< Tilbake til oversikten

"GI-metoden gör dig dummare"

#1

sma sa for siden:

”GI får hjärnan att funka sämre”

Professorn sågar bantning enligt den populära metoden

Väljer du bort potatis, pasta och bröd? Tänk om!
GI-metoden gör dig dummare.

Aftonbladet har pratat med Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi vid Lunds universitet, specialiserad på aptitreglering.
Hon vill inte gå så långt som att säga att GI-metoden gör dig dum, men menar att metoden kan göra att hjärnan fungerar sämre.
– Glukos är hjärnans bränsle och glukos finns i kolhydrater, säger hon.
En extremt kolhydratfattig kost svälter alltså hjärnan på näring och får kärlen att skrumpna ihop.

Blir virrig och glömsk
Charlotte Erlanson-Albertsson:
– Äldre saknar glukos i sina celler. Där har kärlen pajat så pass mycket att de inte får den glukos de behöver och det är därför de presterar sämre, blir virriga och minns mindre. Det är typiska effekter av en glukosbrist.

Så GI kan helt enkelt få dig att åldras i förtid?
– Det skulle jag säga. Det skyndar på denna process.
Och det är inte så konstigt, enligt Charlotte Erlanson-Albertsson, att det bär emot att äta ägg och bacon till frukost.

Bra med potatis och bröd
– Protein och fett är inte det vi ska ha för hjärnan. Vi behöver kolhydrater. När vi sovit en hel natt är kolhydratförråden slut och då är det dem vi ska fylla på i första hand.
Det är de snabba resultaten som lockar många, framför allt kvinnor, att stryka potatis och bröd från menyn. Men det är också dessa som bör upplysas om metodens nackdelar, enligt Charlotte Erlanson-Albertsson.
– De som har känt sig ”dimmiga” har rätt att veta att det är bra med potatis och bröd.

300 g
Hon föreslår att vi ska glömma alla humbugmetoder och återvända till tallriksmodellen. 300 gram kolhydrater om dagen rekommenderas för maximal glukostillförsel till hjärnan.
– Helst skulle vi gå tillbaka till den klassiska husmanskosten. Men vi kan inte klippa de recepten rakt av, vi måste modifiera dem i enlighet med hur vi lever.

www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1052970,00.html


#2

sma sa for siden:

Vel, i utgangspunktet så er det mulig hun har rett i forhold til normalvektige/undervektige. Men vi vet jo "alle" at når kroppen ikke blir tilført karbo så omdanner jo den fett til glukose slik at kroppen (hjernen) får det den trenger.

Jeg syns bare det er dumt når forskere går ut i avisen med halve sannheten..


#3

Begod sa for siden:

Det er vel ikke særlig mye tvil om hvem som er dum i denne artikklen;)

Det Charlotte Erlanson-Albertsson her påstår er slik som man trodde det var for lenge siden, nå vet man bedre.


#4

Kristian sa for siden:

Hvordan kan hun påstå at en får for lite karboh. med GI metoden. Med GI metoden skal en velge karboh. med lavere glykemisk indeks og det fører jo til at blodsukkeret blir mer stabilt og dermed alltid glukose til stede som kan tilføres hjernen.
Hvordan kan en person kalle seg proffessor når hun ikke vet forskjell på Paulin og Skaldeman:rolleyes: ... Når det er direkte sitater kan hun vel ikke skylde på journalisten heller, eller kan hun det?


#5

Valeriana sa for siden:

Må bare tilføye at kroppen ikke kan lage glukose av fett, men den kan danne ketoner av fett når den får for lite karbohydrat, og disse ketonene kan hjernen klare seg utmerket på.
Jeg har selv gjennomført flere eksamener i ketose med bra resultat.
Jeg blir ikke dum av ketose, snarere tvert i mot


#6

dingpot sa for siden:

Samme her! Får mye bedre konsentrasjon under lesingen, og kunnskapen sitter til eksamen! Har også prestert topp resultater mens jeg var i ketose.

DUM du liksom... Riiight! Bare les A'ene mine på vitnemålet! :D


#7

Bulldog sa for siden:

Har selv merket at både lærings- og tenkeevne blir bedre uten ville svingninger i blodsukkeret...


#8

eriksen sa for siden:

Hvis man tar Aftonbladet som en troverdig kilde til vitenskap bør man tenke seg om to ganger... De selger overskrifter.


#9

Manina sa for siden:

Helt i begynnelsen, når en går over på lavkarbo, merker en at en blir litt tregere i topplokket... Men så går det over, og en hjernen fungerer ofte bedre enn før.
Jeg hadde svingende blodsukker, og skal si at det fikk konsekvenser for hjerneaktiviteten! Det var en daglig berg-og-dalbane...


#10

mrfree sa for siden:

hva har du studert?


#11

Valeriana sa for siden:

For tida studerer jeg ernæring..., og før det tok jeg om igjen noen fag fra videregående for å forbedre karakterene.
Jeg skal snart ha ny eksamen, og for å være i god form til da kjører jeg streng ketose for tida, max 20 g karbo om dagen.


#12

mrfree sa for siden:

Til Valeriana
hvilket fagfelt blir det under? Lege? Du kan vel ikke noe kjemi vel?


#13

Valeriana sa for siden:

Jeg holder på med en ernæringsutdanning, men blir ikke lege. Utdanningen min varer 3 år, men med mulighet til å ta mastergrad etterpå.

Akkurat hvilken utdanning jeg holder på med og hvor jeg tar den har jeg foreløpig ikke så lyst til å si offentlig her i forumet. Grunnen til det er at lavkarbo er foreløpig ganske kontroversiellt på studiet, og det blir feil hvis mine meninger og erfaringer om lavkarbo blir assosiert med studiestedet. Men jeg tror det er ting på gang i ernæringsfagmiljøet, jeg vet iallefall om en av forelesene som selv lever på lavkarbo med stor helsegevinst. Men det tar tid før nye teorier blir fullt ut godtatt.

Når det gjelder kjemi har jeg hatt 2Kj og 3Kj på videregående. Jeg har ikke tatt noe kjemistudie på høyere nivå, men er jevnlig innom fagområder som har med kjemi å gjøre på studiet mitt.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.