Kona leste nettopp i Nutritional Almanac at H-melk inneholder selen, men at verken kremfløte eller skummetmelk gjør det. Det slår meg som litt pussig, for det å separere fløten fra skummetmelka skulle da være en rent mekanisk prosess med å ta av fløta fra toppen før eventuell homogenisering. Men det kan kanskje være noe rart det gjør når de skiller ut fløta i USA? Noe som ødelegger seleninnholdet ... sterk oppvarming?
Hvordan er det med seleninnholdet i fløte i Norge?
Hvordan skilles fløten og skummetmelka i Norge? Skjer det på en måte som ødeleger seleninnholdet, eller skjer det pent og mekanisk slik man ville gjort på en bondegård?
Dette hørtes jo litt rart ut.
Mitt svar er litt på siden, men jeg kom til å tenke på at dette kanskje gjelder Midt-vesten? Der er jorda spesielt selen-rik. Derfor importerte Skandinavia korn derfra fordi jorda her er særlig selen-fattig. Dette vil altså variere noe med hva kyrne får i seg via beiting og kornbasert fôr der borte og her.
Når det gjelder spørsmålet om hvor selenet som evt. måtte være i melka før den blir separert blir av i fløta og skummetmelka, så er jeg blank.
Melka blir separert til skummet melk og fløte i en sentrifuge. fløte er lettere enn melk og derfor tar vi ut fløten i senter av sentrifugen. Skummetmelka er tyngre og derfor tar vi ut den på siden av sentrifugen. Men det aller tyngste blir slammet ut og blir regnet som urent. Dette er bare en bitteliten del av kvantumet men det er mulig at selen havner her. Nå blir all melka i norge sentrifugert nettopp for å rense melka for sand, jord og skitt. Det er heller ikke oppgitt på kartongen hvor mye selen melka inneholder, enten fordi den inneholder svært lite selen eller at mengden varierer for mye til at de kan sette ett tall.
Ja, jordsmonnet har nok litt å si. Jern- og aluminiumsrik jord hemmer vekstenes selenopptak, og surheten i jorda er også av betydning. Dette gjelder mange områder i Europa, bl.a. Skandinavia, men også i bl.a. New Zealand og deler av Kina.
Seleninnholdet i de samme matvarene kan derfor variere opptil 10 ganger, avhengig av opprinnelsesland. Norsk mel er f.eks ingen god kilde til selen, men det er mel fra USA.
Selen i melk er knyttet til melkens proteiner, kasein og og myse.
I flg den norske matvaretabellen er det 1 mcg selen pr 100 g skummet melk og lettmelk. Men seleninnholdet påvirkes av fôret til kyrne.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.