tech sa for siden:
Jeg siterer Nille:
tech sa for siden:
Jeg siterer Nille:
Ullabulla sa for siden:
Ser at jeg inntar mye mye mer protein enn det som er skissert ovenfor.
Har jeg forstått det korrekt at det protein, som kroppen ikke har behov for, går "gjennom systemet" uten å bli avleiret som fett. Altså at det ikke innebærer noen form for risiko (helse eller vektmessig) å innta mer protein en det kroppen egentlig trenger?
Bulldog sa for siden:
Mener å huske at overflødig protein kan omdannes til glukose i leveren. Under hvilke forhold og i hvilken grad husker jeg ikke... Men jeg tror det skal store mengder til.
Liiiz sa for siden:
Majty, hvor leste du dette? Høres intressant ut! :)
tech sa for siden:
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=6752
Det står noe om det her.
Dolphin sa for siden:
fettfri kroppsmasse x aktivitetsfaktor = gram daglig proteinbehov
fordelt på x antall måltider per da => x gra proteiner per måltid ( minimum)
Aktivitet Aktivitetsfaktor
stillesitting 1,1
lett ( litt gange) 1,3
moderat (1/2 t 3 g per uke) 1,6
aktiv (1 time 5 g per uke) 1,8
svært aktiv ( 2 t 5 g per uke) 2,0
intensiv trening 6- 10 g per uke 2,2
tallene er ove er alts antall g per kg kroppsvekt fettfir masse.
eks.
45 kg FFM
x 1,6 aktivitetsfaktor
= 72g daglig proteinbehov ( minimum) : 4 måltider per da
=> 18g minimum per måltid.
håper dette var til hjelp.
Viss du ikke har kontroll på den fettfire massen din tar du bare per kg kroppsvekt altså veier du 70 kg f.eks. ganger du aktivitetsfaktoren med det.
lykke til!
ebbeto sa for siden:
Hvis en skal tro på det klistrete innlegget:
Mann 100 kg normal aktivitet skal spise 1,5 ganger 100 g. Det blir 150g som tilsvarer 750g kjøtt. Dette er det samme som 4 biffer hver dag !
Hvis dette skal klistres som en sannhet synes jeg absolutt at dere bør vise til hvor dette tallet kommer fra. Hva slags undersøkelser og forskning ligger til grunn for denne formelen?
Den norske guruen innenfor lavkarbomat Torkil P. Andersen antyder 20 - 40 gram i boka si, dette er bare en brøkdel av hva denne formelen sier. Er det noen som vet hva som er riktig? Hva sier andre kilder?
Det er synd at en slik udokumenter påstand blir klistrert som "Spørsmål og svar". Jeg synes ærlig talt at dette ødelegger troverdigheten til forumet.
Er det noen som kan klargjøre?
Dolphin sa for siden:
ebbeto: jeg har fått formelen jeg brukte i fra instruksjonsheftet mitt for ketogen kos som jeg går på. Trener endel styrke og trenger derfor godt med proteiner, merker også stor forskjell på hvor godt kroppen fungerer når jeg får i meg nok proteiner. I norge er man veldig redd for å anbefale høye inntak av proteiner men for folk som trener en del er faktisk ikke 1-2 gr per kg kroppsvekt særlig mye.
Hva som er riktig vil jo avhenge av hvem du spør - proteintillhenger vil selvsagt anbefale deg mer en mer restriktive kostholdfilosofer.
du må kjenne etter hva som funker for deg!
750g kjøtt for en mann på rundt 100kg på lavkarbodiett er slettes ikke mye - akkurat passe. Min samboer veier litt over 100kg og går nå på lavkarbo sammen med meg fordi han så resultatene jeg fikk :D Han spiser rundt 1 kg kjøtt hver dag i tillegg til proteinshaker nå og det er akkurat passe for ham.
Må huske på at det er den fettfrie massen man skal kalkulere med - for mitt vedkommende rundt 42 kg. Dvs at jeg trenger minimum rundt 80 gr proteiner ut fra formelen jeg bruker og det får jeg forhåpentligvis i meg. Spiser ca 2- 3 - 400 gr kjøtt per da uten problem.
arvid g sa for siden:
fra min mentor i Us,som har forska på mat&homoner siden 1970, får jeg stadig dette spørsmål om de tilfeller jeg sender spørsmål om sykdom/symptomer: "spiser de nok protein"? han mener at man skal bruke ca.100-150g/døgn. Folk med Lavt Stoffskifte(sannsynligvis ca.70% av alle i Veste(østen) voksne og barn..men Vestens leger tror at det er kun 5% som lider av dette)) spiser for lite protein. Det gjør at Levern ikke avgifter Østrogen effektivt nok!
Husk at kroppen er desinet til å bruke protein fra mat,,IKKE pulver! Og at proteinet i magert kjøtt og Myse(Whey) inneholder alt for mye Thryptofan og Cystein,som skader kroppen! Fett saue kjøtt,H-melk,Norwegia ost,alle oster egentlig,kvit fisk(uten det farlige Omega-3 fettet)entrecote,svisker,potet m/meierismør for å beskytte mot Stivelsen,ALLE korn/brød produkter må brukes med det metta fett smøret,ellers så "voldtar" stivelses molekylet enkelte proteiner,og man er på vei mot alvorlige sykdommer!!! De som er 100år nå,spiste melke fettet,sukker&siryp i bøtter og spann!OG de er slanke!!!!og de fleste av dem har garantert IKKE trent eller beveget seg noe spesielt de siste 30årene!!!
arvid g
peachpie sa for siden:
Hei!
Jeg gikk på idrettshøgskolen for to år siden og da lærte jeg at kvinner som trener 1-2 ganger i uken, bør ha i seg minst 1,5 g protein per kg koppsvekt. De som trener mer, bør ligge på godt over 2 g.
Dette og mer om trening og kosthold, kan også sjekkes ut på www.olympiatoppen.no. Vi lære at den er en av de SIKRESTE kilder på nett her i Norge!! :)
Lykke til!
peachpie sa for siden:
Men jeg har lest en annen artikke som jeg er skeptisk til...på [url]www.iform.no([/url] www.iform.no/pub/art.php?id=1078).
Der står det at på ketosekurer, burde man ligge på rundt 4 g per kroppsvekt. Det er jo bra for kroppen med mye protein, men det man skal passe seg for, er jo all den unødvendige belastningen nyrene får av for mye protein. Og protein oppfører seg i kroppen på samma måte som både fett og karbohydrater: det kroppen ikke har brukt for, blir lagret som fett. Det er jo også noe å tenke på, desverre...:rolleyes:
søt uten sukker sa for siden:
Skjønner ikke hvordan jeg skal få i meg så mye jeg...har akkurat regnet ut hva jeg har spist av fett og proteiner idag..ca 85 gram fett og 56 gram protein. Veier selv 78 kg. Burde vel hatt mer av alt da?? Mett som bare det jo...
Bulldog sa for siden:
Det er nok.
Alle disse formlene, og anbefalingene om x g/kg er stort sett basert på fantasi og en eller annen halvveis relevant studie. Om man spiser godt med kjøtt, fisk, fugl og kanskje innmat, så mangler man ikke protein.
Behovet øker sannsynligvis noe ifm hard trening, men ikke faen om man trenger 4g/kg kroppsvekt. :lol:
søt uten sukker sa for siden:
-og er det greit å bare spise 2 måltider om dagen? lunsj og middag? Evt litt snacks som nøtter i tillegg på kvelden?
lehua768 sa for siden:
Altså at det ikke innebærer noen form for risiko (helse eller vektmessig) å innta mer protein en det kroppen egentlig trenger?
injogull sa for siden:
Skaldemann har noe han kaller "Skaldemanns ratio " det vil i praksis si at prosentdelen av karbohydrater og protein skal ikke overstige prosentdelen av fett i et måltid. Han mener at kroppen velger å brenne protein fremfor fett, dersom man spiser for mye av det. Ved å balansere dette riktig går man ned i vekt, og vil man gå raskt ned, øker man andelen fett i forhold til karbohydrater+protein. Men generelt er ikke Skaldemann opptatt av å telle karbohydrater fordi det er veldig individuelt hvor mye en kropp forbrenner.;)
RaoulDuke sa for siden:
Proteinbehovet i en ketogen diett vil være større enn i en høykarbo diett siden hjernen ikke kan drives på ketoner alene. Dermed vil kroppen omdanne proteiner till kh for å tilfredsstille hjernens behov. Dette gjelder spesielt de første 3-4 ukene før hjernen får innstilt seg skikkelig på fettforbrenning.
For å være på den sikre siden bør du ha i deg 110g ekstra protein de første 3-4 ukene, og 50g ekstra etter det i forhold til behovet på en høykarbo diett for å være sikker på å ikke miste muskelmasse i ketose.
Fant en hendig kalkulator for det her
Marte83 sa for siden:
super kalkulator :D
Minelli sa for siden:
Veldig bra Formel og bra forum! Det er godt å ha en plass hvor det går an å få svar
@maritamor sa for siden:
Dette kan da aldri i verden stemme...
Den kalkulatoren sier
You have decided to eat 25 grams of carbohydrate a day. To avoid loss of lean muscle mass you must eat 239 grams of high quality protein each day. This can be found in 39.9 ounces of meat, eggs, or hard cheese.
Round out your diet with 74 grams of fat.
239 gram protein og 74 gram fett det er jo høyprotein og lavfett.
Hvordan kan man forklare det da?????
Har holdt meg på ca 100g protein og rundt 150-190 med fett prosentene mine er 70-80% fett 15-20%protein og ca 5 % karb.
Er liksom dette helt feil da forstår jeg ingenting for jeg vet ingen som spiser så mye protein og så lite fett.
Jeg veier over 100kg derfor 100g protein
lucifine sa for siden:
Stusser på det samme som i innlegget over. Her er mine resultater: "TO LOSE WEIGHT:
To lose a pound a week safely decrease your daily intake to 1,768 calories.
You have decided to eat 20 grams of carbohydrate a day. To avoid loss of lean muscle mass you must eat 250 grams of high quality protein each day. This can be found in 41.6 ounces of meat, eggs, or hard cheese. Round out your diet with 77 grams of fat."
Høy protein og lav fett? Huh?
Men altså dersom ern person er 120 kg og mye stillesittende arbeid, vil vedkommende måtte spise 120g proteiner? Hvor mye fett skal en da innta??
Nerthus sa for siden:
www.drsears.com/Resources/BodyFatCalculator/tabid/414/Default.aspx
Denne skal regne ut fettfri kroppsmasse, som er et mål noen bruker for anbefalinger av proteininntak (ca 1 gram pr kilo fettfri masse).
Det er fascinerende at ingen har funnet et tall/beregning som er mindre varierende enn alle anbefalingene som finnes ;) Staten sier 0.5-1 gram pr kilo kroppsvekt, VOF har i artikler antydet 1-1.5 gram, opptil 2 gram for svært aktive, mens det faktisk er gjort forsøk som sier at inntak på 3 gram protein pr kilo kroppsvekt ikke er helseskadelig.
Derimot kan det være greit og ha i bakhodet at protein gir NOE blodsukkerstigning som kan gi insulinutskillelse - slik at man i teorien KAN legge på seg av overskuddsenergi inntatt via mat om man spiser veldig mye proteiner.
Er man 100 kilo skal man om man følger anbefalingene ta inn fra 50 og opptil 200 gram protein hver dag - avhengig av hvilken anbefaling man følger ;)
Det ALLER viktigste må være og ikke spise for lite - siden proteiner inneholder essensielle aminosyrer som kroppen må få fra maten siden den ikke kan lage de selv :)
Samtidig - om man følger den generelle ketogene fordelingen av næringsstoffer - 5/20/75 - må man ha i seg ekstremt mye fett om man spiser veldig mye proteiner. Den enkelte må nok komme fram til en gylden middelvei mellom NOK proteiner - og ikke så mye mat i mengde totalt sett at det er vanskelig og få i seg.... (tenker jeg da)
Min erfaring er også at jeg blir mye mettere av "tygge" proteiner enn "drikke" proteiner :)
knut73 sa for siden:
Det er ingen tvil om at proteiner spiller en viktig rolle når vi skal slanke oss.Synes det er veldig vanskelig å beregne inntaket selv og henvender meg som oftes til mitt lokale treningsstudio og får de til å sette opp en balansert kostholds plan.
Nerthus sa for siden:
Det er jo smart - hvis de har kunnskap om lavkarbokosthold - det erfarer jeg at de ofte ikke har - så da er man like langt :) Heldigivis finnes mye kunnskap inne på forumet her - slik at man kan ta egne avgjørelser om sitt eget kosthold.
lillekri sa for siden:
Sukk! Er det lurt å ha disse gamle kroppsbygger-mytene som stickie??
Burde man ikke heller ha en artikkel om hva forskning faktisk sier om temaet.
Det kan gå fint, men hvis du kommer borti en proteinkilde av lav kvalitet eller en type du ikke tolererer så godt, kan du bli ALVORLIG SYK av å prøve å nå et fastsatt mål for proteininntak. Forgiftning, lever-svikt, tarm-skader etc..
Mitt råd, fjern denne stickien og lag en mer informativ artikkel!!
Nerthus sa for siden:
Som jeg sier i innlegget mitt tidligere sier forskningen MYE og varierende ting om proteininntak... denne tråden omfatter ihvertfall informasjon av mer typen "den gyldne middelvei" etter min mening :)
Vanskelig og lage en stickie med bare informasjon fra en type forskning, det blir jo heller ikke riktig... hvem bestemmer hva som er korrekt??
Staten sier en ting - forskningen sier mange forskjellige ting... et vanlig råd er at man prøver seg litt fram selv - men det viktigste er og ikke spise for LITE proteiner :)
Bulldog sa for siden:
??? Kilder?
Gracella sa for siden:
Her er en sode hvor man kan beregne hvor mye protein og fett man kan/bør spise:
www.phlaunt.com/lowcarb/DietMakeupCalc.php
Den er basert på denne lavkarboforfatteren:
No hype. No promises of miracle weight loss. No baloney about how easy it is to lose weight on the low carb diet. Jenny Ruhl's new book, Diet 101: The Truth About Low Carb Diets takes a long, hard look at how low carb diets really work and tackles the issues the bestsellers glide over.
Maristav sa for siden:
Har snakket med en som har gått på Atkinsdietten i 6mnd og gikk ned 26kilo. Man skal ha ca 1-1,5g protein per kilovekt. Altså, jeg veier 81kilo, dette tilsvarer da et daglig inntak på proteiner på rundt 81gram. Når jeg går ned i vekt må jeg også redusere inntaket av proteiner. Holder du deg til denne tommelfingeregelen skal du fint gå ned i vekt - du må selvfølgelig holde deg innenfor karbomengden og rikelig med fett itillegg. Det stemmer også at kroppen kan omdanne for store inntak av proteiner om til glukose som igjen fører at du vil gå opp i vekt.
[url]www.atkinsguiden.wordpress.com[/url]
millah sa for siden:
Bare for å forvirre ytterligere, anbefaler Fedon Lindberg dette: Omkring 1 til 1,2 gram rent protein per kilo kroppsvekt, basert på ”normalvekt”, eller en BMI på 23 hvis du ikke er særlig fysisk aktiv. Er normalvekten din 70 kilo, trenger du 70 til 84 gram rent protein hver dag. Dersom du er fysisk aktiv, enten i forbindelse med jobb eller idrett, er gravid eller ammer, vil du trenge mer protein.
For meg, som har en BMI over 50, føles dette som litt lite, jeg skal ifølge denne anbefalingen spise 57 g protein per dag, og det tilsvarer vel i underkant av 300 g kjøtt/egg/fisk etc. per dag. Jeg tror jeg fortsetter å bruke slumpmetoden, faktisk.
BenteR sa for siden:
Protein skal i utgangspunktet brukes av kroppen til å bygge og vedlikeholde muskler. Normalt vil ikke muskelmassen i kroppen vokse proporsjonalt med overvekt, det er fettmengden som øker, og derfor trenger ikke en overvektig kropp mer protein enn en undervektig kropp.
I tillegg vil overflødig protein kunne bli omdannet til glukose i kroppen, noe som enten kan brukes som en energikilde, eller, om man spiser mer kcal enn man forbrenner, bli lagret som fett i kroppen.
Det er svært krevende for kroppen og omdanne protein til energi og har man svake nyrer/lever bør dette unngås.
Nå er jeg selv en av de som spiser mye protein (ca 120 gr.) siden jeg absolutt trenger så mange kalorier (ligger mellom 3 og 4000 kcal pr dag) jeg kan få i meg pga alvorlig undervekt. Jeg har klarsignsal fra lege og ernæringsfysiolog for å gjøre dette, men lever og nyrer sjekkes derfor jevnlig og de er bekymret over hva dette på sikt kan gjøre med kroppen min.
millah sa for siden:
Det hørtes fornuftig ut, BenteR! Kanskje jeg skal måle litt, gjennom en dag, hvor mye proteiner jeg spiser, det er i alle fall greit å vite at det ikke er over alle støvleskaft!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.