triglyceride Levels on the Risk for Myocardial Infarction in 12,510 Middle Aged Males: Interaction with Serum Cholesterol," Athemsclervsis, 147,1999, pp. 243-247.
  • Sondike, S., et al. "The Ketogenic Diet Increases Weight Loss but not Cardiovascular Risk: A Randomized Controlled Trial," Journal of Adolescent Health, 26, 2000, p. 91.
  • Young, C, et al. "Effect on Body Composition and Other Parameters in Obese Young Men of Carbohydrate Level of Reduction Diet," American Journal of Clinical Nutrition, 24, 1971, pp. 290-296.
  • Spirt, B-A., et al. "Gallstone Formation in Obese Women Treated by a Low-Calorie Diet," International Journal of Obesity, 19, 1995, p. 595.
  • See reference #7.
  • See reference #4.
  • Gillman, M. W., et al. "Inverse Association of Dietary Fat with Development of Ischemic Stroke in Men," Journal of the American Medical Association, 278(24), 1997, pp. 2145-2150.
  • See references #24-28.
  • See reference #7.

#2

Anne sa for siden:

Veldig informativ, HP. Kanskje den bør klistres?...Da kan du gjerne ta bort dette innlegget.......:) Hadde ikke lyst til å skrive å ødelegge denne skjønner du....Bør få stå alene


#3

HP sa for siden:

Denne er da klistret... :snill:

Denne får snart stå alene... Men den planen tar litt mer tid... så foreløpig får den få litt selskap her... :p

(Har oppdatert med forfatter og kilde, ikke alle som forsto hvem DANDR var... :o (fint Nille har ferie! :D ))


#4

Kristian sa for siden:

Kjempebra HP, dette er bare superbra stoff. Dessverre så fikk jeg ikke gitt deg ryktepoeng nå.:confused: Det er så mye enklere å lese det på norsk. Takk skal du ha:)



#6

HP sa for siden:

Der er ryktebørsen også... ;)


#7

monique sa for siden:

Veldig bra og informativt innlegg!

Jeg festet meg spesielt til det som stod om gallesten..."Feil #7: Atkins er høy på fett, og alle vet at fett forårsaker galleblæresykdom."

Jeg fjernet galleblæra i desember i fjor, etter noen kraftige anfall på våren, sommeren og høsten.
I følge legen og kirurgen var dette en "meget enkel affære og ikke noe problemer knyttet til det i ettertid"
Vel... kan ikke si jeg var helt enig med de, har slitt veldig etterpå og min toleransegrense for fett har blitt kraftig endret. Merket det etter at jeg skulle være sunn og putte cocousa olje i mine sunne smooties i sommer... ikke spesielt lurt!:sint:

Har gått på Atkins diett tidligere, med meget godt hell og kunne tenke meg å gå tilbake på denne dietten. Problemet er da fettet, for man bør jo få i seg en del fett på denne dietten... eller kan den kombineres med lavt fettinnhold uten problemer?

Det andre jeg lurer på er; har forstått (muligens feil...) at leveren jobber en del mer nå som galleblæra er fjernet, hvordan går det da med en diett med høyt proteininnhold?

Hvis det er noen som vet noe eller har erfaringer rundt dette, eller vet hvor jeg kan finne ut om det hadde det vært kjempeflott...

På forhånd takk! :)


#8

Anne sa for siden:

Du det kan hende du tåler andre fettkilder bedre, for Kokos er en av de tingene som kan gi en del ubehag.....:cool: Og du kan jo ta fett i ørsmådoser....til hvert måltid. Forresten så leste jeg at et gl.rødvin eller to kan fortynne gallevæsken betydelig ....:cool:

#9

monique sa for siden:

Ja, har en flaske Udo's choise stående, kanskje jeg burde prøve den i stede...:rolleyes:

Rødvin ja... he he... da burde jeg i utgangspunktet ikke fått gallesten...:D
Neida, så mye drikker jeg ikke... he he

Men takker så mye for tipset, skal teste ut en annen fettkilde og se om jeg kanskje kan øke toleransegrensen min litt etter litt :)


#10

Nille sa for siden:

Har også fjernet galleblære. (3 år siden). Og jeg har absolutt ikke hatt noe problem med fett i ettertid. kan tylle i meg så mye fett jeg bare orker, - av alle typer !

MEN - det er helt klart at du har blitt feilinformert av legene. 10% av gallesteins opererte vil fremdeles ha problemer etter at blæra er fjernet. Det kommer litt an på utskillelsen av galle. Skiller leveren ut lite vil du merke fettet mer enn om den skiller ut mye (da får du halsbrann og sure oppstøt om du ikke spiser NOK fett !!) Noen vil merke at de reagerer på krydret mat, sjokolade eller fett. Men det betyr ikke at de ikke tåler ALLE typer krydder, sjokolade eller fett. Den eneste måten å finne det ut på er at du prøver deg frem. Det høres ille ut :ja: Jeg har levd med intense smerter leeenge. Men du vil kanskje bli overrasket over hvor mye du egentlig kan spise. Du behøver ikke å bruke cocosa, - men raps-, avocado-og olivenolje er bra. Om du skal ha olje i smoothiesen kan jeg anbefale MCT olje - den er lukt og smakfri og må bestilles på apoteket. De har den inne i løpet av et par dager. Denne er et "uttrekk" og den aktive ingrendiensen i kokosolje. En mellomlang fettsyre som blir brukt bl.a i dietten til barn med epilepsi som trenger fett i kosten.

Lavfett Atkins funker IKKE, - men jeg anbefaler deg å prøve deg frem på Atkins med alternative fettkilder til det du vet du ikke tåler.

At leveren jobber mer når galleblæren er fjerna har jeg aldri hørt om. Og jeg tviler sterkt på at det er riktig. Jeg har lest ganske så mye om galleblæreoperasjon/før/etter (også på utenlanske forum), og har sett mye rart, - men aldri sett dette nevnt noe sted. Høyt protein innhold er ikke noe problem når du spiser lavkarbo.

Håper dette svarte på det du lurte på !


#11

monique sa for siden:

For meget godt og informativt svar, ble veldig mye klokere :)

Da skal jeg prøve meg frem og sette i gang med diett snart. :D


#12

Photobscura sa for siden:

HP, takk og takk for dette innegget!
Jeg har bestilt, og venter på Atkins-boka mi, og innlegget her overbeviser meg bare enda mer om at dette nok er veien å gå!
Har så langt bare fisket de beste tips, og fått gode resultater, men nå har jeg stått stille ganske lenge, og vil bare komme igang igjen med progresjon!


#13

chubby sa for siden:

Ett meget informativt inlegg, takker så mye.

Personlig så har jeg ikke lest hverken Atkins eller Fedon men jeg har satt meg inn i konseptet.

Jeg bestemte meg for fire dager siden å teste ut dette og for å ha oversikten over når jeg begynte å forbrenne fett så kjøpte jeg meg noen slike strips på apoteket for å kunne måle ketoner i urinen.
I dag var den store dagen da den endelig skiftet farge og jeg synes det er gøy selfølgelig, men jeg har allikevel allerede rast ned fire kilo (!!)
Jeg regner med det for det meste er glukose og vann da jeg leste ett sted att for hver enhet med glukose så binder denne opp to enheter vann. Allikevell mener alle rundt meg at jeg har blitt mindre, pussig.

Nå er jeg 1.92 og veide ved oppstart 133 kilo så med forholdstall så kan jeg vel regne med å miste en del fremover. Jeg har mot alle odds ikke utviklet diabetes eller andre lidelser, med unntak av noen anfall av Podagra som jeg holder i sjakk med Allopur.
Men det som gjorde meg usikker var at jeg gikk fra ingen ketoner i urinen til "off the scale" i løpet av tolv timer. DVS. over 150 mg/dl. (i følge stripsen da.

Kan jeg bare lene meg tilbake å fortsette som før eller bør jeg forsøke å redusere nivået ketoner? Jeg spiser mye grønnsaker, hvit ost og kjøtt og har vært veldig streng med alt annet. I tillegg røyker jeg og drikker en del koffein igjennom sukkerfri brus (ikke kaffe). Det er egentlig veldig gøy for jeg er en slik man vil kalle "sukkeravhengig, men dette suget er helt fraværende og både humør og energi er helt på topp.

En annen ting jeg er usikker på er hva som skal til før kroppen velger å stoppe "fettforbrennings-modusen" til fordel for karbohydratene igjen...
Jeg mener hvis jeg kaster meg over en vesentlig mengde med sukker en kveld, er dette da nok til å kaste kroppen inn i glukosemodus igjen?

Takk igjen for ett veldig infromativt innlegg!


#14

Photobscura sa for siden:

Hei, du kan lene deg tilbake med et stort glass vann! Om fargen med ett er så sterk, så tyder det ofte på dehydrering (konsentrert urin). Og om du i tillegg klarer å bytte ut brusen og litt av kaffen med vann også, så snakker vi optimalt!
Vannet er dessuten med på å skylle slagg ut av kroppen. Dette fungerer på mang i starten som en slags rensekur, da du får ut "gammel skit" fra et liv med sukker, bearbeidet og raffinert mat etc.

Om du kaster deg over noe sukkerholdig etter en tid i ketose, så vil du mest sannsynlig få et karbosjokk. Det kan utarte seg på flere måter, men mest vanlig er luft i magen, slapphet, sukkersug, og ikke minst vektoppgang. Det er som du selv er inne på mest vann, men blir sprekken lang så begynner kroppen naturligvis å lagre fett igjen.
En forunderlig mekanikk!!

Jeg vil forøvrig anbefale deg å låne noen bøker på biblioteket, så du kan få satt deg inn i de forskjellige filosofier. Enhver diett har gjerne et skreddersydd opplegg, som man etter en god tid kan tilpasse sine behov, intoleranser, preferanser og så videre.

Gratulerer forøvrig med pangstart, og velkommen hit!:)


#15

chubby sa for siden:

Men nå virker det som det jeg fryker har skjedd... Det er dag 23 og jeg har gått ned 7,6 kilo. Plutselig stopper jeg opp og på tre dager er jeg opp 9 hekto igjen. I tillegg har jeg plutselig ikke Ketoner i urinen lenger ( hverken i går kveld eller i dag tidlig) Jeg har ikke forandret på noe, ikke skeiet ut i tankene en gang så dette skjønner jeg ingenting av...

Jg spiser ett par tre gulerøtter i løpet av dagen og det går med noe paprika og tomater i div salater. Ellers er det kun grønt og kjøtt (ikke sauser eller noe) Jeg drikker mye og spiser tre - fire måltider om dagen.

Hva i heiteste er det som skjer, har kroppen klart å kompensere på ett psykotisk vis? (stupid adaptive body) Så i morres ble jeg så forbannet at jeg skjelte ut gulrotskuffa under frokosten, mens jeg i ett svakt øyeblikk truet paprikaen på livet. Deretter satte jeg til livs en stor porsjon egg og bacon

Vært borti dette før ? Er litt opprådd nå.


#16

Distrea sa for siden:

vi alle har nok vært der du er en eller annen gang... eller til og med hele tiden for noen. Jeg ville aldri spist gulerøtter på lavkarbo!

syns kanskje dette innlegget er litt feilplasert jeg?


#17

Nille sa for siden:

[color=purple][/color]
:ja: Gulerøttene ødelegger nok en del. 6,7 karber pr 100 gram. I tillegg har de meget høy egenvekt. En kjent partystopper. De er absolutt ikke lavkarbo ! Og om vekta stopper opp er kunstig søtstoff og koffein noe en absolutt bør kutte ned på.
[color=purple][/color]
Men som nevnt et annet sted er det frykelig vanskelig å gi råd når du har laget din egen diett. "eksperimentell" forklarer ikke helt hva du driver med. Satser du på noe Atkins aktig, - siden du poster her i den delen av forumet ? Det du gjør er IKKE Atkins. Da skal du absolutt IKKE spise gulerøtter. Og da spiser du nok i tillegg for lite fett od drikker for mye lettbrus med koffein.
[color=purple][/color]


#18

chubby sa for siden:

Takk for det, har som sagt ingen annen fillisofi enn "styr unna mest mulig som inneholder karber". Men det var Atkins som inspirerte meg så... men nå kuttet vi ut gulrøttene så nå går det så det griner igjen :-)


#19

slanker1 sa for siden:

vær så snill å gi meg svar på det her; det sies at man kan spise så mye man orker av mat med lite/ingen karb og masse fett og proteiner (ikke over 20g karb de første 14dagene) men legger man ikke på seg når man spiser mer enn kroppen klarer å forbrenne? er masse kalorier i fett!!:confused:
jeg vil se vekta gå ned og ikke opp, jeg trenger hjelp!


#20

Nille sa for siden:

Nei, du kan IKKE spise så mye du orker ! Du skal spise når du er sulten og til du ikke er sulten lenger.

Måltidene skal bestå av proteiner, fett og antioksidanter (grønnsaker). "Masse fett & proteiner" er en enkel omskriving av virkeligheten. Og ikke helt riktig. Det er pressens feilaktige versjon av Atkins. Det er normalt begrenset hvor mye fett & proteiner du klarer å spise i løpet av et måltid. Som regel regulrer det seg helt fint om du følger reglene.

Vet ikke helt hva du mener med "mer enn kroppen klarer å forbrenne", da har du ikke lest boka skikkelig. Om du ikke har lest den, anbefaler jeg absolutt at du leser den før du det hele tatt tenker på å legge om kostholdet. Den forteller alt du trenger å vite.

Når du spiser lite karbohydrater bruker kroppen ketoner som brennstoff, dvs. I denne sammenhengen er det ikke så enkelt som at "en kalori = en kalori".

Hva er ketoner ?
Ketoner er en normal og effektiv kilde til brennstoff og energi for kroppen vår. Ketoner produseres i leveren, - og kommer fra fettsyrer som blir dannet når kroppsfett brytes ned som erstatning for glukose/sukker. I en ketogen diett, som Atkins – eller dietter som behandler barneepilepsi, kan de små mengder glukose som trenges for at kroppen skal fungere, dekkes av et minimum karbohydrater. Glukose kan også dannes i leveren – fra proteiner.Når kroppen produserer ketoner og bruker dem som brennstoff kalles det for ”ketose”.

Hvordan kan ketose hjelpe deg å ta av ?

De fleste dietter reduserer kalori inntak. Du tar av, - noe av det er fett, noe er muskelmasse. Mindre muskler betyr nedsatt stoffskifte, noe som gjør at der er vanskeligere å ta av, samtidig som du legger på deg lettere etterpå. Ketose hjelper deg å forbrenne fett. Når du er i ketose bruker kroppen hovedsakelig fett som brennstoff (ketoner). Når du i tillegg spiser nok proteiner behøver ikke kroppen bryte ned muskelvev. Ketose setter også fortgang i forbrenningen. Når leveren omdanner fettet til ketoner kan det ikke bli til fett igjen – i stedet blir det skilt ut gjennom urinen. [font=Comic Sans MS][/font]


#21

vintereva sa for siden:

Hei,hei!

Trenger veldig litt hjelp. Er ny her, så det er virkelig bra å lese innleggene.
Problemet mitt er at æ har fulgt Atkins i 3 uker på induksjon(Ikke et liten dråpe rødvin engang!!!) Har lest boken og reglene for induksjon av HP. Veldig klart og opplysende, men har vært i ketose så det virkelig synes , bare 3 ganger.
Har ikke gått ned mer en 400g i denne tiden, sukk.
Spørsmålet er om det har noe å si at æ har" bare" 6 kg æ skal bli kvitt?
Drikker mye vann og har fulgt Libra Helse og Kosthold før æ begynte på Atkins.
Gikk ned 20 kg. og har holdt vekta i 4 år, men får ikke tatt av meg de siste kiloene. Er det noen som har et godt råd til mæ??? Er det lurt å gå over i fase 2 nu ?


#22

Photobscura sa for siden:

Du skal ikke være i fase en, altså induksjonen i mer enn to uker!
Du har veldig lite å gå ned i vekt, og jeg tror du kan regne med å bruke mer tid på det enn om du, som meg, skulle hatt ca 30 i utgangspunktet når du begynte på induksjonen.
Det er ikke sikkert du trenger å være i ketose heller, men det er uanset på tide at du begynner med vedvarendestigen. Enkelte må OPP i karber for å gå ned.
Ikke vær utålmodig, det gjør vektnedgangen langt vanskeligere. Stress er en av våre største partyestoppere ;)

Og om jeg ikke tror feil, så er vel Libra ganske fettfattig? Kroppen trenger også tid til å omstille seg til et ganske annet kosthold. Forbrenningen må endres fra karbohydrat- til fettforbrenning etc. Så bare ta det med ro, og følg reglene for Atkins Vedvarende.

Men dette innlegget hører ikke helt til her i denne tråden, da ;)

Lykke til!


#23

vintereva sa for siden:

Tusen takk for grei innformasjon! Som sagt veldig ny på dette, så æ må nok studere litt for å finne det rette forumet. Satser på at det går bedre etterhvert.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.