< Tilbake til oversikten

Marinade-tråden

#1

Photobscura sa for siden:

Det kan føles ensidig å spise de samme greiene hver dag; kjøtt, fisk, fugl.
Å kjøpe ferdig marinert mat, eller ferdig marinade kan også være en tornete vei ettersom de som regel inneholder sukker.

Her er en av mine supermarinader, kommer med flere etter hvert:

STERK KOKSMARINADE:
En boks kokosmelk (ikke fettredusert)
En strøken spiseskje chillipulver, eventuelt en halv chili med frø
Hakket koriander
Saft fra en halv lime
Litt salt og pepper

Ha kjøttet i en brødpose sammen marinaden, og klem litt på det, så det fordeler seg, knut en knute på posen, og legg til side over natta.
Jumm jumm!

Denne passer særdeles godt til laks, men i følge min mor så er den slettes ikke verst til kylling heller!


#2

Nille sa for siden:

Fabelaktig marinade til kylling og scampi....

2 ss sambal oelek chili paste
1 dl (eller mer) olivenolje
1-2 fedd hvitløk

Blandes og tømmes over kylling eller scampi i plastpose. Etter en dag eller to i kjøleskap blir kyllingen utrolig mør. Den stekes i ildfast form på 225 grader - først 15 min. - snu - så 15 min til. Scampi surres i panne til passe varme.

:sikle:


#3

Photobscura sa for siden:

Denne tok ikke helt av :lol:
Jeg leter etter en oppskrift på marinade som inneholder soyasaus nå, til laks, ettersom min kjære stolt kom løpende hjem fra butikken med soyasaus uten mel og sukker.

Noen tips ? :)


#4

Aline sa for siden:

En periode brukte jeg å marinere alt av grillmat (også pølser) i en blanding av olje og piffikrydder. Men det er vel sukker i krydderet...

Ellers fikk jeg engang oppskrift på en faaabelaktiv rødvinsmarinade. Perfekt for Biff...
hm...

Iallefall en flaske rødvin, koriander...
nei, jeg må spørre han som lærte meg den...!!


#5

Photobscura sa for siden:

Men jeg hakke rødvin! (Som jeg vil bruke til marinering, that is;)), har laga marinade av soyasaus før, men husker ikke hva jeg hadde i, bare at det smakte nam nam nam...!


#6

Aline sa for siden:

Soyasaus med hakket chili og hvitløk burde smake rimelig digg :D


#7

Aline sa for siden:

Ginger-Soya Marinade
1/4 C. chopped green onion
1/4 C. toasted sesame seeds
1/4 C. soy sauce
1/4 C. Marsala wine
2 T. honey
2 T. minced garlic
1 T. minced ginger Mix ingredients together in a jar. Refrigerate for several hours to allow flavors to blend before using.


#8

Photobscura sa for siden:

Der ble jeg litt inspirert! Takk, ble helt google-frustrert jeg!

Har chili-pulver, løk, hvitløk, sitron, skal nok få smekka sammen noe :D


#9

slappfisken sa for siden:

Soyasaus uten hvete jubler????????? Hvor i huleste finner man den?? Jeg eelsker soyasaus og har lett og lett i alle tenkelige butikker uten å finne det:o(.. Smaker det likt som vanlig soyasaus???


#10

Photobscura sa for siden:

Jeg er ikke hundre prosent sikker, men mener det var på Ica den ble kjøpt, og at den hadde grønn kork; Altså Kikkoman.


#11

slappfisken sa for siden:

Hmm, de har den ihvertfall ikke på min lokale ICA-butikk her på Ski :o(.... Men da tar jeg meg en tur til Oslo, drar mer enn gjerne dit for å få tak i soyasus!!! Er elendig utvalg av lavkarbo i butikkene her. Nå har Ultra sluttet å ta inn Spielberger soyamel og Meny butikken her ville hverken ta inn ketolysepølser eller RedLight beer furter.. Og damene i kjøttdisken på Ultra kunne heller ikke fortelle meg om butikkens hjemmelagde pølser inneholder mye karbo/potetmel ,så de må jeg holde meg unna. Er det noen spesiell ICA-butikk i Oslo som kan anbefales mht lavkarbo-varer?? Er innom ICA i Østbanehallen på vei hjem fra jobb, men der har de ikke noe annet enn Atkins-barer. Jeg er så utrooolog lei av å lete etter diverse varer!!! Meeen fant pølser m 1 karb pr 100/g på Rema Svinesund:o). De heter Bøklunder Frankfurter. Har ikke smakt på dem ennå (sparer dem til grilling neste helg), men regner med at de smaker godt grunnet en stiv pris i fht de andre pølsene i disken.


#12

Carisma sa for siden:

Ta heller turen til andre sida, og gå innom Meny i kjeller'n på City. De har ketolyseprodukter, inkludert pølsene.


#13

Photobscura sa for siden:

Hehe, jeg aner ikke. Jeg kjøper aldri ketolyseprodukter, og det går stort sett i kjøttdeig, nakke/sommerkoteletter og egg. Går fra butikk til butikk og følger tilbudene.


#14

slappfisken sa for siden:

Takk for tips! Prøver Meny, jeg.


#15

scartz sa for siden:

Åh, står det næringsinnhold på de kikkoman'ene? Føler jeg aldri fant dem :p
Åsså trodde jeg den grønne reklamerte for "reduset saltinnhold".

Eller tenker jeg på feil merke nå..

Uansett, venninna mi som har glutenallergi sa at man kunne kjøpe soyasaus uten hvetemel på helsekosten..


#16

Supera sa for siden:

Carisma: jeg fant marinade-tråden. Vi får sparke litt i den, så kommer det kanskje litt flere forslag.

Men strengt tatt kan man bruke nesten hva som helst. Det eneste man må huske på er at man bør bruke minst to av tre ting:

  • Fett
  • Smak (men ikke salt, det trekker ut safta så du får tørt kjøtt)
  • Syre (f.eks. sitronsaft, balsamicoeddik, rødvin, yoghurt naturell)

Marinaden trekker ca 1 cm inn i kjøttet per døgn.


#17

Chunky sa for siden:

Ikke alltid. Det aller saftigste kjøttet får du hvis du legger det i ren saltlake :)

Se her: www.klikk.no/mat/spise/article512319.ece

Når det er sagt, bruker vi sjelden salt i marinade vi heller, selv om en del av ingrediensene kan inneholde en del salt.

Og som du sier, så er det bare å eksperimentere med det du har tilgjengelig, bare du balanserer fett, syre og sødme. Det er det som er moro. Å plutselig treffe en vinner.

Ellers så har jeg hentet en del ideer og inspirasjon herfra: www.steakmarinade.org/


#18

Supera sa for siden:

Oi, det hørtes jo ut som noe som bør prøves. Hva skjer da hvis du legger det i saltlake noen timer, og så i vanlig marinade noen timer? Da vil vel saltlaken gjøre at marinaden trekkes bedre inn?


#19

Chunky sa for siden:

Det har jeg ikke forsøkt, men jeg har brukt saltlake flere ganger. Tror jeg første gang så det tipset i tv-programmet Kitchen Chemistry for et par år siden.

Har heller ikke forsøkt å kombinere det med Romertopfen, men det står definitivt på to-do-listen min.


#20

Photobscura sa for siden:

Har du hørt om tjælknøl? En lokal rett jeg har vokst opp med. Der laaaaangsteker man skinke av elg/rein, og så senker man det i saltlake til det er avkjølt. Sykt godt, og så mørt atduvilikketrodet! :sikle:


#21

Supera sa for siden:

Hmmm! Hørtes interessant ut. :ja:


#22

Photobscura sa for siden:

Det er nydelig! Minner om roastbeef, bare bedre ;).
Jeg kan legge ut oppskrift på den i morgen, om jeg husker på det :).


#23

langaard sa for siden:

Til marinering av kjøtt har jeg med stort hell tilsatt most kiwi, det mørner kjøttet noe helt utrolig:)


#24

Photobscura sa for siden:

Så flott, Arnakristin! :D Her var det mye godt!


#25

marjusen sa for siden:

jeg bumper denne jeg. har ingen marinader selv enda, men håper på enda flere oppskrifter her... kudos til alle som har lagt ut:D


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.