Hei dere der ute i lavkarboverdenen:) . Nå lette jeg etter tråder med "bokhvete-temaer". Fant denne her fra Nille. Opprinnelig lagt inn av Nille
Sorry Paprika, klarte å slette innlegget ditt (det var dobbelt og så slettet jeg visst begge :o ) Men her er hva du skrev, og svaret mitt !
Det skal være finmalt "mel". Bokhvete er ikke korn i det hele tatt. Har ikke noe med hvete å gjøre heller.
Det er en vakker ettårig urt som vanligvis blir ca 40 cm høy. Den tilhører gressfamilien og er en fjern slektning med den rabarbraen vi finner i havene våre. Den har små hvite til rødhvite blomster i kvastliknende klaser. Den trekantete frukten som blomsten utvikler seg til, og som er den som spises, er egentlig en nøtt som har en søtlig smak. Og den tørkes og males til mel......
66 netto karber pr 100 gram - altså relativt høyt, så det lønner seg ikke å bruke i store mengder om du er på Ketolyse eller Atkins Induksjon. Men at det er sunnere enn hvete er det ingen tvil om. Jeg bruker 50 gram i brødet mitt, og da blir det lite pr skive. Vet ikke om det er like lurt i vafler som sagt, men det kommer jo an på hvor mye du tåler.
Men jeg er litt forvirret, for Nille refererer til at bokhvete har 66 netto karber. Men på www.helseshoppen.no/symptom_r...r.cfm?id=34000der står det at bokhvete inneholder 20 gr. karbo pr 100 gr.
Mengde karbohydrat i 100 g matvare: 20
Hva stemmer? Jeg skjønner at Nille har tallene fra at sted, men hvordan går det an at det står noe annet på helseshoppen? Noen som kan svare på dette? Ble som sagt litt forvirret. Har nemlig en svigerinne som skal begynne på lavkarbo, hun er allergisk for hvetemel og soya så jeg leter etter alternative brødoppskrifter UTEN soya for henne. Fikk tips om myse-protein, så jeg skal sjekke ut det også. Spelt og lignende er jo ikke aktuelt, da det er for mye karbo i det. Dessuten tåler hun ikke melsorter, da hun har testet ut dette. Ikke mange alternativer igjen da...
Min erfaring er at innholdet av KH kan varierer fra den ene produsent til den andre.
F.eks. Soyaflaker fra Speilberger inneholder (i henhold til varedeklarasjonen) kun 5 KH pr. 100 gr. hvorimot soyaflaker fra GAIA inneholder 28,2.
Da kan man spørre hva som utgjør den store forskjellen.
Mitt råd er å lese varedeklarasjonen på pakningen og ikke gå utifra at det er lik fra alle produsenter.
Det er så enkelt som at jeg alltid regner det karbeinnholdet produsent oppgir på pakka. På Nutana sin pakke står det klart og tydelig at det er så mye karber i. Nutanas Bokhvetemel er produsert i Danmark og følger EU-standard på merking. På forrige pakka jeg hadde sto det 66 gram karber og allerede fratrukket 10 gram fiber. På den jeg har nå står det ikke fiber oppgitt og karber står som 76. Så det er faktisk mulig at bokhvetemelet faktisk har MER karber enn jeg trodde. I tillegg dobbesjekker jeg med Fitday, - og er svaret samsvarende med hva som står på pakka regner jeg med at det er korrekt.
Det er mulig det finnes andre bokhvete typer som er "renset" og inneholder mindre karber, men det holder jeg som svært lite sannsynlig. Det er også mulig at fiberinnholdet er høyere og at de feilaktig har trukket fra allerede fratrukket fiber (etter EU-standard er fiber alltid fratrukker selv om det oppgis på pakka). Jeg vet ikke hvor helseshoppen har fått opplysningene sine fra, - men det er jo ganske alvorlig om de oppgir så feil næringsinnhold.
Jeg har sendt en mail til Norsk Bokhvetedyrkerlag og spurt om de kan hjelpe med klargjøring.
Det er ganske sikkert at en av disse produsentene oppgir feil næringsinnhold, men jeg vet ikke hvem av dem det er. Det er ikke mulig at samme vare inneholder enten 28 eller 5 karber pr 100 gram. Det kan godt være en differanse på 4-5 gram pr 100 gram, men IKKE 23 ! Det er altfor stor feilmargin. Man skal i utgangspunktet stole på produsenter, men vi har jo sett flere eksempler på feilmerking rapportert her inne.
Er helt enig i at man skal lese på pakka, en sjekk gjerne flere leverandører., evt. matvaretabell eller Fitday. Har f.eks. en 28 og 2-3 andre 5, så er det nærliggende å tro at 5 er mer korrekt enn 28. Men så kommer det an på hvor varen er produsert. Er den produsert utefor EU/EØS er jo ikke fiber fratrukket....
Flott tråd dette, - vi får drive litt detektivarbeid og finne ut av ting !
Tusen tusen takk :) for at du hjelper med og finne ut av dette. Jeg setter store spørsmålstegn ved at produsenter oppgir så forskjellige kh i forhold til andre like produkter. For hvem skal man stole på da? I mellomtiden, for og være sikker, må man nesten gå ut i fra at det er det høyeste kh som er oppgitt som stemmer for ikke og ødelegge for seg selv. Men synd er det jo, for er det ikke riktig det som står blir man jo frarøvet matvarer som kunne beriket ens kosthold på en effektiv og god måte. Så her har produsentene et reelt ansvar for og merke sine produkter på en riktig måte, slik at deres kunder kan ha tillit til at det som står er korrekt. For hvis de slurver med èn ting, hva slags garanti har vi for at de ikke slurver med andre ting i innholdsfortegnelsen? Jeg tar ingenting for gitt lenger, men prøver allikevel og navigere meg så godt jeg kan gjennom jungelen av alt som kan hjelpe meg til og fortsette på denne livsstilen. Takk for innspill Gleder meg til hva det kommer ut av dette og om ting blir klargjort fra Norsk Bokhvetedyrkerlag :-)
...Jeg vet ikke hvor helseshoppen har fått opplysningene sine fra, - men det er jo ganske alvorlig om de oppgir så feil næringsinnhold.
Jeg har sendt en mail til Norsk Bokhvetedyrkerlag og spurt om de kan hjelpe med klargjøring.
Kommer tilbake med svar !
[color=darkred][/color] Nå er det en stund siden jeg begynte denne tråden. Noen som har fått funnet ut av noe mer tro? Har du fått svar på mailen din til Norsk Bokhvetedyrkerlag hvor du spurte om de kunnehjelpe med en klargjøring, Nille?? Hade vært spennendeog hørt hva de evt hadde og si om saken.
:)
Noen andre som har greie på karbo-innholdet i bokhvete??
Dette sier helseshoppen.no Mengde
karbohydrat
i 100 g matvare: 20
Men det virker ikke som dette stemmer helt, eller??? Hørt noe Nille?
[b][/b]
Takk for opplysningen :)
Litt av problemet som jeg ønsket og belyse i denne tråden er at det gjerne varierer fra leverandører og merke og opplysninger i oversikter over hvor mye karbohydrater det er i et produkt. Og siden jeg fant dette på http://www.helseshoppen.no/symptom_r...r.cfm?id=34000
at det er 20 gr. K pr. 100 gr, kan ikke annet enn undre seg over forskjellene...
[color=darkred][/color]
Oversikt lagt inn av Nille: Det ligger ganske høyt i karber ja.
Så her ser vi enda en versjon, at det er 76 K. pr 100 gr. ikke 72 som det stod på din pakke... Det blir 66 netto K. pr 100 gr. når man trekker fra fiberet ettersom denne oversikten ikke er norsk. I Norge skal fiberet allerede være trukket fra...
Noen mener kanskje dette er flisespikkeri, men poenget mitt er at HVORFOR er det slike sprik? På mange ting, ikke bare ex. med bokhveten...?
Foreløpig går jeg selvfølgelig ut fra den ligger rundt 70 i K. pr 100 gr. Så for meg er det uaktuelt og bruke den, men jeg bare undres her jeg sitter...
Jaja, verden er jo ikke fulkommen så...
Nei nå skal je ta meg litt mat, ble sulten av alt dette jeg...;)
Go`middag folkens:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.