Leser litt om ketolysekuren og ser at for å forhindre muskelsvinn og lavt stoffskifte som igjen fører til kraftig oppgang i vekt ved endt kur(?) skal man få i seg rikelig med proteiner.
Er det en formel eller lignende på dette? F.eks 3gram x kroppsvekt.
Ser at jeg inntar mye mye mer protein enn det som er skissert ovenfor.
Har jeg forstått det korrekt at det protein, som kroppen ikke har behov for, går "gjennom systemet" uten å bli avleiret som fett. Altså at det ikke innebærer noen form for risiko (helse eller vektmessig) å innta mer protein en det kroppen egentlig trenger?
Mener å huske at overflødig protein kan omdannes til glukose i leveren. Under hvilke forhold og i hvilken grad husker jeg ikke... Men jeg tror det skal store mengder til.
fettfri kroppsmasse x aktivitetsfaktor = gram daglig proteinbehov
fordelt på x antall måltider per da => x gra proteiner per måltid ( minimum)
Aktivitet Aktivitetsfaktor
stillesitting 1,1
lett ( litt gange) 1,3
moderat (1/2 t 3 g per uke) 1,6
aktiv (1 time 5 g per uke) 1,8
svært aktiv ( 2 t 5 g per uke) 2,0
intensiv trening 6- 10 g per uke 2,2
tallene er ove er alts antall g per kg kroppsvekt fettfir masse.
eks.
45 kg FFM
x 1,6 aktivitetsfaktor
= 72g daglig proteinbehov ( minimum) : 4 måltider per da
=> 18g minimum per måltid.
håper dette var til hjelp.
Viss du ikke har kontroll på den fettfire massen din tar du bare per kg kroppsvekt altså veier du 70 kg f.eks. ganger du aktivitetsfaktoren med det.
Jeg sitter og leser i Ketolyse boka jeg har fått i posten (fra bokklubben.no) og der står det at protein ikke kan omdannes til fett. For mye Protein går rett gjennom bare. Det står at det er noen teorier om at alat for mye Protein kan være farlig for nyrene. Noe med mengden avfallsstoffer ved nedbrytingen av protein som kan skade nyrene, men det er ikke dokumentert. Dessuten anbefales det uansett 2-3 liter vann daglig...blandt annet for å hjelpe nyrene med jobben og lettere skille ut avfallsstoffene.
Oi... Da spiser jeg altfor lite over hodet. Er jo ikke sulten, så det er vanskelig å spise nok synes jeg....:/ Huff.... Her må det inntas mer proteiner....:/
Ja, dette merker jeg godt. Hvis jeg ikke drikker nok så gjør det faktisk litt vondt baki nyrene der...så da er det bare å drekke på. Rema1000 har 5 liter fjellvann for 20 kroner. Bare Vann heter det. Et billig og godt alternativ for de som har dårlig springvann.
Dette er kort hva jeg husker å ha lært fra helsefaglig utdanning:
Proteiner kan bli til fett. Dette da kompliserte reaksjonsveier gjør at proteinener først blir til glukose da overskudd av aminosyrer ikke lagres med brytes ned (samme om vi er i en sult fase) via noe som heter ureasyklus, og deretter noe som heter glukoneogenese.
Videre kan overskuddet lagres som fett via en ny reaksjon kalt glykolysen og videre fettsyntese. Men: dette er en en lang omvei og det vil tapes mye energi på veien.
Den gode nyheten er at kroppen foretrekker ketonlegemer som energikilde istedet for glukosen som kroppens egne proteiner kan bli til (når vi jo ikke tilfører karbohydrater/sulter).
Karbohydrater er synonymt med glukose for kroppen, og det MÅ vi alle ha.
Tilfører vi det ikke, har kroppen opp til flere alternative veier (fett kan f.eks også bli til glukose, og glukose til fett).
Så når det gjelder nedbrytning av kroppens muskelmasse er vi bedre stilt.
Det er dessuten kun overskuddet at det vi tar inn som kan lagres slik. Uansett om vi spiser fett, KH eller proteiner vil et overskudd kunne lagres!
Glemte å legge til at for mye proteiner antakeligvis belaster nyrene, da nitrogen fra nedbrytning av aminosyrene dannes til bl.a urea (vha ureasyklus som finnes sted i leveren).
Urea må i sin tur skilles ut via nyrene.
Høyt vanninntak vil antakeligvis også belaste nyrene.
Vi kan lage konsentrert urin, så mye urea krever ikke unormalt stort vanninntak.
Men dette er kun den fysiologiske bakgrunnen. Øvre grenser for kapasitet til å skille ut urea eller vann kjenner jeg ikke til, -men at nyrene må jobbe ekstra er nok sikkert!
Jeg gjør det :ja: Blander 2 dl soyamelk 2 dl vann og 80 gram prottpulver med sjokolade... vips så får man i seg masse proteiner. Kjøpte en på Rema med lite karber i. Bakdelen var at det var aspartam i den da...:( men jeg drikker den opp!
Hun på lindbergklinikken sa at man skulle ha 1 gram protein per kg kroppsvekt. :ja:
En ca peilepinn er 2g protein pr fettfri kg kroppsvekt, dette er slett ikke vanskelig å få i seg med et noenlunde "normalt" kosthold.
Protein tilskudd kan vurderes for enkelhets skyld, dvs det sparer endel tid, men da går vi glipp av andre næringstoffer, vitaminer og mineraler.
Dessuten vil kroppen bruke mer energi på å bryte ned "ekte" mat.
jeg spiser akkurat passe i forhold til aktivitetsnivå og kroppsvekt ser jeg. Er glad for å se at kroppen vet hva den trenger og at jeg trygt kan lytte til den. Om jeg hadde spist egg hadde jeg nok ikke fått i meg nok, men jeg spiser proteinrik ost (10 %fett) og kjøtt to-tre ganger om dagen. Og da er jeg oppe i over 100 gram om dagen. (55 kg * 2=110g) Tror ikke man orker å spise for mye protein ihvertfall. Det er ikke fråtsemat som karbohydratrik mat.
Med andre ord; Jeg som tar utgangspunkt i at jeg veier 76 kg (totalt) og som er aktiv (trener 1t 5-7 ganger i uka) skal ha i meg 121,6 g proteiner HVER dag??:confused:
Leste også at man kan bruke proteinshaker.. hva anbefaler dere isåfall? Jeg bor i nærheten av svenskegrensa, så kommer mg lett dit også:)
Ikke stress med å få i deg nok protein. Tilskudd i form av pulver er unødvendig. Om du spiser deg passe mett på kjøtt, ost, egg og fisken du spiser får du i deg nok. Kroppen vet. Ikke bry deg for mye om tall. Vi er så individuelle slik. Man skal ingenting. Det er vanskelig å komme i underskudd og overskudd,og mye lettere å spise passe mengde. Får man i seg fett og proteiner til hvert måltid og helst grønnsaker også er det superdupert!:)Da blir man mett. Kroppen vet hva den trenger.
det finner du ut med og teste urinen din på en ketosestix. de får du kjøpt på apotek el internett. Det er veldig enkelt og utføre!!! Jeg er også litt amatør på denne dietten så:D
Ser at det ikke har vært noen aktivitet på denne tråden på kjempelenge, men siden den er klistret, stiller spm likevel jeg da.
Jeg er FEIT. Altså: min fettfrie masse er MYE mindre enn min totale masse. Men jeg har jo overhodet ikke peiling på hvor stor fettfri masse jeg har. Og bare så det er sagt: Det skal mye til før jeg våger meg inn på noe treningsstudio for å gå på sånn der fancy vekt som måler alt fra metabolsk alder til lengden på tåneglene! Er det noen måte jeg kan regne ut proteininntak på uten å måtte gå spissrotgang inn til nevnte fancy vekt?!?
Beregn ca 1,5gr pr kg kroppsvekt. Men du sier du er veldig "feit", så da funker kanskje ikke akkurat det. Men ta da sånn ca utgangspunkt i hva en som med normal bmi på din høyde vil veie og bruk den vekten.
Da tenker jeg du er 80% innenfor og vil ikke feile veldig mye. De som skal bygge mye masse bruker vel ligge på kanskje rundt 2 gram pr kg kroppsvekt. men så har vel ikke disse spess mye fett på kroppen heller.
Hadde jeg vært deg hadde jeg ikke brukt mye tid på avanserte formler for hvilken aktivitet du bedriver. 90% av oss gidder ikke følge det i veldig lang tid uansett.
Ta ca 1,5gr pr kg "normal kroppsvekt" for en som deg i type slankere utgave og prøv deg frem. Husk at under et hvert lag med fett så finnes det en flott fitnesskropp :-)
og som jeg sier, jeg er ikke feit jeg er bare full av lagret energi som snart eksploderer ;-)
Tusen takk igjen, sonim. Ja jeg leste jo noe i den retning i tråden også, men jeg er mer redd for å få i meg for lite enn for mye faktisk. Men vi får se hva det står i "bibelen" (les: ketolyseboka) :)
Jeg er faktisk mer redd for å miste muskelmasse, for det betyr virkelig at jeg gjør noe galt. Problemet er jo at jeg ikke vil vite om jeg mister muskelmasse før det er "for sent" på en måte. Men jeg så jo av tråden her at det skal mye til før man klarer å komme så langt ned også.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.