For alle som følger et ketogent opplegg så husk å ta kalium tilskudd. Atkins nevner selv viktigheten av dette mineralet. Jeg som får på Eurodiett har fått streng beskjed om å ta store doser (Helsekosten sin hadde så lav dose at jeg måtte spise utrolig mange tabletter) daglig.
For oss kvinner er det også verd å være obs på at med normalisering av insulinnivå vil det oppstå økte mengder kvinnelige kjønnshormoner. Premenstruell blir bare fornavnet. Dette er forbigående men ganske skremmende. Omega 6 (nattlysolje) kan dempe symptomene noe.
jepp dette er kjempeviktig! det beste er å ta multivitaminer i bånn, så du ikke slipepr opp for synergistene til kaliumet, slik at det blir tatt opp i kroppen.
det er sant at her i Norge selges det så lave doser at det er latterlig. det er norske regler. i alle andre land, tilogmed naboene våre, Sverige, selger langt høyere doser. jeg kjøper som regel mine tilskudd i Sverige, eller bestiller derfra. mye billigere.
Oi... spennende opplysning om at kvinnelige kjønnshormonet økte ved normalisering av insulinproduksjon. Eh... kanskje derfor jeg er en total bitch i to uker før hver menstruasjon da eller? Har merket store forandringer i menstruasjon, syklus, pms etter at jeg startet på Atkins. Interessant.
Hvis det er noen harry-handlere her. Så opplyses det om at Dr. Donsbach sin flytende vitamin/mineral inneh. stort sett tre ganger mer enn norske sin og er billigere. Er heller ikke så gæærn i forhold til Atkins sine anbefalinger av hva man skal innta.
[quote=Maz]For alle som følger et ketogent opplegg så husk å ta kalium tilskudd. Atkins nevner selv viktigheten av dette mineralet. Jeg som får på Eurodiett har fått streng beskjed om å ta store doser (Helsekosten sin hadde så lav dose at jeg måtte spise utrolig mange tabletter) daglig.
QUOTE]
Igår satte jeg meg ned for å lese om Kalium i Atkinsboka og alt jeg fant var at ved hurtig vekttap så kunne natrium og kaliumnivåene endres. I så fall så burde en spise mer grønnsaker for å senke ketosen noe. Det stod ikke noe om det ble for lite eller for mye natrium og kalium.
Hvor har du lest at Atkins anbefaler Kalium?
Jeg har ALDRI vært irritert når jeg har hatt mensen tidligere, men etter at jeg begynte med lavkarbokosthold, har jeg sprukket hver eneste måned!!! Jeg blir sint for INGENTING!!!! Banner og smeller i dører! Jeg er helt IDIOT når jeg har mensen! Prøver å ta meg sammen når det er folk rundt meg da, men det går desverre ofte utover gubben..... :o Kanskje jeg burde begynne med Kalium jeg også...... :confused:
Da må jeg bare tenke på at det kanskje er en grunn til at vi har lyst på sjokolade rundt disse tider... ;)
[color=teal][/color]
Kanskje lurt å ta en spisedag(er) med mer karbo de dagene???
[color=teal][/color]
:klem:
i dag har gubben prøvd å kjøpe kalium til meg på apoteket her...men fikk ikke kjøpt!!??
Dama mente at det var noe man skulle ha gode grunner for å spise og helst være anbefalt av lege. Hva skjer'a? Hvorfor det? Er det farlig? Må vi ta det ? Hva er symptomene på at vi har mangel på det? Ble litt engstelig jeg nå ja!:eek:
er det andre alternativ? Finnes det matvarer vi kan spise mer av isteden?
Kalium anbefales spesielt til de som har mye vanntap (f.eks vanndrivende medisiner eller om du går på atkins induksjon) - fordi dette mineralet er det første som blir skilt ut av kroppen ved mye vanntap.
Mer kan ikke jeg si.. :)
Hvorfor ville du kjøpe kalium da? PERSONLIG så mener jeg at man kan få det igjennom mat, hvis man følger et normalt kosthold (altså ikke noe induksjons-saker)
Hvis du ikke er i ketose (ketolysekuren eller Atkins fase 1-2 (som er vanndrivende) eller går på vanndrivende medisiner, - bør du ikke ta kalium uten å ha snakket med lege først. Få tatt noen blodprøver for å se om du har kalium mangel. Selv har jeg tatt kalium tilskudd i mange år (1 stk. Kaleroid 750 mg) pga vanndrivende piller. Og da jeg hadde gått på Atkins en stund viste det seg at jeg trengte ytterligere tilskudd. Pr dato tar jeg 2 stk. 750 mg pr dag.
Folka på apoteket mener det godt når de sier nei, men de har egentlig ikke lov til å nekte, for det er reseptfritt. Jeg må nesten alltid si at jeg har fått beskjed av legen å ta fordi jeg går på vanndrivende... Sist gang spurte de ikke om noe faktisk, men da hadde jeg nettopp holdt mini foredrag for dem om MCT oljen (som de lurte på hvorfor jeg tok) - de turte vel ikke spørre mer, - i redsel for å få enda en lang tirade !! :p
Ved neste legebesøk/blodprøver etc. skal jeg sjekke om det er mulig å få Kaleriod på blå resept.....det var det noen her inne som nevte var mulig - spesielt fordi jeg får vanndrivende på blå....
Uansett, sjekk med legen du, så er du sikker på at du ikke gjør noe feil :)
Ja,jeg får kaliumtabletter på blå resept, fordi jeg bruker blodtrykksenkende og vanndrivende medisiner.
Kan gjerne fortelle en liten historie om hva som skjedde meg første gang jeg bare ba om kaliumtabletter på apoteket. Jeg hadde gått rundt og sett i selvbetjeningshyllene, men fant ikke noe, derfor spurte jeg en av de ansatte. "Jo,da det står her", sa hun. Hun viste meg så hyllen med kalsuimtab.!!! :confused: "Ikke kalsium,- men kalium" sa jeg. "Det er det samme", sa hun. Hun holdt på sitt og jeg på mitt,- helt til en av de andre kundene kom meg til hjelp,- da først ga hun seg og tilkalte en apotekar.
Apotekaren spurte om jeg brukte blodtrykkssenkende og eller vanndrivende medisiner noe jeg svarte bekreftende på. Hun sjekket på dataen, og fant selvfølgelig at det stemte. Endelig fikk jeg tablettene, og apotekeren ba meg ta vare på kvitteringen til neste gang jeg skulle til legen. Da kunne jeg be om resept og så ville jeg få alt tilbakebetalt. ( Jeg hadde da frikort). Jeg så gjorde, og alt ordnet seg! :D
Men at det går ann å arbeide i apoteket og ikke vite forskjell på kalium og kalsium!!!:(
Oi!!!!! Det var vilt, trodde de krevde rimelig bra utdannelse for og få jobbe i et apotek jeg. Ikke det at å vite at Kalium og Kalsium skulle kreve allverden:rolleyes:
Har vært borti litt av hvert på enkelte helsekostbutikker, fra helt geniale folk til noen som ikke kan noe om mange av produktene og bare er rene "kassadamer", men her er det vel ikke akkurat noe regelverk som krever utdanning utover det kjedene selv pålegger seg.
Det er slett ikke noe nytt at ansatte på apotek ikke vet forskjell på kalsium og kalium. Det har jeg lest om her inne men jeg husker ikke hvem det var som hadde vært ute for det.
Klippet dette fra Felleskatalogen, så alt er ikke like enkelt å forstå, kanskje. Det forklarer likevel litt av hvorfor apotekerne er tilbakeholdne med å selge.-----MEN så vidt jeg skjønner er det ikke reseptbelagt!!!
Indikasjoner: Hypokalemi. Profylaktisk ved diuretikabehandling når tillegg av kaliumsparende diuretika ikke er indisert.
Dosering: Individuell. Profylaktisk: Vanligvis 2 tabletter daglig. Terapeutisk ved hypokalemi: 1-2 tabletter 2-3 ganger daglig inntil serumkalium er normalisert. Depottablettene skal svelges hele.
Forsiktighetsregler: Ved fare for obstruerende forandringer i fordøyelseskanalen, og spesielt hos pasienter med øsofagusforsnevring, bør spesiell forsiktighet utvises. Ved hjerte- og nyresykdom bør serumkalium kontrolleres. Hyppigere kontroll ved nedsatt nyrefunksjon. Ved samtidig bruk av ACE-hemmer, aldosteronantagonister og amilorid kan hyperkalemi utvikles.
Graviditet/Amming: Kan anvendes ved graviditet og amming.
Bivirkninger: Metabolske: Hyperkalemi. Sjeldne (<1/1000): Gastrointestinale: Uvelhet, brekninger, flatulens, mavesmerter, diaré. Obstruksjon. Ulcerasjon og striktur i øsofagus samt ulcerasjon, perforasjon og stenose i tynntarmen. Hud: Kløe med eller uten hudutslag, urticaria. Ved langsom tarmpassasje og ved vanskeliggjort øsofaguspassasje, f.eks. etter hjertekirurgiske inngrep, kan kaliumklorid i depotform i enkelte tilfeller forårsake lokale ulcerasjoner.
Overdosering/Forgiftning: Forgiftningsdose: 168 mmol. Symptomer: Livstruende hyperkalemi. Hjertestans kan inntreffe hos mindre barn etter 60 mmol. Behandling: Insulin og glukose fulgt av oral eller rektal tilførsel av polystyrensulfat.
Egenskaper: Klassifisering: Mineralpreparat hvor kaliumkloridet frigjøres gradvis under tarmpassasjen. Kalium sammen med klorid motvirker faren for hypokalemisk og hypokloremisk alkalose ved diuretikabehandling. Absorpsjon: Depottablettene gir en gradvis tilførsel av kaliumklorid i løpet av 6-8 timer. Herved reduseres risikoen for høye lokale KCl-konsentrasjoner i tarmen som kan forårsake ulcerasjoner. Terapeutisk serumkonsentrasjon: 3,5-5 mmol kalium/liter. Utskillelse: Hovedsakelig i urinen.
Andre opplysninger: Det tomme tablettskjelettet utskilles med fæces.
Jeg hadde overhodet ingen problemer med å få mine kalium-tabletter!
Hun spurte riktignok om legen hadde anbefalt dem - og jeg svarte at dette ble anbefalt når man gikk på Atkins, og dett var dett!
ang kalium, så må man huske at man bør prate med legen hvis man har planer om å ta kaliumtilskudd, da hvor mye man trenger varierer veldig fra person til person. kalium blir IKKE utskilt i urinen på samme måte som for eksempel c-vitamin. det er en grunn til at kaliumsnivået er lavt i de tablettene man får kjøpt i norge da skadene man får av overdosering er er nyreskader og hjertestans....
min generelle holdning er at før man tar store mengder mineraler og vitaminer i tablettform bør man prate med lege for å finne ut dosering. de er ikke harmløse(med untak av c-vitamin som det nesten er umulig å overdose på) . både kalium og a vitamin i for store mengder kan være farlig..
ev ta kontakt med en kostholdsekspert, ta blodprøver og finn ut hva man trenger av kosttilskudd, og prøve å tilpasse kostholdet deretter.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.