Jag får många brev från misslyckade GI-bantare. GI är stort i Sverige, mycket större än i Norge. Jag hittade just en text som jag skrivit om GI-skojet. Den får nog inte plats i min bok, men jag lägger in den här som något att tänka på. Ni kommer säkert att få många falska GI-profeter i Norge under de närmaste åren.
/SSS
Vill man bli rik på att sälja viktminskning så ska man ge kunderna vad de vill ha. Man börjar med två, tre strikta veckor av lavkarbokost och sen går man över till en kost som kunderna accepterar, med undantag av vitt bröd eller potatis.
Frukt är ofta tillåtet. Mörk choklad är tillåtet. Efterrätter med konstgjorda sötningsmedel är tillåtna. I Sverige säljer man bullar bakade på GI-riktigt mjöl! Sådana recept vill alla köpa!
De flesta går ner några kilo i början och sen tar viktminskningen slut. Efter ett par månader är man tillbaka i det vanliga, och har den vanliga vikten. För det mesta skyller viktminskaren på sig själv. Man kan ju läsa i tidningen om andra GI-bantare som gått ner massor av kilon. De visar ju att metoden fungerar! Att dessa GI-bantare ofta gjort en radikal förändring av hela sin livsföring tänker man inte på.
Att det vanliga GI-receptet inte fungerar i längden spelar ingen roll. Det fungerar utmärkt under de strikta veckorna, och det räcker för att viktminskarna ska hinna berätta om den nya fantastiska modellen för alla vänner och väninnor.
Följ mitt recept i ett par veckor och sen kan du äta nästan vad som helst! Så säger GI-gurun i sammanfattning. Det är i grunden samma idé som i Rikshospitalets diet, eller i kålsoppedieten. Men GI-idén är mycket smakligare utformad. Den lättsålda modellen fungerar som ett kedjebrev och snart skriver affärsmannen kontrakt med kvällstidningar, TV-kanaler och livsmedelsbolag.
VI har en lång rad framgångsrika GI-skojare i Sverige. Flera av dem har på kort tid blivit miljonärer. Alla kännetecknas av att de har något att sälja. De använder sina böcker och viktklubbar som annonser för sina produkter.
Naturlig kost är inte ett sådant smaskigt recept. Naturlig kost är en livsstil, ett hälsosammare sätt att leva. Receptet har den stora nackdelen att det ska tillämpas livslångt, vem vill ha ett sådant recept? Men receptet har också den stora fördelen att det fungerar. Hälsoresan kan vara problemfri i vissa fall och problemfylld i andra. Man håller man sig till receptet så fungerar det.
Takk Sten Sture for god sunn fornuft i alt slankehysteriet! Jeg gikk selv i den fellen, og trodde jeg kunne spise hva som helst, med hvilken som helst næringssammensetning, så lenge GI'en var under 30.
Har lest begge innleggene dine denne morgenen, de er veldig interessante. Takk!!
Flott Sten Ture ! :D
Det er de samme folkene som på en finurlig måte påstår at man flott kan spise poteter hvis man koker dem, kjøler dem ned og så varmer dem opp igjen før man spiser, - for da skal GI synke til akseptablet nivå ! :rolleyes: Jeees, sier jeg.... :nei:
Verden vil bedras !
Fedon befinner seg på rett side av skalalen han. Lavglykemisk mat erviktig, - og lavkarbo er naturlig lavglykemisk. Til og med Skaldeman er det ;)
[color=#800080][/color]
Men Fedon sier også at det ikke er BARE GI som betyr noe. Man må se på sammensetningen av maten også ! Det er det mange av de Skaldeman refererer til som IKKE gjør. De har trukket det litt vel langt m.a.o.
Atkins diett er også på to uker for så å øke forsiktig med karbene. Det er kanskje noe med de to ukene som gjør det forlokkende.:)
Det var Fredrik Paulin som hevdet at poteten fikk lavere GI etter at den var avkjølt. En blir jo fortere fornøyd av en kald gammel potet enn nykokt da så da hjelper det jo;) .
Ja tenk å bruke så mye tid (og forskning?) på å komme frem til at mat du egentlig ikke bør spise fordi det inneholder stivelse og lite næring, kan du spise likevel fordi du gjør slik og slik så senker du GI og du kan spise den med bedre samvittighet! Galskap kaller jeg slikt. Og er det sant da? Kanskje GI bare synker med 2 eller 3?
Men det er jo sikkert mange som går på dette også.
"Ja i dag skal vi ha kokte poteter til middag med kjøttkaker, men potetene må jeg bruke litt lengre tid på fordi de skal bli sunnere har jeg lest og hørt. Poteter er ikke sunne skjønner dere kjære barn. Vi må senke GI'en i dem for å gjøre dem sunnere så vi kan spise dem. Skal bare koke dem, kjøle dem ned og varme dem opp igjen. Når jeg har gjort det, da først kan vi spise. Bra pappa er litt forsinket fra jobb i dag fordi potetene blir jo ikke ferdig på en stund ennå"...
hoho
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.