
Iset sa for siden:
Ser at dette med lungekreft og betakaroten ofte går igjen i diskusjoner. Men såvidt jeg vet gjaldt dette kun SYNTETISK betakaroten, ikke organisk? I slike (useriøse) undersøkelser blir det jo alltid brukt syntetiske tilskudd, noe som ikke alltid viser "sannheten". Står litt mer her:
www.trim.no/pub/art.php?id=396
Bør man innta syntetisk betakaroten?
En oversiktsartikkel diskuterer ulike aspekter forbundet med bruk av naturlig og syntetisk betakaroten (22). Forfatterne viser at tilskudd ikke alltid har de ønskede virkningene; bl.a. brukes som eksempel en finsk undersøkelse hvor 29 133 mannlige røykere (alder 50-69 år) ble inndelt i fire grupper som enten fikk bare betakaroten (20 mg/dag), vitamin E (50 mg/dag), begge deler eller ingen tilskudd. Etter åtte år viste det seg overraskende nok at de som ble gitt betakaroten, fikk mer lungekreft enn øvrige grupper (23, 24). Eksemplet er flittig brukt av motstandere av kosttilskudd (25, 26), til tross for at den finske studien (23) er sterkt kritisert (27, 28). Forsøket brukte syntetisk betakaroten sammen med et syntetisk fargestoff (quinolin, et derivat av kulltjære) som dyreforsøk har vist kan være kreftfremkallende (29, 30). Studien bør om noe tjene som advarsel mot sigarettrøyking og mot inntak av isolerte, kunstige antioksidanter. Røykere mangler ofte vitamin C, som er nødvendig for å holde betakaroten og andre antioksidanter i redusert tilstand (27). Hvis man bruker kosttilskudd, bør de inneholde naturlige antioksidanter fra frukt og grønnsaker. Blant annet kan vises til at 128 av 156 uavhengige undersøkelser foretatt før 1992 har vist at inntak av frukt og grønnsaker reduserer forekomsten av kreft (31). Her er undertegnede og Statens ernæringsråd enige. Seriøse helsekostprodusenter satser på naturlige konsentrater som inneholder samtlige karotenoider i naturlig form, hvilket neppe er noen fare for folkehelsa.