Nå lurer jeg fælt på dette. Kanskje burde vite dette, men jeg er usikker på om jeg kan bruke denne oljen med god samvittighet. Jeg har kjøpt meg en flaske med << Zeta - Fernando Di Luca Jordnøtsolja>>. Det står (oversatt fra svensk) :
<< Jordnøttolje er den klassiske nøytrale salatoljen i Italia. Men også den store wok-oljen i det asiatiske kjøkken.Denne oljen har en nøytral smak som ikke forandres av oppvarming. Rykpunkten - (hva er det tro? Skjønte ikke helt hva det var for noe...) er høy, mellom 255 og 275 grader. Passer til steking og fritering i tillegg til salater, kalde sauser og majones. Zeta peanøtt olje er nyttig takket være sin høye andel av enumettet fett. Oljen er rik på omega-6 fettsyrer. >>
Innholdsfortegnelsen er:
Pr 100 gr. olje:
Energi: 900 kcal Kullhydrater 0 gr. Hvor av sukker0 gr. fett 100 gr.
Hvor av mettet fett 20,0 gr.
enumettet fett 53.0 gr.
flerumettet fett 27.0 gr hvor av omega 622.0 gr.
0 gr. salt 0 gr. kostfiber
Det står ikke noe om hvordan den er blitt presset. Noen som vet om den er grei og bruke? Blir kjempeglad for hjelp fra dere!
På forhånd takk for svar:)
Ps. Flasken er på 500 ml. og kostet ca 39,- kroner
Når oljer ikke er merket med 'kaldpresset' - så er de ikke det. Og det er ikke så lett å få tak i kaldpressede oljer utenom de vanlige oljene. Og særlig ikke til en så lav pris.
Akkurat nå var jeg inne på nettsidene til produsente. Der fant jeg oljen jeg stilte spørsmål om. Her er noe av det som stod:
[color=purple][/color] << Samtliga av dessa oljor är mer neutrala i smaken än olivoljan. Det beror på att de raffineras medan olivoljan kallpressas. Oljornas fina fettkvalité påverkas inte av raffineringen. Använd dem till stekning, bakning men också till dressing. Pröva dig fram efter eget huvud. Inget är direkt fel. >> [color=#800080][/color] Altså raffineres, det betyr vel av oljen blir herdet da eller?? Det er jo ikke bra...
Her kommer semi-svensken til unnsetning!
Rykepunktet (heter forsåvidt det samme på norsk, men jeg er oppvokst vegg i vegg med Sverige da, så kan hende det er dialekt). Er det punktet hvor det, hvorav navnet begynner å ryke av olje, og den står i fare for å bli til flammer.
Det er vel også da oljen skifter struktur, blir til transfett (eller enda mere transfett om oljen din er varmpressa, vet ikke hvordan merkinga er i Sverige, jeg.) og den begynner å smake vondt og stinke...
Hei! Takk for svar. Men da betyr det kanskje at jeg kan bruke den kald, til salatdressing eller majones osv osv. Ettersom den forandrer seg når den varmes opp ved bruk, som du nevner... Nå stod det på nettsiden deres at: [color=purple][/color] << Samtliga av dessa oljor är mer neutrala i smaken än olivoljan. Det beror på att de raffineras medan olivoljan kallpressas. Oljornas fina fettkvalité påverkas inte av raffineringen. Använd dem till stekning, bakning men också till dressing. Pröva dig fram efter eget huvud. Inget är direkt fel. >> [color=#800080][/color] At de raffinerer den betyr at den ikke er sunn lenger da..? Tror jeg dropper den olja jeg, og kjøper meg noe dyrere... Har ikke lyst til og plugge igjen årene...:eek: [color=purple][/color]
de raffineras medan olivoljan kallpressas. Oljornas fina fettkvalité påverkas inte av raffineringen. [color=#800080][/color] [color=#800080][/color] Noen som vet hva dette betyr / innebærer??
Det betyr ikke at de blir det samtidig, det betyr at de (oliven, raps og sånn antar jeg) blir kaldpressa, mens peanøttoljen blir raffinert. Altså til sammenligning. Om det var det du lurte på. :)
Eheeeeeeeeemmm! Jeg ser først nå at jeg har fulstendig blingset på hva det stod...:o Takk for at du oppklarte det som jeg burde ha sett. Noen ganger går det litt fort i svingene gitt:p Takkogtakk til deg photoobscura:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.