Hei!:)
[color=#ff0000][/color]
Hvor mye fett spiser dere til hvert måltid?
Frokosten så spiser jeg enten omelett eller egg/bacon, det er vel nok fett når man steker omeletten i olivenolje?
[color=#ff0000][/color]
Lunsjen består av Ziggy lapp, det er vel nok fett i de lappene/polarbrød, eller spiser dere disse med rømme eller annet??
[color=#ff0000][/color]
Middagen, jeg har litt olje på salaten, eller steker gr.saker/kjøtt/fisk i olivenolje. Har som regel ikke noe mer fett i tillegg, burde jeg?
[color=#ff0000][/color]
Mellommåltid: Macademianøtter, 50 gr. hver dag.
[color=#ff0000][/color]
Har ikke så stort vekttap, men har mistet 21 cm totalt siden jeg startet for 6 uker siden. Noe gode råd, kjære lavkarbo venner:rolleyes: ? Jeg har ikke ketostix, så jeg vet ikke om jeg er i ketose, men jeg går ut ifra det siden vekten går nedover.:o
Hva har du i omeletten da? Ost eller CC feks? Jeg har alltid en av delene i mine omeletter og jeg steker dem i meierismør, ikke olivenolje. Til salater lager jeg meg alltid dressing av CF eller Seterrømme, slik at jeg får i meg nok fett. Synes det høres ut som du får litt lite fett i løpet av en dag... Og nøtter er vel noe man skal vente med til man er ferdig med Ketolyse, kjenner ikke til de nøttene du nevner, så jeg er ikkke sikker der... Når jeg spiser Ziggylapper, spiser jeg 2-3 stk, uten noe mer ved siden av, så det er vel greit vil jeg tro!
Du bør nok innføre litt mer fett, ja, olivenolje alene er ikke "bra" nok slik jeg har forstått det, du bør ha fløte, smør el CF feks til middagen også, lag deg en enkel og god dressing av CF, knallgodt på salat!
Arrester meg om jeg tar feil, har jo bare holdt på i 3 uker selv, men tatt av seks kg og endel cm på de ukene;) Og jeg har stix, så jeg er i ketose, gjør det riktig for meg selv på denne måten i allefall.
Viss du bruker magert kjøtt/fisk/kylling, så lag deg en god og feit saus ved siden av. Ev. surr fløte i stekesjyen og bruk det som saus.
Ta gjerne en fløteskvett i omeletten.
På ziggylappene bruk feit ost eller annet pålegg. De smaker godt med det meste på.
Viss du har anledning til å bruke meierismør så gjør det. Setter også en god smak på maten.
Hei!
Først må jeg si en ting:
Du må ALDRI steke noe i olivenolje!!!
Dette er dessverre noe ikke alle vet, men olivenolje har et lavt rykepunt, det vil si det punktet hvor molekylene endres og du får transfett. Transfett er veldig negativt for kroppen!!
Som det sies her, så bruk meierismør, da får du også i deg mer fett, og bra fett minnsann! Ikke meninga å virke streng, men olivenoljen passer best til å ha over ting ETTER steking, om du liker smaken! Over salater og lignende, er den perfekt:)
Om du absolutt vil steke i olje, så anbefaler jeg rapsolje i tilfelle, da den tåler langt mer varmebehandling før den blir ødelagt:)
Macademia tror jeg inneholder ca 13 gram pr hundre gram, det vil i tilfelle si at du tar 6,5 av dine tilgjengelige femten gram karber bare i det. Om du kan unnvære dem, så ville jeg ha ventet med det til etter kuren:)
Men igjen, så er disse nøttene utmerket som snacks på lavkarbo, ettersom innholdet er mye lavere enn i f.eks peanøtter og cashew.
Nei nei nei nei. Sorry, nå må jeg arrestere deg. ;)
Steking i olje har aldri produsert transfett. Oppvarming over rykepunktet (som er 190 grader for olivenolje) gjør at fettet oksiderer (eller harskner på godt norsk). Det er ikke bra det heller, men ikke på langt nær så ille som transfett i herdede planteoljer. Og det er to helt helt forskjellige ting. Siden olivenolje tåler 190 grader er det ok å bruke det ved steking på lav varme, men ikke til f.eks å steke biff. Kongen av stekefett er uansett smør (evt ghee).
Jeg skjønner helt hvorfor man bør bytte ut olivenolje med rapsolje. Rapsolje bør kun brukes til fyring IMHO. :rolleyes: For det første inneholder det for mye omega 6. For det andre inneholder det en veldig langkjedet fettsyre som er assosiert med hjerteproblemer (erucic acid). Svovelinnholdet er veldig høyt, og oljen harskner fort. Det er med andre ord ikke noe jeg ville puttet i munnen.
Når det gjelder mengden fett er det egentlig ikke noe fasitsvar. Hvor mye fett man behøver og tåler varierer litt med kroppstypen. Noen blir fort kvalme av fett, mens andre blir ikke mette med mindre de spiser store mengder. Hvis du føler at du kan spise deg fornuftig mett og samtidig holde deg under karbogrensa, ser jeg ikke noen grunn til å introdusere mer fett i form av f.eks fløte eller store mengder rømme.
Jeg ville også droppet Macadamianøttene. Generelt sett er nøtter en uheldig matvare på de mest restriktive lavkarbodiettene (som Ketolyse).
Oi! Da har jeg bommet noe fryktelig. Beklager!!
Men, heh, jeg var da i det minste inne på noe, altså det med fortrukken bruk av meierismør:o.
Jeg har helt bestemt lest at rykepunktet var langt lavere for olivenolje enn for rapsolje, men googla det nå, fant ingenting om forskjellene, men at det stemmer med det tallet du kommer med som rykepunkt.
Jeg har brukt olivenolje til alt selv, men begynte å kjenne på det med smaken etter å ha stekt noe ordentlig i det, og det er egentlig ikke særlig godt.
Rapsen bruker jeg bare over potetbåtene til kjæresten eller om vi har veganer-venner på besøk:)
(Så lærte Photobscura seg noe nytt i dag også :rodme:)
Det er en ganske vanlig misforståelse altså. Tok en god stund før jeg skjønte dette med oljer og harskning og transfett og steking og sånn.
Rykepunktet til uraffinert rapsolje er noe sånt som 225 grader tror jeg. Det er ikke store forskjellen fra olivenolje. Raffinert rapsolje derimot tåler noe sånt som 400 grader, men denne er allerede harsk fra raffineringsprosessen, så den vil vi ikke ha.
Jeg vil bare legge til ett godkjent stekefett til: kokosolje. Kokosolje og ghee er de eneste som ikke brenner seg ved steking på høy varme. Det er riktignok litt upraktisk å bruke de, siden det spruter helt sykt når de kommer i kontakt med fuktighet. Smør er litt mer praktisk og er bedre på smak.
Hei
den er middelsgod men tåler ikke sterk varme (WOK) og så er den vel dyr som alle vitaprodukter:mad: . Lag din egen blanding, hvis du tror det har noe for seg. det er i hvertmtilfelle mye billigere.:)
Vennlig Hilsen
Torkil
Tusen takk for gode råd. Har vært ute i hele dag med lillemor, som nå er i sengs.:)
[color=#ff00ff][/color]
Ok, så jeg kan fortsette med olivenolje, dropper nøttene-sjekket macademianøttene og de har for 100 gram, 4,3 gram karbs. Jeg tror jeg spiser for lite fett, men skal prøve å øke litt der jeg kan.
Meierismør er jo bra, men jeg kjenner ikke til disse tyske matvarene så godt enda, så jeg har prøvd litt ulike her.
[color=seagreen][/color]
Hvordan kan jeg lese meg på forpakningen at smøret er "meierismør"-på disse produktene i Tyskland?
[color=#ff00ff][/color]
Gleder meg til jeg skal på ferie i Norge, da kjenner jeg til produktene...yeah!:p
[color=#ff00ff][/color]
Ha en fin kveld:D
[color=#ff00ff][/color]
[color=#ff00ff][/color]
Vita Hjertego må du holde deg unna. Det er bare PR jippo! Det er storindustri og selger helt sikkert veldig bra. Men vi som vet litt om kosthold bruker ikke Vita fordi vi finner noe som er bedre og sunnere!
Har hørt at Vita-oljen funker bra mot solbrenne (prevantivt) hihi, så fant vi et fullgodt bruksområde for den også.
Nei, jeg må si jeg synes hele vita-styret stinker gamle fordommer (ja! La oss erstatte det naturlige fettet i ost og leverpostei med noe helt annet!! Skjønner??):o
Fordømt altså, jeg gikk også til innkjøpt av den Vita oljen her forleden dag! :_oppgitt:
Synes det er så greit med olje når man wok´er.... så hva slags olje KAN man bruke, da....??
Du kan jo bruke den som sololje:lol:
Men Cocosa Pure Oil er jo like bra som meierismør i så måte! Den er uten smak, og koster ca hundre kr for et stort glass på helsekosten! Om du liker tropesmaken så har de Cocosa Extra Virgin til ca hundreogfemti kroner.
Det er vel tydeligvis ikke SÅ farlig å bruke olivenolje, så lenge man ikke steker på høye temperaturer. Jeg vet ikke hvordan det er med wok, er nemlig en av disse uforståelig rare menneskene som ikke liker det....:o
Hehe. Hva er det du har kjent etter da? :D Det er jo ikke snakk om noe som er akutt giftig, men heller noe som er mindre sunt over tid. Du merker jo ikke fysisk på kroppen om du har tilløp til hjerte og karsykdom for eksempel, fordi det er en langsom prosess.
Ja, nå mener jeg ikke at jeg har merket noe på MEG, tenkte mer på maten. Hvis olivenolje ikke tåler sterk varme, ville vel maten bli ødelagt?
Har som sagt bare woket i olivenolje frem til nå, det har fungert som en drøm, det. Jeg må si jeg aldri har hørt om noen som woker i meierismør, altså. Tror ikke de gjør det i Østen. Men hvis det finnes en annen olje...!
Nei, olivenolje forandrer seg ikke veldig mye på smak når den oksiderer.
Det finnes én olje som er veldig bra. Den heter palmekjerneolje, men jeg har ikke klart å finne den i Norge. :( Til woking kan du bruke kokosolje. Den er ideel, fordi den tåler veldig høy varme og setter ikke smak på maten.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.