Ja, i dag fikk jeg en nedslående beskjed: Jeg hadde altfor høyt kolesterol. :eek:
Har nå gått på lavkarbo i ca. 7 måneder, og i begynnelsen tok jeg prøve av bl.a. kolesterolet, som legen mente var for høyt, men at vi skulle se det an i et halvt år. Og nå var det enda høyere!
Så jeg er litt usikker nå. Alt annet var blitt bedre, men det teller liksom ikke... :rolleyes:
Er det noen andre som har opplevd noe liknende, eller som kan ha noen gode forslag til hva det kan skyldes?
Spiser jo som oftest omelett til frokost (med fløte og litt grønnsaker)
En salat til lunsj med veldig variert innhold. Eks. salat, kylling, nøtter, ost, litt olivenolje, rå løk, litt fennikel, litt stekt bacon, oliven.
Og en middag med kjøtt/fisk eller kylling med diverse grønnsaker.
Drikker vann og litt kaffe til hverdags. Aldri brus. Ikke noen kunstige søtstoffer.
Jeg trener ofte, men ikke så hardt, (bortsett fra en dag i uka), da jeg ikke tåler det. Går tur, trener moderat styrke og kondisjon hos fysioterapeut og på et treningssenter.
Fra 30 min til maks 2 timer per dag. (Da fordelt på to omganger) Dette har jeg altså økt fra relativt lite trening i løpet av denne perioden.
Spiser kålgrønnsaker i en eller annen form nesten hver dag. (min. 4 av 7 dager)
Jeg lurer på om jeg kan ha det som i "Bedre uten brød" refereres til som en "forstyrrelse i fettstoffskiftet? Hva nå det måtte bety.
Hm, ja, det høres ikke så oppløftende ut... Men har ikke hørt om noen andre i familien.
Og nå har jeg fått prøvesvarene på papir. Totalkolesterolet mitt var lavere i oktober (i grenseland høyt) enn LDL-kolesterolet mitt var nå i mai! Så det kan jo se ut som om kostholdet i mitt tilfelle faktisk påvirker kolesterolet, men negativt.
Forfatteren er dr. med., men som med omtrent alt annet man finner på nettet må man selv vurdere hvor mye hold det er i påstandene.
Husk på at verdens mest solgte legemiddel er "Lipitor" fra Pfizer. Statiner (som er virkestoffet i bl.a. "Lipitor") kan ha en rekke uheldige, og tildels alvorlige bivirkninger
Vi snakker om vanvittige summer ekstra på bunnlinjen for legemiddelindustrien når de klarer å senke grenseverdien for "skadelig" kolesterol.
Takk skal du ha, Kula! Veldig interessant. Har sett navnet Uffe Ravnskov før, men ikke sett denne siden.
Har bestilt et par bøker som heter "The great cholesterol con", men det tar en stund før jeg får dem.
Trodde jeg hadde en ganske avslappet holdning til kolesterol. Men det var før jeg fikk prøvesvarene! :eek:
For nå var totalkolesterolet 10, og Ldl-kolesterolet var 7,4! Og i oktober var totalt: 6.9. Så vidt jeg kan skjønne en ganske markant stigning.
Og grunnen til bekymringen er at jeg er svært skeptisk til statiner. Og siden lavkarbokosthold jo virker bra for de fleste når det gjelder kolesterol, hvorfor virker det sånn på meg?
Siden denne legen er så hissig på å behandle meg for høyt kolesterol med piller, så regner jeg ikke med at jeg får noen gode svar der...
Selv målte jeg det i fjor høst, rett etter at jeg hadde begynt å eksperimentere med Zone. Men ta litt historie: To år / 2.5 år før det var målingene mine
Vel, OK, så var det Zone, og etter et par måneder på det hadde jeg mål
HDL=0.8
LDL=2.2
Total=3,7
Trig=1.59
Rundt nyttår gled jeg over i høyfettskosthold, og gikk ned i mengden Udo-olje (fra 2+ ss per dag til max 1) samtidig som jeg heiv i meg med smør, fløte og ikke minst kokosfett. MYE kokosfett til hvert måltid. (Jeg er også omtrent konstant mett.) Mulig jeg ikke var flink nok til å kutte heeelt ned på karbo, men jeg kuttet mye. Resultater fra et par uker siden:
Jeg er ennå ikke helt sikker på hvordan jeg skal fortolke resultatene. Jeg lurer på om jeg skal kontakte noen av de som er mer profesjonelle for en gjennomgang. Det er tross alt verd pengene. Men hvem skal man velge?
Vel, digresjon til side: En annen variabel som endret seg i vår var at aerob trening i form av gåing, som jeg hadde vært svært flink til før, ble omtrent fraværende. Merk at vekten min tross nesten fullt fravær av aerob trening ikke gikk opp i perioden, men faktisk gikk bittelitt ned. Jeg har kroppsfett et sted i 10-15%-området. Tanita og Caliper sier at det er omtrent 11%, men jeg tror det kan være noe mer.
Uansett: Jeg er nå aktivt på'n igjen med aerob for å se om det gjør noen forskjell når jeg måler på nytt om noen måneder.
Forresten: Hvor får man tatt et virkelig fullt og komplett batteri med tester? Lindbergs klinikk tilbyr noe slikt, gjør de ikke? Og de kunne eventuelt være hjelpsomme med en gjennomgang av hva resultatene skulle bety. Hvordan stiller forresten Lindbergerne seg til Ravnskovs oppdagelser? Har de hørt om ham? Hva har de å si?
Huff, jeg har aldri tatt en slik test.. Gått på lavkarbo siden januar, så bør kanskje gjøre det snart :) Men jeg får håpe det ikke er høyt, jeg spiser jo riktig hele tiden.
Jeg har bestemt meg for å ta kontakt med Lindberg-klinikken, men jeg må vente til i juli med å få time... Har hørt det koster litt...
Men den legen Solan viste til virket veldig oppegående, så jeg skal prøve å få time hos henne. Selv om jeg ikke følger Lindberg-kosthold, så virket det som om hun var åpen for flere varianter av lavkarbo.
Kanskje vil de finne en sammenheng der, som de tradisjonelle legene ikke gjør? Håper det.
Det hadde de ikke målt! Siden de hadde målt fastende blodsukker, det var fint, ja så var ikke det viktig, sa de... :confused:
Uansett: Jeg har lest Dr. Malcolm Kendricks bok "The Great Cholesterol Con" nå. Og i følge ham er kolesterolhysteriet nettopp en svindel. Det kan i beste fall være en slags markør, men om kolesterolet er svært lavt er det vel så farlig som høyt, som jo har blitt litt relativt i det siste. (Tallene for "høyt" har stadig blitt nedjustert for at stadig flere skal kunne medisnineres. ) Han mente at rundt 5.5 var mye sunnere enn 4 og lavere!
Det forklarer jo ikke mine tall. Men jeg har hatt tilbakevendende problemer med stressmestring, og det er nettopp stress den godeste Kendrick mener er den store synderen når det gjelder hjerte- og karsykdom. Han sier at om en har hatt mye stress, vil kortisol-nivået kunne bli jevnt, og forholdsvis stabilt. Derfor må det måles gjennom et døgn for å få samlet totalverdi. Det skal nemlig svinge naturlig etter døgnrytmen og etter stressfaktorer.
En slik tilstand kan også føre til høyt ldl-kolesterol, om jeg nå husker rett.
Skal lese boka med samme tittel av "Anthony Colpo" også, bare jeg får den.
Til tross for at boka var vel "vittig" for min del, sto det veldig mye interessant der. Han virker ellers lavkarbovennlig, og nevner Uffe Ravnskov bl. andre som har drevet mye god forskning på hjertesykdom.
Så selv om nivåene mine er veldig høye, så er jeg betydelig roligere enn da jeg startet tråden! Anbefaler alle som er litt opptatt av kolesterol-verdier å lese en eller flere av bøkene til Ravnskov, Colpo og Kendrick.
Takk for anbefalinger. Har forresten lest hos Mary Enig at noen spekulerer i om kolestrol er kroppens svar på blandt annet inflammasjon, og er en helbredende substans -- en anti-oksidant blandt annet. Da blir jo høyt kolestrol et symptom av typen "hei, vi har en helbredende agent her; da er det sikkert noe som må helbredes!"
Tilsvarende: skurv er en del av kroppens mekanisme for å helbrede sår; man blir ikke kvitt såret ved å pelle bort skurven. Det har jo vist seg at kolestrolsenkende medisiner ikke hjelper en døyt, så kanskje de medisinene er farmasiens ekvivalent til å pelle skurv for å helbrede sår?
:confused: Fikk nylig målt kolesterol hos legen og fikk svar for et par uker siden.Verdien var 8,men det står ikke noe om hvilken type kolesterol som var målt. Legen anbefalte at jeg skulle bruke feks.Vita i stedet for smør/margarin,for selv de som ikke har brukt smør før,vil få nedsatt kolesterol av dette "smøret". Har noen peiling på det?:rolleyes:
Var hos legen og tok noen blodprøver for et par uker siden. Sist uke skulle jeg tilbake, kom da til en annen lege. Han sa at prøvene så fine ut. Idag fikk jeg brev fra min lege om at kolesterolet var litt for høyt (6,6). Hun har ikke oppgitt hvilke kolesterolverdier som er målt. Prøvene ble ikke tatt på fastende hjerte, som jeg ser her på forumet at de skal. Jeg vet heller ikke hva verdiene var før jeg begynte på lavkarbo for ca 1,5 år og 20 kg siden..
Fikk tilsendt noen kostråd som jeg helst vil brenne opp: om å velge lett margarin istf smør, om at eggeplommer er svært kolesterolrik og masse annet tull. Bl.a. Skulle man velge poteter og grønnsaker som erstatning for kraftig og fettrik mat ved tilbehør ved måltider. Jeg blir så oppgitt. Dette er henta fra legehandboka.no, og det var også henvist til råd fra Lipidklinikken-Radiumhospitalet.
Grunnen til at kolesterol skal måles fastende, er at maten du spiser påvirker kolesterolet. Spiser du et fettrikt måltid, blir leveren nødt til å øke produksjonen av kolesterol/lipoproteiner for å frakte dette fettet til målcellene. Om du så måler kolesterolet nå, vil du få langt høyere verdier enn det som er reelt.
Det samme er tilfelle hvis du måler kolesterolet mens du holder på å gå ned i vekt. Når fettcellene frigir fett til forbrenning, frigir de også en del kolesterol, slik at verdiene midlertidig blir høyere.
Kolesterolprøver bør derfor tas fastende, etter at vekten har vært stabil i en periode. Du bør også måle følgende: HDL, LDL, Triglyserider (VLDL), Apo-A og Apo-B. Utifra dette er det mulig å gi en god vurdering av risikoen for sykdom. Totalkolesterolet alene sier absolutt ingenting!
Takk for svaret, Heipådu. Skal ha ei 24-timersmåling av blodtrykket, og i den forbindelse skal jeg ha ny legetime. Da skal jeg be om å få tatt nye prøver. Dette er tidlig om morgenen, så da passer det å ikke ha spist først.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.