xtra sa for siden:
Dette er en rett vi har brukt mye som søndagsmiddag eller venner-på-middag-mat. Det ser festlig ut på fatet, og smaker nydelig. Dessuten er det ikke mye arbeid. Opprinnelig er det visst en ungarsk rett, men vi kaller det ”Lammo Buco” ettersom den har mange likhetstrekk med Osso Buco. Jeg har prøvd å tilpasse den til OE, men mangler ennå litt i utføringen. Hjelp og gode tips mottas med takk.
Til 4 porsjoner/personer
Ingredienser:
1 kg fårikålkjøtt av lam
Ca 1,5 dl olje til steking
(4 ss hvetemel) ikke medregnet
pepper
2 ts salt
2 løk
2 fedd hvitløk
100 gram blomkål
2 bokser hermetisk tomat (Landlord er best sier Ziggy)
Søtemiddel tilsvarende 1-2 ts sukker
1 ss balsamicoeddik
Jeg regner effektivt 680 g kjøtt, ettersom det er en god del ben i fårikålkjøtt. Egentlig skal kjøttet rulles i blanding av hvetemel, salt og pepper før det stekes. Jeg vet ikke hva som kan være en brukbar erstatning for hvetemel til slik steking, men det går sikkert an å droppe det og bruke bare salt og pepper. En eventuell erstatning bør ikke smake bittert, og det må reagere med fettet i oljen for å danne skorpe. Tips?
I vanlig utgave brukes 2 gulrøtter, men jeg har erstattet dem med blomkål for konsistensens skyld. Søtsmaken gulrot gir til sausen har jeg utlignet med å øke mengden søtemiddel bittelitt. Løk og balsamicoeddik bidrar også til litt søtsmak.
Fremgangsmåte:
Rull/krydre kjøttstykkene i/med salt og pepper (og evt mel) og stek dem et par minutter på hver side på sterk varme, litt kjøtt av gangen. Ta alt kjøttet ut av gryta, skru ned varmen og ha i løk skåret i båter og etter hvert hvitløk i skiver. Fres til det er blankt. Legg kjøttet tilbake i gryta, ha i blomkål i buketter, bokstomatene, 1 ts salt, søtemiddel og eddik. Bland. Pass på at alt kjøttet er dekket og la koke under lokk i 1,5 til 2 timer på lav varme, til kjøttet er helt mørkokt. Røring er ikke nødvendig, i alle fall ikke om du bruker gryte med titan- eller teflonbunn.
Fisk kjøttstykkene ut av gryta (vær nøye med å få med evt løse benbiter), og hell tomatsaus med grønnsaker i en blender/mikser eller bruk stavmikser i gryta. Kjør til sausen får en kremet konsistens. Smak evt til med mer salt/pepper. Hell sausen på et serveringsfat med kanter, og legg kjøttstykkene pent oppå.
Serveres med hvitløk- og sitronhakk, riserstatning, f eks blomkålris, og grønn salat med eddik- og oljedressing.
Hvitløk- og sitronhakk (har egentlig et fint og flott navn jeg ikke husker)
Skallet fra en sitron
6 fedd hvitløk
1 bunt persille
NB: Det er også litt KH i hvitløk.
Finrasp det gule av sitronskallet, finhakk hvitløk og persille, bland og dryss litt over serveringsfatet (unntatt dersom barn også skal spise). Sett frem resten i en skål sammen med maten. Drysses over kjøtt og saus.
Næringsinnhold (bare kjøtt og saus) pr porsjon:
K: 6,3 g
P: 31,3 g
F: 62 g