< Tilbake til oversikten

OE-litt komplisert?

#1

Sugarpill sa for siden:

Jeg er inne på teoriene til Lindberg, Atkins, Torkil, Fredrik Paulun osv, men har enda ikke lest " Bedre uten brød".

Det virker litt knotete å hele tiden passe på at næringsstoffene står i rett forhold til hverandre, at man får den eksakte menge fett f.eks. Hvordan gjør dere dette?

Og dette med å spise 72 gram karber- gjelder det for alle?


#2

nøtta sa for siden:

jeg synes også at OE virker komplisert, det krever ihvertfall notering og telling trur jeg.

Jeg lånte bedre uten brød på bibloteket synes den var veldig tung og lese (veldig faglig) men på samme tid veldig motiverende :)


#3

Sugarpill sa for siden:

Handler Bedre uten brød og den tilhørende filosofien mest om helse, med vekttap som "bivirkning" av å spise riktig?


#4

themonk sa for siden:

Ja, sånn oppfattet jeg boka i alle fall. Men jeg syns bedre uten brød er litt rar. OE virker litt bedre definert. Litt klarere retningslinjer.

Regning på næringsstoffer blir det mest av i begynnelsen. Etter hvert vet du hvilke matvarer du kan spise hvor mye av. Da blir det ikke så slitsomt. Man lærer seg jo også hva slags næringsforhold de ulike matvarene inneholder etter hvert.


#5

Thorwald sa for siden:

Slik jeg forstår det, så bygger Jan Kwasniewskis kostholdsfilosofi, optimal ernæring, på mye av arbeidet til Wolfgang Luthz. Så boken bedre uten brød fremmer en kostholdsfilosofi som er annerledes enn OE. Men det er ikke så mye som skiller heller. Men det er altså noe annet. Når jeg leste bedre uten brød fikk jeg inntrykk av at den var rettet mot folk i helsevesenet, slik at disse kunne få opp øynene for annet enn høykarbo. Dette bærer boken preg av i form av fagsjargong og referanser til studier i øst og vest. Dette likte jeg meget godt, men det er det kanskje ikke alle som gjør.

OE tar utgangspunkt i de biokjemiske prosesser i kroppen, slik at maten som inntas gir mest mulig næring i forhold til hvor kostbart det er for kroppen å bryte ned, benytte seg av maten samt å kvitte seg med det som ikke blir benyttet (eksosen). Videre er det jo endel andre faktorer inne i bildet, bla. skal insulinet holdes i sjakk, ved å aldri trigge denne med høyt karboinntak (økt blodsukker). På denne måten (veldig forenklet forklart) mener OE folket at man får optimal ernæring. Bivirkningene av en et slikt kosthold er bla. vekttap, bedre helse, høyere livskvalitet. Så om Knut Hamsun hadde gått på lavkarbo i sine yngre dager, ville det neppe blitt noe av hans gjennombruddsbok: "Sult". ;)

Er så OE en avansert og vanskelig kostholdsfilosofi? Ja, det er det. I begynnelsen. Men det er faktisk alle lavkarbokurene etter som jeg kan bedømme. Den vanskelige parten er jo nemlig å omstille seg fra tidligere vaner. Men er man intressert i å gjøre noe med kostholdet sitt, så er OE en fullt farbar vei for alle som ønsker. Det er bare å sette i gang. Så lærer man litt hver dag. Og etterhvert så kommer mann inn i riktig spor. For det er en ting som er viktig å merke seg. Ingen er like. Vi er alle individer med forskjellige utgangspunkt. Så det som fungerer hos noen, fungerer ikke automatisk hos andre. Man må prøve å feile litt før man finner det som er optimalt for en selv. Og da er dette forumet utrolig god hjelp for mange. Inklusive meg selv. For jeg sliter litt for tiden. Men jeg skal nok finne ut av det. :)


#6

Kristian sa for siden:

Trodde "bedre uten brød" var boken for "optimal ernæring". Hvor er OEboka hen da:confused:



Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.