Thorleifs fiskekaker :gave:
Vil du ha oppskrift på nydelige fiskekaker, UTEN potetmel el.l.Her kommer den.........
500g valgfri fisk
100 g bacon (kan utelates)
50 g grovhakket løk:hylgrine:
3 egg
1.5dl fløte
1 knapp ts muskat
1/2 ts pepper
salt
Bruk foodprossessor, lettvint og raskt. Alle ingredienser oppi, og vips har du nydelig fiskefarse etter bare ett minutt!:D
Nøkkelen med fiskekaker er at alt går an.
Viktigst er at fersk fiske-filet saltes godt og legges lag på lag, helst over natta. Tross alle forståsegpåere som sier at man ikke kan bruke frossen filet, er det ingen sak å bruke det heller!
For å binde farsen er det VIKTIG å bruke væsken som blir utskilt fra fisken. Egg gjør resten, og også saltet spiller en rolle. Bruker du saltet fisk sløyfer du selvfølgelig salt.Tiner du frossen fisk, bruk væsken som danner seg da også.
Stekes i olje og eventuelt Flott matfett.
Folk flest virker opptatt med at fisken skal være hyse,eller annen hvit fisk. Og det er godt det også. Men mannen min elsker fiskekaker, og akkurat i dag har han blandet kveite og salt uer!:rolleyes:
Bare han som kan finne på slikt, sier vennen våre, men Mmmm....så deilige de blir!
Om man bare vil bruke ett fiskeslag, eller bruke flere er helt valgfritt.
Eksempelvis har han blandet torsk og kveite, eller hyse og torsk. Sei og torsk og hyse...
Vi elsker å fiske og bruker akkurat det vi får!:boat:
:p Bacon er en ny ingrediens som viste seg å smake utrolig godt.
Denne oppskriften er laget av prinsipper fra slik man gjorde i "gamle dager", f.eks når man lagde gjeddekaker. Thorleifs vri er altså å blande det man har for hånden.
Dette må jeg prøve! Har eksperimentert litt med å lage lavkarbo fiskekaker, men det blir alltid så vanskelig å få dem til å henge sammen når jeg ikke bruker noen form for mel. Kanskje det går bedre hvis jeg følger denne oppskriften? Jeg har både torsk og sei i fryseren.
Supert navn, og det passer jo kjempegodt til deg!!! :p
Skjønte vel at du kom til å like dette forumet, og særlig alle oppskriftene!! Vi har iallfall fått nytt mot med atkinsen etter å ha lest her...Nå gleder vi oss til å komme heim til nordnorge, da skal vi lage fiskekaker!!! ;) Snakkes! Ps. vær snill med lille deg, så du blir bedre snart!!! Stor klem! :cool: ( regner med at du skjønner hvem jeg er...!)
Prøvde å lage en versjon av disse nå. Ble veldig gode, men litt tørre... Skjønner ikke hvorfor. Mener at jeg har hatt det problemet når jeg har laget fiskekaker tidligere også. Kan ikke tenke meg at det er for lite fett hvertfall. Brukte sei og laks som begge er feite fisketyper (ihvertfall laksen). Hadde bacon i som også er fett. Brukte en del rømme istedenfor fløte (hadde ikke), og ellers løk, egg og krydder. Stekte i masse masse smør. Prøvde å steke dem både lenge på svak varme og kort på høy varme... Ble tørre uansett...
Kan fiskefarsen din ha vært for fast? Jeg lager som oftest av frossen sei og torsk. Har ikke så mye egg i som i denne oppskriften, men de blir aldri tørre.
[color=#008000][/color]
Tror det er noe med at alle igredienser bør være kalde. Jeg lar den stå i kjøleskapet og sette seg en halv time.
Kanskje det? Jeg syns kanskje det var litt mye egg ja... Hvor fast/ufast skal farsen være da? Vanskelig å beskrive kanskje... Skal hvertfall prøve det med kjøleskap neste gang. Og litt løsere farse.
Vært på kysten og fylt opp matlagrene - så jeg "bumper" denne for de som er interesserte. Brukte akkurat ovenstående oppskrift - og de ble perfekte i konsistens, lett å steke og ekstremt lette å spise ;)
Bare et par ting: Alle ingrediensene MÅ komme rett fra kjøleskap. Fisken MÅ ikke saltes over natta. Bland alt unntatt egg og fløte først - deretter tilsett det fuktige. Kjør til du ser det begynner å feste seg til litt "seig" konsistens. Stekes på middelstemperatur i panna.
Regnet på karbo (uten bacon i) og det blir bare 0.5g karbo pr fiskekake om du får ca 14-15 kaker utav en omgang.
Hyse, lyr, torsk bruker jeg mest, kan også bruke sei men da blir den litt gråere i fargen. Bland gjerne fisketyper som nevnt ovenfor. Anbefaler de som liker fiskekaker og kjøpe fisk rimelig fersk og lage opp i massevis!
Disse kan OGSÅ lages dobbelt så store og trekkes i vann i ca 10 minutter. Da får du "ferskfiskball" eller "storball" som vi kaller det der jeg kommer fra. (Den er ekstra god med stekt bacon midt inni kommer jeg på nå... NAM!)
ANBEFALES!!! (nå blir det deilig lunsj i lang tid framover :) )
Disse lager jeg i dag!
Jeg tåler ikke meieriprodukter (bortsett fra smør), så jeg droppa fløten, og hadde i en skvett farris (som i hvert fall gjør kjøttkakene mine skikkelig saftige) og en teskje johannesbrødkjernemel.
Jeg kan forøvrig melde om at svoren på baconet bør skjæres nøye vekk dersom man, som meg bruker manuell kjøttkvern ... :o
De står i kjøleskapet nå, og jeg er skikkelig spent!
Jeg skjønte ikke helt. Jeg har frossen fisk, må den saltes over natta den også? Og det vannet som blir i bollen skal oppi foodprossessoren den også? (det står ikke i oppskrifta nemlig og jeg er ikke så flink med mat ennå)
Jeg har aldri saltet fisk til fiskekaker, fersk eller frossen så det tror jeg ikke du skal bry deg om. La fisken tine i kjøleskap over natta, og bruk væsken som utskilles også i foodprocessoren også ja - den er det stivelse i. Lager du flere omganger av samme frossenfisk, fordeler du bare væsken i omgangene sånn ca bare.
Viktigst etter min mening (og fars og farmors mening - som har jobbet som kokker) er at alle ingrediensene kommer rett fra kjøleskapet. Lager du flere omganger i foodprocessoren, sett inn fløte, fisk mm i kjøleskapet når du har målt opp og ta ut først når du er klar for å lage neste runde. Ellers kan du risikere at farsen skiller seg før du får den i panna :)
La foodprocessoren gå til du "ser" at røra har begynt og binde seg - blir litt sånn deigaktig og henger sammen. Stek i panne som er forvarmet til medium + varme i masse smør :)
Visste du at du kan lage "ferskfiskball" av samme røra? Lag farsen i oppskriften i passe store boller og trekk i lettsaltet vann som er nær kokepunktet til de flyter opp. Tiden er litt avhengig av størrelse :) Server nytrukket med bacon og dine favorittgrønnsaker, smør og evt rømme/CF om du vil.
Samme "ferskfiskball" kan brukes som "fiskeboller" som du har i lavkarboinspirert hvitsaus :)
Ah, tusen takk Nerthus. Da skal jeg lage fiskekaker og kanskje fiskeboller? på fredag når jeg har turnusfri. Juhu. Men du, har du oppskrift på hvitsaus som er ok til oss lavkarbofolk også?
Litt avhengig av hvor strikt du er på kh, av og til bruker jeg hvitsaus på pose, erstatter melk med fløte+vann i samme mengde. Smakssett med salt, pepper og revet muskatnøtt.
Ellers gjør jeg det enkelt, har ikke eksakte mål, du kan jo smake deg litt fram selv :) Kok forsiktig opp fløte og vann, skal du ha til fiskeboller, ha i fiskebuljong. Smak så til med salt, pepper og muskatnøtt. Svært forsiktig bruk av johannesbrødkjernemel tykner sausen. Pappan min hadde gjort noe lurt, han hadde hatt JBKM over på et krydderglass med små hull i toppen og strør over. (Smarte pappan min! ;) )
Liker du karri i sausen, ha i litt og smak til. Varm fiskebollene i sausen.
Nå oppdaget jeg noe merkelig. Jeg abbonerer på Allers, og i det siste fulgte det med et oppskriftsvedelgg med lavkarbo-oppskrifter.
Denne oppskriften står der, helt nøykatig den samme, ned til siste gram.
Noen har jammen meg stjålet oppskriften til TS. Tråden er fra 2007 og Allers fra 2012. Det står at alle oppskriftene er fra Sunt Hjem AS, bøkene Fristende Lavkarbo, Lavkarbo fra Middelhavet og Slank og sunn med lavkarbo.
Noen har vært slemme gitt, og kopiert (selv om jeg vet det er lov med oppskrifter ;)). Men moro da, at TS har en SÅ god oppskrift :D
Det er svært mange som har hentet oppskrifter som opprinnelig har vært postet først her inne... synes det er dårlig at man ikke kan fortelle hvor de er hentet fra jeg, men det er kanskje viktigere og ta æra sjøl? Ingers lavkarbobrød feks, er med et par små unntak helt likt Karins "mitt aller beste brød". Når til og med stekemetoden(!) er helt lik så er det ingen tvil...
Jeg pleier så godt jeg kan når jeg deler oppskrifter og dele fra originalt og opprinnelig poste-sted :)
Helt enig. Det er jo bare alminnelig høflighet og respekt for andre å vise til kilden. Noen er rett og slett bare frekke :mad:
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.