< Tilbake til oversikten

om å spise organisk

#1

Lotusia sa for siden:

Jeg har hørt og erfart litt forskjellige ting om det å spise organisk og ikke organisk. Lurer på hva andre veit om mener om det her inne..

Det heter seg at jeg helst skal spise organisk på candidadietten min. Fullkorns produkter, organiske grønnsaker og kjøtt. Det sies organiske produkter er mer næringsrike, og ikke består av blekningsmidler, farger, og antibiotika som hvertfall boka mi sier at ikke organsike kjøttprodukter inneholder (og antibiotika er virkelig fy!)

Problemet er at kjøper man økologisk blir produktene etter min erfaring dårlig. Mugg og bakterier er noe jeg også absolutt skal holde meg unna, og fordi økologiske varer ikke inneholder ting som faktisk holder dette unna er det lett å bli dårlig på økologiske ting også.. man kan jo ikke akkurat vite hvor ferskt ting er.

Jeg hadde en diskusjon med en ferskvarekjøttselger om dette. Han mente at økologiske produkter bare var tull. Han sa de ikke hadde lov å ha antibiotika i kjøttet, de bruker litt bleikemiddel som dreper bakterier og sånt. og det økologiske kjøttet de en gang solgte der måtte bli kasta fordi det ble gammelt og folk ikke ville ha det. Han sa det er bra å spise økologisk, men da MÅ det være ferskt! ellers er det kanskje mer en merkesak de vil tjene penger på mente han..

Ikke noe som er enkelt å svare på etter min mening. Veit vi egentlig hva vi får i oss når vi spiser ikke-økologisk? og er det egentlig så lurt å spise økologisk når man reagerer på mugg og bakterier... hmm.. :rolleyes: hadde vert kjekt om det fantes noe mat i verden jeg faktisk fikk 100% lov til å spise..

noen som har noen innvendinger, så skyt!

Lotusia


#2

Photobscura sa for siden:

Hei! Huff, nå skal jeg "språk-arrestere deg". Det heter ikke organisk på norsk, for det betyr liksom levende da... Så en direkte oversettelse fra engelsk funker dårlig, økologisk blir det rette ordet.:)

Jeg tror nok det letteste markedet å vinne gjennom på økologien er frukt/grønnsaker og meieriprodukter. Det er for lite bevissthet rundt det, men det blir bedre.
Om økologisk dyrket mat og økologisk kjøtt bare er bedre er jeg usikker på. Men jeg mener at f.eks grønnsaker som gjerne blir "sprengdyrket" mangler en del vitaminer o.l som de økologiske grønnsakene har mer av ettersom de har hatt en naturlig vekstutvikling.
Jeg tror det for kjøttprodusenters del må være et møte på halvveien. Jeg tror IKKE det er bra å gi dyra hormoner etc, hvor utbredt det er i Norge, har jeg dessverre for lite kunnskap om.

Men for dyra sin del, så er økologisk landbruk absolutt det beste. Det gir mulighet for dyra å spise naturlig fôr, å bevege seg ute også på vinterstid, og masse mer som jeg ikke husker i farte.
Vet det også finnes en liste over tillatte metoder for fjerne bakterier på kjøttet, men hvor regulert det er i Norge, aner jeg ikke.

Når det gjelder holdbarhet, så kan man jo bare planlegge bedre. Det er SVÆRT strenge regler på hvor lenge man kan selge mat, være det seg økologisk eller industrielt, så der behøver du ikke å bekymre deg, vil jeg tro.


#3

Carisma sa for siden:

Når det gjelder norsk mat dyrket i Norge er det liten forskjell på økologisk og "vanlig" mat tror jeg. Forskjellen er vel at mellomleddene tar enda mer av kronasjen på den økologiske... :rolleyes:


#4

Heidisen sa for siden:

Økologiske grønnsaker er ikke = usprøyta grønnsaker. De er bare sprøyta med økologiske sprøytemidler.. Så vask og skrubb økologiske grønnsaker som skal konsumeres med skall !

Ikke alt er sprøyta da, men er visst en del etter hva jeg har skjønt. Helt usprøyta ting skal hete noe annet eller være spesifisert, men husker ikke hva det var. Så noe om det på bbc food, they ought to know.... ?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.