< Tilbake til oversikten

NRK-Schrödingers katt: Fett mindre farlig enn antatt?

#1

Valeriana sa for siden:

Er fett mindre farlig enn antatt?

Dette temaet ble tatt opp i programmet Schrödingers katt på NRK1 sist torsdag (26.april 07). Programmet handlet om at de antatte teoriene om fett som helsemyndighetene og ernæringsfagfolk har trodd på i mange år ikke nødvendigvis stemmer med virkeligheten. Et veldig interessant program for oss som er opptatt av lavkarbokosthold.

Jeg vil gjerne høre fra andre som har sett programmet.Fikk du ikke sett det kan du få vite mer om programmet og se det i reprise her:
www.nrk.no/programmer/tv/schrodingers_katt/1.2298664


#2

Trolljenta sa for siden:

Finner ikke det fra 26.april jeg...


#3

Manina sa for siden:

Dette innslaget på Schrødingers katt var en redigert form av et svensk program.

Her ble det vel nesten enda utydeligere hva de hadde gjort i denne undersøkelsen.

De blander kortene veldig. Snakker om gatekjøkkenmat og fet mat om hverandre. Mange karbohydrater i gatekjøkkenmat!
Denne undersøkelsen var veldig merkelig. Alle deltakerne skulle f.eks. spise dobbelt så mye som de pleide! Ingen snakket om all brusen, hamburgerbrødet og pommes fritesen...

Når de henviste til barna, så var det heller ingen sammenlikning med hva slags fett de hadde fått i seg, hva slags karbohydrater, osv...


#4

Valeriana sa for siden:

Nederst i artikkelen om programmet er det en link til SVTs program Vetenskapsmagasinet. Den heter: "Vetenskapsmagasinets spesial om fett". Der finner du det programmet som ble sendt i Schrödingers katt på torsdag.


#5

eriksen sa for siden:

Det som skulle være interessant med det McDonald's-forsøket fra Sverige, var at selv om forsøkspersonene gikk opp 5-15% i kroppsvekt og følte seg helt elendig og fikk en dårlig allmenntilstand, ble ikke blodkolesterolet verre. Dvs. at HDL-konsentrasjonen i blodet økte. Men det er jo ikke så rart - LDL-nivåene økte jo også. Alle kolesterolverdier øker jo når man spiser mer fett... Målet til forskeren (husker ikke navnet nå) var å motebevise Morgan Spurlocks (Supersize Me) utfall av en McDonald's-"diett".
En annen interessant ting var at 2 personer ikke gikk noe opp i vekt, noe som bare understreker at den enkeltes genetikk kan være helt avgjørende.


#6

Kristian sa for siden:

Sikkert sponsa av Mc Donald kjeden


#7

eriksen sa for siden:

Hehe, det var jo det første jeg tenkte på også. Men sånt blir sjelden røpet når resultatet publiseres.
Uansett syns jeg at selv om mengden HDL økte etter en sånn diett, forsvarer jo ikke det den store vektøkningen de fikk, og hvor elendig de følte seg.


#8

Manina sa for siden:

Når de spiser dobbelt så mye mat som de vanligvis gjør (det kom ikke fram av det norske programmet, men det hadde de fått beskjed om å gjøre), så er det jo ikke så rart?
At de spiser en del mer fett enn vanlig, og i tillegg får i seg en del søtt, sikkert ikke alle som drakk like mye brus, så er det vel ikke lett å trekke noen gode konklusjoner...


#9

eriksen sa for siden:

Joda, det ble da nevnt at de spiste 6000 kalorier, noe som er laaaangt over behovet, særlig siden de nesten ikke fikk sjans til å forbrenne noe av det.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.