Jeg lurer på om noen har en slags vitenskapelig forklaring på hvordan min (og mange andres) migrene forsvant etter en tid på lavkarbo?
Jeg mener, jeg klager ikke altså!!! :nei:
Men jeg bare skjønner ikke at det er mulig! Har alltid hørt det er en blodåresykdom som kommer ut av for lite blodgjennomstrømning til hjernen...
Og for en befrielse det er å være kvitt det, jeg var veldig plaget, og følte det gikk ut over livskvaliteten min, så kryss i taket:D
Har ikke migrene, men jeg har i hvert fall merket at jeg har mye mindre hodepine enn før! :D
Søstra mi sliter en del med migrene og har nå etter mye om og men endelig fått det konstatert hos lege, men alt jeg sier om lavkarbo osv. "er jo bare håpløst" ... - men sånn er det kanskje av og til med storesøstre :rolleyes: Skulle gjerne ha sett at hun hadde prøvd en stund for å se om det ble noen endring.
Dersom en har migrene som utløses av blant annet lavt blodsukker, så er det grunnen. Når en får veldig lavt blodsukker, så utløses diverse stresshormoner som forandrer diameteren på blodårene, før de så trekkes sterkt sammen etterpå og dermed utløses visse smertegivende stoffer.
En kan jo også få migrene av stress, så da skjer dette mer direkte.
Jeg leste for mange år siden en bok av Rodolfo Low. Den forklarte hvordan lavt blodsukker forårsaket migreneanfall hos disponerte.
Så alt da begynte jeg å forsøke å få så jevnt blodsukker som mulig, men altså ved å spise ofte. Husker at han sto for totalavhold av sukker og alkohol, og var nok ikke helt der ennå... Det hjalp imidlertid. Så lenge jeg var supernøye med ikke å gå for lenge mellom hvert måltid, så ble jeg mye bedre.
Først da jeg fant ut av lavkarbo, løste det seg helt.
Husker ikke helt hva den boka heter nå, men den er gått ut av salg. Den kan imidlertid lånes på biblioteket.
Hei takk!
Jeg tror nok jeg heller har hatt høyt blodsukker (har hyperinsulinisme, eller insulinresistens kan man også si), så min produksjon av insulin har vært forhøyet.
Den er normal nå!
Jeg har aldri stresset mye. Men jeg fikk anfall utløst av potensielt stressende situasjoner, som den siste tiden i en jobb jeg mistrivdes veldig i (MMI, go figure....:rolleyes:)
Altså, om jeg aldri finner ut hvorfor, så er jeg likeglad, jeg mener. Å ha kvittet seg med en sådan klamp om foten kan ikke beskrives, det er så godt! Jeg følte meg hemma før. Torde ikke å planlegge så mye greier, reiser og sånn, i tilfelle jeg ble dårlig. Den fem timer lange bussturen hjem til foreldrene mine kunne være et lite helvete.
Men jeg er bare nysgjerrig. Greit dessuten, å ha noe å banke i bordet med til skeptikerne, som din storesøster, Charmtassen:)
Til Photoobscura:
Du sier at du heller har hatt høyt blodsukker. Og hyperinsulinisme. Men når en er plaget med reaktivt blodsukker, er det jo fordi en får for mye insulin for fort. Som så igjen senker blodsukkeret. Poenget med lavkarbo for meg er at blodsukkeret nå blir mye jevnere. Det er plutselig svingninger i dette og kroppens stressreaksjoner på det som framkaller anfall.
Om det er det lave blodsukkeret i seg selv, eller om det er de forhøyete insulinverdiene som utleser stressreaksjonene som framkaller migrene, er jeg ikke helt sikker på, jeg tror det kanskje samvirker.
Og svingninger i andre typer hormoner kan også forårsake anfall. F.eks. østrogen.
Jeg har også merket bedring på migrenen etter å ha startet å spise lavkarbo-mat. Først trodde jeg det var Omega3-tilskuddet som gjorde utslaget, men det er nok en kombi av begge deler tror jeg. Jeg tar ett sted mellom 3 - 5 gram hver dag av Pikasol.
Tror nok av lavkarbo - høyfett generelt er veldig bra for sentralnervesystemet, blodomløpet og hormonbalansen... Ja ikkesant, det er jo nettopp det som er saken :p Derfor føler vi oss såå mye bedre på alle måter.
jeg var veldig plaget med stress migrene og en periode konstant migrene i form av utbrenthet. og nå har jeg ikke hatt et eneste anfall på ca 2 år. det er så herlig og befriende :D
Du har så klart helt rett, tenkte meg ikke så om i farte, men hyperinsulinisme betyr jo at man får store sprell på blodsukkeret, være det seg opp eller ned.
Jeg er uansett utrolig takknemlig for å være kvitt migrenen, faen for et helvete, unnskyld min fransk....
Hehe, skjønner deg godt Photoobscura! Når en ligger der strødd, og en ikke kan reise seg opp for en orker bare ikke å......en gang til, så er en ikke pigg!
Migrene er kanskje ikke alltid så lett å skille fra vanlig hodepine. Men både migrene og hodepine kan ha samme årsaker. Rammer kvinner 3 ganger mer enn menn. MATVARER er en av utløsende faktorer for mange. Andre er stress, lyder, lys, trening + sannsynligvis masse ukjente årsaker. I USA viser det seg at rundt 45 % av det vi ville kalle fastleger, pent sagt ikke har taket på å diagnostisere dette.
Har man slike plager og disse blir borte når man radikalt skifter kosthold og ikke foretar vesentlige forandringer med henblikk på andre kjente utløsningsfaktorer – så er det ikke usannsynlig, men veldig sannsynlig, at matvarene er eller følgelig var triggerne for migrene / hodepine. Det betyr jo ikke at dette utløses hver gang man eter en for seg selv, triggermatvare. Russisk rullett.
En trigger er en avtrekker – en avfyringsmekanisme. Vi kjenner muligens uttrykket ”to pull the trigger”. Pang! Smerte om man er uheldig.
Fra vanlig karbo til lavkarbo. Først la oss konkludere med at det såkalte normale kostholdet gjorde en
I dårlig form generelt
Trett
Overvektig
Etc.Så skifter man til lavkarbo fordi, og dette er viktig, kroppen generelt trives ikke på høykarbo (normalkarbo). Hvorfor skulle da hodet ha det så godt på høykarbo, når resten nærmest forfaller?
Kroppen reagerer på en måte allergisk, kan vi si, på våre tvilsomme venner karbene og den maten disse har party inne i. Selv om per mars 2007 ingen helt kan forklare fenomenet fullt ut, er ikke en helt usannsynlig sammenheng noenlunde slik; og husk at din kropps reaksjoner på karbomat, som også førte til uønsket fettlag på kroppen, er triggeren eller avfyreren av det man kaller en (i tid) forsinket / forlenget matallergi.
Stimulering av nerver og utvidelse av blodkar inne i hjernen og i duraen (eller om vi vil den membranen som dekker hjernen)Da bryter det løs et sant Ragnarokk i hodet. Husk at dette bygger på den generelle setningen med fet skrift ovenfor:
Litt forhåpentligvis lettforklart:
Forandret blodmengde i årer påvirker nerver i kraniet. Nerve”berøring” er vondt. Har man hatt betennelse inne i ei tann, vet man det.
Ved nerve-endene utløses kjemikalier, deriblant Serotonin. Se på Serotonin som en ledning som overfører signaler eller impulser. Stor ledeevne.
Dette fører til ubalanse mellom kjemikaliene, for mye av noe i forhold til noe annet.
Dette igjen gir utvidelse av blodkar og gir smerte. Dessuten frigis væske ut fra alt dette.
Vi skjønner nå at noe er som det ikke skulle. Resultatet blir naturlig nok at vevet rundtIrriteres, og irritasjon fører til betent vev i forskjellig grad.
En spesiell nerve overfører så smertesignalene til den del av hjernen som gjør at vi føler smerte. Ifølge det for en del velkjente Sage Medical Laboratory viser undersøkelser at hele 85 % av migreneplagede merker vesentlig bedring når kjente mattriggere (for dem) tas vekk.
Du som er blitt lavkarbo tåler ikke karbo særlig. Kroppen ser på disse som fiender og immunforsvaret trår til og du merker en allergisk reaksjon eller om man vil intoleranse. Kroppens pigger er ute og det stikker.
Om det finnes en avtrekker (trigger) vil smerten kunne oppstå nå og da. Men er avtrekkeren borte – skjer intet……
Verre er det kanskje ikke når du har kvittet deg med de slemme plageåndene. Moderert vekk.
Takk for god utgreiing!
Jeg har spist tre ryvita knekkebrød de to siste dagene, ettersom det ikke finnes butikker som er åpne her på bygda på en søndag. Og så skulle jeg være litt kul mot mamma og spiste en liten bit av ostekaka hennes, bare ostelokket da, men det er jo sukker i geleen, så... man vet aldri, om jeg har blitt riktig så overfølsom...
Og så har ikke den gode vannvanen vært like godt vedlikeholdt særlig i dag, så nå har jeg noe som virker som en oppemning til migrene, jeg tror ikke det blir en, men jeg skal legge meg snart, så det går nok godt uansett.
Jeg kjenner godt forskjell på vanlig hodepine og migrene, for med migrene følger lyskyhet (i mitt tilfelle kunne jeg føle meg nærmest blind på det verste...) og kvalme.
Og migrene er for meg ekstremt, det er virkelig sånn at man lurer på om man kan holde ut, men så orker man jo faktisk ikke å lure på dét en gang når man ligger der i mørten og venter på søvn eller frelse.
Til Slaskalainen: Jeg kjenner også utmerket godt forskjell på hodepine og migrene.
Men det er lenge siden jeg har hatt noen av delene nå... :D
Det er nok sånn at enkelte matvarer kan utløse migreneanfall, men det er neppe hele sannheten. Synes det er mye mer sannsynlig at det er mengden karbohydrater og særlig høyglykemiske som forårsaker høyt insulinnivå og forstyrrer blodsukkeret.
Det er en mekanisme som er svært godt forklart av Rodolfo Low, en biokjemiker som selv var hardt plaget. Boka hans er ikke å få kjøpt på norsk lenger, men på engelsk skulle det gå:Victory over Migraine: The Breakthrough Study That Explains What Causes It and How It Can Be Completely Prevented Through Diet
Men andre hormonelle svingninger kan også forårsake migreneanfall. (F.eks. adrenalin og østrogen)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.