Hei,er ny men droppa karbohydrater for 3 måneder siden. Går strålende, mat har aldri vært så digg! Lurer på om det er noen av dere som kunne ha lyst til å diskutere menneskelig kosthold, evolusjon og sånt? Synes det er veldig artig med folk som pukker på steinalderdietten, hvor mennesket spiste grønt og flerumetta! Veit ikke hvor de går tur hen, men keg har ikke observert noe særlig slik mat ute i buskene når det ikke er sommer. Og det er det liksom ikke SÅ ofte......:p
Sorry, Frøy, men det bodde faktisk sannsynligvis folk her under siste istid.
Enkelte kystområder (f eks deler av Lofoten) ser ut til å ha vært isfrie en del av tiden i hvert fall, og det er meget mulig at det har vært folk der. I så fall levde de av fisk, selkjøtt, skjell og sånt. De spiste sikkert det som var spiselig av røtter og bær også.
Det har levd folk i hele Eurasia under istidsperiodene. Det var masse dyr i iskanten - f eks mammut, som levde på gresslettene rett under iskanten, og dette var en av hovednæringskildene for folk, både neandertalere og senere cro-magnon-mennesker (altså vi).
Takk for velkomst!
Det jeg er interressert er for eksempel å diskutere hva folk kan ha spist og sammen ligne med det man vet om hvrdan folk har spist foreks på Grønland. Og ikke minst hvordan man spiste etter at jordbruk hadde blitt introdusert. Må ha tatt mange generasjoner å bryte store nok åkre til at de kunne spise hovedsakelig korn. Er også nygjerrig på hvordan kostholds endringene må ha påvirket folks helse, reproduksjon, levemåte osv. Fikk grøss når jeg leste om antibeitestoffer i korn, og hvordan de virker på menneske kroppen.Ekkelt!
De DNA-studier som man gör på gamla skelett visar att våra europeiska förfäder var storviltjägare. Man åt mamut, ullhårig noshörning, jättehjortar, grottbjörnar och liknande mat. Antiloper och harar ingick inte mätbart i kosten. Alla bytesdjur var sådana som har stora fettförråd. Förmodligen var födans näringsinnehåll ganska lik den grönländarna åt. Tyvärr kan man ännu inte spåra eventuellt intag av kolhydrater. Jag gissar att man åt 90 procent fettrikt kött på årsbasis.
När jordbruket kom sjönk medellängd drastiskt och välfärdssjukdomarna uppenbarade sig. Gräsfrö är dålig mat för en människa, men det möjliggör stationär bosättning och jämnare födotillgång över året. Det gav dagens överbefolkning.
Om vi fortsatt att vara jägare så skulle jorden bara ha haft en bråkdel av dagens befolkning.
Det kan heller ikke ha vært særlig med mat tilgjengelig her på sommeren, bortsett fra skogsbær og sopp?
De fleste typer frukt og grønnsaker er vel importert fra andre deler av verden?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.