I siste nr. av Mat og helse, (08/2007), står en artikkel om Mark Starr, og hans bok "Hypothyroidism Type 2".
Dette virker veldig interessant. Han mener at en godt kan ha lavt stoffskifte, selv om tallverdiene av T4 og TSH er normale. Kroppen klarer bare ikke å nyttigjøre seg thyroksinet på rett måte, omtrent som ved Diabetes type 2. Her kan det være nok insulin, kanskje for mye, men det klarer ikke å gjøre den jobben det skal.
Og dette skulle norske leger se!
Holder bladet, men den der gikk meg hus forbi gitt. jeg er trolig en av dem ja.
[color=purple][/color]
Takk for tipset ! Her skal det leses og tas med til lege !!!
Jeg har cyster i halsen og vært på sjekk for hypotyreose, men får ikke utslag. Jeg er overbevist om at jeg har det siden alt stemmer. Men så er det jo det at symptomene er så diffuse da, og kan jo være bare tilfeldigheter.
Kanskje jeg har denne nr 2 varianten?
Nei, bladet har en nettside, www.matoghelse.no, men artikkelen står ikke der. De mest interessante artiklene står som regel bare i papirutgaven, eller er sterkt redusert på nettet.
Tror jeg har noe som det. Mye stoffskifteproblematikk i familien. Både fritt T4 og TSH er tidvis utenfor grenseverdiene, men aldri begge samtidig. Veldig rart! Men på bakgrunn av familiehistorikk, pendlende verdier og en symptom-liste som kunne stemme, ble jeg satt på Levaxin. Bruker nå 75ug 3 dager i uken og 100ug 4 dager i uken, og har nå stabile verdier og et bedre liv!
Noe slikt tenkte jeg på og bestilte time hos doktor Øverbye i Arendal.
Det virker som om han tar dette svært seriøst.
Nå har jeg tatt masse blodprøver og begynt å måle morgentemp. Lav temp er også et tegn på lavt stoffskifte.
Jeg har aldri før opplevd at kiloene har sittet så inderlig fast, og det er klart at jeg leter etter forklaring/unnskyldninger..
Jeg abonnerte på dette bladet i flere år, men så følte jeg at det tok for mye plass. Før i tiden så hadde jeg gjerne meter på meter med permer og tidskriftsamlere + bunker med bøker og blader hjemme. Nå får jeg helt hetta og føler meg kvalt av for mye ting/rot.. Egentlig skulle man kunne abonnere/kjøpe diverse blader elektronisk, slik at de bare kunne ha ligget ryddig og fint inni PCn..
Jag läste också den artikeln - mycket intressant. Jag har misstänkt att jag haft problem från skjöldkörteln i 10 års tid, men jag ligger hela tiden innanför gränsvärdena, men lågt på skalan. Det ömmar också på halsen och jag har gjort ultraljud på körteln och den är visst lite större än vanligt.
Citat från tidingen: Broda O Barnes skrev i 1942 en artikkel som viste at morgentemperaturen var en god indikator på basalstoffskiftet. Han anbefalte å måle temperaturen før man står opp på morgonen. Man skal ta temperaturen enten under armen eller i baken. Under armhulen er morgentemperaturen normalt 36,6-38 grader, mens den rektalt vør vara 37-37,3 grader. Har man lavere enn 36.6 under armen eller mindre enn 37 grader rektalt tyder det på hypotyreose uansett hva blodprøver måtte visa.
Jag har nu tagit temperaturen under armen 2 dagar och den visar på 35 grader.... Jag ska följa anbefallningarna och se om det hjälper. Har någon varit hos dr Helge Oftebro ? Han ska visst vara expert på detta.
Det sto i forbindelse med artikkelen noen råd en kunne følge:
Blant annet å unngå kålprodukter, fordi dette senker stoffskiftet. Men dette gjelder kun rå kålprodukter. Det sto også at en skulle innta jod. Men det er ikke mye en skal ha i seg. Lett å få for mye, om en bruker tang- og tareprodukter! Dette kan skape vel så mange problemer. Jeg er litt spent på å lese hva som står om dette i boka. Kanskje Mat og helse hadde lest litt "fort"?
Da har jeg lest boka! :)
Og der var det mye interessant! Anbefales!
Det ironiske er jo at lav kroppstemperatur før var et mye brukt diagnoseverktøy i tillegg til en god del andre, mens nå er det bare blodprøver, blodprøver...
Problemet er bare hva en skal gjøre med alle dem som ser ut som om de har lavt stoffskifte, men som nå ikke har det fordi det ikke slår ut på prøvene... Jo, en finner opp en masse nye diagnoser og symptomlindringer.
Og her fikk jeg faktisk svar på det med de høye kolesterolverdiene mine. Det er et veldig vanlig symptom ved denne lidelsen. Men gjett om legen bryr seg? Han vil bare gi meg statiner han.
Og lav kroppstemperatur har jeg hatt så lenge jeg kan huske.
Dette er en slik bok som media gjerne vil tie i hjel. (Det tråkker på manges tær dette) La oss ikke tie det bort, men les og anbefal. (Ja om dere selv synes det er noe å anbefale, altså.)
Jeg ble for øvrig provosert av Bente Bakkes (leder av Norsk thyroidea-forbund) svar i det siste nummeret av Mat og helse. Hun mente at nå kunne folk som følte seg litt utmattete gå til lege, og tro de hadde lavt stoffskifte... Synes hun sparker litt i feil retning her!
Hei :D.
Jeg har selv slitt med dette i mange år, og gikk til Dr. Oftebro for 6 år siden. Det har tatt litt tid å komme på bena igjen, men jeg fikk tilbake livet mittetter ca et år! Er varm i kroppen, våken når jeg skal være våken, klarer å jobbe igjen, tåler trekk og å være utendørs, men vekten er ikke i orden. Går på både Levaxin, Liothyronin og DHEA og dette har fungert supert. Etter mange år med legebesøk og mange forskjellige småplager som tilsammen ble ganske så slitsomme, gikk jeg til dr. Oftebro på eget initiativ, og fikk ikke lov til å fortelle han noe om hva som plaget meg....så ble det tatt blodprøver - og når jeg kom tilbake til han så fortalte han meg om alle mine småplager og hadde funnet årsaken til absolutt alt via blodprøvene som var blitt tatt! Aldri har jeg vært så glad i en lege at jeg rett og slett ga han en klem da jeg gikk!
Nå skal jeg gjøre noe med vekten.... (Fedon fungerte ikke for meg.... er dårlig på langtidsplanlegging når det gjelder mat)
Har gått ned to kg på en uke - riktignok min først uke! men jeg er i gang og har funnet en kur som virker! Ketolyse - here I come! :D Life is groovey in november!
Nu har jag också läst Mark Starrs bok och är om möjligt mer övertygad om vad som är fel.
Tulleruska - jag ska till Oftebro på onsdag. Det ska bli spännande, men jag har läst om att han rekommenderar kost och motion. Vad har han för kostfilosofi? Vet du det?
Det eneste symtomet jeg hadde på hypotyreose var at jeg frøs om morgenen. Jeg måtte ta blodprøver flere ganger før jeg fikk Levaksin, da jeg hele tiden lå og vippet litt over eller under grenseverdien. Synd at det er kun blodprøvene "vanlige "leger ser på.
Ja, det er synd. For i stedet for levaxin, så får en i stedet heller andre tabletter, medisiner med bivirkninger av en helt annen grad. Kolesterolet mitt gikk forresten ned med min siste oppgradering av levaxin. Mens min vanlige lege selvfølgelig bare ville gi statiner. Og de har en masse bivirkninger. Det er så rart hva disse legene er tilbakeholdne med, samtidig som de pøser ut andre ting!
Jeg har lavt stoffskifte, med prøvesvar innenfor "normalen"
får medisiner uten problem fra min lege.
Men, spesialistene vil vist ikke høre om det
(tenker på sykemelding osv)
Hej! Jo det var länge sen jag skrev här ser jag. Jo jag har varit hos Oftebro och fått bekräftat att jag har hypotyreose2 - dvs min skoldbruskkjørtel fungerar som den ska, men kroppen är blockerad och kan inte använda T4/T3 som den ska. Rekommendationen är att ändra kosten (äta 6-8 ggr/dag bl.a) och testa medicinering i 5 månader.
Oftebro är nästan helvegeterian och hans kostrekommendationer är lavkarbo, men lavfett - typ GI/Fedon. LCHF har han inte hört talas om - klassar det direkt som Atkinsdiet och ser inga fördelar med det. Jag har försökt äta enl hans kostrekommendationer, men jag har ätit enl Skaldeman så länge att jag direkt kickade igång på den ökade karbomängden (ris/bröd/massa grönt) och har fastnat i ett sockersug igen. Måste ta mig ur detta.
Har också varit på kurs hos Oftebro. En förutsättning för att få medicin. Började på medicinering (T4/T3) i onsdags förra veckan. Har lite tryck i huvudet, annars går det ganska bra än så länge.
Det var faktis samboer som fortalte meg i dag at det var noe som helt Hypo2, han hadde vært innom ett forum i går kveld og snappet det opp. Jeg har nå vært innom hypo2.info og lest litt. Jeg kjenner meg godt igjen. Jeg fikk lavt stoffskifte i 1997 og har siden da gått på Levaxin. I 2006 fikk jeg en M.E "light" diagnose. Jeg vet ikke helt lengre om dette stemmer.
Skulle så gjerne ha prøvd denne anndre typen medisin: NDT. Er det noen som kjenner til bruken av det her i landet?
Jeg går på Erfa, som er et produkt av typen NDT og har det mye bedre med det enn med levaxin. Det er dessverre vanskelig å finne leger som (er villige til å) skriver ut NDT siden det er tørket svinekjertel og dermed "så skummelt" at legen må søke om må få skrive det ut (i praksis en pro-forma-søknad).
FTR: NDT var den eneste medisinen man hadde mot lavt stoffskifte (som på det verste blir livstruende uten behandling) fram til ca 1950-1970 da man klarte å framstille en kunstig variant av lagerhormonet t4 som fortrengte bruken av NDT.
Levaxinbruken - t4 - er basert på at t4 under bruk i kroppen skal spaltes ned til t3, t2 og t1 om alt fungerer som det skal. NDT inneholder i motsetning til levaxin også t1, t2, t3 og calcitonin og stoffskiftehormonene er allerede ferdigbundet til transportproteinene. Folk med opptaks- og konverteringsproblemer har ofte stor nytte av NDT, og kan dermed ofte bli kvitt en del av vedvarende symptomer på lavt stoffskifte under levaxin-behandling om de kommer over på NDT
Er du interessert så finnes det MASSE info på sonjas stoffskifteforum om både lavt stoffskifte uten antistoffer, uten lav TSH (som er hypo2) og NDT-varianter.
Tusen takk for info smgj :klem:
Jeg har en lege som nekter meg å prøve noe annet en Levaxin, så jeg må nok finne meg en privat endokrinolog som ikke er for trangsynt.
skal sjekke ut sonjas stoffskifteforum :ja:
Hei! Jeg har lavt stoffskifte, i mange år lavt, men innenfor "normalen", nå har det blitt målt til så lavt at jeg skulle vært medisinert. Men i samråd med legen, avventer jeg for å se hva som skjer på dette kostholdet pluss å kutte ut aspartam. Aspartam er helt klart en GOD FØKKER på stoffskiftet mitt! Merker stor forskjell med og uten aspartam, f.eks. bare en sånn enkel ting som tørr "krokodillehud" på hendene som ingen hudkrem kan hjelpe. Les dere opp på goitrogener. Mange av matvarene vi på lavkarbo bruker ofte, inneholder mye goitrogener. folk med lavt stoffskifte bør unngå goitrogener, fordi dette ytterligere senker stoffskiftet. Som hele kålfamilien (i rå tilstand), valnøtter/mandler/peanøtter/pinjekjerner (i rå tilstand), fiber og karbohydrater generelt, jordbær/pærer/fersken (i rå tilstand) etc.. Anbefalt for oss med lavt stoffskifte, er; antioksydanter som kaffe, te, sjokolade, rødvin, lavkarbo, Fedon-kosthold, omega-3, melkesyrebakterier.. Med disse små justeringene, samt å unngå aspartam så mye som mulig, er stoffskifteverdiene nå krøpet opp til "normalen" igjen. At man hadde fungert bedre og tapt mere vekt, med verdier høyere oppe i "normalfeltet" er nok ganske sikkert. Men jeg vil helst ha egenproduksjon i kjertelen så lenge jeg kan.
Velger du den veien og har en "slapp", men funksjonell kjertel (altså ikke antistoffer) så har jeg et par tips til:
pass på jod og selen. Dvs man trenger begge deler. Spis et par brasilnøtter med skallrester om dagen, så har du dekket selenbehovet. Jod får man gjennom tang og sjømat. Spesielt torsk.
begrens oljer fra korsblomstfamilien (altså - vær forsiktig med rapsolje..) da de også senker stoffskiftet (jordbær er jeg forresten ikke å sikker på fordi de også kommer med ekstra jod, men det er altså mer "tro" enn viten for min del)
unngå fluor og andre haloide grunnstoffer i den grad det lar seg gjøre (fordi det overtar for jodatomene og danner ubrukelige ting i stedet for stoffskiftehormoner) Fluorbaserte legemidler ble faktisk brukt mot høyt stoffskifte, nettopp av denne grunn.
vit at også en del antidepressiva kan senke stoffskiftet... Vær generelt oppmerksom på legemidlers bivirkninger.
Ja, og har man senket stoffskifte kan det være lurt å sjekke at man har nok av b12, folat, d-vitamin osv. Lavt stoffskifte påvirker nemlig også kroppens evne til å ta opp sporstoffene/vitaminene fra maten.
Hva mener du med å unngå fiber når man har hypo? Jeg bruker en del fiberhusk og fibrex, vil det si at jeg bær kutte ut dette eller begrense inntaket av det?
Røsker litt i denne jeg, for å se om det fortsatt er noen her som lever med denne problematikken...? Skulle gjerne ha skravlet litt med noen omkring dette, evt dele erfaringer, tips til matvarer og do's and dont's.
Noen? :-) Mottas med takk.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.