< Tilbake til oversikten

Tungt fordøyelig = usunt?

#1

Manina sa for siden:

Lurer på hvorfor man ikke skal spise tungt fordøyelig mat, egentlig... Hva skjer når man gjør det? Jo, en blir litt trøtt/døsig, og føler behov for å ta en liten rast. Og hvorfor skjer det? Tror det er fordi kroppen da prioriterer å fordøye maten, så magen for forholdsvis mye av energien.

Men: Dette er er vel et moderne problem? I dag har en jo ikke tid til å spise knapt, så å bruke litt tid på hvile og fordøyelse er jo nærmest uhørt! Da er det vel ikke så viktig med hva en får i seg av næring...

Tidsklemma fører til at en tar mange snarveier i matveien, blant annet. Om det er sunt, er vel ikke akkurat sikkert...


#2

Nille sa for siden:

Ja. hvorfor skal en ikke det da ? Magen trenger litt å jobbe med, så jeg ser ikke noe problem med å spise tung fordøyelig mat innimellom. Også rødt kjøtt bl.a.

Ellers er råe grønnsaker er tyngre fordøyelige enn kokte eller forvellede. Grønnsaker som vokser under jorden er de tungste. Vi får mange viktige fibrer gjennom grønnsaker, i tillegg til vitaminer og mineraler. Mange ernæringsfysiologer og helhetsterapeuter vil imidlertid anbefale max 1 måltid pr dag med råe grønnsaker nettopp fordi de mener det er hardt for magen.

Fiber er viktig . enten i form av grønnsaker, kli eller nøtter etc. Det viktigste er at man spiser varierert !

Jeg mener en må justere fiberinntaket - enten det er kjøtt eller grønt eller korn/nøtter etc etter hva en kropp takler og liker. Noen funker best med lite, andre med mer. Vi er så forskjellige og noe fasit svar finnes ikke !


#3

themonk sa for siden:

Litt vanskelig spørsmål dette.

Jeg har forstått det litt annerledes enn Nille. Rå grønnsaker er ikke tungt fordøyelig, men er ikke så veldig bra for magen med tanke på bakterier og slikt. Rå mat inneholder enzymer som letter fordøyelsen. Dette gjelder også animalske produkter, sånn at hard steking gjør maten tyngre fordøyelig.

Å produsere enzymer er en ganske krevende prosess for kroppen. Tilskudd av fordøyelsesenzymer har vist å redusere restitusjonstiden dramatisk ved idrettsskader. Det tolker jeg som at kroppen får mer overskudd til å ta seg av skaden istedenfor å bruke all energien på å fordøye mat. I tillegg vil enzymproduksjonen gå ned når man blir eldre, som fører til utilstrekkelig fordøyelse og alle problemene det medfører.

Her må man gjøre et kompromiss. Det er ikke sunt å bare spise rå mat, og mye kjøtt vil gi en belastning på enzymproduksjonen. Da er lavkarbo egentlig greit, for da blir det en blanding av begge deler. I tillegg spiser man jo gjerne mindre porsjoner fordi man ikke er plaget med en hormonell sultfølelse.

Selv tar jeg tilskudd av fordøyelsesenzymer daglig. Jeg føler at formen er bedre når jeg gjør det. De fås kjøpt uten resept på apoteket og heter Combizym. Det er helt uten bivirkninger. I de fleste andre land selges fordøyelsesenzymer på helsekosten.


#4

themonk sa for siden:

Forøvrig er grunnen til at man blir døsig etter et måltid som regel enten at man har spist for mye karbohydrater eller for mye proteiner. Da vil kroppen skille ut serotonin som har en sløvende effekt.

Ellers kan det være lurt med et kvarter i horisontal stilling etter hvert måltid. Det er i alle fall veldig deilig. :)


#5

Manina sa for siden:

Takk for interessante svar, begge to!
Skal fordøye innholdet litt... (:rolleyes: )

Det med fordøyelsesenzymer hadde jeg ikke hørt om, Themonk, og vil sjekke ut det litt.

Ellers tenkte jeg også i de baner at om man stresser for mye, så kan dette skade fordøyelsen (det hører en jo en del om fra tradisjonelle ernæringsterapeuter/-fysiologer), at en ikke har tid til å roe seg ned, ikke tid til å tygge skikkelig, og la kroppen ta opp næring i fred og ro. Og at en derfor spiser så lett fordøyelig mat som mulig, for altså å lette den delen.
Men om den døsigheten/slappheten bare inntrer ved høyt inntak av karbohydrater, så forsvinner jo det argumentet. Jeg har jo også lagt merke til at det ikke er så påtagelig lenger, selv om jeg fremdeles har et behov for å ta det med ro en liten stund etter måltidet.

En annen ting, er at jeg nå som jeg spiser tre ganger om dagen, i motsetning til tidligere 5-6, så tenker jeg at kroppen da får bedre tid til å restituere seg, og derfor blir mindre stresset og belastet, og at den får bedre næring som den så kan bruke til dette.


#6

eriksen sa for siden:

Det er et kjent faktum at man blir døsig etter å spise torsk. Det kommer bl.a. av tryptofan, en aminosyre det finnes mye av i f.eks torskefilet og i meieriprodukter.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.